Reklama

Reklama

Psychiatr

(seriál)
  • USA The Alienist (více)
Trailer 2
USA, (2018–2020), 14 h 28 min (Minutáž: 42–56 min)

Předloha:

Caleb Carr (kniha)

Hrají:

Daniel Brühl, Luke Evans, Dakota Fanning, David Wilmot, Eugenia Caruso, Ted Levine, Matt Lintz, Douglas Smith, Dan Bradford, Clare Calbraith, Brian Geraghty (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

New York, 1896: policejní komisař Theodore Roosevelt si k sobě povolá psychologa Laszlo Kreizlera, aby mu pomohl chytit zabijáka, který vyhledává chlapce bez domova. (Netflix)

Recenze uživatele Eleanor05 k tomuto seriálu (3)

Psychiatr (2018) 

OBSAHUJE SPOILERY! Jako vždy výborný Daniel Brühl, silná dobová atmosféra New Yorku koncem 19. století a zajímavý letmý vhled do tehdejší problematiky psychických nemocí. Scénář není špatný, občas jsem se u dialogů i zasmála, ale někdy je trochu "za divákem" - divák si odvodí fakta o vrahovi dříve, než postavy, což není u detektivky zrovna příhodné. Kamera je skvělá, když postavy stojí, postávají, popř. sedí za stolem. Dokáže být umělecká, ale problém nastává při akčních scénách, kdy je naopak příšerná, amatérská a záběry tehdy vypadají podivně "nedodělaně", nemají filmový look a působí jako z filmu o filmu. Dále mezi Dakotou Fanning a Lukem Evansem není vůbec žádná chemie, ačkoli asi měla být, osobně bych Saru Howardovou raději viděla s dr. Kreizlerem, v jejichž vztahu jsem cítila větší přitažlivost a byl by i zajímavější. Jako tým jsou ovšem dr. Kreizler, John Moore a Sara Howardová sympatičtí, každý symbolizuje trochu něco jiného a každému z nich se dá fandit. Po výborných úvodních dílech, při nichž jsem si ještě myslela, že se divákovi naskytne větší seznámení s problematikou dobové léčby duševních chorob a hlubší odhalení psychologie tří hlavních postav, se bohužel kolem poloviny série děj zjednodušil a zpomalil. A některé černobílé postavy se staly až směšnými (stupidní závěr v kanále s Connorem všemu ještě nasadil korunu; nevýrazný, necharismatický představitel Teddyho Roosevelta ale taky úplně nepomáhal). Stále není jasné, zda se The Alienist dočká druhé řady, osobně bych ji uvítala, ale chtělo by to zapracovat na psychologii postav a ještě prohloubit temnou atmosféru úvodních částí. Zaměřit se více na zajímavou postavu dr. Kreizlera a jeho "blázinec", méně pak na tuctového potížistu Johna Moora a jeho neuvěřitelný vztah s jinak zábavnou a dobře zahranou Sarou Howardovou. Pak by jednoho dne mohl být seriál místo nadprůměrného, výborným. 1. série - 70%, 2. série - 60% ()

Anděl temnot (2020) (S02) 

OBSAHUJE SPOILERY! Opravdu bych si přála, aby dobový seriál z historie, v hlavní roli s mým oblíbeným Danielem Brühlem, byl kvalitní. První série měla slabý konec, nic moc scénář, ale oplývala zajímavou dobovou atmosférou a kromě klasické detektivky zahrnovala i jakýsi letmý vhled do diagnostiky psychických nemocí a počátků ženské emancipace. Druhá série na mě, bohužel, působila, jakoby ji napsala čtrnáctiletá holka. Ano, atmosféra zůstala, výprava a kostýmy byly velmi pěkné, ale zbytek? Jen snaha levně šokovat případy unesených kojenců ("tohle se přece nemůže nikoho nedotknout, to je síla!"), bez sebemenší snahy vést vyšetřování jakkoli logicky, odhalovat pachatele pomocí výslechů svědků a dedukcí založených na faktech. Kreizlera, tedy titulního hrdiny, nebylo při vyšetřování vlastně vůbec potřeba, veškerá jeho odbornost byla vyplýtvána na pochybnou hypnózu a dál už jen ničím nepodloženě hádal, "náhodou" zcela správně, detaily o vražedkyni a jejím okolí. Ve středu této série stáli naopak Sara, John a Violet a jejich nudný milostný trojúhelník. Budování hororové atmosféry a podezřelá individua z atraktivního prostředí místní porodnice nakonec uprostřed sezóny také vyšly v niveč, když se tvůrce (nebo spíš náctiletá dívka pod pseudonymem :D) rozhodl přesunout děj do chudinských čtvrtí New Yorku. Záporné postavy byly spíš trapné, než že by vzbuzovaly hrůzu a jejich chování bylo nepravděpodobné (Goo Goo Knox, Byrnes). Totéž ženská detektivní kancelář - opravdu? Nemyslím si, že v té době by měla nějaké seriózní zájemce o vyšetřování, když by, podle mého názoru, i v dnešní době muži a většina žen více věřila mužským detektivům. Už jenom čekám na třetí sérii, kdy se ze Sary Howardové stane starostka New Yorku a nikdo se nad tím ani nepozastaví... Abych to tedy shrnula - druhá série Alienista je o kus slabší, než byla první. Vše, co bylo na seriálu originální, bylo utlumeno ve prospěch prvoplánovosti, přílišného, někdy až sentimentálního zaměření se na emoce na úkor logických postupů při vyšetřování a pravděpodobných situací. 2* ()

Gilded Cage (2020) (S02E04) 

První skutečně dobrý a vypointovaný díl druhé série. Konečně. ()

Reklama

Reklama