Reklama

Reklama

Yellowstone

(seriál)
Trailer
USA, (2018–2024), 45 h 19 min (Minutáž: 37–93 min)

Hrají:

Kevin Costner, Kelly Reilly, Dave Annable, Kelsey Asbille, Wes Bentley, Gil Birmingham, Ian Bohen, Luke Grimes, Cole Hauser, Jill Hennessy, Danny Huston (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(53)

Původní dramatický seriál zachycuje rodinu Duttonových v čele s Johnem Duttonem (Kevin Costner), která ovládá největší dobytčí ranč ve Spojených státech. Uprostřed měnících se aliancí, nevyřešených vražd, starých ran a těžce získávaného respektu je ranč v neustálém konfliktu se svými sousedy – rozrůstajícím se městem, indiánskou rezervací a prvním americkým národním parkem. (Paramount Network)

(více)

Recenze uživatele Ronkar k tomuto seriálu (2)

Yellowstone (2018) 

Řemelsná práce prakticky na jedničku. Kovbojsky chlapácké prostředí a atmosféra parádní. Soundtrack BOŽÍ! Ústřední téma o rozbité rodině je dostatečně zajímavé, protože tady jsou všichni po krk v bahně (v niterní rovině, ve vzájemných vztazích, v boji s konkurencí, které si brousí zuby na rodinné pozemky, i stíny minulosti, které pronásledují všechny Duttony). V tomhle ohledu je scénář ok, protože se hodně zaměřuje na charaktery a buduje jim zajímavé zázemí i hloubku napříč celou sérií. Postavy jsou velmi dobře zahrané (Costner si toho macho kovboje, který vše řídí, dává naprosto skvěle), ale pozadu není ani trio jeho děcek a další osazenstvo kolem. Pozornost na sebe strhne Kelly Reilly (tak dobře zahranou bitch jsem dlouho neviděl). Celkově převládá spokojenost a Yellowstone jakožto moderní variace na western baví věru dobře. Za výtku ale považuji, že se celá série v podstatě nic neukončuje a vše je rozehrané. Nedochází k žádné katarzi ani vyvrcholení, které by výrazně podtrhlo další směr. Stejně tak Sheridan od své realističnosti překvapivě často ujíždí do naprosto nesmyslně vyhrocených situací a náhod, jako by se snažil vyplnit místo něčím akčním a napínavým. Což o to, natočené jsou ty situace dobře, ale působí uměle a neuvěřitelně (spoiler: během asi tří episod tu náhodně zabije jeden člověk asi čtyři lidi? Takovou smůlu snad nemá nikdo na světě. Posere se i to, co se prakticky posrat nemůže, mrtvol se tu vrší tolik, že to nedává smysl...), což zbytečně sráží výsledný dojem. Ale jako úvod do (pravděpodobně delší) ságy Yellowstone funguje. Těším se na pokračování. ()

Season 3 (2020) (S03) 

Je to zvláštní paradox, ale přestože je tahle sezóna taková pohodovější, akce a násilí je méně, hrozně jsem si zase ten kovbojskej život rančerů užíval. Režie perfektní, soundtrack perfektní, herci perfektní. A ta krajina... nádhera. Co se děje týče, někomu nebude vyhovovat pomalejší tempo a fakt, že tentokrát se jede víc na rodinná a vztahová dramata než na konflikty s puškami. Na druhou stranu nemám k dějovým linkám moc výtkek. Některým postavám jsme se dostali zase o něco víc pod kůži, což i zpětně vysvětluje konkrétní vztahové postoje. Finální cliffhanger může naštvat ale pokud chtějí autoři rozvinout opulentnější konflikt, je to rozumná cesta. V praxi to znamená, že sezóna 3 je set-up pro sezónu čtvrtou. Ta bude nejspíš znamenat otevřenou válku. Finále až nápadně podobné jedné situaci v Kmotrovi tak navnadí a já se už teď těším na pokračování. Ale jestli nebude mít Sheridan koule, tak mě dost zklame. PS (spoiler): Co se logiky týče, moc nechápu, jak by mohla nějaká korporace takhle začít vraždit tak významné osoby... to by se nemohlo ututlat. Jedna věc je dělat bordel někde v Mexiku nebo Afganistánu, ale na území USA? ()

Související novinky

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

20.09.2023

Ještě začátkem roku platil Yellowstone za jeden z nejsledovanějších a díky péči scenáristy Taylora Sheridana (Sicario, Wind River) taky nejstabilnějších seriálů v Americe. Jenže s tím, jak… (více)

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Reklama

Reklama