Reklama

Reklama

Andor

(seriál)
  • USA Andor
Trailer 5
USA, (2022–2024), 20 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Kyle Soller, Denise Gough, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. (Disney+)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (230)

LND 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Star Wars seriál… z úplně prostého důvodu. Nevidíme tam žádné jedie skákající trojitá salta, světelné meče všech barev a tvarů ani další největší armádu/zbraň/flotilu než doposud, ba dokonce ani nic, co by vyloženě podporovalo výrobu a prodej hraček. Místo toho sledujeme obyčejné lidi, kteří jedou hustle hard a snaží se přežít v drsném světě, ať už jsou to nesourodé povstalecké skupiny, dělníci a obchodníci z Ferrixu, doživotně odsouzení vězňové, imperiální kariéristé nebo vše riskující politici. To vše perfektně zasazené do nám již známého světa, který má své kouzlo. Epizody 6 a 10 jsou naprostý strop. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Já samozřejmě naprosto chápu, že u Děsnejů musí jít příkladem v implementaci inkluzí a všech těch čupr kůl slůvek, které v současnosti ohromují nejen spolužáka Důfka, ale na (a)sociálních sítích a internetech obecně přes ně už skoro není kam flusnout, neb se z nich mileniálům tak krásně topoří Kierkegaardi a vlhnou Kapitály, nicméně jsem toho názoru, že jít v tomto až tak progresívně daleko, že se scénáristé zrekrutují z ústavu pro léčbu mozkových disfunkcí, může mít neblahé vedlejší účinky na výsledný produkt, např. že tento bude totální pičovina. A tak z pásu sjel v podstatě další Mandolín, nudně roztahaný, o hounu jsoucí, neb naprostými zbytečnostmi vatující (zejména ty prepubertální flešbeky byly mimořádně otravné), pročež ve výsledku nudící tak, že jsem již cca po třetině zavile fandil nesmírně sympaticky psychopatizující agentce Imstapa, aby všechny ty rádobytenoristy a hospodské odbojáře co nejdříve pochytala a byl by konec, a někde v půlce zvažoval vhození své hádédé do kýblu s karbonitem. Poté nicméně přišel zlom, kdy baron Harkonnen sundal rukavičky a začal již bez sebemenších skrupulí machiavellit jako o život, z invenční nouze do krimu uklizený hrdina začal hrdinovat, díly začaly mít i náznaky něčeho, co by se již dalo označit dějem, a vůbec to aspoň trochu začalo připomínat mateřskou Roug jedničku, tj. asi nejlepší hvězdné válkování od dob původní svaté trojice, pročež jsem pojal nesmělé podezření, že by to přece jen nemusela být ve výsledku zas až taková řídká seriálová stolice jako výše zmíněný assasínující Mandarín. O to bolestivější byl tedy pád do v současnosti již značně přetékající a řádně uleželé senkruvny Gaylaxatie moč a moč dalekokot, který se odehrál v dílu posledním, při jehož sledování jsem měl již po nějakých dvaceti minutách čelo a dlaň pravé ruky prokrvené více, než za první čtyři díly dohromady. Škoda, že to celé nesestříhali do nějakých dvou hodin (sestávajících především z epizod druhé půle) s kompletně předělaným závěrem, neboť by to pak býval mohl být celkem slušný celovečerák. Takto s hodně kyselým xichtem za milosrdné dvě, po kterých si ale asi budu muset vypláchnout hubu filmovým pokračováním. ()

Reklama

Honzua 

všechny recenze uživatele

Star Wars meet le Carré. Pro mě asi největší překvapení, byť Tony Gilroy (Bourne, Devil's Advocate, Micheal Clayton) byl určitou zárukou kvality. Andor je první věc od Disneyho akvizice, která naplnila potenciál otevření SW IP různým žánrovým hrám a tvůrčím postupům. Jako první post-Lucas produkt (ani Mandalorian, ani Rogue One očekávání nenaplnil) je veden zcela nekompromisním přístupem, kde není místo pro žádnou komodifikaci, kterou jsme zvyklí si s Hvězdnými válkami spojovat. Je to do posledního detailu promyšlené, chladně procedurální a perfektně vygradované, přičemž Skarsgardův Axis úspěšně soupeří s velikány žánru jako Oldmanovým Georgem Smileym nebo Hoffmanovým Güntherem Bachmannem. Gilroy úspěšně uplatňuje předešlé tvůrčí zkušenosti jak ze špionážního, tak politického prostředí a propletá je do tak dospělého produktu, že by mu jej záviděl i Lucas, kterému se právě toto nikdy prequelům vetknout nepodařilo. Vlastně je to po amatérsky odfkláknutém Kenobim až neuvěřitelný zjevení a jsem si jistý, že zatímco po Kenobim a Book of Boba Fett po pár letech nikdo ani neštěkne, Andor má solidní šanci na to stát se kultovkou. More of this please! ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Andor se rozjíždí velmi pomalu a pro neznalé jeho filmových základů to musí být dvojnásobný očistec, ale stojí za to vydržet. Když totiž konečně kolem poloviny série zařadí rychlost, tak to začne slušně šlapat a některé epizody svou velkolepostí i tempem strčí do kapsy i Mandaloriana, který seriálům Star Wars zatím kraluje. Chtělo to jen ubrat pár dílů nebo ty slabší alespoň zkrátit. S1: 75% ()

Radda 

všechny recenze uživatele

Projekt od, kterého jsem nic nečekal. Projekt, který když oznámili, říkal jsem si, proboha proč? Proč zrovna seriál o Andorovi? Proč seriál o postavě, o které už vše víme a dokonce i víme jaký osud danou postavu potká. A výsledek? No ty vole! Tady dlužím velkou omluvu Disneymu, protože tohle jsem vůbec neočekával. Po fakt dlouhý době projekt, který měl poutavý děj s jen vzestupnou kvalitou. Nepamatuju si, kdy naposled mě takto něco ze světa SW bavilo. Po tom, co jsem měl málem infarkt z Boby Fetta a pak následně už rovnou mozkovou příhodu z Obi-Wana jsem si u Andora doslova chrochtal blahem! Hodně lidí si stěžuje, že v Andorovi nejsou souboje se světelnými meči. Hmm. A? Tady je jasný důkaz, že to jde i bez nich. Strašně mě mrzí, že Andor nemá sledovanost. Doufám ale, že nakonec si k tomuto projektu každý fanoušek SW najde cestu a dá mu třeba ještě jednu šanci až do konce. Ne, že to dropne po 3 prvních dílech, které co si budem, opravdu nebyly nejlepší. Na závěr musím vyzdvihnout 2 věci: za 1) hudba - málo kdy se stane, že má hudba něco v sobě. To něco, co ani nedokážu popsat, pociťuji jen u vybraných snímků, ke kterým hudbu skládá Hans Zimmer. Tady jsem ten pocit měl skoro u každé epizody. Prostě fuckin awesome hudba co má kurva grády. A za 2) praktické kulisy - jasně žijeme v době, kdy se dá všechno udělat z 1 a 0 a nebudem si ani nalhávat, že tady ty digitální sety taky nejsou ale o to víc z nich vyčnívají právě praktické kulisy a efekty, na kterých si dal někdo záležet a toho si prostě cením ze všecho nejvíc, kór když jde navíc o SW, u kterého už jde pomale o věc nevídanou. Jediné z čeho mám teď fakt obavu je aby nám po tom diváckém neúspěchu nezrušili tu 2. oznámenou sérku, která to má vše ukončit. Byla by to fakt velká škoda, aspoň za mě. Hodnocení: 90%. ()

Galerie (320)

Zajímavosti (44)

  • Jedno z tetování Arvela Skeena (Ebon Moss-Bachrach) byl Kraytský drak, monstrózní stvoření z Tatooinu. V epizodě Kapitola 9: Šerif (2020) seriálu Mandalorián (od r. 2019) Dino Djarinao (Pedro Pascal) musel čelit dospělému jedinci tohoto druhu. Tuto verzi kraytského draka lze nejlépe přirovnat ke žralokovi, který se pohybuje pískem Tatooinu a loví kořist. (Veskoslav)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama