Reklama

Reklama

Chobotnice

(seriál)
  • Itálie La piovra (více)
Itálie / Francie / Rakousko / Španělsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrají:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem vyhrožování. Po únosu své dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (150)

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na svou dobu naprostá pecka... . a pokud je dneska někdo jako já přesycen kriminálkami anděl a las vegas tak vám chobotnice přijde jako parádní temná kriminálka, u které si řeknete , že takhle to tam opravdu chodilo. Atmosféru dokonale dokresluje prostředí ( samozřejmě že se nenatáčelo na sicílii, protože autorům vyhrožovali ), herci, ale především hudba, jejíž dva základní motivy jsou strašidelné samy o sobě. Bravo ! ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejlepší kriminální seriál všech dob(minimálně I.-IV.série). Nikde jsem nezažil tak bolestivé ztvárnění permanentní porážky dobra prostřednictvím těch nejcivilnějších a nejchladnokrevnějších krutostí. Únosy, drogy, výhrůžky rodinám a jejich krutá naplnění. Smrt drtivé většiny těch odvážných a dobrých ať už se jejich těla najdou rozstřílena desítkami kulek kdesi ve vracích aut na opuštěné silnici, či s jednou nečekanou kulkou do týla kdekoliv ...třeba ve frontě na kafe. Oproti tomu nehynoucí triumf mafie. Všechno nebývale hmatatelné. Když ještě uvážím, že Morriconeho soundtrack k tomuto seriálu osobně navrhuji za nejgeniálnější hudební dílo určené pro filmovou tvorbu, uvědomuji si, že právě píši recenzi ne jednu ze stovek dalších, ne abych vyjádřil své hodnocení, ale abych napsal cosi jako milostný dopis k tomuto pro mě nezapomenutelnému projektu. Ačkoliv bych pochopitelně našel dílčí chybičky, tak síla celého díla na ně dá hodně rychle zapomenout. Klasika, kult a slzy za které se nestydím. 100% ()

Reklama

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice drsný, syrový seriál. Přesto exkluzivní. Ano, u jeho shlédnutí lze trpět závraty, depresí, strachem, lítostí i smutkem, ale zcela určitě ne nudou. Michele Placido je úžasný herec, a tak stejně i další hlavní role byly obsazeny skvělými herci. A ta hudba! Drsná, jak film sám. V každém případě sledovat životní osudy Corrada Cattaniho je jako vlézt do lví klece a nevidět cestu ven. A každou sérií je to horší (určitě ty první čtyři - ty další, bez Placida, jsem neviděl a ani je vidět nemíním). Jednoznačně 5 hvězdiček - 100%! ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezapomenutelná hudba - Ennio Morricone, Riz Ortolani, Gino Marinuzzi. Tento seriál je jednoznačně z těch nekomediálních nejlepší. Postava samotného Corrada je naprosto geniální. Skvěle vybraný herec, skvěle vypíchnuté vlastnosti hlavního hrdiny, ale i celé mafie. Není divu, že si mafie údajně tehdy začala dělat obavy. Avšak začít s jedním člověkem v čele proti celé mafii, to už musí mít člověk kuráž a tu Corrado bezesporu má a bere to dech i po téměř třiceti letech (psáno 2010). Co oceňuji ale nejvíc je, že Corrado se chová jako opravdový chlap. Většinou ví, kdy má mluvit a kdy naopak. ()

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komisař Cattani - to pro mě byl hrdina a vzor, stejně jako asi pro každého kluka, který tento seriál hltal. Znamenal víc než jen seriál, byl to opravdu kult. Něco co jsem ve svých nezletilých letech nemohl moc pobrat a pochopit a přesto jsem Chobotnici miloval a bál se jí. Rád jsem se s odstupem znovu podíval na všechny díly prvních 4.sérií. 1.-2.série První seznámení se světem mafie, s čestným a neústupným komisařem. Rozbití jedné velké skupiny, ale i rozbití Cattaniho rodinného života. Ze začátku mi připadaly rodinné scény trochu rušivé a patetické (možná spíš, že v českém překladu se otupí hrany italského naturelu). Pár opravdu silných scén. 3. Série nabírá nový dech. Seznámení se s lidmi okolo Antinariho banky. Objevuje se největší protivník Cattaniho - Tano (současně jeden z nejcharismatičtějších záporáku co znám). 4. Zřejmě nejpropracovanější série. Každý díl má okolo hodiny a půl, v každém se něco děje a drama na sebe nenechá čekat jen do finále. Režie znatelně dynamičtější než v předchozích částech. Rád bych se zmínil ještě o dvou složkách, které pro mě zařazují Chobotnici mezi nejoblíbenější seriály: Český dabing - až neuvěřitelně dobrý. Připadá mi, že pro české znění přizvali ty nejlepší koně dabingu u nás. Co jméno to hlas s velkým H: Kanyza, Molčík, Cupák, Vinklář, Přeučil, Adamovská, Rázlová... Hudba naprosto bezchybná. Tísnivá, melancholická, dramatická - jeden z nejlepších soundtracků co znám. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Vila, ve které spolu žijí Ester Rasi Cariddi (Simona Cavallari) a Tano Cariddi (Remo Girone), je ve skutečnosti Villa Melzi d'Eril v Bellagiu v Itálii. Vila, kde bydlí Antonio Espinosa (Bruno Cremer), je ve skutečnosti Villa Giovanelli Fogaccia v Římě v Itálii. (Cucina_Rc)
  • Seriálom o mafii sa inšpirovali aj tvorcovia hry "Mestečko Palermo - Mafie". (Raccoon.city)
  • Italská televize Rai měla připravený scénář pro jedenáctou sérii Chobotnice která se měla začít natáčet v roce 2016. Nakonec z toho sešlo, ale tvůrci se rozhodli, že scénář poupraví a natočí spin off seriálu. Vznikl tak zbrusu nový seriál, který jej již natočen s názvem Maltese - Il Romanzo del Commissario (od r. 2017). Tento nový seriál je jakýmsi perquelem seriálu Chobotnice a odehrává se zhruba deset let před ním. Maltese začíná v podstatě stejně jako Chobotnice; mladý komisař přijíždí ze severu na Sicílii vyšetřovat vraždu kamaráda a spojitosti mafie s politikou a státem. Čím více se zaplétá do sítě mafie, tím více je v nebezpečí života on i jeho rodina. Stejně jako komisař Cattani (Michele Placido) má i komisař Maltese (Kim Rossi Stuart) malou dceru a ženu které ale žijí v USA. Seriál stejně jako po vzoru původní Chobotnice poměrně otevřeně a detailně ukazuje praktiky mafie včetně vražd, únosů a vydírání. (ČSFD)

Reklama

Reklama