Reklama

Reklama

Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná? (Warner Bros. CZ)

(více)

Recenze (2 242)

kondor77 

všechny recenze uživatele

Nejchytřejší z hloupých filmů všech dob. Do toho skvěle vybraní herci, báječná akce (která se sice inspiruje japonským anime, ale předžvýkáváho euro-americkému divákovi), zvuk a špetka té filosofie, která nikoho neurazí a intelektuálům způsobí erekci. ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Po mnoha chvalozpěvech jsem se odhodlal sledovat tento titul v TV. Není to špatné, ale kdyby bylo více sci-fi momentů a méně nekonečných bitek muže proti muži a přestřelek, tak by to bylo ještě lepší. Řekl bych že do 1/2 filmu dobré sci-fi, od půlky akční film s prvky sci-fi. ()

chlebos 

všechny recenze uživatele

Matrix. Kdyz jsem vychazel s kina tak jsem vedel ze jsem videl neco co me dostalo. Matrix je kult ale bohuzel jeho vliv je tak silny ze cerne plaste, kung fu a bullet time je ted v kazde akcni sragore. Jenze v matrixu to byl jenom efektni obal skvele postaveneho pribehu, takova ta tresnicka na vybornem dortu. ()

MilesTeg 

všechny recenze uživatele

Komorní příběh o sebeurčení v podivném světě, škoda jen, že nezůstal jediný, pokračování pohřbilo atmosféru a ducha. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

No čo k tomuto dodať...je to jeden z najlepších filmov aké som kedy videl a aké boli kedy natočené. Čo sa stalo s Wachowskimi? Prečo netočia dalej niečo nové ? ()

Aldamir 

všechny recenze uživatele

Originální sci-fi motiv, super akční scény, můj oblíbenec Keanu Reeves v hlavní roli, co víc si přát? Možná, aby se nenatočily další dva díly... ()

joho 

všechny recenze uživatele

Sci-fi,ktoré si môžem pozrieť znovu a znovu... Po prvom videní som v nemom úžase zostal prikovaný ku kreslu. Efekty boli kultové,čo ma však zaujalo najviac,bol(takmer)uveritelný príbeh,ktorý vtiahol cez obrazovku aj stolík s popcornom:) ()

Trisstes 

všechny recenze uživatele

skvely film ...no po tomto som videl Ghost in the Shell a uz mi to take skvele nepripadalo...ale inak je to o triedu lepsie nez obe pokracovania... ()

montimuf 

všechny recenze uživatele

...je rozdíl mezi tím znát cestu a kráčet po ní... - Bylo to v létě 1999, tehdy jsme pařili King Pina po vytáčeném spojení a v hlavách nám kolovala myšlenka, jak to všechno funguje. To že odpověď dostanu v našem letním kině (RIP), mne ani ve snu nenapadlo! Bratři Wachovští nám otevřeli oči! Carrie-Anne + Keanu + a lot of guns + 3 jednotky SWAT + dostatek zděných pílířů = jedna z nejnezapomenutelnějších akčních scén v dějinách kinematografie!!! ()

Yawgmoth 

všechny recenze uživatele

Tak tohle sci-fi mě dostalo hned při prvních scénách a po celou dobu jsem nemohl odlepit oči od obrazovky,famózní triky,skvělé výkony hlavních představitelů(k tomu pár slov:Neo je bezpochyby jeden z nejdrsnějších filmových hrdinů,sice to tak na začátku nevypadá,ale jak film plyne tak začíná chápat svoji roli v tomhle boji a je to vidět,Reevesovo charisma je opravdu velké,ale ostatní herci mu zdatně sekundují,jak Fishburne jako Morpheus,tak Weaving jako agent Smith).Tímto dílem dali bratři Wachovští začátek jedné z nejlepších filmových trilogií(alespoň pro mě) a nastartovali jednu veleúspěšnou sérii. Toť z mé strany vše... ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Zajímavý scénář, perfektní efekty, ale přeci jsem po přečtení všech chvalozpěvů čekal více. Minority report u mě nad Matrixem vítězí. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně propracovaný film. Dopotučuju všem sehnat si někde srovnání a výčet narážek na Bibli v porovnání s filmem. Wachowští tam dali biblických odkazů přímo mraky. Zelený filtr, neotřelý nápad, revoluční akční scény, tempoidní hudba i vybroušené dialogy taky stojí za vypíchnutí a byly vskutku bezva tahem. Takže i když místy mi přišlo pár scén hluchých, tak jde o jeden z nejlepších filmů historie, to je bez pochyb. Povinnost pro každého diváka! Kdo to neuvidí, uhnije... ()

D.Paulus 

všechny recenze uživatele

Film, který mě přinutil zamyslet se nad tím, zda to všechno náhodou není pravda... Dále jde o na svou dobu naprosto unikátní počítačové triky (bullet-time), výbornou hudbu a příběh. Navzdory obecnému názoru nicméně nejde o zakladatele kultu nazývaného cyberpunk, jelikož ten existoval již mnohem dříve. Matrixu se podařilo "rozšířit" jej mezi lidové masy. ()

Brady 

všechny recenze uživatele

Geniální režie bratrů Wachovských, geniální herci, geniální triky, geniální hudba, geniální příběh, geniální . . . Zkrátka tak geniální snímek, že se ještě dlouho budou sci-fi filmy rozdělovat na před a po Matrixu. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy, které jsou tak dokonale promyšlené, že nevytrhují diváka z děje zbytečnými (byť nepatrnými) chybami. Matrix takový je, navíc obsahuje řadu inovativních prvků, což je ve spojení s dokonalou atmosférou záruka vynikající zábavy. (EDIT 23. 12. 2021: Takto vypadá dokonalý film. Napoprvé to člověk nemá šanci pobrat, až po několikátém zhlédnutí dojdou všechny nuance. Právě jsem ho viděl po bambilionté a pořád baví! Nemá slabé místo. CGI je tady kupodivu docela málo a ten, který tu je, je výborný. Je možné, že ho tady málo není, ale prostě to není poznat. Většinou je to stará triková škola v tom nejlepším smyslu slova.) ()

Související novinky

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

28.12.2021

Hollywood miluje jednu věc nade vše ostatní – peníze. Pro studio Warner Bros. tak bylo oživování značky Matrix v podstatě jenom otázkou času. Nyní producenti nového snímku The Matrix Resurrections… (více)

Wachowski nemá plány na další Matrix

Wachowski nemá plány na další Matrix

23.12.2021

Matrix Resurrections čerstvě dorazil do kin i na streamovací službu HBO Max a reakce kritiků i diváků jsou zatím značně rozdělené. Podobně jako tomu ovšem bylo na konci devadesátých let při premiéře… (více)

Reklama

Reklama