Reklama

Reklama

Čtvrtý a podle mnohých také nejlepší díl slavné hororové série. Ke zdařilému pokračování nejvíce přispěli herec Cryspin Glover a tvůrce speciálních efektů Tom Savini (Dawn of the Dead). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Najlepší Piatok a po jednotke jednoznačne druhý najlepšie zrežírovaný. Pekelné tempo, monštrózny Jason, krvavé vraždy, sexy nahé tínedžerky, bohovská kamera a svetlo (tá scéna s vytrhnutím z okna!) a aj ten riedky dej je výnimočne skvelo obrazom vyrozprávaný. Okrem toho je tu skvelý casting - či už malý Corey Feldman alebo ako vždy mega weird Crispin Glover. PS: môj rebríček série: F4, F1, F2, F3, F6, F5, F7, F8, F10, F9 ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, tak osobně moc nechápu oblíbenost tohoto dílu. Oproti trojce je veškerá svěžest a kreativita fuč a stává se z toho jenom rutinní a nezajímavá vyvražďovačka ve stylu pojďme je zabít všechny ať už to máme za sebou. Ani Tommy Jarvis coby dítě mě tu při svém prvním setkání z Jasonem tolik nebaví. Jako je tu vidět, že z něj něco bude a jeho první konfrontace z kamarádem z mačetou ho jistě poznamená, ale to mi nestačí. Jak už jsem uvedl ta děsná průměrnost a stokrát viděné omílané dokola tenhle díl prostě zabíjí. Jedinej vtipnej kill je tak smrt lovce medvědů kterej se po celej film tváří drsně a hlásá, že sejme Jasona, ale když ten na něj na konci nastoupí, tak se zmůže jenom na hlášku pane bože on mě zabije!45% ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Jason počtvrté ale ani tady ne dokonale. Čtvrtá část této série potěší především tím, že se zde objevuje poměrně dost nahých scén (ale pozor, nejlepší scény/ženy jsou až v následujícím pokračování) a snahou o to uzavřít tuto legendu. Nicméně producenti jsou producenti, a když vidí, že jim kravička dojí hodně mléka, tak si samozřejmě nechají vrátka otevřená k případným pokračováním (jak víme, dneska je natočeno jedenáct(!) dílů původní série a (zatím) jeden remake). I z tohohle pohledu je fajn sledovat tuto sérii dneska, už jen pro ty názvy… část čtvrtá "The Final Chapter", část pátá "A New Beginning”… ;-) K filmu nemám co vytknout, bavil mě, ale ne tolik, abych mu dal lepší hodnocení. 80 %. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Hneď na úvod absolútne fantastické oživenie Jasona, ktorý umrel v predchádzajúcom diely - on "skrátka ožil" a ušiel z márnice, načo nejaké vysvetlenie PREČO a AKO??? - paráda, ďalšie "zetko" sa môže začať:))) A presne taký je aj štvrtý diel..bez logiky, bez mozgu, bez nejakého zmyslu...Ale každopádne je to pre mňa zatiaľ najlepší diel série, atmosféra fajn, slasherové vychytávky rovnako vydarené, niekedy priam originálne....škoda, že céčkar Zito nepokračoval v sérii ďalej a rozhodol sa vyvenčiť Chucka Norrisa...3,5*/5 ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem z této série viděl jen díly 1-4 a tak nějak mi připadá, že u této série jsou sudé díly ty slabší. Čtvrtý díl je navíc z těch všech dosavadních dílů nejslabší. Není špatný, ale první tři díly byly kvalitativně tak nějak nastejno, tady už je to posun poněkud dolů. Husté atmosféry z předchozích dílů ubylo, některá provedení vražd byla laciná, jindy byl ale Jason zase poměrně kreativní. Ovšem chvílemi jsem se i nudil (a to i když zrovna probíhala nějaká likvidace). V některých chvílích naštěstí bylo napětí a atmosféra v normálu, jen toho bylo nějak málo. Ačkoliv celou tu sérii beru s velkým nadhledem a jen jako zábavu, zde už jsem zaregistroval trapnosti a hlouposti, které už ani s nadhledem nesežeru. Sice tu byli poměrně zajímaví herci, ale charaktery hlavních postav mě moc nezaujaly (možná kdyby nějak více rozvinuli příběh toho lovce, co šel po Jasonovi). V předchozím díle byly lepší postavy. Zde ale zase byla zatím největší koncentrace nahotinek. No, bavil jsem se, ale ne tak dobře, jako u předešlých tří dílů. Ale bavil jsem se. Dávám takové průměrné 3 hvězdy... ()

Galerie (73)

Zajímavosti (27)

  • Vzhledem k nízkému rozpočtu filmu museli někteří herci provádět nepohodlné nebo nebezpečné kaskadérské kousky sami. To se nelíbilo profesionálnímu kaskadérovi Tedu Whiteovi (Jason), který trval na ohleduplnosti k ostatním hercům. Vztah mezi ním a režisérem Josephem Zitem začal být velmi napjatý, což vyústilo ve Whiteův požadavek, aby nebyl uveden v titulcích. Kaskadér se poté od filmu distancoval a označil ho za "sračku". (Epistemolog)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 52. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)
  • Herec Peter Barton (Doug) původně ve filmu nechtěl hrát. Nechtěl mít nic společného s horory, protože nesnášel práci na filmu Pekelná noc (1981). Ale herečka Amy Steel, která hrála Ginny ve druhém díle Pátek třináctého 2 (1981) a s Bartonem hrála v sitcomu The Powers of Matthew Star (od r. 1982), herce přesvědčila, aby roli vzal. Zmíněný sitcom byl navíc v roce 1983 zrušen a Barton se tak mohl natáčení filmu zúčastnit. (LION-MR.T)

Reklama

Reklama