Reklama

Reklama

Pátek třináctého

  • USA Friday the 13th (více)
Trailer 2

Vítejte zpátky v Crystal Lake v tomto mrazivém přepracování kultovního hororu Pátek třináctého. Clay Miller se ve snaze najít svou ztracenou sestru vydává do tajuplných lesů v okolí legendárního jezera Crystal Lake, kde pod tlejícími stromy narazí na zchátralé zbytky starého obydlí. A to není jediné, co vyčkává ukryto v hustém lese. I přes varování policie a místních usedlíků Clay sleduje těch pár stop, které má, s pomocí mladé dívky Jenny, co sem přijala s partou kamarádů ze školy strávit divoký víkend. Všichni zde ale najdou víc, než vůbec chtěli. Netuší, že vstoupili do rajónu jedné z nejhrůznějších postav americké filmové historie – děsivého zabijáka vyzbrojeného mačetou, který v Crystal Lake loví nevinné … Jasona Voorheese. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (683)

imf 

všechny recenze uživatele

Fanouškům originálu možná zaskočí vločky, ale Jason je po návštěvě Bayova kosmetického salónu zase pekelně ve formě. Stejně hloupý, brutální a výkonný jako dřív. Remakovaný Pátek nepřináší velkou revoluci, ale ctí pravidla žánru a díky učesanému vizuálu a sympatickým teenagerům dává sérii šanci na další úspěšnou kariéru. To plus pár spikleneckých mrknutí na fandy originálu dává dohromady páteční slasher jedna báseň. Kdo hledá víc, musí jinam. Jason vždycky používal mačetu a k sofistikovanějšímu nářadí by ho asi nedostal ani Spielberg. Jistý vývoj na straně tupých ovcí na porážku by ovšem do budoucna neuškodil. Co kdyby Jared Padalecki ukázal, že má kromě hezkého kukuče i... no však vy víte co. :) (6+/10) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zatímco remake A Nightmare on Elm Street dopadl katastrofálně, tohle se ještě dá. Sice je to "lepší" jen o kousek, ale i tak je to… koukatelnější. Především díky námětu, přeci jen postavu Jasona hrálo mnoho herců napříč celou sérií, takže fakt, že opět je Jasonem někdo jiný nemůže nikomu vadit, na rozdíl od nové Noční můry. Co mě potěšilo, byly pěkné slečny, přijatelná stopáž, sem tam nějaký ten dobrý mord a asi dvakrát nebo třikrát jsem se slušně lekl. Co mě nepotěšilo… všechno ostatní. Nejvíce mě dostal fakt, že SPOILER! Jason bere zajatce. Cože!? Pamatujete si, že by v některém z předešlých dílů této série Jason někoho vzal jako zajatce? Proč by to masový vrah dělal? Aby mu dal šanci utéct, že jo… KONEC SPOILERU! Taky nepotěší předvídatelnost, jakým se příběh ubíral (pořadí kdo kdy a jak zemře jsem vždy odhadl, stejně jako ten "překvapivý" konec). A samozřejmě nepotěší samostatná existence tohoto dílu (IMHO série, která má 11 dílů už opravdu nepotřebuje další díly, natož remake), ale co, dneska remaky vládnou… Závěrem musím zopakovat to, co na začátku mého komentáře - čekal jsem to nejhorší, naštěstí se na tento remake jedné ikony let minulých dalo alespoň koukat. Ale že bych to potřeboval vidět podruhé, to se říct nedá… 40 %. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Další z řady módních slasherů, kde se zabiják libovolně teleportuje a likviduje bezmocné oběti s kadencí kombajnu - jakmile však padne pod kudlu hlavní hezoun, zabiják přepne do "safe" režimu a troubu jenom odstrčí. Stejně tak jeho ségru, kterou si bezdůvodně vykrmuje kdesi v noře (aniž by bylo objasněno, proč to dělá, když všechno ostatní zbavuje života do dvou minut od setkání). Nechápu, nerozumím, neberu. Jediné, co je v tomhle filmu poctivé, je počet mrtvých a obnažených koz. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Takže je to tady, moje čekání skončilo. Musím říct, že první „teen-akce“ se zálesáky byla na 5*. Dále už to tak slavné nebylo. Jason je ztvárněn velice dobře, jeho rychlejší chůze/běh neruší, ruší spíše jeho chování. Střílení z luku, nástraha poplašných pastí – totálně mimo. Přechovávání oběti taktéž, ale dá se pochopit,---SPOILER--- že Jason v ní viděl díky amuletu svou matku---SPOILER---. Vražd je požehnaně, dobře provedené. Scéna při níž Jason vezme svou masku a začne znít klasicky zvuk všech Pátku 13-tého byla neskutečná – měl jsem pří ní příjemné mrazení v zádech. Celkově objektivně je tento horor na 3*, já ho ovšem objektivně hodnotit nemohu proto dávám 4* ;-). ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

Marcus Nispel na to šel vcelku dobře. Jeho nápad poslat k jezeru hned dvě početné skupinky obětí se ukazuje jako nejchytřejší tah celého filmu. Je tak přeskočena počáteční fáze seznamování a Jason může řádit již od první minuty. Fanoušci tento krok kvitují s povděkem, stejně jako vývoj Jasona, který rekapituluje předchozí díly. Vraždí matka, vraždí Jason s pytlem na hlavě a nakonec i ten nejznámější s hokejovou maskou. Jenže k čemu jsou tyto úkroky, když Nispel neustále předhazuje tentýž okoukaný princip současného hororu. Jason není Leatherface! A i když před lety se mu podařilo zabodovat s remakem kultovního Texaského masakru, měl by si uvědomit, že dnešní hororoví diváci jsou přemlsaní současnou teen hororovou produkcí. Nový Pátek třináctého není nic jiného než strojově odvedá prace, která nedokáže překvapit něčím novým. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (28)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. února 2009 v Los Angeles. (Varan)
  • Původně byla ve filmu obsazena izraelská herečka Moran Atias, těsně před začátkem natáčení ale musela být nahrazena někým jiným. (Stocki)

Související novinky

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Raimi a horory pro celou rodinu

Raimi a horory pro celou rodinu

05.10.2009

Podivnou novou divizi vytvořil Sam Raimi v rámci své na horory zaměřené produkční společnosti Ghost House Pictures. Pod hlavičkou Spooky Pictures prý budou vznikat „thrillery pro celou rodinu“.… (více)

Conan je v haj*lu

Conan je v haj*lu

13.06.2009

Omluvte to přímočaré vyjádření osobních pocitů, ale slušněji už to napsat nedokážu (zvažoval jsem i mnohem ostřejší verze). Že se schyluje k natáčení nového filmu o barbaru Conanovi (spíš než o… (více)

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

Jeníček a Mařenka – lovci čarodějnic

03.05.2009

...a další zprávy z hororových dimenzí. Začněme něčím, co smrdí klasikou. Režisér nového Pátku třináctého Marcus Nispel natočí The Last Voyage of Demeter. Čtenáři Brama Stokera už se jistě chytají –… (více)

Reklama

Reklama