Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jestliže po Tudorovcích měl v mých očích Jindřich VIII. Meyersovu tvář, po shlédnutí této dvoudílné televizní inscenace se Jindřichem stal Ray Winstone. Poměrně věrný a komplexní pohled na celou JIndřichovu vládu, snažící se ukázat jeho povahové vlastnosti v jednotlivích údobích jeho života. To se do určité míry povedlo, ale bohužel na úkor jeho politických činů, což je velká škoda. Navíc chyběla řada historických osobností, z nichž mi nejvíce chyběl Thomas More. I tak se ale pochopitelně jedná o nadprůměr, ať už díky citlivé režii nebo samotným aktérům, kdy kromě Winstonea excelovala řada dalších velkých jmen. 85% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Životní příběh slavného anglického panovníka a jeho početné družiny manželek je z pochopitelných důvodů lákavou látkou pro zfilmování a vzhledem k tomu, že je známý nejen v Británii, ale vlastně i na celém světě, jde i o komerčně atraktivní záležitost, která umožňuje uplatnit takový rozpočet, že si ho v podmínkách české televizní tvorby neumím představit. Na první pohled nic nepřipomíná televizní produkci. Je to výpravná záležitost, kde se nešetří na rytířské zbroji, exteriérech ani interiérech. Budeme svědky dokonce i rytířského turnaje. Lákadlem pro filmové fanoušky je navíc herecké obsazení v čele s Helenou Bonham Carter, které logicky jako hvězdě dává scénář největší prostor. Právě scénář je ale největší slabinou Jindřicha VIII. Je předvídatelný a vychází vstříc všem pověstem a představám o této postavě vytvořených. Nechybí ani klišoidní poslední rozloučení umírajícího Jindřicha se synem s nezbytnými radami na závěr. Přesto vzhledem k nepopiratelné zábavnosti nechávám 4*. Celkový dojem: 70 %. K handicapům filmu bych ale přiřadil zbytečně krvavé detaily exekucí včetně šplíchanců krve dopadající na přihlížející davy... ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Story "velkého obšourníka", který kraloval Anglii a svou vytrvalou snahou o mužského dědice přivedl zemi ke kralování mnoha ženských následnic. Film se zabývá spíš osobní stránkou krále a jeho ženami, politiku do toho moc netahá, takže jsme historie téměř zcela ušetřeni. Jindrův sexuální rozměr je zřejmě pro Angličany mnohem přitažlivější, více takových "extrovertů" by určitě ti suchaři potřebovali....80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neviem ako vyzeral Henrich VIII., ale odteraz bude mať v mojej hlave podobizeň R. Winstona. Takmer každý herec v svojej kariére túži dostať aspoň jednu úlohu, ktorá mu dokonale sadne a R. Winstone sa narodil práve pre túto. Aj keď je to tv film rozdelený na dve časti, ktorý výpravou a bojovými scénami nevyniká, vo všetkom ostatnom môže byť inšpiráciou pre kohokoľvek, kto sa rozhodne točiť historický film. Atmosféra, hudba, kostými, výborné herecké obsadenie, v ktorom mi nejde opäť nespomenúť M. Stronga, intrigy, popravy.... a nad tým všetkým nezabudnuteľný Henrich VIII. - alias Ray Winstone. Skvelá lekcia z dejepisu. Film 80%. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Je to taková beťárovina, Britové natočili samozřejmě spoustu lepších historických filmů, ale na TV kousek proč ne (byť je sranda, když tam pochoduje celých deset vojáků a zní to, jako kdyby jich tam mašírovalo deset tisíc, o kvalitě CGI (Vatikán, např.) ani nemluvě, ale who cares). Plusem je samozřejmě obsazení, přestože se Ray Winstone většinu filmu tváří, jako kdyby k snídani snědl něco fakt hnusnýho, a Helenka, ač se jí jisté půvaby upřít nedají, kráse Anny Boleynové, jakožto jedné z nejkrásnějších dam té doby, takňák nedosahuje, ale ano- who fuckin' cares, ještě tu máme Marka Stronga a Davida "Hercule Poirot/Gríma Červivec" Sucheta. A moc se mi líbí Henryho kalhoty, asi si takový koupím B-) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)
  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)

Reklama

Reklama