Reklama

Reklama

V jižním Bostonu sedmdesátých let minulého století přemluví agent FBI John Connolly (Edgerton) irského mafiána Jamese „Whitey" Bulgera (Depp) ke spolupráci s FBI a vyřazení společného nepřítele, italské mafie, ze hry. Filmové drama líčí příběh nesourodého spojenectví, které se vymklo kontrole a umožnilo Whiteymu vyhnout se právnímu postihu, upevnit si mocenské postavení a stát se jedním z nejbezohlednějších a nejmocnějších gangsterů v historii Bostonu. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (17)

Trailer 2

Recenze (458)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Příjemná, řemeslně skoro bezchybná retro gangsterka. S příběhem podle skutečné události, který je věrohodný, ne nějak přehnaný, ale hlavně s Johnym v hlavní roli, který už nehraje žádné "potrhlé" osoby, ale Jamese Bulgera. Chlapíka, který hlavně v 80 letech ukazoval na jihu Bostonu, svou krutou a nelítostnou tvář. Se spoustou špinavých peněz, korupce, práskačů a vlastně se vším, co k takovému příběhu patří. Když tak nad tím vlastně přemýšlím, je to rozhodně jeden z nejlepších filmů na dané téma, co jsem za poslední roky viděl. Lepší čtyřka. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pri pohľade z väčšej perspektívy vidíme pomerne nevyužitý potenciál na niečo epické. Vyrozprávať príbeh retrospektívne z bodu A do bodu B je štandardom, taktiež ako filmy o vzostupe a páde. Aj podobných príbehov z MOB prostredia poznáme viacero, napríklad Donnie Brasco, a mnohé mali osobitý rys a niečo navyše, čím zostali obľúbenými aj po rokoch. Tu je osobité akurát tak prostredie Bostonu a temne ponurá atmosféra. Zostalo pri komornej kriminálnej dráme s občasným odstránením nežiadúcich osôb. To by tiež nevadilo, ak by sa s charizmatickými postavami a vhodne napísanými dialógmi pracovalo menej obyčajne a bez náznaku invencie. No jeden nezabudnuteľný prvok by sa predsa našiel. Výkon Johnnyho Deppa bol po rokoch hodný minimálne oscarovej nominácie. Cítiť živelnosť a chuť predať postavu tak, ako sa mu už dlho nepodarilo. Najmä vďaka nemu a ďalším hercom (Rory Cochrane, Jesse Plemons, Joel Edgerton) vám film nevyšumí úplne z hlavy. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Špinavá hra je klasickým mafošským filmem. Odehrává se na přelomu sedmdesátek a osmdesátek v Houstonu, kde spolu soupeří ,,jižní gang'' potomků irských přistěhovalců se ,,severním'' který má italská rodina. Agent FBI John Connolly, původně dítě ulice a kámoš vůdce jižního gangu Bulgera přemluví Bulgera ke spolupráci s FBI s nabídkou vyřízení Italů a ponechání zájmu FBI o jižní gang. Bulger souhlasí a město po nějakém čase zcela přebírá. Výnosy z prostituce, prodeje drog, vymáhání výpalného, sázek atd.. jsou obrovské a Bulger tone v penězích. Celý vytvořený systém je nutné však hustě ,,mazat'' aby se nezadřel. Vše skvěle šlape, mafie má volné ruce, město k dispozici a podmazaná policie je slepá. Bohužel to celé funguje jen do doby, kdy k FBI přijde nový šéf, kterému je ihned lecos podivné. Nechápe hlavně jednu věc a to proč Whitey Bulger ještě není zatčený...To že má město pod palcem Bulger přeci ví i vrabci na střeše. Zkorumpovaný a vždy k Bulgerovi loajální Connolly se mu snaží vysvětlit, že Bulger je jen zlodějíček druhé kategorie a spolupráce s ním jako informátorem je mnohem cennější než když bude pod zámkem. Na to ale nový šéf neslyší a rozjíždí akci - dostat Bulgera. ---- Film je skutečně hvězdně obsazený, ale jestli jsem byl z někoho paf byl Depp. Respektive z práce maskérů. Bulgerova vizáž byla opravdu strašidelná a připomínala nemrtvého. Bílá tvář bez výrazu, ulízané vlasy dozadu, žlutá jednička dole a zejména nepříjemně modré oči z něj dělaly zjev kohosi bez citu a emocí. Ano , také se uměl usmát, ale vy by jste se s ním nesmáli... Vždy mne fascinuje jak mafiáni milují své děti... Chvilku před tím než přijdou domů a kochají se pohledem na spící robátko klidně někoho jen tak rukama uškrtí, naprosto bez emocí aby pak dojatě nad postýlkou sledovali svůj sladký spící poklad... Film si tak nějak zvolna plyne, akce je tam dost, ale nečekejte žádného Kmotra. Tohle prostě skoro životopisný film o jednom mafiánovi. Skoro si říkám, proč se vlastně o takovýchto jedincích ty filmy točí. Ale jelikož mám mafiánské filmečky rád, zároveň si tím na to odpovídám. Film určitě stojí za vidění už jen pro ten retro šmak. Na 4 hvězdy to ale bylo moc volně plynoucí, byť ne špatné. Tři steaky marinované v mletém česneku. * * * ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Úplne obstojná retro gangsterka, neviem, čo sa sťažujete. Typovo by zrejme do hlavnej role bostonského bossa pasoval Jack Nicholson vo svojej zriedkavej vážnejšej, no nemenej úchylnej, polohe. Čo ale robiť, keď ten už má skoro 80? Niekto s citom pre požadovaný efekt zrazu musel navrhnúť, nech sa nestarnúci Donnie Brasco nechá zmaskovať na starnúceho Jamesa Bulgera a základ úspechu bol na svete. Inak to má všetko, čo film o organizovanom zločine má mať. Dejová kostra sa rozvíja okolo istého počtu postáv, neskôr sa upriami na menšiu skupinu z nich a keď si tí začnú nažívať v určitom pokoji krviprelievania, skomplikujú im to postavy nové, ktoré sa vyskytujú na rozrastajúcom sa teritóriu, prípadne prevezmú žezlo niektorého z aparátov moci, pretože proste panta rhei. Jediné, čo ma tu nejak výraznejšie prekvapilo, je fakt, že brat známeho mafiána mohol byť senátorom. A keďže bol jeho mladším bratom, asi sa nedostal k moci skôr. So skutočným príbehom sa ale nebudem prieť. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Film, kterej chce strašně moc bejt čtvrtým Kmotrem, paradoxně mu to ale zase tolik neubližuje. Ukecanej a rozvláčnej, jenže zároveň taky hypnoticky vtahující a vyžadující od diváka hravou orientaci v postavách. Dlouho jsem v kině nezažil takovou fandovskou euforii z toho, jak se na plátně postupně objevovalo čím dál víc top hollywoodskejch ksichtíků - radost pohledět! Depp famózní. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • James "Whitey" Bulger sa skrýval v Santa Monice (Kalifornia) a po dolapení úplne pohŕdal políciou. Súd ho odsúdil na dve doživotia plus päť rokov za objasnených 11 vrážd. (Jadro)
  • Billy Bulger skončil ako senátor a prijal miesto dekana na Massachusettskej univerzite. Po prevalení faktu, že komunikuje s hľadaným bratom musel rezignovať. (Jadro)
  • Až do zatčení Jamese Bulger byl na seznamu deseti nejhledanějších uprchlíků FBI, a to po dobu 12 let. FBI nabídla za jeho dopadení odměnu 2 miliony amerických dolarů. (Besor)

Související novinky

Od Trona k požárníkům

Od Trona k požárníkům

01.02.2016

Joseph Kosinski má za sebou dvě sci-fi, Tron: Legacy a Nevědomí, a ještě nedávno plánoval třetí. Další díl Trona byl ale nakonec zrušen, a tak se Kosinski odebral k adaptaci závodní videohry Gran… (více)

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

24.11.2015

Momentálně můžete zajít do kina na gangsterku Black Mass: Špinavá hra od Scotta Coopera. Z filmu se nestal kdovíjaký hit, reakce diváků a kritiků jsou ale opatrně spokojené. Není tedy divu, že si… (více)

Cumberbatch vymyslí žárovku

Cumberbatch vymyslí žárovku

27.09.2015

Benedict Cumberbatch (Sherlock) se již brzy objeví po boku Johnnyho Deppa v gangsterce Black Mass: Špinavá hra a příští rok ho uvidíme jako marveláckého Doctora Strange. Momentálně se ale uchází o… (více)

Sherlock jako Deppův brácha

Sherlock jako Deppův brácha

27.05.2014

Johnny Depp se v posledních letech věnoval hlavně disneyovským blockbusterům, letos se ale všechno změní. Jeho sci-fi Transcendence už máme za sebou, v nejbližší době pak zkusí štěstí v mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama