Reklama

Reklama

Hořící keř

(TV film)
Trailer 2
Česko / Polsko, 2013, 2x109 min (Alternativní 206 min, Televizní verze: 84+72+78 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hrají:

Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro Hořící keř, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík... Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

Tom_Lachtan

Tom_Lachtan (hodnocení, recenze)

DaViD´82

no právě,  narozdíl od jiných  to tam zpřístupní, tak jen ať z toho něco maj (o=´

i když narozdíl... U nás tv filmy točí snad jenom čt a ti to do videoarchivu dávají

xxmartinxx

xxmartinxx (hodnocení, recenze)

první poznatek z televize oproti kině: nejvíc to neztrácí ani tak na obraze, jako spíš na zvuku. zvuk to v kině hodně zintenzivńoval. Takže asi jediná rada je pustit si to hodně nahlas. :-D

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

lupuscanis

Neděle jsou premiéry nových "epizod" a vše mezitím (v zsáadě denně) jsou reprízy epizod z předcházející neděle. Takže vše do neděle osmi večer je první epizoda, poté bude to samé z druhou...

na příspěvěk reagoval lupuscanis

lupuscanis

lupuscanis (hodnocení, recenze)

Jakým záhadným systémem se ty 3 díly vlastně vysílají? Koukám na přehled vysílání na HBO, netuším, co jsou reprízy, a co ne,  jsem z toho tumpachovej, díky :) /btw. Ptám se jako někdo, kdo včera úvodní díl neviděl.../

na příspěvěk reagoval DaViD´82

freddy

freddy (hodnocení, recenze)

Dadel

Pochybuji, že to bude připuštěno na České lvy, jelikož Hořící keř nebyl v oficiální kinodistribuci a myslím, že se na něj ani nikde nedaly koupit vstupenky, proběhlo pouze několik málo projekcí pro novináře, pro štáb a pro pozvané celebrity, a pro studenty, ale v běžné distribuci nebyl a podle vyjádření HBO ani nebude, tím pádem se Hořící keř zřejmě nebude moci zúčastnit Českých lvů. Podle mého názoru se Hořící keř dočká nějakého českého ocenění jedině tehdy, bude-li obnoveno udílení televizních cen Elsa, ovšem předávání těchto cen je už dva roky pozastaveno a hledá se jejich vhodný koncept, který by vyhovoval jak České televizi, tak České filmové a televizní akademii.

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Takže v kinech šel jen první díl? Ale i tak by to mělo být připuštěno na České lvy, ne?

na příspěvěk reagoval freddy

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

FrantaB

Též jsem zatím neviděl, ale mám pocit, že Táňa česky umí i mluví; viz divadlo či Terapie... Čili není důvod ji předabovávat. A minimálně v traileru mluvila sebe samu.

Příspěvek byl smazán administrátorem.

xxmartinxx

xxmartinxx (hodnocení, recenze)

billinus

No tak jsem taky uvažoval, ale HBO má tu kinokopii podle všeho nejom kvůli těmhle speciálním projekcím +  různým světovým festivalům, který to objíždí... Alespoň tak to vyznělo.

billinus

billinus (hodnocení, recenze)

si myslím pokud to běželo v kině (byť jednorázovka) tak jsou všechny díly v DCP kopii, tudíž by to do kino mohlo jít. A myslím že rozhodně mělo...i klidně po odvysílání na HBO (ne všichni jej mají)

na příspěvěk reagoval xxmartinxx

xxmartinxx

xxmartinxx (hodnocení, recenze)

Dadel

CI vím, tak v kinech (promítání pro školy, nějaká chystaná věc ve Slováči) se pouští jenom první díl. Dneska úřed projekcí The Last Stand na tom zrovna nějaká škola říkala. Tak se bojím, že se vlastně další díly vůbec pouštět nebudou, ale třeba se pletu...

xxmartinxx

xxmartinxx (hodnocení, recenze)

Matty

Vnímám  to podobně jako Lincolna, jen to na mě zabírá. Hollandová sama říkala, že je to takové "režijní cvičení na téma...". Spoustu věcí natahuje až na neúnosnou délku, vyžívá se ve velkých gestech, metaforách... Asi se proti tomu jde ohradit, ale já si myslím, že taková věc je užitečná a měla by existovat, i kdyby jen proto, aby se zpochybňovala a diskuovalo se o ní. Takový ten "velký národní patos". A tuhle roli to pro mě Keř splňuje zásadně líp než Lidice...

Uživatel xxmartinxx smazal svůj příspěvek.

xxmartinxx

xxmartinxx (hodnocení, recenze)

Všem, co viděli jen první díl: Nebojte, bude to lepší! První díl je vlastně oproti atmosféře dalších procházka růžovým sadem. Já to považuju za záměr, ale v důsledku je to chyba, protože to podle mě hodně lidí odradí.

na příspěvěk reagoval Matty

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

amelie_

Pokud nemáte povoleny komentáře, tak není možno hodnotit do odemčení hodnocení pro všechny; což se většinou rovná distribuční premiéře snímku.

na příspěvěk reagoval amelie_

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

HBO a české špionážní drama

HBO a české špionážní drama

03.07.2018

Karlovarský festival je v plném proudu a o jednu z těch atraktivnější zpráv se teď postarala evropská odnož HBO. Její zástupce Steve Matthews totiž oznámil, že ve spolupráci s českými tvůrci… (více)

Reklama

Reklama