Reklama

Reklama

Hořící keř

(TV film)
Trailer 1
Česko / Polsko, 2013, 2x109 min (Alternativní 206 min, Televizní verze: 84+72+78 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hrají:

Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro Hořící keř, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík... Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (HBO Europe)

(více)

Diskuze

amelie_

amelie_ (hodnocení, recenze)

Přemýšlím, proč nemohu hodnotit. Sice se teď dívám, že novinárská projekce se prý skládala ze všech tří dílů, takže hodnotit ještě stejně nebudu, ale i tak by mě zajímalo, proč to. Protože to ještě není k vidění pro všechny zájemce?

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan, DaViD´82

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Krome novinarske projekce vcera probehlo take promitani prvniho dilu na FFUK, takze soudim, ze nekteri hodnotili pouze na zaklade jeho zhlednuti. 

freddy

freddy (hodnocení, recenze)

rushid

Já jsem sice na novinářské projekci nebyl, ale podle toho, co jsem četl, byly promítnuty všechny tři části (údajně mezi druhou a třetí částí byla krátká přestávka) a poté se konala tisková konference. Jeden z účastníků v jednom diskuzním fóru uvedl, že na místě, kde probíhala novinářská projekce a tisková konference, strávil dohromady zhruba 7 hodin.

na příspěvěk reagoval rushid

freddy

freddy (hodnocení, recenze)

Koukám, že už se zde čile hodnotí, dnešní novinářská projekce se tedy asi dle prvních hodnocení vyvedla, teď jsem zvědavý na hodnocení běžných diváků.

-Dawe-

-Dawe- (hodnocení, recenze)

freddy

Podobné to bylo nedavno u Hatfields & McCoys, tam se to také nějak měnilo ze seriálu na tv film a pak zas naopak a akorát to díky tomu vyházelo fanoušky, kteří to měli v oblíbených. Ale asi to bude spíš to kinopromítání seriálů.

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

-Dawe-

Také přemýšlím jestli půjde v pár kinech prostě trio filmů/epizod za sebou či existuje nějaký sestřih do podoby klasického filmu. To bych ale nepředpokládal, zvlášť když to jde tři večery po sobě na HBO.

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

DaViD´82

Zdravím, film sem samozřejmě neviděl. Pokud to půjde, budu se dívat! Já jen nechci, aby se už dopředu vědělo, o co vlastně půjde!

freddy

freddy (hodnocení, recenze)

-Dawe-

Tak ona je otázka, jestli to označení TV seriál je správné, já když jsem tento profil Hořícího keře v loňském roce přidal na tuto databázi, tak jsem to označil jako TV film a někdo to poté změnil na TV seriál, já osobně jsem pořád přesvědčen o tom, že je to trojdílný TV film, nikoliv TV seriál, ale jelikož je mi to už vcelku jedno, tak se do toho nešťourám.

 

A co se týče projekce v kinech, tak odhaduji, že půjde jen o nějakou jednu nebo dvě projekce, v minulosti (pokud se nemýlím) už české HBO uspořádalo například kinopromítání seriálů Hra o trůny, The Pacific, Impérium - Mafie v Atlantic City a Terapie, takže už s tím nějakou zkušenost mají a tohle tedy nijak překvapivé není.

na příspěvěk reagoval -Dawe-

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

offlineman

Čistě pro zajímavost, vy jste již film viděl, že víte, že se z něj dělá národní hrdina? Něco jiného je, že tehdy byly tlaky obé; tedy jak na hrdinu tak na "debila co se zapálil omylem" a dá se předpokládat, že film tak bude s nimi i pracovat, ale zda se ve výsledku přikloní na stranu hrdiny či zůstane nestraný zatím nevíte, ne?

na příspěvěk reagoval offlineman

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

To je asi moderní trend, dělat z nafetovaného blázna národního hrdinu!!! Na tomto případu lze litovat pouze smrti mladého člověka, ničeho jiného!!!!

na příspěvěk reagoval Tom_Lachtan, DaViD´82

adamcikv

adamcikv (hodnocení, recenze)

Vážně se moc těším, vypadá to slibně a film o filmu je skvělý! :)

korect

korect (hodnocení, recenze)

Po Ve stínu by to mohla být další česko-polská spolupráce vinikajicí kvality, těším se moc :)
 a podobnost obou filmů najdeme i v obsazení Ivana Trojana a Jaroslavy Pokorné, stejně tak ve faktu, že hlavní ženskou úlohu ztvární slovenská herečka

mr.filo

mr.filo (hodnocení, recenze)

Davidprotest: To je pravda, ale ne všechno hned musí dopadnou tak jako Kněžna Libuše. Bohužel mě ale nenapadá žádný dobrý zahraniční film natočený podle českých událostí :D

Davidprotest

Davidprotest (hodnocení, recenze)

Tak toto by mohl být nadějný projekt. Divím se, že v naší historii je toho ještě taková spousta co ještě nikdo filmově nezpracoval. A přitom je mnoho co zpracovávat. V tomto případě už bylo na čase. Prej to chtěli dát natočit američanům. Jsem rád, že z toho sešlo, protože to by dopadlo hrozně. Pokud nebudeme točit filmy o naší minulosti, tak je zase natočí někdo jiný, jako už se to několikrát stalo.

lucascus

lucascus (hodnocení, recenze)

Mě Lidice nebolely, samozřejmě se daly natočit i lépe, ale podlě mě to byl docela dobrý film (v porovnání s tím, jaké sra.ky se točí v poslední době v USA, no aspoň tak Evropa má v poslední době dobré snímky). A na tohle dílo Holland se moc těším, konečně zase nějaké česká historie, i když ta nedávná. Věřím, že to bude přinejmenším dobré.

zorz

zorz (hodnocení, recenze)

Achjo, proč Češi (ne)umí točit jen komedie jako přes kopírák nebo historické vyplakávačky? Jedinou nadějí je, že to dělá hbo a že to nerežíruje Čech, tak snad to nebude tak bolet jako Lidice.

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

HBO a české špionážní drama

HBO a české špionážní drama

03.07.2018

Karlovarský festival je v plném proudu a o jednu z těch atraktivnější zpráv se teď postarala evropská odnož HBO. Její zástupce Steve Matthews totiž oznámil, že ve spolupráci s českými tvůrci… (více)

Reklama

Reklama