Reklama

Reklama

Hořící keř

(TV film)
Trailer 1
Česko / Polsko, 2013, 2x109 min (Alternativní 206 min, Televizní verze: 84+72+78 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hrají:

Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Po seriálu Terapie, který vyvolal příznivé ohlasy u kritiky i u diváků, HBO Česká republika pokračuje v tvorbě vlastních hraných děl. Dalším původním projektem, který vznikne v režii světoznámé Agnieszky Hollandové, je třídílné retro Hořící keř, inspirované skutečnými událostmi i reálnými postavami. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnové ČSSR napsal Štěpán Hulík... Děj začíná Palachovým sebeupálením v lednu 1969 a líčením rozjitřené atmosféry v tehdejší společnosti. Události se zdramatizují po skandálním nařčení od poslance Viléma Nového, který Palachovo sebeobětování zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě lživým prohlášením o takzvaném studeném ohni. Hlavní postavou vyprávění je skutečně existující advokátka Dagmar Burešová, která jménem Palachových příbuzných podala na Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti. Charakterní právničku, jež přijala zastupování klientů ve zdánlivě beznadějném soudním procesu a trpělivě sháněla důkazy v jejich prospěch, ztvární Tatiana Pauhofová. JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990 – 1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady. (HBO Europe)

(více)

Recenze (888)

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že i přes otřesný stav současné české kinematografie, se v Čechách dá natočit velmi kvalitní film, respektive televizní minisérie. Stačí mít silný námět, dobré české a slovenské herecké obsazení, a na režisérské stoličce zkušenou polskou režisérku, která navíc v době Palachova upálení studovala na DAMU, takže byla událostem, které se poté udály velmi blízko. Pro mě jednoznačně můj nejsilnější filmový zážitek v kině vůbec. 200 minut jsem se téměř nehnul a jen se nechal unášet strhujícím příběhem jedné neuvěřitelné kapitoly československé historie. Nutno říci, že v sále se tak chovali všichni a kromě toho, že si někdo občas odskočil, bylo naprosté ticho. Za mě rozhodně jednička s hvězdičkou. ()

elanista1 

všechny recenze uživatele

Musel som dlhsie popremyslat aby som netrepol blbost, ale Horiaci ker je zrejme najlepsi "náš" porevolucny film aky som ja osobne videl.. paradox je, ze to nie je ani rezirovane cechom. Jedina chybicka krasy na tomto filme je snad len ten fakt, ze Tana Pauhofova rozprava po cesky. ()

Mira00 

všechny recenze uživatele

Přicházel jsem tomu pomalu na chuť až jsem nakonec přišel. Po dlouhé době skutečně kvalitní český film z dob, kdy Češi byli ještě vlastenci a komunismus byl úhlavní nepřítel. Ale po výsledcích z voleb 2013 je vidět, jak rychle také Češi na tu dobu zapomínají .... ()

Charvy.666 

všechny recenze uživatele

Totalni nasranost a beznadej behem celeho filmu.Tuhle miniserii bych doporucil vsem tem co je voli a zastavaji se tech rudejch kurev... ()

thePivl 

všechny recenze uživatele

První hodina a půl naprosto výtečné herecké výkony, výborný scénář a výtečná režie, od té doby se ale film až zbytečně každou scénou protahuje a při až "násilně" vložené sexuální scénce, která tam prostě musí být, aby se ani nejnáročenějí divák nezlobil a aby heslo "Film bez erotické scény nemůže být pořádný film," jsem si říkal, že je až škoda takhle zahodit šanci stvořit jedno opravdu výborné dílo. Za srdce beroucí nacionalistický film. Na české poměry výborné. Na světové "jen" velmi dobré. Škoda, mohlo být lépe. ()

rafix 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo něco. Tahle minisérie mě moc ohromila. Hlavně z těch událostí z let 1968 - 69, které se udály. ()

HellFireFery 

všechny recenze uživatele

Doufám, že tento film uvidí, co nejvíce lidí, neboť je to to nejlepší, co v České republice mohlo vzniknout! V čele s Ivanem Trojanem, Vojtou Kotkem či Aloisem Švehlíkem! Na závěr smutný fakt - Babovřesky v kině (660 000 diváků). Hořící keř v kině (13 000 diváků). ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Tak právě film sleduji na HBO2 a nemůžu dát nic jinýho než 5 hvězd. Výkony herců jako Trojan,Pokorná,Bareš a hlavně fantastická Táňa Pauhofová (hrála vůbec ve špatným filmu ...?),to je prostě fantazie v častých marasmech,které vídáme v naší televizi! Moc děkuji za shlédnutí,za výrobu filmu !!! ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

Za tu hromadu klišé, okatou inspiraci jinými filmy a zbytečném ždímání emocí musím dát jen čtyři hězdy. Jinak se ale jedná o nadprůměrný počin, který si úznání rozhodně zaslouží. 85% ()

Don Maty 

všechny recenze uživatele

Obrovské posolstvo dnešnej mladej generáci. A takisto vynikajúca historická výpoveď Agniezsky Holland (Ktorú som vždy nenávidel za Jánošíka). Takisto zobrazoval aj trošku tej kontroverzity , ktorú som mohol čítať v každej diskusii k príspevkom s menom Ján Palach. Považujem za zadubenosť keď priemerný slovák povie to čo bolo uvedené vo filme a to " Na čo to robil. Aj tak nič nezmenil bol to len obyčajný sebevrah, ktorý ublížil sebe a svojej rodine". A to je presne tá chyba. Spravil obrovskú vec. Trošku mi ale vadila Táňa Pauhofová. Bola všetko len nie presvedčivá...4* ()

mArtinko5MB 

všechny recenze uživatele

1. diel: 88%, 2. diel: N/A, 3. diel: N/A Kiežby aj slovenskí bytovkári, vínari a záhradníci točili niečo s aspoň 20% kvality toho, čo má prvý diel Hoříci Keř. Výborné obsadenie a herecké výkony. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době konečně kvalitní českopolský film, který sice není historicky zcela věrný, ale nutí člověka k zamyšlení a to je dobře. Hodnocení: 75 % ()

Light_ 

všechny recenze uživatele

Vynikající minisérie, která opravdu v rámci české tvorby vyčnívá a pro mě osobně to bylo to nejlepší, co sem s českými herci kdy viděl. Skvělá hudba, skvělí herci (teda až na Emmu Smetanu :D) a hlavně famózní atmosféra. Jinak ještě k těm hercům - absolutně si mě získal Igor Bareš, kterýmu ta role STBaka sedla naprosto perfektně, jeho vůbec první scéna patří k tomu nejlepšímu z celýho tohodle veledíla. Po prvním dílu jsem rozhodně nepřemýšlel o nejlepším hodnocení, nicméně lepší druhý a naprosto prasobrutální třetí díl mi prostě a jednoduše nedaly na vybranou. A abych tady ten prostodivnej koment nějakej NÁDHERNĚ zakončil - Táňa Pauhofová. ()

Joostas 

všechny recenze uživatele

Když filosof Patočka říkal,že Češi byli vždy slouhové osvobození shora V šedesátých letech minulého století se privilegovaná menšina komunistických funkcionářů pokusila získat lásku lidu,jak říkali obyvatelstvu a udělala pokus o kosmetickou perestrojku. Lidé zajásali,protože v té době pošilhávali po jugoslávském socialistickém ráji,kde se mohlo jet za prací ba i knihy číst a hudbu Beatles nerušeně poslouchat. Dál to už známe.Běhal jsem tehdy po Praze a vůbec mne nenapadlo,že se zde vážně střílí a umírá. V lednu 1969 se ten kluk upálil. Upálil jako mnichové ve Vietnamu, pouze to tak stoicky neuměl. Nevinný s vírou v lidskou tvář tehdejšího systému. Hořící keř přichází v době,kdy lidé cítí ohrožení konzumních hodnot a tvrdém ideologickém boji vedeném propagandisticky všemi prostředky za svatořečení a uznání přírodního zákona kasinového kapitalismu.Hořící keř se zjevil jako součást této propagandy. Snad nevinně.Film jistě zručně natočený naší pani Agneskou,vytvořen pro potřeby HBO. Nechci se rouhat ale na tomto filmu jsem byl pamětníkem. Proto si dovoluji pochopit velké rozpaky přímých učastníků Holocaustu na Schindlerově seznamu. ()

smilownik 

všechny recenze uživatele

Co dodat? Chápu všechny ty, kteří tento film vynášejí do nebes (snad osobně se mi zdá, že za ty superlativy může také dobře namíchaná kombinace mladého českého, více osobního, scénáře, a staršího polského vážnějšího pohledu a patosu), chápu nicméně i Ty, kteří zmiňují některé zdánlivé nedostatky (např. potenciálně nebezpečné důsledky odklonů od skutečnosti nebo určitou manipulativnost, když emoce na nás z plátna přímo srší, v důsledku naprosté profesionality tvůrců vždy ovšem přesně v duchu toho, co tvůrci zamýšleli). Na mě osobně film velmi silně zapůsobil, takřka mi uštědřil morální políček ,a rád ho tedy chápu nejen jako pohled do minulosti, ale především jako morální apel na všechny z nás, abychom ze sebe vždy vydávali to nejlepší dnes... v době, kdy jsou věci zdánlivě jednodušší, ale zároveň mnohem méně jednoznačné... PS. Závěrem (pro klid ve Visegradu) zmíním i výborné slovenské herce a především přeji hodně další tvůrčí síly mladé české scénaristické naději, Štěpánovi Hulíkovi... ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Silný zážitek. Dobu jsem neprožil a nikdy jsem se do ní nedokázal úplně vcítit. Tento snímek to udělal za mě. Naservíroval mi ukázku toho, jak to vypadalo a kdo všechno byl postižen současným režimem. I když snímek trvá více jak tři hodiny, určitě je metráž zvolena perfektně, neexistují hluchá místa a dlouhé pasáže jen umocňují sílu momentu, který zachycují. Tento snímek by se měl vysílat a povinně sledovat před volbami, abychom si uvědomili co tady bylo ještě v nedávné minulosti. ()

DR.SZ 

všechny recenze uživatele

Film Agnieszky Holland hluboce oceňuji nejenom pro jeho absolutní propracovanost a téměř dokonalost, ale hlavně proto, že nám ukázal pravdu a správnost průběhu toho, co se dělo okolo upálení Jana Palacha. Líbivé je vše - hudba, zvuk, střih, kamera, scénář, režie atd. Sice bych někdy tu hudbu lehce ztišil a zmírnil, ale to je pouze detail. Stejně tak bych lehce ubral záběrů ze soudní síně, jelikož nemusí každého diváka nadchnout. Jinak na české poměry v této době obzvlášť je film jeden z nejdokonalejších a může se měřit s ostatními nejlepšími filmy z celého světa. Děkuji za něj! 92% ()

irri 

všechny recenze uživatele

Dagmar Burešová mělo v roce 1969 být už 40 let, takže žádná vysoká zrzavá kočena, do které se zamiluje každá druhá mužská postava, se asi úplně nekonala. To je ovšem asi jediná chyba, kterou na Hořícím keři vidím. Palacha sice za žádného hrdinu nepovažuju (i když mě se to dneska lehko soudí), film není ani tak o něm, jako o těch odporných věcech, co se tady děly a nebýt lidí jako například Dagmar Burešová (mimochodem - je to skautka!), děly by se tady snad doteď. Takže můžu prohlásit, že jsem ráda, že žiju v době, ve které žiju, aniž by to bylo papouškování naučených frází při zkoušení v dějepisu. ()

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

27. Český lev

27. Český lev

30.11.2019

V sobotu 7. března 2020 bude Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) po sedmadvacáté rozdávat výroční ceny symbolizované soškou Českého lva. Stane se tak na galavečeru ve Dvořákově síni pražského… (více)

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

HBO a české špionážní drama

HBO a české špionážní drama

03.07.2018

Karlovarský festival je v plném proudu a o jednu z těch atraktivnější zpráv se teď postarala evropská odnož HBO. Její zástupce Steve Matthews totiž oznámil, že ve spolupráci s českými tvůrci… (více)

Reklama

Reklama