Reklama

Reklama

Půjčovna masa

(seriál)
  • USA Altered Carbon
Trailer
USA, (2018–2020), 15 h 36 min (Minutáž: 43–67 min)

Tvůrci:

Laeta Kalogridis

Předloha:

Richard Morgan (kniha)

Hrají:

Martha Higareda, Joel Kinnaman, James Purefoy, Stephanie Cleough, Ato Essandoh, Byron Mann, Andre Tricoteux, Matt Frewer, Renée Elise Goldsberry (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Po 250 letech strávených v hibernaci je oživený vězeň, který si může vydobýt svobodu jediným způsobem: musí zjistit, kdo je vrah. (Netflix)

Videa (3)

Trailer

Recenze (244)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po vzore Demolitiona Mana prebudia chlapika z minulosti v dalekej buducnosti, aby vysetril pripad vrazdy. Lenze svet sa radikalne zmenil. Pripomina pretechnizovanu vizualne nadhernu nudu jak z Blade Runnera. Takze je to vlastne obycajna tuctova detektivka v netradicnom prostredi dalekej buducnosti. Este keby tak bol serial pojaty epizodne s neustalymi novymi pripadmi, tak by to snad nebolo take nudne. Ale cely cas sa vysetruje jeden pripad na ktory sa postupne nabaluju dalsie motivy a to aj z dalekej minulosti hlavneho hrdinu. Do piatej epizody som to vydrzal sledovat bez pretacania a zvysok som preklikal, aby som sa dozvedel pointu, ktora je tak obohrata az ma to rozosmialo. Holt ludia sa nemenia nech prejde hocikolko casu a nech su akokolvek bohati. Pochvalu si zasluzi vizual. Cely svet buducnosti je pojaty pôsobivo. Jak technicky, tak aj vykreslenie spolocnosti je zaujimave. Akcne sceny su brutalne, ale prilis ma nenadchli. Nejake prestrelky a bitky, ale pôsobi to sterilne. Dost nasilu tu pôsobi nahota, ktorej je tolko, ze tak vela penisov som nevidel ani v kdejakom porne. Asi najväcsi problem okrem zanru detektivky su pre mna postavy. Nikto mi tam nebol sympaticky a niektore mi dokonca liezli na nervy. Vysledkom je drsnejsia sci-fi detektivka, ktora nadchne hlavne sucasnych divakov PG-13 komixov, ktory nie su na nieco take drsne zvyknuty. Ale pod atraktivnym obalom sa neskryva ziadne jadro, ktore by divaka intelektualne obohatilo. Proste dalsi prehypovany produkt od Netflixu. PS: vsetci tam boli multikulturne a multigendeorovo strasne vyvazeni a najväcsim zdegenerovanym diablom je biely clovek. Uz mi toto posolstvo lezie na nervy. 5/10. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 65% - Snažím se mít rád hlavního hrdinu, respektovat Purefoye v syrové rovině, nebo vnímat Vernona jako vtipného parťáka a ne jako protivně tvrdohlavou a jednorozměrnou výplň. A jde mi to až někdy do osmého dílu, který reprezentuje vše, co mi na seriálu vadí, a kdy to s vyšetřováním, pointováním nebo vzpomínám pomyslně vzdávám a užívám si jen a pouze stoprocentní vizuál (včetně jednoznačné královny Marthy Higaredy), snad nejpropracovanější obrazovou stránku, co jsem kdy v žánru viděl. O to víc lomím rukama pro stokrát viděné zvraty a v první řadě pro nesnesitelnou pózu otevřenosti všemu "zakázanému". Krev, nahota, sex, násilí, mučení, křik - a až na výjimky všechno v tak evidentně prvním plánu, že mi pak nezbyl prostor k tomu, abych tvůrcům ony finálové emoce, byť dost statečně ždímané, uvěřil na déle než pár sekund. Přirozenost se zapomněla někde ve flashbacích. Potenciálu byla hromada, ale výsledná chuť hořkne přílišnou rychlostí. 2. série - 30% - Jestli pokračování něco dokázalo dotáhnout do konce, tak pozvednout vzpomínky na první dobrodružství. Z něj si totiž nová sezóna bere to, o čem se mluvilo nejvíc a všechno násobí dvěma. Dostávám proto neopodstatněné množství mučících scén, zápletku se pokouší vysvětlovat zmatený Poe a v akci se dává důraz jak jinak než na krev. Bohužel nic z toho není to, co mě k začátkům Carbonu připoutalo. To, co jsem rád měl, teď buď chybí (Martha Higareda), vyvíjí se směrem, který mi nic neříká (sám Takeshi je jen doprovodnou figurkou nezajímavé a nevěrohodné love story) a nebo je téměř vysmíváno (výstavba celého světa stojí na klišovitých vedlejších charakterech a prapodivných dějových skocích). Důvod, proč jdu s hodnocením tak nízko, je ale vizuální stránka. Že se seriál, u kterého divák žasl nad každým druhým záběrem, dobrovolně zavírá do tmavých hal, skladišť a jeskyní, je bezmála tragédie. V kombinaci s absolutním nevyužitím tradičně neodolatelné chameleonky Simone Missick a sympaťáka Mackieho můžu jen kroutit hlavou nad tím, co přesně hlavní tvůrkyně čekala, že jí hladové publikum po dvou letech řekne na tohle. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Altered Carbon je druhá liga, ví to o sobě a často to využívá ku svému prospěchu, protože si prostě může dovolit něco co by jinak bilo do očí. V Bay City to zkousnete (bitka s nahými klony Dichen Lachman!). Oproti Morganově předloze se v závěru hraje na citlivější notu a dělají z Kovacse většího dobráka, ale nijak zvlášť to nevadí. Trikově velmi solidní práci občas narušují zbytečně nedotažené záběry, bez kterých by se příběh klidně obešel. Herecky to celé táhne Kinnaman. Rykerovo pouzdro má větší charizma než ty Kovacsovy původní a tak je dobře, že ho celou sérii nesundá. Akce je slušná a atmosféra Země budoucnosti moc fajn. Jsem celkem zvědavý jestli se dočkáme pokračování a jaké pouzdro si Tak příště navleče, jestli teda nějaké příště bude. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série je hodně příjemným scifi překvapením. Ač ne moc diskutované ani nikde propagované, s neznámými herci a s dost ulítlou představou budoucnosti a výměnou lidského vědomí pomocí malého žetonku v páteři. I tak jsem ale seriálu od druhé epizody propadl a byl přímo nadšen u dílu číslo 5. Bohužel dál už byl seriál trochu slabší, vymýšlel si natahující a dále vysvětlovací berličky, ale hrdiny už jsem měl oblíbené. Na druhou sérii bude ale lepší si počkat, když hlavní hrdina přesedlá do jiného těla a už se nejspíš ani nedočkám nejlepší postavy seriálu - hoteliéra Poea. 2. serie aneb Poe se přeci jen vrací. Juhů. No a tím končí většina pozitiv. Ze zbytku série se dá kladně hovořit už jen o návratu vůdkyně povstání po 300 letech z hrobu. Což byla špičková 4. episoda. potom už jen charismatický záporák v podobě velitele, který je v novém a rozhodně (oproti hlavnímu hrdinovi) v lepším těle. Ke konci serie jsem už u dílů začínal usínat. A vždy k tomu docházelo, když došlo na akci. Poslední vyslanec byl v první řadě a v první řadě bystrý bojovník. Z té jeho bystrosti zbylo ve druhé řadě už jen pár poznámek a vsazeno bylo na jeho kung-fu dovednosti. Býda, býda. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Z hlediska hladovce po snesitelných sájfáj seriálech radost, z pohledu čtenáře Morganovy Půjčovny masa zprznění předlohy. Diváků je zde zajisté více, než čtenářů (zjevné při průzkumu komentářů, diskuzí či při pohledu do deníčků leckterých místních sumýšů), a i náhodný čítálek bude na Altered Carbon dštít síru v závislosti na tom, nakolik má ještě vzor v čerstvé paměti. A já už si pamatuji prdlajs i na žhavé téma, co jsem to vlastně měl nad ránem ke třetí večeři. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (10)

  • Umělá inteligence Poe z hotelu The Raven je inspirována a pojmenována podle spisovatele Edgara Allana Poea, a hotel nese jméno jednoho z jeho nejslavnějších děl – „Havran“. (Tomas_TM)
  • V seriálu je lidská rasa sjednocena pod tzv. Hvězdný Protektorát Spojených Národů, který utvořil ze všech lidských kolonií ve vesmíru jednotnou říši (republiku). (Tomas_TM)
  • Joel Kinnaman, představitel hlavního hrdiny Takeshiho Kovacse, musel strávit každé ráno 90 minut v maskérně, aby maskéři zakryli jeho tetování na těle. (Tomas_TM)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Kyberpunkový Altered Carbon mění obsazení

Kyberpunkový Altered Carbon mění obsazení

30.07.2018

V čerstvě oznámené druhé řadě kyberpunkové sci-fi Altered Carbon od Netflixu se v hlavní roli vojáka Takeshiho Kovacse nově objeví herec Anthony Mackie (Captain America: Občanská válka, Detroit). Ten… (více)

Netflix a hvězda bojových umění

Netflix a hvězda bojových umění

01.07.2018

Netflix si objednal akční sci-fi seriál Wu Assassins s hvězdou bojové série Zátah Iko Uwaisem. Scénář k novince napíše John Wirth (Terminátor: Příběh Sáry Connorové, Falling Skies), o režii první… (více)

Barbar Conan míří do televize

Barbar Conan míří do televize

06.02.2018

Amazon dal před pár měsíci najevo, že si hodlá sehnat vlastní Hru o trůny. Krokem číslo jedna byl nákup televizních práv na Pána prstenů, z čehož se má ukuchtit prequel slavné filmové trilogie. Krok… (více)

Reklama

Reklama