Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

sidzej 

všechny recenze uživatele

Wincerov úžasný cit pre spomalené zábery je neskutočne pôsobivý. A pozerať sa na koňa zdolávajúceho piesočný kopec alebo preteky dvoch najlepších kamošov v takejto spomalenej forme za zvuku pôsobivej hudby je zážitok, na ktorý sa skrátka nedá zabudnúť. Po príbehovej stránke však Phar Lap taký geniálny nie je. Čo je vcelku škoda. No i tak sa jedná o veľmi príjemný film z dostihového prostredia podporený niekoľkými emocionálne ladenými scénami. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ak mám hodnotiť emocionálny zážitok tak je to za plný počet hviezdičiek. V tom prípade sú mi  réžia, kamera, herecké výkony a obdobné kritériá hodnotenia úplne ľahostajné. Smutné je, že príbeh o veľkom koňovi, je nutne aj filmom o malých chamtivých korunách tvorstva. Phar Lap mi pripomína konského Amadea, obklopeného ľudskými Saliermi. ()

Reklama

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Vo svete športu sa občas objaví fenomén, ktorý je o triedu lepší než ostatní. Ak je film natočený podľa skutočných udalostí a vystupujú v ňom reálne osoby, podvedome pridávam filmu hviezdu naviac. Ak je však film tak citlivo a geniálne natočený, nanajvýš s tak charizmatickým hlavným hrdinom je hviezda naviac zbytočná. Phar Lap je film ktorý, i keď má nejaký ten rôčik, nádherným biografickým dielom legendy dostihového športu. Nikdy som nebol extra fanúšik dostihov, ani sa zo mňa po filme nestal, ale film si určite rád pozriem znovu a znovu. Film aj o tom, že ľudia sú kvôli peniazom a umelo vytvorením pravidlám ochotný zájsť až ku týraniu, či zabitiu toho najlepšieho. Záver filmu dokonca otvára zadné vrátka všetkým možným konšpiračným teóriám, čo sa mohlo stať. Majestátne zviera, heroické výkony, geniálna hudba, zaujímavé prostredie a iné veci, ktoré radi vo filmoch vidíme = 5*. TO MEMORY OF PHAR LAP! ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

V podstatě pohádka a rodinný film ze staré školy (já měl v 90s nakoukaného spíš Černého hřebce), normálně bych tento typ filmu asi nedal, ale právě kobyly jsou téma, kde tohle na mě funguje, kde tohle podání s jasným úvodem, průběhem i závěrem snesu asi zhruba jako u sportovních filmů. První půlhodinka škrábání se z hlubin mísy na pomyslný okraj hajzlu, aby pak následoval pád do ještě větších hlubin, věnovaná tomu, co kde Phar Lap zase posral, je dost možná nejzábavnější. Drze pesimistcký závěr stručně cynický, věnovaný tomu, kdo jak kde v bídě nakonec umřel, mě osobně přišel zajímavej, takhle realisticky se toto dneska už netočí, byla jiná doba:-) Následuje SPOILER o velikosti Phar Lapova šestikilového srdéčka, koník je na konci pořád dobrej, načež něco sežere a pak skoro až cynicky rychle umře, žádná povinná plakací patnáctiminutovka, šmik na skandální novinové titulky a závěr, ende. Mě to tak vyhovovalo, film v podstatě vystihl sebe sama a častý konec takovýchto hrdinů, kteří rychle zaplanou a většinou pak stejně rychle taky zhasnou. "Koňácká kavárna" a lidé kolem ořů se motající jsou zde vykresleni řekněme velmi deziluzivně, nesympaťácky a prosti větších příkras, takže jediným čistým tvorem majícím všech pět pohromadě je v podstatě Phar Lap. Pro zajímavost, Phar Lap je skoro tutově potomkem prastarého a skoro bájného koně s anomálním srdcem jménem Eclipse, který se, pokud se dá věřit takovým prastarým drbům, narodil celkem bezprizorně po čas úplného zatmění, jehož krev koluje také v drtivé většině vítězů Velké Pardubické - a dost možná i krev Phar Lapa. Za toto je zodpovědný pijící ale penězomilný vlastník Eclipseho, díky jehož úsilí Eclipse údajně ročně pokryl na 50 klisen, takže se jeho retirement proměnil doslova v jeden velký bordel. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Phar Lap nám krásným a dojemným způsobem ukazuje, že chceme-li něco dokázat anebo být v něčem nejlepší, musíme to cítit v srdci. Musí nám srdce hořet velkým plamenem. Takovým, že se sami musíme bát, že být ten plamen ještě větší, může nám srdce z celé té touhy po vítězství puknout. I když jsem člověk, kterému je vše okolo koní hodně vzdáleno, tento film člověka přinutí vidět koně nejen jako zvíře, nýbrž jako zvíře s duší a někdy i velkým srdcem... PS: Jak byl tento film nádherný, úplně jsem zapomněl na to špinavé, co se ve sportovním světě děje. Sázky, ovlivňování, zastrašování, změny pravidel apod. Každý, kdo se o sport trochu zajímá moc dobře ví, co tím myslím. Dál to rozebírat nechci. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Smrt Towering Inferna (kůň, který hrál Phar Lapa) je téměř mystická – 16. 4. 1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo „Phar Lap“ přeložené ze signálštiny znamená právě „Blesk“. (Zellie)
  • Phar Lap vyhral 37 závodov z celkového počtu 51. Jeho rekord zahŕňa série 9, 14 a 8 víťazstiev v rade. (Scevola)
  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)

Reklama

Reklama