Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Čestný člověk je ten, kdo nedostal dobrou nabídku." Dostihový sport je zkrátka synonymem pro čest a o zákeřnou praktiku tam ožebračený sázející nestihne ani zakopnout. Dobře se mi na to koňské cválání koukalo, protože mám rád sportovní filmy o silné vůli, zvědavě pokukuji pod pokličku nejednoho odvětví a doufám, že se mi jednou splní sen nakopat zadnici všem sportovním funkcionářům, kteří si svou přirozenou bezcharakterností mastí naditou kapsu. O prachy jde přece až v první řadě a on se ten sport sám neudělá. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Priemerná dráma s dostihovou tématikou. Film je natočený nudnou, nezáživnou formou, možno aj to je dôvodom, prečo som si k hlavným hrdinom nezískal skoro žiaden vzťah. Samozrejme, preto o nejakej vypätejšej emotívnej atmosfére nemôže byť ani reči. Jednoducho ako prišlo tak aj odišlo. Pár scén, hlavne v spojení s dostihmi, však dokázali vytrhnúť zo šedivosti priemernosti, takže lepší priemer. 65/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vynikající australský snímek z dostihového prostředí. Příběh neporazitelného koně je natočen s citem a porozuměním pro tato zvířata, i pro sport, který reprezentují. Divák si po jeho shlédnutí koně prostě zamiluje a uvědomí si, že bohužel ne tato ušlechtilá zvířata, ale často lidé "tvoří" výsledky dostihů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si marně v roce 1983 myslli, že Phar Lap je ten nejslavnější kůň, kterého kdy dostihy objevily. Jenže to se u nás neměl objevit Josef Váňa se svým Tiumenem. Ten jim totiž se svým životním příběhem okamžitě natrhnul prdel. Kromě osmdesátkovýho feelingu tak film přinesl klasickou sportovní zápletku, ale i skutečnost, že dostihy ukázal z té nejtěžší stránky..ze stránky koně. A za to si film pozornost určitě zaslouží. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Billy Eliot, Phar Lapov džokej, ktorý bol úplne zdrvený záhadnou smrťou Phar Lapa, daroval svoje sedlo džokejovi, ktorý sa volal George Woolf, ako gesto ich spoločného priateľstva. Woolf sa stal jedným z najlepších amerických jazdcov a používal toto sedlo aj na svojom obľúbenom koňovi, zvanom Seabiscuit, ktorý si podobne ako Phar Lap podmanil národ počas krízy v 30-tych rokoch. Toto sedlo sa stalo jeho talizmanom a zhodou okolnosti ho odvtedy ako ho dostal nepoužil len raz, a to pri posledných pretekoch, kedy nešťastnou záhadou zahynul. (Scevola)
  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)
  • Smrt Towering Inferna (kůň, který hrál Phar Lapa) je téměř mystická – 16. 4. 1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo „Phar Lap“ přeložené ze signálštiny znamená právě „Blesk“. (Zellie)

Reklama

Reklama