Reklama

Reklama

Yellowstone

(seriál)
Trailer 1
USA, (2018–2023), 45 h 19 min (Minutáž: 37–93 min)

Hrají:

Kevin Costner, Kelly Reilly, Dave Annable, Kelsey Asbille, Wes Bentley, Gil Birmingham, Ian Bohen, Luke Grimes, Cole Hauser, Jill Hennessy, Danny Huston (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(53)

Původní dramatický seriál zachycuje rodinu Duttonových v čele s Johnem Duttonem (Kevin Costner), která ovládá největší dobytčí ranč ve Spojených státech. Uprostřed měnících se aliancí, nevyřešených vražd, starých ran a těžce získávaného respektu je ranč v neustálém konfliktu se svými sousedy – rozrůstajícím se městem, indiánskou rezervací a prvním americkým národním parkem. (Paramount Network)

(více)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (52)

Yellowstone (2018) 

Hodnotit všechny (zatím čtyři) série je poměrně snadné, protože víceméně pořád platí, že přes množství postav (mezi kterými tvůrci místy zmateně skáčou) všem a všemu vládne neústupný rančer John Dutton (charismatický Kevin Costner), který odráží plány ambiciózních developerů i původních indiánských obyvatel. Alfou a omegou seriálu jsou postavy (vesměs hodně zkažené postavy), děj je až na druhém místě. První série byla spíš o snaze udržet tuhle rodinu pohromadě (prachbídné vztahy mezi Johnovou nekompromisní dcerou Beth a synem Jamiem, ukňouraným právníkem, kdy někde uprostřed stojí další syn, loajální veterán Kayce). Ve druhé bojuje zejména s bratry z kasina, kdy jsem ovšem čekal podstatně větší divočinu. Třetí série se linula v duchu ohrožení v podobě letiště, lyžařských střediscích a hotelích. Skončila výtečným koordinovaným útokem na celou rodinu, tudíž čtvrtá série nemohla začít jinak: vendetou a zjišťováním, kdo za tím vším stojí. Jinak se nese v duchu vedlejších postav: tam napětí mezi honáky, tam kovbojská linie jiného, tam zjevení se biologického otce jednoho z Johnových synů, tam aktivistka Piper Perabo, která rovněž nestrhne. Ovšem nic nejde na dřeň, ono se toho kolikrát vlastně ani moc nestane. Občas přijde takové zvláštní dějové zaseknutí, kdy právě potíže s tempem a rozvíjení dalších vedlejších zápletek výsledný dojem rozmělňují. V průběhu sérií mi vadily i motivace „nahoru, dolů“ v případě živelné Beth. Když je nicméně třeba přitlačit, Taylor Sheridan, který k nám opakovaně vysílá drsné chlapácké projekty, nezklame. Sága se navíc může pochlubit opravdu skvělou atmosférou. To platí takřka od začátku. A fajn herci. Costner vsadil na úsporná gesta, charisma z něj čiší, radost sledovat. Uťápnutý Wes Bentley je přesný (slizký i slabošský), k tomu smyslná a jízlivá mrcha Kelly Reilly či málomluvný bourák Cole Hauser, který po letech dostal pořádnou roli. 80% ()

Season 1 (2018) (S01) 

Postav je hodně, práce s jejich představováním poměrně sterilní a utahaná. Tvůrci skáčou lehce zmateně od jednoho hrdiny k druhému. Vládne jim neústupný rančer John Dutton (charismatický Kevin Costner) s početnou rodinou, která odráží plány ambiciózního developera a stále drzejší původní indiánské obyvatele. Nicméně Taylor Sheridan, chlapík, který k nám opakovaně vysílá drsné chlapácké projekty, nezklame. Scénáristicky stojí za oběma díly Sicaria, může být pyšný na svou režijní prvotinu Wind River. Ovšem potenciál Yellowstoneu se mu daří naplňovat pozvolna. Udržet tuhle rodinu pohromadě je čím dál obtížnější, protože vztahy mezi Johnovou nekompromisní dcerou Beth a synem Jamiem, ukňouraným právníkem, jsou značně napjaté. A někde uprostřed stojí další syn Kayce, který žije mezi původními obyvateli území. Tahle sága se může pochlubit opravdu skvělou atmosférou. To platí takřka od začátku. A fajn herci. Costner vsadil na úsporná gesta, charisma z něj čiší, radost sledovat. Uťápnutý Wes Bentley je přesný (slizký i slabošský), k tomu smyslná a jízlivá mrcha Kelly Reilly či málomluvný bourák Cole Hauser, který po letech dostal pořádnou roli. Co se může rozpadnout, to se i rozpadne. Rodina, ideály, vztahy, zdraví. ()

Rozbřesk (2018) (S01E01) 

Je to trochu méně výživný rozjezd, ale přeci (skoro) každé začátky jsou těžké. Samozřejmě u seriálů je to jiné, divák očekává, že ho pilot hned pohltí a donutí si pustit další díly. Ale uvidíme. Postav je hodně, práce s jejich představováním poměrně sterilní a utahaná. Tvůrci skáčou lehce zmateně od jednoho hrdiny k druhému. Vládne jim neústupný rančer Kevin Costner s početnou rodinou, která odráží plány ambiciózního developera a stále drzejší původní indiánské obyvatele. Na pilot hodně přemrštěná stopáž. Přesto věřím, že Taylor Sheridan, chlapík, který k nám opakovaně vysílá drsné chlapácké projekty, nezklame. Ostatně vygradování úvodní epizody dává poměrně velké naděje. ()

Zabít posla (2018) (S01E02) 

Tohle údolí nemůže mít víc šéfů. Charismatická hlava rančerské rodiny z Montany (John Dutton (spolehlivý Costner) v tom má jasno. Noční střelbu a jednu popravu je třeba ututlat a provždy se zbavit těla, nicméně vztahy mezi jeho nekompromisní dcerou Beth a synem Jamiem, lehce ukňouraným právníkem, jsou stále napjaté. A poměrně černohumorné. Ale nejmladšího Kayceho je třeba chránit, protože tak by si to přála jejich tragicky zesnulá matka. Zrovna Kayce stojí někde uprostřed, protože žije právě mezi původními obyvateli území. Tak nějak se stále nemůžu zbavit pocitu, že jsem „podobné“ viděl zpracované mnohem lépe a zatím spíš brousíme po povrchu. ()

Hodní koně nejsou (2018) (S01E03) 

„Ať si to odpyká. Už si mohla zapamatovat, jak se jezdí na koni,“ to poslední, co uslyší z úst matky vnitřně rozpolcená Beth. Dívala se jí do očí a neviděla náznak lásky v jejím srdci. A od toho to tak nějak u Bethina chování pramení. Každopádně po ranči se s flaškou v ruce může procházet častěji. Thomas Rainwater má vrátit z rezervace to, co vzal, protože dobytek nepozná rozdíl mezi jeho (Costnerovou) a jejich půdou. Developer Dan naopak přišel o vodní zdroj, kterým měl vyrábět proud. John Dutton pozměnil tok řeky. I třetí díl působí lehce rozmělněným dojmem. Stejně jako minule se Kayce připletl k výbuchu, i tady se motá okolo jedné „zápletky“ (opuštěná dodávka), která (stejně jako naposledy) působí, že ději ani postavám nijak zvlášť nepomůže. Zůstává to sice pomalé, ale zajímavé charaktery a pozvolna se rozjíždějící režie dávají naději. ()

Dlouhý černý vlak (2018) (S01E04) 

Scénáristicky stojí za oběma díly Sicaria, může být pyšný na svou režijní prvotinu Wind River. Ovšem potenciál Yellowstoneu se mu zatím naplnit nedaří. Udržet tuhle rodinu pohromadě je čím dál obtížnější, protože „jenom jí to umírání trvá déle“. Jenže tam si vezme život nezaměstnaná matka tří dětí, tam honák dobytka a otloukánek Jimmy najde tele a pak dostane nakládačku, tam Beth zase provokuje nejednoho chlapa, tam John Dutton vezme vnuka do přírody k řece… ale nakonec se toho vlastně moc nestane. Sheridan dává značný důraz na prostředí a vykreslení postav. Ovšem dějově se mi to pod kůži zatím nezarývá. ()

Návrat domů (2018) (S01E05) 

Co je správné a co je zákon nejsou vždy stejné věci. Kayce (kterého chce John i s vnukem zpět na ranči) má tím pádem problém, protože to, že narazil na bílou dodávku, mělo dohru. Brácha Jamie ale přijde s elegantním řešením. Scéna se sourozenci v autě silná, protože „se jí dívala do očí a neviděla náznak lásky v jejím srdci.“ Znamení kovbojů (Y) dělají jenom těm, co dostali druhou šanci. „Dokážou“ tím, že se jim dá věřit. Důraz na prostředí a vykreslení postav! V nich toho moc dobrého opravdu není. ()

Vzpomínání (2018) (S01E06) 

Beth, která se živí tím, že ničí kariéry druhých, Jamie, který má vysoké politické cíle, a Kayce, jehož tajemství musejí druzí neustále pochovávat. A jejich otec, který má vliv téměř všude (u prokurátora, u demokratů, u senátorky…). On hází klacky pod nohy druhým, oni mu to náležitě oplácejí. A teď se proti němu spojili. Ambiciózní developer a šéf konfederovaného kmene. „Je to nepřítel mého nepřítele!“ Jeden má pozemky, na kterých kvůli chybějící vodě nemůže obytnou čtvrť postavit. Druhý mu ji může poskytnout. Za určitých podmínek. Ne, není to tak pohlcující, jak jsme u jména Taylor Sheridan zvyklí. ()

Bestie mezi námi (2018) (S01E07) 

Moc fajn herci. Všemu vládne neústupný Kevin Costner, vsadil na úsporná gesta, charisma z něj čiší, radost sledovat. Uťápnutý Wes Bentley je přesný (slizký i slabošský), smyslná Kelly Reilly totálně nekompromisní, ta by se „v baráku“ honáků neztratila. Charisma předkládá i Danny Huston, moc mě baví i málomluvný bourák Cole Hauser, který po nevýrazných letech dostal pořádnou roli. Tady je „každý“ krok vykoupený značnou měrou fyzických i psychických sil. Každé rozhodnutí nese své následky, v postavách toho moc dobrého není, protože neustále odkrývají své pokřivené charaktery. Ten, jemuž jsme fandili, udělá něco, co nás docela vyvede z míry. John Dutton (kterého dál trápí zdravotní trable) musí zkousnout, že na sponzorském večírku sedí u rodinného stolu sám. Jamie otevírá svou kancelář pro kampaň, z Beth cítí kůň každou negativní myšlenku a Kayce řeší dobře se nevyvíjející zdravotní stav své milé. Solidně depresivní díl. ()

Vyvrcholení: První část (2018) (S01E08) 

Z bláta do louže. A ještě do větší kaluže. Rip je bourák a Kayceho už Monica nebude prosit, aby zůstal. John udělá zásadní rozhodnutí směrem k Jamieho kariéře. „Co jsi udělal pro mě, kromě toho, že jsi mi pomohl vybudovat impérium, které zdědíš?“ Nedávat rodinu na první místo se nevyplácí. Z počátku série se zdálo, že charakterů bude na můj vkus možná až moc, ale je docela fajn sledovat, jak se odrážejí ode dna a za čas zase padají na hubu. Co se může pokazit, to se pokazí. A co baví, to je vedle herců celkový feeling. ()

Vyvrcholení: Druhá část (2018) (S01E09) 

Co se může rozpadnout, to se i rozpadne. Rodina, ideály. A vlastně i to zdraví. Tahle sága rodiny Duttonových se může pochlubit opravdu skvělou atmosférou. To platí takřka od začátku. A fajn herci. Všemu vládne neústupný Kevin Costner, vsadil na úsporná gesta, charisma z něj čiší, radost sledovat. Uťápnutý Wes Bentley je přesný (slizký i slabošský), smyslná Kelly Reilly totálně nekompromisní, ta by se „v baráku“ honáků neztratila. Charisma předkládá i Danny Huston, moc mě baví i málomluvný bourák Cole Hauser, který po letech dostal pořádnou roli. Jamie si vybral a role v rodině se záhy přeskupují. Mnozí pohybující se na ranči si uvědomují, že se v místě drží zvláštní zlo. Na sídlo se navíc vrací důležitý člen rodiny: Kayce. A mnohé linie zůstávají pochopitelně s ohledem na druhou řadu otevřené. Stejně jako rány v lidských duších několika postav. ()

Season 2 (2019) (S02) 

„My žádné rodiny nemáme. Jenom pokrevně příbuzné zaměstnance. Kdy jsi naposledy mluvil s některým ze svých dětí, jak se měly, co cítí…?“ Zase to má vlažnější rozjezd, ale pořád jde o fajn večery s přáteli, no, přáteli, vždyť to znáte. Pěkné svině to jsou. Jistý potenciál přinášejí bratři z kasina, nejen oni ale odkrývají své pokřivené charaktery. I když jsem od nich nakonec čekal podstatně větší divočinu. Trochu zbytečně některé linie natahujeme, mnohé postavy se začínají chovat méně logicky, než bychom si přáli, a Taylor Sheridan, který k nám opakovaně vysílá drsné chlapácké projekty, zažil už přeci jenom po scenáristické stránce lepší chvilky. Občas jde o takové zvláštní dějové zaseknutí, právě potíže s tempem a rozvíjení vedlejších zápletek výsledný dojem rozmělňují a ani postávám moc nepomáhají. Vadily mi lehce i motivace „nahoru, dolů“ v případě živelné Beth: směrem k Ripovi, k Jamiemu i vlastnímu otci… i když v obchodě s módou válí! Nakonec ale fajn pozvánka na třetí sérii. ()

Hřmění (2019) (S02E01) 

Stejně jako u první série divák po pilotu očekával, že ho hned pohltí a donutí si pustit další díly. Zase je to vlažnější rozjezd, ale přesto je to takový fajn večer s přáteli, no, přáteli, vždyť to znáte. Pěkné (někteří) svině to jsou. A tvůrci se je nadále snaží tak nějak „obhajovat“. John toho nicméně musí ještě tolik napravit. Teď přihlíží vyhrocenému vztahu Ripa a syna Kayceho. Vztahy a konflikty mezi jednotlivými členy rančerské rodiny ostatně fungují na jedničku, jsou prokládané jízlivými poznámkami a životními moudry, ale pro příště můžeme zase trochu přidat plyn. ()

Nové začátky (2019) (S02E02) 

Moc fajn herci. Všemu vládne neústupný Kevin Costner, vsadil na úsporná gesta, charisma z něj čiší, radost sledovat. Uťápnutý Wes Bentley je přesný (slizký i slabošský), smyslná Kelly Reilly totálně nekompromisní, ta by se „v baráku“ honáků neztratila. Charisma předkládá i Danny Huston, moc mě baví i málomluvný bourák Cole Hauser, který po letech dostal pořádnou roli. John dál ignoruje lékařská doporučení, žádá Ripa o nejtěžší dosavadní věc („Možná nám tady dovolí zůstat a zestárnout. Ale my jsme jenom jejich náčiní. A tím i zůstaneme navždy.“). Linie s Walkerem zatím nenaplňuje potenciál, jak by měla, nebo mohla. Každopádně žádný pastel á la comicsové slátaniny, hezky přímé a nekompromisní, ale zároveň citlivě natočené. A s nádhernými scenériemi. ()

Pach zoufalství (2019) (S02E03) 

„My žádné rodiny nemáme. Jenom pokrevně příbuzné zaměstnance. Kdy jsi naposledy mluvil s některým ze svých dětí, jak se měly, co cítí…?“ Tady opravdu nic nefunguje. Nicméně novým partnerstvím (Jenkins a Rainwater) začíná nová éra pro původní národ a pro celou Montanu. Právě plány ambiciózního developera a kroky šéfa původních obyvatel nastartovaly řetězec dramatických událostí. Uvidíme, jaký potenciál přinesou nové postavy (bratři z kasina), které dosavadním děním zřejmě dost zamíchají. A Jamie se se staženým ocasem vrací na ranč. Snadné to mít rozhodně nebude. Alfou a omegou seriálu jsou postavy, děj je až na druhém místě. ()

Zůstávají jen ďáblové (2019) (S02E04) 

Pokřivené charaktery dál vládnou. Rodinný byznys rozkládá rodinné vztahy. Letadlo shodilo na pastviny „mňamku“ a Johnova rodina má plné ruce práce. Podle pravidel se tady už dávno nehraje. Vztahy mezi Beth a Jamiem jsou ještě napjatější. Rip se zase ukáže jako neskutečný bourák a Jimmyho linie se jeví jako poměrně zajímavá. Platí, že každý krok a každé rozhodnutí jsou vykoupené pořádnou měrou psychického vypětí. Každopádně je pro Sheridana mírně svazující, že si za posledních pár let nastavil laťku docela vysoko. ()

Dotknout se nepřítele (2019) (S02E05) 

Jamie ví, že jeho nedávné přešlapy přinesou další zlou krev, setkání s novinářkou bude mít dohru („Co jsi udělal, že jsi vyděsil jediného člověka, o kterém vím, že nezná strach?“). Na ranči stále nemají jasné důkazy, kdo stojí za úhynem dobytka. Místy mi vadí takové zvláštní dějové zaseknutí, které projektu zbytečně ubírá body. Právě potíže s tempem a rozvíjení vedlejších zápletek výsledný dojem rozmělňují a ani postávám moc nepomáhají. ()

Vykrvit (2019) (S02E06) 

Ten umí to a ten zas tohle, a všichni dohromady udělají moc – velkou paseku. Které partnerství bude silnější? Bratři Beckovi se jeví jako zajímaví zmetci, do ještě většího bahna šlápnul Jamie, který si pustil pusu na špacír před špatnou osobou. Ranč opouští dva honáci, uvidíme, zda a za jakých podmínek se ještě objeví. Trochu zbytečně některé linie natahujeme, mnohé charaktery se začínají chovat méně logicky, než bychom si přáli, a Taylor Sheridan, který k nám opakovaně vysílá drsné chlapácké projekty, zažil už po scenáristické stránce lepší chvilky. ()

Zmrtvýchvstání (2019) (S02E07) 

Trochu zbytečně některé linie natahujeme, mnohé charaktery se začínají chovat méně logicky, než bychom si přáli, a Taylor Sheridan zažil už po scenáristické stránce lepší chvilky. Nicméně Beth dál popichuje Jamieho a přeje mu jen to nejhorší. Ten k „sobeckému“ činu nepřistoupí, protože ačkoliv nejde opravit zlomené kolo od vozu, „může použít jeho díly na výrobu nového.“ Finále hodně drsné a surové. S (jak je u Sheridana zvykem) příznačně nekompromisním koncem. ()

Za námi jen šeď (2019) (S02E08) 

Na ranči se uskuteční zajímavé setkání tří stran, k Duttonovi přijedou Jenkins a Rainwater. A pokusí se společně vymyslet, co s novým nepřítelem. Cesta je opět poměrně „prostá“. Jimmyho dluh je splacený – absolutně nevzrušivě, ale uvidíme. O tom, jak rodinný podnik rozvrací rodinné vztahy, se netřeba bavit. Nadále mám ovšem problém s motivacemi „nahoru, dolů“ v případě Beth. Směrem k Ripovi, Jamiemu i k vlastnímu otci… ()

Související novinky

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

20.09.2023

Ještě začátkem roku platil Yellowstone za jeden z nejsledovanějších a díky péči scenáristy Taylora Sheridana (Sicario, Wind River) taky nejstabilnějších seriálů v Americe. Jenže s tím, jak… (více)

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Reklama

Reklama