Reklama

Reklama

Oběti

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (1999–2008), 11 h 10 min (Minutáž: 78–90 min)

Režie:

Petr Slavík

Scénář:

Miroslav Sovják

Hrají:

Zbyněk Fric, Karel Zima, Libor Žídek, Josef Nedorost, Jiří Bábek, Vladimír Dlouhý, Klára Pollertová-Trojanová, Bohumil Klepl, Bronislav Poloczek, Jenovéfa Boková, Jiří Kodet, Marie Spurná (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Na televizní obrazovku se vrací cyklus Oběti o lidech postižených zločinem. Vzrůstající zločinnost a stále častější osobní zkušenost každého z nás, kteří jsme byli oloupeni, vykradeni, napadeni, s nemohoucí spravedlností, která někdy z nepochopitelných důvodů nahrává spíše zločinci než jeho oběti, vedla scenáristu Miroslava Sovjáka a režiséra Petra Slavíka k vytvoření této série. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (2)

Jiný člověk (2003) (E04) 

Ano, cyklus OBĚTI je koncipován tak, aby všechny situace rozehrál do extrému. Ale co se excelentně povedlo v Přepadení, ve Svědkovi a v určité omezené míře i ve Znásilnění, to tady dostává až komický a parodický nádech, který nakonec vyústí v to, že je vám hlavní hrdina tak nějak volný a spíše čekáte, co na něj scénáristé ještě vymyslí a buď se nad tím usmíváte anebo si říkáte, že tentokrát se to trochu nepovedlo. Příliš vykonstruované, příliš umělé. Ale je to jen taková malá kvalitativní pauza, v Hadím tanci už jsou tvůrci zpátky ve vrcholné formě. ()

Hadí tanec (2005) (E05) 

Do seznamu herců, u kterých si můžeme být jistí, že nikdy nezískají cenu TýTý, si můžeme dopsat jméno Aloise Švehlík. Je až nespravedlivé, že mu tak excelentní výkon nepřinese zástupy fanynek, ale tak už to bývá, když se rozhodnete přijmout takovou roli. Ale dost humoru, v tomto díle pro něj moc místa není. Jestliže Přepadení a Svědek působili mrazivě právě tím, jak je dokázal scénárista Sovják dovést do absolutního extrému, Hadí tanec je silný a mrazivý právě v tom, jak moc je reálný a v tom, kolik podobných osudů se za zavřenými dveřmi odehrává. Tady nebylo ze scénáristického hlediska potřeba nic přitahovat za vlasy, stačilo to nechat na hercích, kteří to zvládli excelelntně. Hodnocení zdejších připspěvatelů je vysoké, přesto nikdo nevolá po repríze. Tentokrát je to důkazem toho, jak film zapůsobil na první dojem. ()

Reklama

Reklama