Reklama

Reklama

Oběti

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (1999–2008), 11 h 10 min (Minutáž: 78–90 min)

Režie:

Petr Slavík

Scénář:

Miroslav Sovják

Hrají:

Zbyněk Fric, Karel Zima, Libor Žídek, Josef Nedorost, Jiří Bábek, Vladimír Dlouhý, Klára Pollertová-Trojanová, Bohumil Klepl, Bronislav Poloczek, Jenovéfa Boková, Jiří Kodet, Marie Spurná (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Na televizní obrazovku se vrací cyklus Oběti o lidech postižených zločinem. Vzrůstající zločinnost a stále častější osobní zkušenost každého z nás, kteří jsme byli oloupeni, vykradeni, napadeni, s nemohoucí spravedlností, která někdy z nepochopitelných důvodů nahrává spíše zločinci než jeho oběti, vedla scenáristu Miroslava Sovjáka a režiséra Petra Slavíka k vytvoření této série. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele triatlet k tomuto seriálu (8)

Přepadení (1999) (E01) 

Typ příběhu, který se divákovi dostane pod kůži. K propracované psychologii postav přispívají i samotní herci. ()

Znásilnění (2000) (E02) 

Kateřinu Brožovou v roli seriálových paniček nemusím, ale podle mě oběť v tomto filmu zahrála přesvědčivě. A to i díky skvělému scénáři - zpověď "hluché" matce, nebo rozhovory s dcerou, která nechápe počínání prarodičů, to jsou parádní scény. V celé sérii působí přesvědčivě František Němec (není uveden v hereckém obsazení) a jeho poslední pohled na klientku a závěrečná slova, to mozaice scénáře dodává zvláštní punc. Na samostatný příběh by vydal i náznak s otcovstvím u dcery. ()

Svědek (2001) (E03) 

Jaromír Hanzlík ztvárnil hlavního hrdinu přesvědčivě. Jeho proměna i chování okolí byly věrně vykresleny. Za nejsilnější scénu považuji bezmocnost bezdomovce, s jehož botou si pohrává holka, kterou usvědčil ze zločinu. Líbilo se mi začlenění motivu sázení. ()

Jiný člověk (2003) (E04) 

Herecky výborné stejně jako v předchozích částech série Oběti. Ovšem na rozdíl od předchozích dílů je hrdina od začátku pasivní. Rodinné scény se synem (fejeton o vybočování z řady, vzdorovitý útěk do party) byly dobrým výchozím základem, ale řešení trablů s dcerou ve veřejném domě mi přišlo dost nereálné. ()

Hadí tanec (2005) (E05) 

Působivě zachycené domácí násilí prezentované Švehlíkem a přijímané Chýlkovou. Celý cyklus Obětí byl výborný nápad, takové Soukromé pasti na ČT. ()

Živnostník (2005) (E06) 

Opět, jako v celé sérii, skvělé herecké obsazení. I když chvílemi scénář sklouzává k vícero odbočujícím liniím (drogy, romští výrostci), tak herci dokážou příběh ustát. Líbila se mi naděje na konci. ()

Nevlastní bratr (2006) (E07) 

Herecky opět přesvědčivé, ale charaktery ústřední sourozenecké dvojice jsou přesně vyhroceny a postrádají hlubší vazbu na okolí. ()

Karambol (2008) (E08) 

Scénárista Miroslav Sovják rozehrál v Karambolu tolik spletitých cest, že se z nich nevymotal a u mě teda narazil. Herecky koukatelné, ale příběh celkově se mi zdál vykonstruovaný. Školáka Marka by smrt matky opravdu nepoznamenala? A kdo se o něj staral v době hospitalizace matky v nemocnici, když "strejda" (Langmajer) byl taky připoután k lůžku? Když už je v příběhu Marek předmětem doličným - o něho snad šlo - tak měl mít patřičný prostor. Hra na mariňáka připomínala Robinsonku. Při setkání Vránové, Brabce, Schneiderové a Valenty ale vznikl vtipný dialog: Vránová: "Ten kluk patří do polepšovny." Brabec: "To ty jsi nepolepšitelná.. Vránová byla přesvědčivá starostlivá paní, na protest jejímu vystupování bych tu rybičku možná taky spolkl; slovy Marka "z prdele". Jen jsem čekal, že Marek na dotaz Čím chceš být, chlapče? odpoví: Majorem Zemanem:-) Z cyklu Oběti prostě slabší kousek. ()

Reklama

Reklama