Reklama

Reklama

Andor

(seriál)
  • USA Andor
Trailer 3
USA, (2022–2024), 20 h 42 min (Minutáž: 38–57 min)

Tvůrci:

Tony Gilroy

Hrají:

Diego Luna, Genevieve O'Reilly, Stellan Skarsgård, Kyle Soller, Denise Gough, Adria Arjona, James McArdle, Rupert Vansittart, Joplin Sibtain (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

V nebezpečných časech se Cassian Andor vydává na cestu, která z něj udělá hrdinu Povstání. (Disney+)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (230)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Rogue One mi svého času přišel jako nejzajímavější příspěvek do Star Wars od Návratu Jediho. Andor je seriálová pecka, která mě chytila (od třetího dílu) a už nepustila, protože má skvěle napsané a zahrané postavy a funguje ve všech prostředích, v nichž se odehrává. Teprve po jeho zhlédnutí mi naplno došlo, jak prázdný a zbytečný byl Obi- Wan. ()

sugythesugar 

všechny recenze uživatele

Poznáte tie večery, kedy si listujete streamovacími službami a neviete, čo si od dobroty pustiť? Mal som taký večer, tak týždeň dozadu a prišiel som na Disney+ k seriálu Andor. Počul som, že je to pecka (ale aj, že to nie je pre každého) už keď to vyšlo, ale po zahltení SW seriálmi a môjmu vcelku neutrálnemu vzťahu k príbehom z preďalekej galaxie sa mi do toho nechcelo. Ale pustil som si to a od prvej minúty som bol zaháčkovaný. Zaujímavý pilotný diel nastavil dobrú latku, ale nečakal som, že to pôjde postupom epizód vyššie. Veľmi ma potešilo, že v jednej sérii je papierovo materiálu na minimálne 3 samostatné série, ale tvorcovia vedia, že keby to takto rozťahali zobrali by tomu silu. Takto tu máme vcelku uzavreté 3 príbehy v 12 epizódach. A v každom príbehu je vidieť z inej perspektívy, ako Impérium tú galaxiu sužuje. Zasahuje to ale do všetkých sociálnych vrstiev. Ale nie je to iba jednostranne prezentované z pohľadu hlavného hrdinu (morálne veľmi sivého). A nejde tu o ten výsledný boj proti anonymnému útlaku. Je tu prezentovaný ten samotný útlak. Je pekne ukázané, že odboj sa postupne nabaľoval a že k nemu bol dôvod. Od ľudí, ktorý sú ochotný obetovať pre pád Impéria čokoľvek, cez ľudí, ktorí majú čo stratiť, až po idealistov, ktorý iba potrebujú veriť v lepšie zajtrajšky. Je to poctivá separatistická military sci-fi, ku ktorej nemusí mať nikto nič napozerané a funguje to skvelo. Po dopozeraní prvej série som prirodzene išiel na Rogue One a prakticky hne´d od začiatku pozerania (naposledy som to videl v kine) som vedel prečo sa mi Andor tak páčil a v čom bol práve iný. Rogue One mega vsádza na fanservis, hudobné motívy z pôvodnej trilógie a chce byť tým starým dobrým Star Wars a miesia sa tam dva prístupy k látke. Nuž neviem sa dočkať druhej sezóny, ale je mi ľúto, že to pomyselné finále sme prakticky už dostali pred siedmimi rokmi a nie ej ani zďaleka tak funkčné ako by mohlo, keby si to nechali až po tomto seriáli. Za mňa Andor - prvá séria 9/10. Zatiaľ najlepší seriál, ktorý som tento rok videl. ()

Reklama

LND 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Star Wars seriál… z úplně prostého důvodu. Nevidíme tam žádné jedie skákající trojitá salta, světelné meče všech barev a tvarů ani další největší armádu/zbraň/flotilu než doposud, ba dokonce ani nic, co by vyloženě podporovalo výrobu a prodej hraček. Místo toho sledujeme obyčejné lidi, kteří jedou hustle hard a snaží se přežít v drsném světě, ať už jsou to nesourodé povstalecké skupiny, dělníci a obchodníci z Ferrixu, doživotně odsouzení vězňové, imperiální kariéristé nebo vše riskující politici. To vše perfektně zasazené do nám již známého světa, který má své kouzlo. Epizody 6 a 10 jsou naprostý strop. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já nejsem žádný ultra SW fanoušek, přesto se rád do tohoto světa vracím a musím říct, že tenhle seriálek se mě trefil do vkusu. Přimočarý, vizuálně výborně zpracovaný špinavější příběh ve kterým je řada netuctových za pozornost stojících postav, ve kterým děj a postavy vítězí nad akcí a efekty, jo učitě chci další řadu a nejlépe už dneska. ()

rowdys 

všechny recenze uživatele

Ako nefanusik Star Wars hladny po niecom, co by sa aspon vzdialene ponasalo na Firefly som sa po oslavnych recenziach a ubezpeceni, ze nemusim poznat kontext ani SW lore do Andora pustil, nech si skratim cakanie na Dune: The Sisterhood. A ako som do toho siel s nizkymi ocakavaniami, tak som po 12 epizodach vysiel spokojny. Hoci Andor zo mna nespravil Star Wars konvertitu, tato Rogue One odbocka, ktora sprvu mala skor moju zvedavost, ziskala moj zaujem a vratim sa i po druhu seriu. ()

Galerie (320)

Zajímavosti (44)

  • Belsavis, ledová planeta, kde teploty dosahovaly až -50 °C. V rámci kánonu byla zatím zmíněna pouze v rámci příběhů z High Republic, tedy období 5000 až 300 BBY. Ale v rámci Star Wars Legends se jedná o velice významnou planetu z pohledu přeživších členů řádu rytířů Jedi. Zejména rok 19 BBY, kdy se na planetě prokazatelně vyskytovali dva rytíři Jedi Callista Ming a Geith Eris, kteří chránili skupinky jedijských ratolestí. (Veskoslav)
  • Modré mléko se získává od samic Banthy (pouštní druh, který například používají Tuskené jako jízdní zvířata na planetě Tatooine) a používá se k výrobě másla, sušenek, sýrů a dokonce i jogurtů. (Veskoslav)

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Dočká se Ahsoka druhé řady?

Dočká se Ahsoka druhé řady?

05.10.2023

Aniž bychom se pouštěli do nějakých velkých spoilerů, po finále nového Star Wars seriálu Ahsoka už je jasné, že si showrunner Dave Filoni (Star Wars: Klonové války, Star Wars: Povstalci) nechal… (více)

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

Jak se Ahsoka vyhnula problémům s Volume?

27.08.2023

Jedním z důvodů, proč se vůbec povedl vznik seriálu Mandalorian, byl tehdejší technologický průlom zvaný StageCraft, jenž byl od té doby použit v řadě dalších filmových i seriálových produkcích. V… (více)

Reklama

Reklama