Reklama

Reklama

Chobotnice

(seriál)
  • Itálie La piovra (více)
Itálie / Francie / Rakousko / Španělsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrají:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem vyhrožování. Po únosu své dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (150)

dopitak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Beznadějně dokonalé ponoření do osmdesátkových vod, včetně návratu do pátečních (či sobotních) večerů u dědy a babičky, kdy na rohovém gauči stál velký tác s vykrájenými půlkami jablek a hrušek, oranžová (lehce štípavá) deka, rozpálené plynové topení a rozpálené obličeje sledující komisaře, kterému všichni hází klacky pod nohy. Až pak přišel ten díl s autem někde u hřbitova, následovalo několik nadávek a od té doby jsme se na Chobotnici už nedívali (konec 4. série). Ale to předbíhám, v naší cestě do minulosti jsme teprve na začátku, Jan Kanyza si pomalu rozmlouvá hlasivky, Eda Cupák výjimečně jako gauner, slizák s hlasem Přeučila svádí Elsu (o lvici se nejedná) a já nerozumím všemu, ale tyhle večery mě baví. A teď po letech, u téhle bezvadné kriminálky usínám, když jsem příliš utahanej na rozkoukávání celého filmu, a užívám si skvělou práci Hlavní redakce pořadů ze zahraničí ČST Praha 1987, všímám si i dalších detailů, které jsem tehdy nemohl pobrat (Barbara De Rossi vstávající z postele), občas mě vzbudí střelba, zvýšený hlas anebo geniální hudební motiv. ()

mahler 

všechny recenze uživatele

Pokud se dá o nějakém filmu či seriálu říct, že dobře vystihuje skutečnou atmosféru místa a doby, je to právě tenhle. První série líčí začátek sisyfofské práce komisaře Cattaniho a také začátek jeho osudového boje proti mafii. Příliš problémů s výpravou tohoto seriálu tvůrci zřejmě neměli, takže jim naštěstí zbylo dost na kvalitní mezinárodní obsazení. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Minuly tyzden som mal vzacnu moznost pozriet si prvu seriu tohto vynikajuceho napinaveho serialu mojho detstva na nemeckej platenej televizii Premiere Krimi. Pamätam si, ze este viac sa mi pacila druha seria a najviac tretia. Hudba v tejto prvej serii este nebola tak kvalitna, ako ked od druhej serii zacal hudbu skladat slavny genialny oscarovy skladatel Ennio Morricone. Som stastny, ze po 18-tich rokoch som mal opät moznost si pozriet tento serial, na ktory som nikdy nezabudol a ani nikdy nezabudnem. O to väcsie bolo aj moje prekvapenie, ked som zistil, ze Barbara De Rossi, ktora tu hrala drogovo zavislu priatelku Corrada Cattaniho si o 2 roky neskor zahrala v Jakubiskovom seriali TETA a v roku 1987 v dalsom Jakubiskovom filme PEHAVY MAX A STRASIDLA. 10.12.2007 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší seriál mojej mladosti. Podrobnejšie ho dobre zhodnotil Wacoslav1, takže ja len zbežne. Prvé 4 série s Cattanim sú už klasika. Drsný mafiánsky seriál, ktorý mafiu nijak neglorifikuje, ale práve naopak. Ukazuje aké to sú svine a že boj s nimi je krutý a spravodlivosť ťahá za kratší koniec, čo nakoniec zdolá aj legendárneho komisára. 5-6 séria s novým komisárom boli štýlom iné. Nezmenil sa len hlavný hrdina a prostredie, ktoré zavítalo aj do Čiech, ale hlavne doba. Chápem prečo to veľa ľudom nesadlo, ale kvalitatívne to nejak extra nekleslo. Siedmu sériu venujúcu sa vyriešeniu smrti Cattaniho mám najradšej a nechápem jej tak nízke hodnotenie. 8-9 retro séria venujúca sa začiatkom legendárneho mafiána Tana ešte za jeho detských čias je proste štýlom zase niekde inde. Tempo majú miestami až príliš pomalé, ale keďže sú výrazne kratšie, tak sa to dá raz zhliadnuť. Posledná séria ktorá uzatvára Tanov príbeh bola pre mňa sklamaním. Pôsobí strašne lacno televízne a záver je vyslobodením nielen pre postavu Tana ale aj pre diváka. Ale už len kvôli tomu, že je definitívnym ukončením jednej veľkej ságy, tak stojí za zhliadnutie. V seriály sa objavilo kopa zaujímavých postáv mafiánov, ktorí kuli pikle a kopa kladných si to riadne odskákala. Ikonická je rovnako Morriconeho hudba, ktorá seriálu dodáva depresívnu atmosféru. Celkovo to je seriál, ktorý sa oplatí vidieť, či už máte mafiánske seriály radi alebo nie. Pôvodný CZ dabing stojí za to. Holt stará škola. Rozhodne sa vyhnite tomu novému z AXN. 8/10. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvod musím říct, že tenhle kultovní Italský krimi seriál mi dlouho unikal. teď ani nevím jak jsem si na něj vzpomněl, ale každopádně si zaplním tuhle mezeru ve vzdělání. No mám za sebou tuto úvodní sérii a musím konstatovat, že je slušná i když taková hodně rozjezdová. Mimo dominantního hlavního hrdiny je tu spousta vedlejších postav, spousta vedlejších dějových linií a není tak úplně sranda se v tom orientovat. Každopádně tato první série zatím všechno jenom slibně naťukává nejde ještě do hloubky je jasné, že o tom budou až ty další série. každopádně únos a znásilnění 12 letý dcery hlavního hrdiny je na rozjezd celkem nepříjemný. Očekávám dle komentů, že je to, ale ještě pohoda ve srovnání s tím co nás čeká. Každopádně tady ještě nejde o žádný velký ryby, ale někde je třeba začít a prostě toto bylo teprve první kolo. Já se pustím do dalších a této úvodní sérii udílím zatím lepší 3* Uvidíme jak se to celý bude vyvíjet dál.65% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Italsko-americký herec Martin Balsam se v  seriálu Chobotnice (od r. 1984) objevil hned dvakrát. Poprvé ve 2. sérii jako Frank Carrisi a podruhé v 5. sérii jako Don Calogero Barretta. (Cucina_Rc)
  • Vila, ve které spolu žijí Ester Rasi Cariddi (Simona Cavallari) a Tano Cariddi (Remo Girone), je ve skutečnosti Villa Melzi d'Eril v Bellagiu v Itálii. Vila, kde bydlí Antonio Espinosa (Bruno Cremer), je ve skutečnosti Villa Giovanelli Fogaccia v Římě v Itálii. (Cucina_Rc)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno