Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Filmový příběh Vildy Jakuba v podání Marka Vašuta s několika opěrnými body ze života našeho boxera Viléma Jakše je zasazen do roku 1936. Boxerský ring v Berlíně se otřásl vhozením ručníku a dal pocítit houstnoucí atmosféru nadcházejících událostí, nám tak dobře známých. Odvetné utkání v Praze na sebe nenechá dlouho čekat, neb prestiž Kurta Schallera utrpěla spekulacemi sportovního tisku/světa. Strhující drama, herecky vydařené, zejména Vašut vs. Nedorost a dědek Ferdinand Krůta výtečný, pěkně natočené a v neposlední řadě nemohu opominout tklivé tóny křídlovky za doprovodu klavíru, nádhera. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V mistrovství ČR dramat bez rozdílu vah účastník širšího finále, ve své kategorii sportovních dramat nepřekonatelný Mistr republiky, opírající se hlavně o melancholickou jazzovou křídlovku Z.Bartáka ml. a dobře vystavěný příběh. Co se režiséra týká, lze Pěsti ve tmě označit za vrcholný moment jeho boxerského zápasu nazvaného "filmařská kariéra" a pak… takhle přiletěl do ringu ručník, pane Soukup.. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Navozující retro-atmosféra doby třicátých let včetně periferií pražských zákoutí u tohoto filmu a hudebního doprovodu džezové trubky je to naprosto grandiózní. Typově skvělé herecké obsazení nemá chybu a myslím, že pozoruhodný výkon Marka Vašuta byl ku prospěchu věci a lze ho jen pochválit. Takže mě film nezklamal, neodbytně se mi vnucuje srovnání obsahem i formou s filmem Rocky, který byl také skvělý, nicméně právě protože jde o příběh ryze český, zjednodušeně řečeno, je mi Vildův osud bližší, hlavně a protože nejde o zcela vymyšlenou tvář, ale reálie částečně autentické, byť příběhem určitě hodně vzdálené postavy předválečného boxerského ringu a skutečného života šampiona a boxera Vildy Jakše, který byl letcem u 311 Čs. perutě ve Velké Britanii, kde poté zahynul v boji. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Ano, to byly ještě doby, kdy pan režišér Soukup točil koukatelné filmy. Pěsti ve tmě jsou pro mne jeho nejpovedenější film. Skvělá hudba lehce připomínající francouzské sedmdesátky... k tomu skvělý Havelka v jiných doprovázejících fázích. Atmosféra mi přišla taky velmi uvěřitelně dobová. Asi bych měla zmínit i výkon frajírka Vašuta. Dobrý, velice dobrý. I ostatní... Škoda, že pak přišly Dagmary, poldové... Modrava a spol. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Na svou dobe se jedná určitě o nadstandartní dílo které se věnuje doposud celkem opomíjené tematice.A tou je vrcholový box.Vašutovi třeba vyseknout pochvalu jako hrom!Z obyčejného herce se pro natáčení stal poloprofi boxer s postavou gladiatora.To opravdu smekám v jaké byl kondici a boxerské scénky bylý fakt dost dobrý. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • V snímke môžeme vidieť automobil Mercedes-Benz 170V, ktorý vo filme riadil predseda Veteran Car Clubu České Budejovice Martin Kordina. (Raccoon.city)
  • Pavel Nový (Tomi) priznal, že keďže z kamerových skúšok nemal príliš dobrý pocit a rolu Tomiho naozaj chcel, poprosil režiséra filmu Jaroslava Soukupa, či by mu nevenoval chvíľku času na súkromný rozhovor. Následne mu za kulisami povedal, že túto rolu strašne chce a spraví pre ňu všetko, čo bude v jeho silách, aby to dopadlo čo najlepšie. A hoci tomu nedával veľké šance, Soukup súhlasil. To bol vraj jediný prípad v živote, keď si o nejakú filmovú rolu priam zažiadal. (Santino7)
  • V Lucerně se natáčelo se 2000 komparzisty. (M.B)

Reklama

Reklama