Reklama

Reklama

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

(seriál)
  • Slovensko Arabela sa vracia
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Česko, 1993, 12 h 8 min (Minutáž: 28 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Jiří Lábus, Miroslava Šafránková, Vladimír Dlouhý, Marián Labuda st., Jaroslava Kretschmerová, Ondřej Kepka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Arabela pokračuje dalšími šestadvaceti příběhy, jimiž autoři Miloš Macourek a Václav Vorlíček volně navázali na díly předchozí. Než se podařilo pokračování úspěšného seriálu napsat a natočit, uběhla řada let. Někteří herci z první série se už, bohužel, natáčení nedožili: Vladimír Menšík, Václav Lohniský, Petr Svojtka či Jiří Hrzán. Přesto se ale s většinou herců, které si diváci oblíbili, zase setkají. Se Stellou Zázvorkovou, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou, Janou Brejchovou, Vladimírem Dlouhým a přibudou k nim desítky představitelů nových rolí. Například Marian Labuda, Petr Nárožný a Pavel Zedníček. V titulní roli Arabely vystřídala slovenskou herečku Janu Nagyovou neméně půvabná Mirka Šafránková.

Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, tedy pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul a usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi. Každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Arabela se vrací neztratila vůbec nic ze svých kouzel a tajmeností. Naopak bych řekl, že něco vzácného a nového přibylo do tajemné části filmografie světa. Líbilo se mi hledání klíčů na zahradě, líbilo se mi komunistické rozvržení měst. Líbila se mi celá a dojala mě jako předchozí verze. Snad nejsilnější byl zážitek starého veteránu v lese. Jsem překvapen, že tento dokonalý seriál natočili češi a něvěděl jsem, že to byl pan Vorlíček. Respekt... 5 hvězd bez mrknutí oka. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

No to snad není možné. Mě muselo zmiznout hodnocení. Přece není možné, aby jsem to hodnotil až téměř po dvaceti měsích, co jsem zde registrován. První série byla neskutečně pohádková. Tato už postrádala tu výjimečnou atmosféru. Prvních pár dílů celkem ještě šlo, ale ty další už postrádaly ten původní glanc. Hodnotím slabšími čtyřmi hvězdami. ()

Reklama

Shakaar 

všechny recenze uživatele

Řekněme že asi souhlas s většinou hodnotících. Neřekl bych, že zde byl problém že tu nebyla originální Arabela, vždyť i jí nakonec dabovala Libuše Šafránková, kterou původně Vorlíček chtěl. Ono těch postav jinak chybělo více. V prvé řadě Blekota jako František Filipovský, který který zde měl minoritní roli, dále pak Vladimír Menšík, který bohuže se pokračování nedočkal. Pojetí Petra a Arabely se naprosto změnilo, zatímco v prvním díle jednak patřili mezi ústřední postavy plných idealů a byly "poblázněni láskou", jistou naivitou, o 10 let později je tu snaha Vorlíčka posounout postavy trochu jinam, jako ty starostlivé rodiče, které dřou na své ratolesti v práci, hádky a sebeobviňování - ostatně asi každé dítě v nich vidělo svoje rodiče. Navíc je tu snaha o realičnost a ještě více vyděsit diváka, jako třeba u Fantomase, nebo třeba obra, který požíral lidi a kterému loterie znamenala další oběd/večeři nebo smrt Rumburaka samotného. Prostě tu byla snaha přiblížit Arabelu nejen pro ty nejmenší, ale i pro celou rodinu a je tu snaha o realnější pojetí. I počet dílů se zvýšilo. Jak u minulé serie by určitě pospělo ten díl více, zde to bylo ke škodě. Sice tu měli více prostoru, ale ubylo více funny/crazy momentů, zábavnost prostě utrpěla na úkor jakémusi dobrodružnému pojetí, kde zábava nemá místo. Zklamalo mě to a je možná škoda, že seriál přišel tak pozdě. Ono bylo i trochu vidět, že Vorlíček se nechal strhnout onou atmosférou 90. let, kdy vyšla všelijaká díla nevalné kvality ve jménu, že se může dělat co chce. Dokonce jsem si všimnul i menší narážky na komunismus, kde Honza Majer něco povídá o zatajení Arabely a jejího původu z kádrových důvodů. Osobně komunismus nemusím, ale dle mého si toto tvůrci mohl v pohádce odpustit, navíc to dle mého nemělo bůhví jak velký význam, takže důvod nechápu - asi si ale Vorlíček potřeboval ulevit. 2*. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pokračování Arabely nemá kouzlo původního seriálu. Pochopitelně že ne. Je to natočené v jiné době, mnoho původních herců bylo mrtvých (Menšík), vyměněných (Nagyová, původní Mařenka Týblová) nebo silně zestárlých a bez elánu (Sovák, Filipovský). Někteří se z natáční efektně vyvlíkli (Vízner). Některé postavy a dějové linie byly na zabití (Roxana, strýček Pompo), jiné upozaděné (Petr, Arabela). Ale přes všechny výtky se pořád jedná o jeden z nejlepších českých seriálů po revoluci. Přes spoustu linií je většina slušně uzavřena, děj je napínavý, umí krásně gradovat, Jirka Lábus jako Rumburak je stále skvělý, Xénie prošla skvělou proměnou, dědci a Natálka jsou sympatičtí, Fantomas a jeho sbírka vynálezů tomu dává solidní sci-fi nádech, Pultanela je výborně vymyšlená a stále ještě je zde spousta humoru. A hlavně - v dětství to bylo napínavé a zábavné. Takže nemám srdce tomu dát míň než 4*. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když jediné, co umíte, je řeč zvířat, staňte se zvířecím psychologem. Už od dob Sněhurky (či Evy?) by každý měl vědět, že jablka jsou nebezpečná, proč se vždycky najde někdo, kdo jablko zbaští? Obr vegetarinán (ještě že nejedl hnusnotné fňokurky, to by byl už skutečně výsměch). Maruška sufražetka, služebná posedlá touhou po výhodném sňatku (syndrom Popelky). Těch divností, které mají být vtipné a nejsou je prostě moc a kouzla tu taky nefungují. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (47)

  • Natáčeno v Pardubicích. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Telemanova klinika stojí v Praze Motole ulici Roentgenova 2. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • V 10. epizodě s názvem "Studijní cesta" okolo 20. minuty jí král Hiacint (Vlastimil Brodský) pomeranč. Při jedné scéně ho má z poloviny ukouslý, ale při dalším záběru je jako nový a kouše ho z druhé strany. (TheStitch630)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama