Reklama

Reklama

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

(seriál)
  • Slovensko Arabela sa vracia
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Česko, 1993, 12 h 8 min (Minutáž: 28 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Jiří Lábus, Miroslava Šafránková, Vladimír Dlouhý, Marián Labuda st., Jaroslava Kretschmerová, Ondřej Kepka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Arabela pokračuje dalšími šestadvaceti příběhy, jimiž autoři Miloš Macourek a Václav Vorlíček volně navázali na díly předchozí. Než se podařilo pokračování úspěšného seriálu napsat a natočit, uběhla řada let. Někteří herci z první série se už, bohužel, natáčení nedožili: Vladimír Menšík, Václav Lohniský, Petr Svojtka či Jiří Hrzán. Přesto se ale s většinou herců, které si diváci oblíbili, zase setkají. Se Stellou Zázvorkovou, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou, Janou Brejchovou, Vladimírem Dlouhým a přibudou k nim desítky představitelů nových rolí. Například Marian Labuda, Petr Nárožný a Pavel Zedníček. V titulní roli Arabely vystřídala slovenskou herečku Janu Nagyovou neméně půvabná Mirka Šafránková.

Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, tedy pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul a usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi. Každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (286)

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Proč je původní Arabela tak dobrá a tohle pokračování tak slabé, to je pro mne dosud ne zcela jasné. Část vysvětlení bude možná spočívat v tom, že Arabelu z roku 1980 budu pořád jaksi vidět očima desetiletého kluka, zatímco Arabelu II jsem viděl po dvacítce, už jako poměrně cynický snobík. Také toto pokračování obsahuje celou řadu výborných i slabších macourkovských nápadů. Pochopitelně logika a zdůvodnění toho či onoho občas kulhá, ale to by u pohádky tolik nemuselo vadit, kdyby to jaksi vnitřně fungovalo, což se v první řadě Arabely dařilo, nyní nikoliv. Na vině je asi nekritičnost autorů, kteří nenasytně vrší jeden motiv za druhým, jako by už nevěděli co do dortu nacpat, aniž z těch příběhů vytěží, co je jim vlastní. Výsledek je takto poměrně chladný a přes uplatnění řady výborných herců málo zábavný. Co je ale nejpodstatnější, mám takový pocit, že cosi zásadního se mezi vznikem dvou Arabel stalo v ovzduší , protože zhruba do poloviny 80. let vznikla v Čechách celá řada velmi kvalitních filmů pro děti, zejména pohádek, o jejichž kvalitě či přinejmenším zábavnosti jsem přesvědčen. Po roce 1989, až na nepatrné výjimky, nic, k čemu bych měl chuť či důvod se vracet. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pokračování Arabely nemá kouzlo původního seriálu. Pochopitelně že ne. Je to natočené v jiné době, mnoho původních herců bylo mrtvých (Menšík), vyměněných (Nagyová, původní Mařenka Týblová) nebo silně zestárlých a bez elánu (Sovák, Filipovský). Někteří se z natáční efektně vyvlíkli (Vízner). Některé postavy a dějové linie byly na zabití (Roxana, strýček Pompo), jiné upozaděné (Petr, Arabela). Ale přes všechny výtky se pořád jedná o jeden z nejlepších českých seriálů po revoluci. Přes spoustu linií je většina slušně uzavřena, děj je napínavý, umí krásně gradovat, Jirka Lábus jako Rumburak je stále skvělý, Xénie prošla skvělou proměnou, dědci a Natálka jsou sympatičtí, Fantomas a jeho sbírka vynálezů tomu dává solidní sci-fi nádech, Pultanela je výborně vymyšlená a stále ještě je zde spousta humoru. A hlavně - v dětství to bylo napínavé a zábavné. Takže nemám srdce tomu dát míň než 4*. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Pokračování, které nemělo vzniknout. Tvůrci do něj vnořili všechny neduhy své doby (produkt placement, počínající pseudokapitalismus prostřednictvím postavy pana Papa) na úkor scénáře (zápletka s lidožravým obrem je zcela zbytečná, stejně tak možná polovina nových postav). Některé legendy bohužel končí takhle :-(. Jinak jedinými plusy je pro mne duo Nárožný - Zedníček a postava strýčka Pompa. Tak za ně těch 20%. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Delší a snaží se a to dost ale říkám jen vybraní herci a některé momenty jsou super víc to už ale nenabídne a proto jsem rád že to nemá více dílu protože si myslím že by to už vůbec nezaujalo. Vzpomínky na dětství jsou protože kdo taky nekoukal že, na zajímavý příběh je škoda že neoslní tak moc na pořád. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

… a já jsem se s ní s chutí vrátil znovu do jejího světa a vcelku se mi tam opět líbilo. Rád jsem se setkat se starými známými a prožil s nimi nová dobrodružství. Ano, kvalit původního seriálu tento návrat již nedosahoval, některé věci si tvůrci mohli odpustit a občas bylo v seriálu něco na sílu, přesto rád nechám tři hvězdy. Nicméně se přiznám, že na rozdíl od původní série, mě návrat znovu vidět už neláká. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (47)

  • Natáčeno v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčeno na zámku Koloděje, v Pardubicích, v Praze - Vokovicích. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčeno v Pardubicích, Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama