Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Horor

Deníček (27)

Leden, Únor…Březen?

Tak jsem se konečně dostal ke zpracování nějakého shrnutí za začátek roku 2024. Leden byl jako vždy extrémně suchý, v Únoru se rozjela spousta seriálů a než jsem stihl něco napsat, tak už byl najednou Březen.


Naštěstí se zde zatím neobjevil doslova špatný film nebo seriál, naopak je zde několik naprosto úžasných kousků především v seriálové tvorbě a brzy se k nim dostaneme.


10. The Marvels - Zde není moc co říct, velmi průměrná Marvelovka na kterou jsem po týdnu úplně zapomněl. Určitě to není tak špatné jak někteří lidé tvrdí, a taky se nejedná o nejhorší Marvel Film posledních let, nicméně zde není ani moc chválit. Všechno se drží tak na hranici průměru až podprůměru a jenom díky velmi skromné délce se dal film celkem v klidu vydržet. 


9. Millers Girl - Není to můj styl, což nemusí znamenat že je to špatný film, zde tomu ale tak trochu je. Jediný důvod proč jsem si to vůbec pouštěl byla Jenna Ortega a Martin Freeman v hlavních rolích. Naštěstí moji oblíbení herci nezklamali a byli na celém filmu to nejlepší. Bylo to celkem kvalitně natočené ale celkové zpracování mě zase tolik nezaujalo. Takovýhle film bych očekával před 20 lety v nočním programu na nově, ale v dnešní době už pro tyto romantická dramata není úplně místo. 


8. Avatar: The Last Airbender ( Netflix ) - Hrané zpracování mého oblíbeného seriálu je sice vizuálně velmi působivé, nicméně podle mého názoru postrádá duši své animované předlohy. Herci se snaží ale několik z nich se na svoje role nehodí. Příběhy jsou seškrtané, spojené dohromady a nebo úplně smazané, což se dá pochopit z produkčního hlediska, nicméně zde vyvstává stejná otázka jako u všech hraných remaků, co vlastně hraná verze přináší narozdíl od animované předlohy? No, zde se překvapivě pár věcí našlo. Některé vedlejší postavy dostali trochu více prostoru zazářit a celý příběh má poněkud temnější atmosféru. Konečné hodnocení si nechám až po dokončení ale zatím stále všem doporučuji zvolit animovaný originál.

hodnoceno po 5 epizodách


7. Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes - Nový příběh ze světa Hunger Games pro mě byl prvním celkem příjemným překvapením. Filmu by rozhodně prospěla kratší stopáž a sympatičtější herecké obsazení, jinak mu ale nemám moc co vytknout. Chápu že se úplně nedrželi knižní předlohy ale neměl jsem pocit že v příběhu cokoliv chybělo. Určitě se pro mě jedná o zatím nejlepší snímek ze světa Hunger Games a jsem velmi zvědavý jestli se dočkáme dalšího pokračování. 

 

6. Killers of the Flower Moon - Velmi velmi velmi dlouhé historické drama od Martina Scorseseho na téma utlačování indiánských kmenů na začátku dvacátého století je samozřejmě velmi dobře zpracované, zvláště když vezmeme v potaz o jak těžké téma se jedná. Všichni herci předvedli skvělé výkony a produkce jako vždy na jedničku, nicméně extrémní délka tomuto filmu u mě hodně ubírá, zvlášť pokud si film nedokáže plně udržet vaši pozornost. Chtěl jsem vyzdvihnout pár hereckých výkonů ale pak jsem si uvědomil že bych musel vypsat skoro celé filmové obsazení, opravdu maximální kvalita herectví. 


5. Bridge to Terabithia - To jsem si takhle jednou po dlouhé době pustil v sobotu ráno televizi a zrovna začínala pro mě neznámá dobrodružná “pohádka” Most do země Terabithia. Po bezmála dvou hodinách ( včetně reklam ) jsem byl velmi příjemně překvapen jak krásný film se dá občas chytit v televizi. Samozřejmě to není žádný světový trhák, ale každý film nemůže být velkým kino hitem. Příběh o rodině, škole a dětské fantazii je přesně to, co je občas potřeba a to nejen pro děti, ale i pro dospělé. Všem bych tento film vřele doporučil, ať už na sobotní ráno, nebo filmový večer s přáteli. 

 

4. Star Wars: Bad Batch Season 3 - Začala nám poslední sezóna Bad Batch, a začala velmi kvalitně. Je pravda že tento seriál měl vždycky velmi silné začátky a konce, jen ty prostředky trochu zaostávaly, takže budeme doufat že v poslední sezóně si dají trochu více záležet. Těžko hodnotit jen po čtyřech epizodách a tak si více slov schovám do dalších měsíců, každopádně mám radost že se v tomto žebříčku objevuje alespoň jedno animované zastoupení.

hodnoceno po 4 epizodách


3. The Walking Dead: The Ones Who Live - A je to tady zase, Walking Dead nikdy neskončí. Tenhle seriál je ale něco speciálního. Máme zde návrat oblíbených postav, nové kvalitní postavy,  zajímavou zápletku, dobrý scénář a až překvapivě dobrou produkci. Zde opravdu není co vytknout a každý fanoušek Walking Dead se teď musí těšit na každou neděli, kdy se nám dostane další kousek tohoto skvělého seriálu. Až je mi trochu líto že už jsme v polovině a do konce zbývají pouhé 3 epizody.

hodnoceno po 3 epizodách


2. The Crown - Po několika měsících se mi konečně podařilo prokousat se nakonec Koruny. Tenhle seriál rozhodně není pro všechny. Vyžaduje po Vás určitý respekt k Britské královské rodině a všemu co se kolem ní točí. Rozhodně se nedá říct že vykreslují monarchii jen v pozitivním světle, občas je to spíše naopak. Ať už je ale příběh o princezně Dianě, Margaret Thatcherové nebo královně Alžbětě II. tak si můžete být jisti naprosto skvělým seriálovým zpracováním které svou úrovní dosahuje naprosté špičky seriálové tvorby. 

 

1. Shogun - Tento seriál jsem měl vyhlídnutý už nějakou dobu a tak jsem se na premiéru velmi těšil. Historické drama podle knižní předlohy a ještě z mého oblíbeného Japonska je přesně můj šálek čaje. O to víc mám radost jak skvěle si zatím Shogun vede ve všech hodnoceních. Hiroyuki Sanada je jedním z mých nejoblíbenějších herců a zde se kromě hlavní role chopil i role produkčního. Podle jeho slov chtěl autenticky přiblížit západním divákům život v Japonsku na začátku 17. století, a to se mu podle mého názoru zatím naprosto daří. Jedná o jeden z nejkvalitnějších seriálů posledních let a zde se nebojím tipovat že si pro mě udrží jedno z vyšších míst na celkovém hodnocení tohoto roku. 

hodnoceno po 3 epizodách

 

Co mě čeká?

No, je tu rozjetých několik seriálů, takže samozřejmě pokračování Avatara,Walking Dead, Bad Batch a Shoguna. Do kina na Dune 2 a dál ani sám zatím nevím. Takže se nechme překvapit. 

Leden, Únor…Březen?

Konec roku, část pátá - Dabing a Režiséři

Nejlepší dabér/dabérka

 - Hailee Steinfeld - Gwen Stacy ( Spider-Man: Across the Spider-Verse ) - 

Maya Erskine - Mizu ( Blue Eye Samurai )

Nanoka Hara - Suzume ( Suzume )

Nicole Tompkins - Jill Valentine ( Resident Evil: Death Island )

Shameik Moore - Miles Morales ( Spider-Man: Across the Spider-Verse )

 

Režisér roku:

 - Ben Affleck ( Air ) - 

Christopher McQuarrie ( Mission Impossible: Dead Reckoning )

Christopher Nolan ( Oppenheimer )

Greta Gerwig ( Barbie )

Takashi Yamazaki ( Godzilla Minus One )

Konec roku, část pátá - Dabing a Režiséři

Konec roku, část čtvrtá - Herci

Herec v hlavní roli:

Cillian Murphy - Robert Oppenheimer ( Oppenheimer )

John David Washington - Joshua ( The Creator )

 - Matt Damon - Sonny Vaccaro ( Air ) - 

Michael B. Jordan - Adonis Creed ( Creed III )

Teo Yoo - Jung Hae Sung ( Past Lives )

 

Herec ve vedlejší roli:

Ben Affleck - Phil Knight ( Air )

Eman Esfandi - Ezra Bridger ( Ahsoka )

Ken Watanabe - Harun ( The Creator )

Matt Damon - Leslie Groves ( Oppenheimer )

 - Ray Stevenson - Baylan Skoll ( Ahsoka ) - 

Konec roku, část čtvrtá - Herci

Konec roku, část třetí - Herečky

Herečka v hlavní roli :

 - Greta Lee - Nora ( Past Lives ) - 

Hayley Atwell - Grace ( Mission Impossible: Dead Reckoning )

Margot Robbie - Barbie ( Barbie )

Minami Hamabe - Noriko Oishi ( Godzilla Minus One )

Natasha Liu Bordizzo - Sabine Wren ( Ahsoka )

 

Herečka ve vedlejší roli:

Ivanna Sakhno - Shin Hati ( Ahsoka )

Madeleine Yuna Voyles - Alphie ( The Creator )

Pom Klementieff - Paris ( Mission Impossible: Dead Reckoning )

Rina Sawayama - Akira ( John Wick: Chapter 4 )

-  Viola Davis - Deloris Jordan ( Air )  - 

Konec roku, část třetí - Herečky

Konec roku, část první - Hudba

Když jsem se rozhodoval jak letos pojmout shrnutí mých filmových a seriálových zážitků, tak jsem si uvědomil jak moc věcí jsem vlastně viděl, a říkal jsem si že by bylo fajn jich ocenit trochu více než obvykle. Nemá moc cenu znovu vypisovat moje názory ke každému filmu, ty si můžete najít zde v letošních deníčcích, místo toho jsem se rozhodl to pojmout trochu Oscarově.

 Vytvořil jsem si několik kategorií a do každé z nich jsem "nominoval" 5 filmů či seriálů které si to podle mého nejvíce zasloužili, z těch pak je samozřejmě vybrán jeden vítěz.

A zde jsou první dvě letošní kategorie a nominace :

Soundtrack roku:

Ahsoka

Blue Eye Samurai

Creed III

- Spider-Man: Across the Spider-Verse - 

Suzume

 

Píseň roku:

- Am I Dreaming - Metro Boomin (Spider-Man: Across the Spider-Verse) - 

Calling - Metro Boomin ( Spider-Man: Across the Spider-Verse )

I'm Just Ken - Ryan Gosling ( Barbie )

Still Alive - Demi Lovato ( Scream VI )

Suzume - Radwimps ( Suzume )

 

To jsou první dvě kategorie hotové, zítra se podíváme na herce a herečky v hlavních i vedlejších rolích, a také na zvukové a vizuální efekty

Konec roku, část první - Hudba

Říjen - nyní

Další spojení měsíců dohromady z důvodu nedostatku času nám přineslo celkem obsáhlý list ke konci roku. Objevilo se zde několik velmi příjemných překvapení a musím říct že tentokrát mě ani jeden film nijak extra nezklamal. 


11. Meg 2

Tak zde opravdu platí tak špatné až je to dobré. No, dobré je možná silné slovo ale každopádně koukatelné a celkem zábavné. První Meg jsem zatím stále neviděl a podle všech tvrzení se jedná o lepší z těchto dvou filmů, nicméně i dvojka má co nabídnout, především v oblasti humoru a akce. Když vezmu v potaz, že jsem se na film podíval jen kvůli mé oblíbené dabérce Melissanthi Mahut, tak nakonec jsem byl překvapivě spokojený s  celým filmem, je bylo třeba přizpůsobit svá očekávání a na 90 minut vypnout mozek. 

5/10


10. Zom 100

Ze Začátku celkem příjemná zombie komedie se sympatickým obsazením. Bohužel čím dál se v ději posouváme, tím víc film ztrácí veškerý humor a krásu a závěrečná třetina je spíše utrpení. Anime předlohu mám rozkoukanou a zatím se nepřekvapivě jeví jako jasný vítěz. 

6/10


9. Past Lives

Velmi dobře oceňované a populární romantické drama Past Lives mě osobně svou “dokonalostí” značně minulo. Režijní debut je zde podle mého hodně cítit a chápu že se jedná o autobiografické dílo, nicméně na můj vkus to bylo až moc všední. Stejný příběh se děje každý den tisícům lidí na světě a jeho filmové pojetí je strohé a nezajímavé. Velké plus filmu jsou herecké výkony hlavní dvojice a celková práce s kamerou a editing. 

6/10


8. Indiana Jones and the Dial of Destiny

Tak konečně jsem se dostal k tomu, abych si pustil pátého Indiana Jonese a po shlédnutí doufám, že se jednalo o Indyho poslední dobrodružství. První třetina filmu je popravdě velmi povedená, se skvělou atmosférou a zajímavou zápletkou, která se ale postupem času začne měnit v nezajímavou slátaninu která ani nedává smysl. Phoebe Waller Bridge je sice velmi dobrá herečka, ale role v tomto filmu ji bohužel moc nesedla a její postava byla spíše otravná. Harrison Ford na to už bohužel také nemá, herecké kvality tam stále jsou, nicméně po fyzické stránce je to opravdu utrpení sledovat. Disney do tohoto filmu očividně vrazil hromadu peněz, každopádně množství vizuálních efektů je opravdu přehnané a jakákoliv realističnost je tím pádem pryč.

Jeden bod navíc za můj oblíbený žánr dobrodružných filmů, herecké výkony a příjemnou atmosféru. Teď už nechme Indyho navždy odložit svůj klobouk a dejme prostor novým postavám. 

7/10


7. The Killer

Nový thriller od Davida Finchera, to samo o sobě už je velké lákadlo. Co ale když odebereme režisérovo jméno od filmu, bude se stále jednat o jasnou výhru? Tím už bych si nebyl tak jistý. The Killer je velmi pomalý thriller s minimem dialogu tudíž herci nemají takovou možnost vyniknout, je zde jedna velmi velmi dobrá akční scéna, ale zbytek filmu táhne opravdu jen skvělá Fincherova atmosféra a filmařina. Většina velkých herců je zde podle mého názoru celkem zbytečná, dalo se to natočit levněji s neznámými herci a výsledek by byl úplně stejný. 

7/10

 

6. Gran Turismo

Tak od tohohle filmu jsem neměl moc velké očekávání, ale nakonec jsem byl celkem příjemně překvapen. Samozřejmě to není žádný filozofický zázrak nebo souhra skvělých hereckých výkonů, ale i přesto se zde najde několik vcelku pěkných scén. Hlavním tahákem jsou samozřejmě závody a ty jsou až na pár vyjímek víceméně bezchybné. Vizuální efekty jsou dostačující a zvukový design je lehce nadprůměrný. Chápu že příběh je v takovýchto filmech až na druhém místě, nicméně pro příští pokračování bych si přece jen představoval trochu zajímavější zápletku. 

7/10


5. Oppenheimer

Nolanovo historické drama je další z hitů tohoto roku, a z části určitě zaslouženě, nicméně je zde několik věcí které, alespoň pro mě, táhnou film dolů. Chápu že se film zaměřuje především na Oppenheimerovo nejdůležitější období v životě, ale já osobně bych raději sledoval příběh o celém jeho životě. Tím nechci říct že byl film moc krátký, spíše naopak. Celé soudní drama které se provléká filmem bych osobně mnohem více osekal a hned bychom se dostali na snesitelnější délku. Vizuálně samozřejmě filmu není co vytknout, jak už jsme u Nolana zvyklí. Tentokrát mi ale přišlo že někteří herci ( zejména herečky ), nedostali dostatek prostoru cokoliv předvést a byli odsunuti na vedlejší kolej. Příběhy o této tématice nejsou lehké zpracovat, Nolan si s tím ale poradil velmi dobře, jen bych příště rád viděl trochu víc historie, a méně dramatu kolem. 

7/10


4. Daryl Dixon

Darylovo seriálové dobrodružství je prozatím u konce, a po konci první série jsem víceméně spokojený. Celé to samozřejmě táhne Norman Reedus, který mi stále dokazuje jak skvělý herec vlastně je. Vedlejší postavy jsou z větší části nezajímavé, někdy až otravné a jak jsem již psal v minulém hodnocení, dějová linka je rozhodně nejslabší část celého seriálu. Pokud vám ale stačí trocha solidní zombie akce, skvělý Norman Reedus a neotřelé prostředí postapokalyptické Francie tak se rozhodně máte na co těšit. 

8/10


3. Godzilla Minus One

Hlavní věc kterou byste měli o tomto filmu vědět je, že byl natočen za zlomek finančních prostředků než jsou americké filmy o Godzille, a přesto jsou vizuální efekty přinejmenším srovnatelné, a v některých scénách dokonce převyšují západní adaptace. Je pravda, že polovina filmu s Godzillou nemá moc co dočinění a jedná se o velmi depresivní lidské drama, které je odkazem na utrpení Japonských občanů po útocích Spojených států na konci druhé světové války ( pěkně se to tento měsíc sešlo s Oppenheimerem zmíněným výše ). Jedná se o úplně odlišný tón než na jaký jsme u Godzilly zvyklí, což je pro někoho dobře a pro někoho špatně, já bych se řadil asi tak doprostřed. Některé scény pro mě fungovaly a jiné byly zase trochu moc natahované a příliš intenzivní. Rozhodně se jedná o jeden z unikátnějších filmových zážitků tohoto roku, jen jsem šel možná do kina s očekáváním něčeho trochu jiného. 

8/10


2. The Crown

Historické drama o britské královské rodině a především o královně Alžbětě je po prvních dvou sériích jedno z nejlepších ve svém žánru. Kvalita produkce je na nejvyšší úrovni a historická přesnost podle všeho zatím velmi dobrá. Herecké obsazení je taktéž bezchybné a když si porovnáte herce s postavami které ztvárnili, budete žasnout jak přesné obsazení se Netflixu podařilo dosáhnout. Úspěch této série závisí hlavně na tom, zda se zajímáte o Anglickou a Evropskou historii po konci druhé světové války, protože jinak se jedná jen o velmi dobré rodinné drama. 

Hodnoceno po 15 dílech. 

9/10


1. Blue Eye Samurai

Zde nemůžu říct jediné špatné slovo. Tenhle seriál mě naprosto uchvátil od počátečních minut první epizody a nepustil mě až do samého finále. Osmidílný start krvavého příběhu, zasazeného do raného období Edo v Japonsku o osamělém válečníkovi, který se vydává na cestu za pomstou, je opravdu to nejlepší a nejzajímavější dílo co jsem viděl za poslední dva roky. Animace sice není nijak převratná jako například u Arcane nebo Spider-Verse, nicméně pro odvyprávění příběhu je více než dostačující. Celé je to doplněné bezchybných soundtrackem, který vyzdvihne každou scénu ještě o stupínek výš. Seriál jsem měl již možnost vidět jak v originální angličtině, tak s japonským dabingem a obě verze mají rozhodně svá plus a mínus, takže zde je to o vlastní preferenci. Mrzí mě že se něčemu tak úžasnému nedostává dostatek pozornosti, nicméně alespoň u mě se Blue Eye Samurai zařadil mezi nejlepší seriály všech dob, a můžu jen doufat že se někdy v budoucnu dočkáme pokračování. 

10/10

 

Co mě čeká do konce roku? No ještě budu dohánět pár filmů které jsem během roku nestihl, zároveň pokračovat v The Crown a Zom 100 anime. List za zbytek prosince už dělat nebudu, namísto toho začnu pracovat na shrnutí celého roku a žebříčku Top 10. 

Říjen - nyní

Jak hodnotím filmy/seriály

Další část úpravy profilu na čsfd do které jsem se chtěl dlouho pustit je postup jakým hodnotím filmy a seriály. Určitě nejsem jediný komu stávající pětihvězdičkové hodnotící systém. úplně nevyhovuje, ale jelikož se tento způsob hodnocení asi nikdy nezmění, tak je zapotřebí určit si nějaká pravidla.


V ideálním světě by se hodnocení uvádělo v rozmezí 0-100% a nyní je potřeba vymyslet jak dostat stávající šestistupňový systém do této podoby. Bohužel 100/6 nevychází úplně pěkně a tak je potřeba trochu improvizovat. 


A co vlastně u mě rozhoduje o hodnocení? V první řadě kvalitně napsané postavy, jakmile má snímek postavy, jejichž motivace a cíle dávají smysl a jsou dobře zahrané, je to pro mě největší plus. Na druhé pozici scénář. Tohle je trochu kontroverzní názor ale vždycky si říkám že je pro mě důležitější mít zajímavé postavy v nezajímavém příběhu, než mít zajímavý příběh a nudné nebo nesmyslné charaktery. A na třetím místě? Tam je všechno ostatní. Od kostýmů a speciálních efektů, až po hudbu a práci s kamerou. Což jsou všechno důležité aspekty tvorby filmu, nicméně nemají pro mě osobně takovou váhu, jako předešlé dva body. 


Do budoucna bych se chtěl držet následující tabulky co se týká hodnocení. Jak jsem říkal, rozhodně to není dokonalé řešení ale už bylo na čase udělat v tom trochu pořádek. Možná se také vrátím k některým již ohodnoceným filmům a jejich hodnocení upravím.  A znovu opakuji že hodnocení je subjektivní věc a každý člověk může mít jiný názor na určitý snímek. 


                                            Hodnocení 


_________________________________________________________________________

                                            5 Hvězdiček

 

90-100% - Nejlepší z nejlepších, filmy a seriály kterým se nedá skoro nic vytknout a nebo jsou mínusy naprosto převáženy plusy. 


Příklady z poslední doby : Spider-Verse, Your Name, Andor


80%-90% - Zde už bych pár nedostatků našel, stále se ale jedná o velmi kvalitní podívanou která nemá daleko k dokonalosti.


Příklady z poslední doby : Ahsoka, Suzume, Mission Impossible 7

_________________________________________________________________________

                                                4 Hvězdičky


65%-80% - Kvalitní snímky kde mě určité části zaujaly, ale našli se i pasáže, které nebyly tak dobře zpracované.


Příklady z poslední doby : Daryl Dixon, Creator, Flash

_________________________________________________________________________

                                                  3 Hvězdičky


45%-65% - Průměrné filmy a seriály. Zde už opravdu není moc co chválit a znovu už bych tyto snímky vidět nemusel. 


Příklady z poslední doby : Barbie, Fast X, Shazam

_________________________________________________________________________

                                                  2 Hvězdičky


30%-45% - Filmy a seriály v tomto rozhraní jsou na hranici snesitelnosti a jedná se o tvorbu které se do budoucna aktivně vyhýbám. Byl zde potenciál ale zůstal naprosto nevyužitý. 


Příklady z poslední doby : No Hard Feelings, Secret Invasion, Mario


_________________________________________________________________________

                                                  1 Hvězdička

 

15%-30% - Naprosté fiasko o kterém se nedá říct jediné kladné slovo. 


Příklady z poslední doby : She-Hulk, Resident Evil Raccoon City, Ice Road


_________________________________________________________________________

                                                     Odpad


0%-15% - Toto je ten trefně pojmenovaný odpad. Sám toto hodnocení používám velice zřídka ( v době psaní to bylo naposledy v roce 2019 ) a myslím si že si ho většina filmů a seriálů nezaslouží, nicméně najdou se i výjimky. Zkrátka udělit toto hodnocení znamená že jsem u sledování doslova trpěl.    

Srpen/Září 2023

Předem rychlá omluva že jsem vynechal srpen, ale dávat deníček kde byly 2 seriály mi přišlo zbytečné, tím pádem jsem se rozhodl spojit to se zářím. Celkově pro mě hodně slabé měsíce, věci na které jsem se těšil tak až na jednu výjimku nedopadli jak bych si přál. 


7. No Hard Feelings

Upřímně ani nevím proč jsem se na to díval. Jennifer Lawrence je jedna z mých nejméně oblíbených hereček a romantické komedie nejsou zrovna něco, co bych vyhledával. Každopádně jsem filmu dal šanci a byla to opravdu slabota. Vtipné to nebylo, herecké výkony na bodu mrazu a celkový scénář naprosto nezáživný. Už chápu proč se říká že žánr romantických komedií vymírá.  Osobně doporučuji se tomuto filmu obloukem vyhnout. 

6. Barbie

Nejvýdělečnější film roku byl na můj vkus až moc zaměřený na přenesení určité zprávy světu než na odvyprávění zajímavého příběhu. Artisticky je to určitě zajímavé a herecké výkony jsou rozhodně na vysoké úrovni, tím to pro mě ale asi tak končí. Nevím na jaké publikum je tento film mířený, ale já do něj rozhodně nepatřím. Každopádně mám radost že film s originálním námětem si dokázal získat tak velké publikum, je vidět že je zde stále prostor pro nové nápady.

5. Sex Education

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů se po dvou letech dočkal další sezóny, o které jsme již předem věděli že bude poslední, a tak očekávání byla vysoká. Bohužel se jednalo o další zklamání a zakončení tohoto jinak skvělého seriálu mi zkazilo můj celkově dobrý pocit, který jsem měl z předchozích sérií ( Teď už rozumím jak se cítili největší fanoušci Game of Thrones po poslední sezóně. ). Polovina postav je vyškrtaná a ty které se udrželi, tak dostali naprosto nesmyslné dějové linky. Nové postavy se pohybují na úrovni od otravných až po nesnesitelné a nové školní prostředí je až moc “barevné” a nereálné. Kdybych hodnotil tuto sérii jako samostatný seriál, určitě by se dalo říct že se jedná o celkem kvalitní satirickou komedii, nicméně v porovnání s dokonalostí předchozích sezón je pro mě tento konec opravdu velice smutný. Koho by napadlo že vyměnit scénáristy v poslední sezóně není úplně nejlepší nápad...   

hodnoceno po 8/8 dílech.

4. Daryl Dixon

Tak a další Walking Dead spinoff, tentokrát o jedné z nejoblíbenějších postav kterou je Daryl Dixon. Po prvních třech epizodách musím říct že jsem příjemně překvapen. Přesun dějové linky do Evropy ( přesněji do Francie ) dodal celému seriálu svěžest která ve Walking Dead už dlouho chyběla. Náš hlavní hrdina je pořád starý dobrý bručoun Daryl, nicméně tím že je zasazený do neznámého prostředí, tak můžeme jeho charakter prozkoumet i z dosud neviděných stránek. Celková příběhová linka je zatím nejslabší část seriálu, každopádně každý díl přinesl něco nového a zajímavého díky čemuž si seriál stále dokáže udržet poměrně vysokou úroveň. Celkové hodnocení si nicméně schovám do dalšího měsíce, kdy nás čekají poslední 2 díly této série. 

hodnoceno po 4/6 dílech.

3. Harley Quinn

Zakončení další sezóny Harley Quinn si udrželo stejnou kvalitu jako její začátek. I tak mi ale přijde že seriál se začíná trochu motat v kruhu a už nemá moc co nového nabídnout. Vtipy začínají být ohrané a dějová linka se moc neposouvá. Jak jsem již psal minulý měsíc, tak v ohledu dabéru je tento animák pro mě skoro bezkonkurenční a kvalita animace zůstává na vysoké úrovni. Nová Harley dokáže stále zabavit, ale už se pro mě nejedná o seriál, na který bych se každý týden těšil. Doufejme že se tvůrcům podaří přijít s novým originálním nádechem a nebo zvolí cestu kvalitního zakončení v další sezóně

hodnoceno po 10/10 dílech

2. The Creator

Na tento film jsem se moc těšil, už z trailerů to vypadalo nádherně a režisér Gareth Edwards mě zatím nikdy nezklamal. Z kina jsem nakonec odcházel víceméně spokojený. Po vizuální stránce asi jeden z nejlepších letošních filmů, atmosféra a akční scény byly taktéž na jedničku. Film lehce pokulhává v celkovém dějovém obsahu a scénář by si zasloužil pár úprav ale rozhodně s tím nemám takový problém jak někteří jiní. Herecké obsazení bylo určitě přijatelné, ale možná kdyby se zde objevil herec trochu většího kalibru než je John David Washington, mohl mít film trochu větší úspěch u široké veřejnosti. Za mě ale určitě jeden z lepších letošních filmů, který se bohužel dočkal až moc tvrdé kritiky. 


1. Ahsoka

Dlouholetí fanoušci Star Wars byli odměněni tímto osmidílným pokladem ve kterém se kříží příběhy započaté v posledním desetiletí tohoto univerza. Dave Filoni dokázal převést do hrané podoby všechny jeho vytvořené postavy z animovaných seriálů v naprosté dokonalosti. Zejména pak Natasha Liu Bordizzo v roli Sabine a Eman Esfandi v roli Ezry jsou asi nejlepší casting jaký jsem za poslední dobu viděl. Návrat Haydena Christensena v roli Anakina je také bezchybný a určitě udělá radost všem fanouškům prequelů. Celkově všechny postavy a jejich herečtí představitelé na mě udělali skvělý dojem. Příběhová linka navazuje jak na animované Rebely, tak na hraného Mandaloriana a otevírá spoustu možností pro pokračování kterého se snad brzy dočkáme. Mohl bych to tady vychvalovat hodiny, od skvělé hudby až po kostýmy a choreografii. Pár mínusů přece jen mám a to hlavně délka některých epizod byla opravdu krátká. První 2 epizody měli bez titulků přes 45 minut ale hned epizoda 3 byla přibližně o 15 minut kratší a myslím si že to dost ubralo na tempu. Ještě bych rád zmínil Volume, technologie je to sice skvělá, a v Ahsoce byla použita zatím asi nejlépe, přesto bych si přál trochu víc natáčení na skutečných lokacích jako Andor. Opravdu si tenhle seriál nemůžu dostatečně vynachválit a mám hroznou radost že jsem se dočkal pokračování mých oblíbených Rebelů, i když tentokrát v hrané podobě. 


Co mě čeká do konce roku? No popravdě už toho moc do konce roku není. Komiksová tvorba už mě maximálně nudí takže filmy i Lokiho nejspíše vynechám. V kinech maximálně nová Japonská Godzilla vypadá zajímavě a jinak uvidíme co se objeví. Ve volném čase pracuji na velké recenzi Rebelů kterou bych chtěl dopsat během října a poté se začít zaměřovat na celkové hodnocení roku z filmového hlediska.

Srpen/Září 2023

Červenec 2023

Hodně animovaných filmů a seriálů, skvělé zážitky v kině a jen jedno větší zklamání. Překvapivě vydařený letní měsíc.

9. Secret Invasion

Po celkem slibném startu minulý měsíc se tento seriál postupně přesunul do kategorie “nic extra ale koukat se na to dá”. To ale bylo před poslední epizodou, která můj názor ještě změnila, a bohužel k horšímu. Finále bylo naprosto příšerné jak z vizuálního a technického hlediska, tak hlavně ze scénáristického hlediska, jediné co si udrželo úroveň po celou dobu jsou kvalitní herecké výkony, což ale bohužel seriál nezachrání od posledního místa tento měsíc. Secret Invasion se bohužel připojí k seriálům kde finále zkazí člověku celý zbytek série.

8. More than a married couple, but not lovers

Tady jsem se vlastní chybou trochu seknul v žánru a typu seriálu na které normálně koukám. Hned po první epizodě jsem věděl že anime romantická komedie není něco, co bych dokázal ocenit, ale i přesto jsem se rozhodl tuhle slaďárnu dokoukat. Animace mě moc nezaujala a příběhová linka ( pokud se tomu tak dá vůbec říkat ) byla dost repetitivní. Doufal jsem také v kvalitní soundtrack, jak bylo zatím v japonské tvorbě zvykem, ale bohužel kromě intra mi nic z hudby v hlavě neutkvělo. Jako velké plus je u mě ale komediální stránka tohoto anime, opravdu jsem se u některých scén celkem nasmál, což je překvapující vzhledem k žánru.

7. Futurama

Návrat slavného seriálu na televizní obrazovky si sice drží kvalitu a svou klasickou animaci, nicméně nejde se zbavit pocitu, že z Futuramy už vyždímali co se dá. Možná už to taky není seriál pro mě ale první epizoda mě nijak zvlášť nebavila, je to tak nějak pořád to samé dokola. Myslím si že Futurama měla již několikrát celkem kvalitní zakončení a i přesto že obdivuji že se tato klasika pořád vrací, tak pro mě nejspíš nastal čas opustit loď.

Hodnoceno po 1 epizodě - ukončeno

6. Guardians of the Galaxy vol.3

Po dlouhé době trochu kvalitnější Marvelovka. Finále strážců galaxie je plné emocí ale také humorných scén ( někdy je toho humoru klasicky až moc, prostě Marvel ) takže celkový výsledek je příjemná rovnováha několika žánrů a hezky odvyprávěná závěrečná kapitola. Z hereckých výkonů je víceméně všechno při starém, a z nováčků nikdo extra nezaujal. Trochu mě mrzí že Pom Klementieff nedostala trochu víc prostoru ukázat své herecké dovednosti jako například v loňském vánočním speciálu ( Pom se překvapivě objevila ještě v jednom filmu který se umístil ještě výše v žebříčku, ani tam ale bohužel nedostala moc prostoru). Pokud se opravdu jedná o poslední díl strážců, tak si myslím že to James Gunn zakončil velmi pěkně a díky tomu se jeho trilogie zařadí mezi ty povedenější z Marvelu.

5. Walking Dead - Dead City

Tak tady je konečně seriál který si udržel stejnou kvalitu od začátku do konce. Neříkám že je to nejlepší seriál na světě, nebo že je bezchybný, ale rozhodně se jedná o kvalitní pokračování hlavní série které nezklame žádného fanouška. Co bych seriálu vytknul je málo epizod pro skutečné rozvinutí dějové linky, a také některé pasáže v noci nebo v tmavých místech byly opravdu špatně viditelné. Jsem zvědavý jestli si stejnou kvalitu udrží podzimní spin-off Daryl Dixon ale už teď jsem maximálně spokojený s kvalitou Walking Dead contentu po skončení hlavní série. 

4. Resident Evil - Death Island

Další zombie řežba, tentokrát v podobě animovaného CGI filmu jak je u Residenta zvykem. Na Death Island jsem se moc těšil, i přesto že CGI filmy nejsou zrovna něco, co bych zbožňoval, a byl jsem velmi příjemně překvapený. Celková zápletka není nic extra ale o to většinou v těchto filmech moc nejde. Hlavním tahákem je over the top akce a oblíbené postavy které známe z videoher a v tom Death Island rozhodně nezklamal. Dabing je tentokrát překvapivě slušný a i po vizuální stránce je poznat, že jsme se posunuli do nového desetiletí. Tento typ filmu nikdy nedosáhne na kvalitní a dechberoucí příběh, a to by ani nikdo neměl očekávat, nicméně pokud dokážete na 90 minut vypnout mozek, tak věřím že se budete bavit stejně dobře jako já. 

3. Harley Quinn

Jeden z nejlepších animovaných seriálů posledních let je zpět se čtvrtou sérií a rozjezd je zatím bezchybný. Harley Quinn je pro mě taková dospělácká verze Futuramy, akorát místo zasazení v budoucnosti se seriál odehrává v DC univerzu a to přímo v Gothamu. Je to vtipné, chytře napsané a nebojí se dělat si legraci z vážnějších témat nebo dokonce i sami ze sebe. Skvělá Kaley Cuoco kraluje celému dabérskému týmu, ale nikomu nejde v tomto ohledu nic vytknout. Jsem velmi zvědavý jestli si seriál dokáže udržet stávající kvalitu i nadále a nebo budeme svědky velkého úpadu. Tvůrci mě zatím ale nikdy nezklamali a tak mám důvěru že Harley bude řádit i nadále. 

hodnoceno po 3/10 dílech

1./2. Suzume / Mission Impossible Dead Reckoning

Tento měsíc jsem se prostě nedokázal rozhodnout který z těchto dvou filmů byl lepší a tak jsem se rozhodl umístit je na společnou pozici. Tyto filmy mají opravdu pramálo společného, jedno je Japonský animovaný road movie s fantasy podtextem a druhý je klasický americký akčňák s Tomem Cruisem a přesto mě oba dokázali zaujmout na stejné úrovni. Makoto Shinkai a jeho nejnovější tvorba je vizuálně strhující se zajímavým příběhem, naprosto bezchybným soundtrackem a sympatickou hlavní hrdinkou. Zato Cruisův sedmý Mission Impossible je nabitý akcí od začátku do konce a celé je to doplněné hvězdným hereckým obsazením ( zejména nové tváře Hayley Atwell a do jisté míry již zmíněná Pom Klementieff stojí za povšimnutí ). Ani jeden z těchto filmů není dokonalý, oba režiséři již dokázali ve stejném žánru i úchvatnější věci, i přesto se ale jedná o dva velmi úchvatné snímky které se u mě jistě umístí vysoko v hodnocení nejlepších filmů celého roku ( Suzume má teoreticky vzato rok vydání 2022, jelikož ale premiéra proběhla ve větší částí světa až letos, budu ho považovat za letošní film ).


Co mě čeká v Srpnu: No moc toho není. Hlavní srpnový tahák je Ahsoka, doufejme v solidní Star Wars dobrodružství. Dále pokračuje Harley Quinn a pak bude asi čas vybrat si něco ze starších snímků které mi utekly. 

Červenec 2023

Červen 2023

V červnu jsem chytl v kinech pár skvělých filmů a taky se nám konečně trochu rozjíždí seriálová tvorba, plus jeden maličký bonus v podobě krátkometrážního filmu. 


6. Resident Evil Damnation - Jako přípravu na červencový RE:Death Island jsem chtěl zkouknout pár předchozích dílů a tak jsem začal nejlépe hodnoceným Damnation. Přes CGI styl se dá po nějaké době přenést, je to jako sledovat prodlouženou scénku v jakékoliv hře. Akce a celkový wow faktor byly skvělé, zvláště doplněné o oblíbené postavy z Resident Evil univerza. Dabing nebyl úplně skvělý, nicméně jsem na film koukal v angličtině, je možné že v japonštině film funguje lépe. Nejhorší aspekt byl ale rozhodně příběh. Hlavní zápletka je solidní a dává smysl, všechno kolem je ale značně osekané a místy nedomyšlené až nedodělané. Celkově si myslím že se jedná o kvalitní námět, který by daleko lépe fungoval jako další hra, než jako celovečerní film.

5. Papers Please - Po hodně dlouhé době jeden krátkometrážní filmeček a i přes jeho opravdu krátkou stopáž ( 11 minut ) si myslím že se jedná o kvalitně zpracované dílo. Stejně jako v herní předloze, i v tomto filmu sledujeme celního inspektora ve fiktivním sovětském státu a všechny jeho problémy a těžká rozhodnutí. Oceňuji že hlavní zápletku a myšlenku dokázali vměstnat do hezké desetiminutové jednohubky, a pokud Vás film zaujme, vždy si můžete přidat víc a zahrát si herní předlohu. 

4. Secret Invasion - První letošní Marvel seriál a tentokrát konečně zvolili trochu vážnější tón, takže za to mají u mě plusové body. Děj zatím není moc zajímavý, klasické drama o organizaci, která ovládá celý svět jako už jsme viděli tisíckrát. Samuel L. Jackson to herecky tahá, ostatní herci zatím nedostali šanci moc předvést, uvidíme jak se situace bude vyvíjet v dalších dílech. Je tady šance, že se bude jednat o jeden z kvalitnějších marvel seriálu, ale celkové hodnocení si nechám až po dokončení první série na konci července.

hodnocení po 2/6 dílech

3. Flash - Jeden z největších filmových propadáků ( finančně ) posledních let a poslední hřebík do rakve celého DC Snyderversu. Překvapivě ale film nebyl zdaleka tak špatný, jak jsem čekal. FIlm je plný skvělých easter eggů, nádherných záběrů, vtipných scének a to celé je doplněné kvalitním soundtrackem. Z hereckých výkonů bych vyzdvihl celou hlavní trojici ( Keaton, Miller, Calle ) a za zmínění stojí také nejspíše poslední scény Bena Afflecka v roli Batmana. CGI je v některých částech opravdu až směšně špatné, nicméně s tématem celého filmu se to dá občas pochopit. Určitě by filmu prospělo trochu víc úprav ( například vystřihnout prvních 15 minut ) ale jinak si myslím že to rozhodně nebylo tak špatné jak spousta lidí tvrdí, a je to škoda jaký osud tento film postihl. 

2. Walking Dead : Dead City - První spin-off oblíbeného seriálu Walking Dead je něco, co si spousta lidí myslelo že je zbytečné natahování nedokončených příběhů z hlavní série. Nicméně seriál všechny překvapil a drží si nadprůměrnou úroveň kvality, jak ve vizuálním, tak v hereckém a scénaristickém zpracování. Uvidíme jestli si Dead City udrží stávající kvalitu i v dalších dílech a zařadí se tak jako nejlepší Walking Dead Spin-off, nebo kvalita klesne a přidá se k propadákům jako World Beyond nebo Tales of the Walking Dead.

hodnocení po 3/6 dílech

1.  Spider-man: Across the Spider-verse - naprosto dokonalý animák a naprosto dokonalý film celkově. Nevím úplně jak tento film popsat abych se neopakoval jak je všechno skvělé a bezchybné a tak bych jen rád vyzdvihl celkový děj filmu. Všichni, kdo spider-verse viděli mluví o dechberoucí animaci a úžasném soundtracku což je samozřejmě pravda, nicméně málo se zmiňuje příběh který je z mého pohledu ještě důležitější. Všichni dabéři dělají svou práci na jedničku a to, co animátoři dokázali vytvořit v některých scénách je až neuvěřitelné a už se nemůžu dočkat až si tento mistrovský kousek pustím znovu a znovu. Pokud se jim povede zakončit třetím filmem stejně kvalitně, jako se jim povedla dvojka, tak se bude jednat pro mě jednoznačně o nejlepší komiksovou trilogii všech dob. 


Co mě čeká v Červenci: Pokračování Secret Invasion a Dead City, k nimž je přidá ještě čtvrtá sezóna skvělýho animáku Harley Quinn a taky po letech návrat Futuramy. V kinech už mám zajištěné lístky na Mission Impossible a taky bych rád někde viděl výše zmiňovaný Resident Evil Death Island

Červen 2023

Květen 2023

V květnu se nám rozjíždí letní filmová sezóna a já znovu doháním zameškané filmy z předešlých měsíců, aspoň jednou jsem se ale do kina dostal, takže úplné sucho to nebylo. Překvapivě tentokrát žádný seriál, snad se něco najde v červnu. 

7. F9 - Když už jsem byl rozhodnutý vyrazit do kina na Rychle a zběsile 10 tak mě čekal nemilý úkol v rychlosti ( haha ) shlédnout předešlý F9. Tahle série ztratila veškerou serióznost už hodně dávno, ale vždy to byla aspoň hloupá zábava. V Rychle a zběsile 9 ale pro mě překročili veškeré hranice snesitelnosti a celý film byl tak hloupý až byl skoro nekoukatelný. Světlé chvilky by se daly shrnout do deseti minut a většina z nich byly odkazy na předešlé díly. Jediné co stojí je zmínku v oblasti kvality je soundtrack, který v Rychle a zběsile nikdy nezklame, bohužel to ale není dost posunout film ani o příčku výš a jedná se o jeden z nejhorších snímků které jsem letos viděl.  Nevím na jakou skupiny diváků těmito filmy cílí, ale rozhodně to není na fanoušky původních dílů. 

6. Super Mario bros. - Tak zde asi rozhodně nejsem cílová skupina, nejsem fanoušek Maria, nikdy jsem nehrál žádnou z her a nejsou mi 4 roky. Po grafické stránce se nejedná o nic převratného, příběhově je to slabota a upřímně u konce už nedokázal udržet moji pozornost, a to se mi stává opravdu výjimečně. Velké plus u mě získává voice acting, zejména pak Jack Black a Anya Taylor-Joy, a ani Chris Pratt v roli Maria není tak strašný jak všichni očekávali. Celkově se pro mě jedná o velmi průměrný animák, z něhož si nebudu po měsíci moc pamatovat. 

5. Fast X - Moje jediná návštěva kina v tomto měsíci a nebyla to zas taková katastrofa jak jsem čekal. Samozřejmě je to pořád hrozná kravina, nicméně tentokrát jsem se u toho alespoň dobře bavil, a hlavní zásluhu na tom má Jason Momoa. Velké zlepšení tentokrát zaznamenal i John Cena, který zde ukazuje svou komičtější stránku. Vlastně jediný, kdo si myslí že hraje v nějakém akčním thrilleru je Vin Diesel, všichni ostatní herci se očividně jen baví. Jsem zvědavý jak tuto bláznivou filmovou sérii, která nás baví i frustruje už více než 20 let, zakončí. Každopádně první díl poslední části příběhu pro mě vyšel jakž takž pozitivně. 

4. Renfield - Komedie o Drákulově služebníkovi, kde Drákulu hraje Nicolas Cage? No zní to lépe než to vypadá, doslova. Námět filmu je skvělý, Nicolas Cage i Nicholas Hoult v hlavních rolích jsou famózní a jde zde několik opravdu povedených scén. Bohužel film táhne dolů vizuální stránka, většina speciálních efektů vypadá moc levně a práce s kamerou + celkový editing nestojí za nic. A nic proti Awkwafině, ale její celá dějová linka se mohla vyhodit a filmu by to nic neubralo, spíše naopak. Nicméně i přes všechny negativa jsem se bavil a jednalo se o komedii se svěžím nápadem z které jsem byl příjemně překvapen.

3. The Covenant - Po dlouhé době Americký válečný film který dokázal aspoň trochu překvapit. Od ostatních podobných filmů ho odlišuje hlavně režisér a scénárista Guy Ritchie, který má svůj určitý filmařský styl a pokud jste s jeho tvorbou už měli co dočinění, rozhodně ho ve filmu rozpoznáte. Covenantu by prospělo menší zkrácení, zvláště v prostřední části filmu by se dalo ubrat dobrých 10-15 minut. Nicméně kvalitní filmografie spolu s Jakem Gyllenhaalem v hlavní roli dodali filmu dostatečnou sílu udržet si pro mě vyšší pozici v žebříčku. 

2. Beetlejuice - Tak zde jedna starší klasika od Tima Burtona. Jakmile jsem si přečetl že se chystá dvojka tohoto kultovního filmu, a navíc je do něj obsazena moje oblíbená Jenna Ortega, tak jsem věděl že je čas zaplnit další filmovou mezeru. Naprosto dokonalé herecké obsazení od Michaela Keatona, přes Aleca Baldwina až po Winonu Ryder, všichni byli ve svých rolích úžasní. Film má navíc skvělou atmosféru ( klasický Tim Burton ) a na svou dobu velmi působivé speciální efekty. Dějová linka je poněkud slabší ale filmu zase tolik neubírá, přece jen se nejedná o filmové drama o průzkumu charakteru, ale o lehce černejší komedii se skvělou atmosférou. Rozhodně se jedná o kultovní snímek a jsem zvědavý co po více než třiceti letech přinese očekávaný druhý díl. 

1. Air - Ben Affleck zpátky v režisérské židli ( a menší vedlejší roli ) je něco, co nikdy nezklame. Málokdo by dokázal natočit tak skvělý film o něčem tak “nezajímavém” jako je vznik sportovních bot Air Jordan. I přesto že děj je známý už dopředu (film je natočen na základech skutečné události) tak ani chvilku nenudí a dokázal mě udržet v napětí až do konečného rozuzlení. K tomu navíc naprosto dokonalý Matt Damon v hlavní roli a hvězdné obsazení rolí vedlejších dělá z “Air” můj nejlepší filmový zážitek tohoto měsíce. Rozhodně musím doporučit, ať už jste seznámeni s tímto příběhem předem, nebo nemáte tušení o čem je řeč. 


Co mě čeká v červnu ?

Tak spider-verse už mám za sebou, byla to pecka. Dále bych rád kouknul na Flashe, možná taky po letech na Indyho no a v seriálové tvorbě se nám vrací Bear a po dlouhé době také marvelovka Secret Invasion

Květen 2023

Duben 2023

Jak jsem předpokládal, v dubnu jsem si nic moc nového nevybral, a tak jsem se vrátil k věcem které jsem zameškal. Většina věcí byla průměrná, ale našli se tu i skryté poklady. Tak se na to pojďme podívat.


8. Ant-Man a Wasp: Quantumania - Marvel si stále drží svou podprůměrnou úroveň a nový Ant-man na tom nic nezmění.

Postavy jsou nezajímavé, příběh místy nedává moc smysl a vizuálně je to někde na úrovni Spy Kids 3D. Jediné co film zachraňuje, jsou konzistentní postavy nejen napříč filmem, ale celou trilogií (narozdíl od loňského Thora). Marvel by se měl skutečně zamyslet nad výměnou scenáristů, protože pokud budou pokračovat na této úrovni, tak brzy přijdou i o poslední zbytek fanoušků.

7. Mandalorian - Tak máme za sebou třetí sérii populárního Mandaloriana a pro mě tentokrát bohužel dost velké zklamání. Hlavní dějová linka je sice zajímavá, nicméně se od ní každou druhou epizodu odkláníme na nějaký rychlý quest který nakonec nehraje žádnou roli. Pravidlo zákazu sundání helmy, které série stanovila, bylo tentokrát až komicky extrémní, díky čemuž se Pedro Pascal vůbec nemusel v této sezóně objevit. Vizuální efekty podle mého názoru začínají v některých scénách značně zaostávat. Technologie Volume, která byla v minulých dvou sériích využita dokonale, zde ukazuje své slabé stránky a pohyby animatronických postav začínají působit dost lacině. Těch pár povedených dílů pro mě tuto sezónu nedokáže zachránit a tak končí na předposledním místě.

6. Shazam! Fury of the gods - Velice průměrná komiksová akční komedie která neurazí, ale ani nezaujme. Postavy jsou sympatické ale je jich moc, takže většině z nich není věnováno dost prostoru. I přes hvězdné

herecké obsazení ( Helen Mirren, Lucy Liu..) zde nejvíce vyniká poněkud neznámá Rachel Zegler a navrátilec z prvního filmu Jack Dylan Grazer. S příběhem se snažili být tentokrát poněkud vážnější, což bohužel pro tento film moc nefunguje a vynikají spíše odlehčenější momenty. Pokud vás ale bavil první Shazam, tak dvojka určitě nezklame.

5. Ghost in the Shell (1995) - Po tomto anime jsem sáhnul jen abych si trochu rozšířil obzory, což se rozhodně stalo. Jedná se o přelomový film nejen v oblasti animace, ale také tónu, příběhu a celkové myšlenky. Příběh podle mého názoru lehce zaostává za ostatními kvalitami, nicméně přináší zajímavé otázky na téma lidské budoucnosti a umělé inteligence, což je momentálně dost žhavé téma. Upřímně bych si přál aby se mi tento film líbil víc než tomu ve skutečnosti bylo, protože se bezpochyby jedná o klasiku, ale z mého pohledu je podobné téma zpracováno lépe v novějších snímcích jako například Ex Machina. Je trochu nefér porovnávat anime z roku 1995 a hraný film z roku 2014 a proto bych to uzavřel tím, že se opravdu jedná o filmový zážitek který se podílel na vzniku dodnes populárního futuristického a cyberpunk žánru a jehož kvalitu nemůžeme zapřít, zejména s přihlédnutím k roku vydání. 

K tomuto filmu jsem také napsal samostatnou recenzi, kterou si můžete přečíst zde

4. The Bear - Kvalitně zpracovaný miniseriál o strastích práce v kuchyni a rodinných dramatech je na můj vkus občas trochu moc hektický, každopádně herecké výkony (zejména Jeremy Allen White) a většina dějových linek dokáží více než zabavit. Další věc která seriálu prospívá je jeho délka, 8 epizod po cca 30 minutách zaručuje, že každá zápletka je rychle vyřešena a ničím se zbytečně nezdržujeme. Jsem zvědavý co nás čeká v další sezóně, mohl by se z toho vyklubat jeden z kvalitnějších seriálů poslední doby. 

3.Bullet Train - Další akční film na žebříčku, tentokrát ale mnohem kvalitnější. Bullet Train je vlak plný akce, humoru a napětí, který vás až do konce nenechá vydechnout. Moc se mi líbila celková kinematografie a editing, zasazení celého děje do jedoucího vlaku mi přišlo vcelku originální. Doplněný o hvězdné herecké obsazení (Brad Pitt, Michael Shannon, Hiroyuki Sanada..) a celkem zajímavou dějovou zápletku, dělá z Bullet Trainu jeden z lepších filmů tohoto měsíce.

2. Howl’s moving castle - Další studio Ghibli anime které si můžu odškrtnout ze seznamu. Narozdíl od klasik jako Princess Mononoke nebo Spirited Away je zde poněkud komplikovanější dějová zápletka, která je místy až přeplácaná. Co ale film u mě vyzdvihuje nahoru jsou postavy. Ať už vedlejší nebo hlavní, všechny jsou zajímavé a jedinečné. Krásný Ghibli artstyle a povedený soundtrack dodávají filmu pohádkovou atmosféru, i přes občasná vážnější dějová témata. Celkově se jedná další skvělou Miyazakiho tvorbu, která zaujme jak děti, tak dospělé.  

1. Your Name - Na tento film jsem narazil náhodou, když jsem procházel články o nejlepších anime filmech všech dob, a ve většině žebříčků se toto romantické drama objevovalo na prvních příčkách, a po shlédnutí musím uznat, že naprosto zaslouženě. Toto anime je naprosto dechberoucí ve všech směrech, ať už se jedná o nádhernou animaci, skvělý soundtrack a nebo velice emotivní příběh. Your name je jeden z mnoha důkazů že animované filmy jsou schopné dosahovat přinejmenším stejných kvalit jako filmy hrané. V tomto případě ale musím říct že u mě překonává většinu hraných filmů které jsem v poslední době viděl a jedná se o můj nejlepší filmový zážitek od loňského Top Gunu. Určitě se v budoucnu víc zaměřím na Shinkaiovu tvorbu, zvláště pak na letošní Suzume. Tento film maximálně doporučuji všem, ať už jste zkušený weeb, nebo s anime nemáte žádné zkušenosti tak věřím, že nebudete litovat. 

K tomuto filmu jsem také napsal samostatnou recenzi, kterou si můžete přečíst zde. 


Co mě čeká v květnu: Možná něco v kině, zatím přemýšlím nad Guardians 3 a FF10. Doma budu dohánět filmy a seriály co jsem zmeškal, v plánu je zatím Renfield, Air a možná nějaké to anime na další rozšíření obzorů. 

Duben 2023

Březen 2023

Tentokrát se mi ve výběru dařilo, v kině samé pecky a zároveň několik velmi dobrých epizod na streamovacích službách. Jako vždy ale někdo musí být nejhorší a tento měsíc to je…


8. Mandalorian - Návrat oblíbeného Mandaloriana mě upřímně dost zklamal. Máme za sebou více než polovinu sezóny která se zatím nikam nepohnula a nenabídla nic kromě špatného dialogu a nezajímavých dějových linek. Volume technologie která byla v prvních sezónách využívána naprosto skvěle zde naprosto bije do očí, stejně tak animatronické postavy ztrácí svou uvěřitelnost a “životnost” díky jejich nelidským pohybům. Loňský Andor mi nejspíš navýšil nároky co se týče Star Wars seriálů, protože toto je pro mě opravdu podprůměrná sezóna která nemá až na pár výjimek co nabídnout. V Dubnu nás čekají poslední dvě epizody a i když bych si to přál, tak pochybuji že pro mě dokáží cokoliv udělat.

7. You - Druhá polovina čtvrté série nepřinesla vcelku nic nového ale i přesto se jednalo o celkem kvalitní drama. Myslím si že seriál už trochu mele z posledního a některé zápletky jsou proto na hranici uvěřitelnosti a proto doufám že to tvůrci příští sezónu celé hezky zakončí. Stejně jak jsem psal v únoru, hlavním tahákem je stále Penn Badgley coby náš hlavní zabiják, za zmínku tentokrát ale stojí také Tati Gabrielle v roli Marianne jejíž solo montáž v osmé epizodě byla naprosto skvělá a jeden z mých nejoblíbenějších momentů celého seriálu. Celkově je čtvrtá série poněkud šílenější ale stále se jedná o pěkně zpracované krimi drama. 

6. Scream VI - Poprvé do kina na Scream a zrovna je to díl který mě úplně nebavil. Neřekl bych že se jedná o horší snímek než předchozí díly, změna lokace rozhodně prospěla a návrat postav z minulých dílů rozhodně potěší, nicméně dějová linka je na můj vkus až moc neuvěřitelná a překombinovaná. Melissa Barrera mi prostě jako hlavní postava nesedí, i přesto že je zde mnohem lepší než v minulém díle. Jenna Ortega jako vždy skvělá ale nedostává zde dost prostoru.Pokud vypnete mozek a nebudete přemýšlet nad dějem, určitě pro vás bude Scream VI o hodně lepší, za mě ale bohužel jeden ze slabších dílů.

5. Bad Batch - Tak konečně jedno příjemné překvapení. Závěrečné díly Bad Batch byly přesně to, v co jsem doufal celou sezónu. Chápu že seriál sledují i děti a proto nemůže být každou epizodu temný a vážný ale i přesto mě mrzí že si celá sezóna nemohla držet takovou kvalitu, jakou měly tyto poslední epizody. Když k tomu přidáme ještě skvělou animaci a soundtrack, tak se nakonec druhá sezóna Bad Batch vyhoupla na pátou příčku a můžeme jen doufat že třetí sezóna stejně skvělá jako tyto závěrečné epizody. 

4. Dungeons and Dragons : Honor Among Thieves  - Jak jsem psal v únoru, toto byla pro mě divoká karta. Neměl jsem od filmu žádné přehnané očekávání a do kina jsem vyrazil jen protože mě zaujaly první trailery. Nakonec jsem ale vůbec nelitoval protože z filmu na motivy oblíbeného dračáku se vyklubala naprosto skvělá fantasy komedie. Velice působivé vizuální efekty, kvalitní dějová linka a výborné herecké obsazení ( Zejména Chris Pine a Michelle Rodriguez ) posouvají pro mě film ještě o stupínek výš než by si možná zasloužil být. Osobně bych ocenil trochu vážnější snímek ale na druhou stranu jsem se celý film bavil takže úkol splněn. 

3. Girl Interrupted - Tento film jsem vybral hlavně podle režiséra a hereckého obsazení a samozřejmě nikdo nezklamal. Velmi silné téma mentálního zdraví v ženské psychiatrické léčebně je zde moc “hezky” zpracováno a hodně připomíná slavný Přelet nad kukaččím hnízdem. Hlavním tahákem je zde ale rozhodně Angelina Jolie a Winona Ryder v hlavních rolích Susanny a Lisy, jejich herecké výkony jsou hlavním důvodem proč je pro mě tento snímek tak úspěšný.

2. John Wick 4 - čtvrtý a údajně poslední John Wick je víceméně stejný film jako všechny předchozí díly ( až na tu stopáž, opravdu až moc dlouhý ). Je to aktuálně špička ledovce co se týče akčních filmů, všechny scény mistrovsky režírované a plné adrenalinu, doplněné o zajímavé lokace, intenzivní soundtrack a samozřejmě skvělý Keanu Reeves. Tentokrát se zde ale objevilo několik dalších postav které byly rozhodně zajímavé, ať už se jedná o legendy jako Donnie Yen a Hiroyuki Sanada a nebo nováčky Shamier Anderson a Rina Sawayama. Tohle je typ filmu na který se rozhodně vyplatí zajít do kina, protože se jedná o jedinečný zážitek a sám jsem zvědavý, kam se v tomto univerzu posuneme dál. 

1. Creed III - První film v Rockyho sérii bez Stallona a přesto že Rocky mi ve filmu chybí, tak se jednalo o jeden z mých nejoblíbenějších dílů. Michael B. Jordan se s rolí Adonise naprosto sžil a dotáhl tuto postavu k dokonalosti. Navíc ale tentokrát usedl také do režisérské židle a dodal celému filmu svůj vlastní styl za což u mě má obrovský respekt. Jonathan Majors jakožto nový záporák funguje skvěle a jeho postava má potřebnou hloubku. Tessa Thompson je tentokrát lehce odsunuta na vedlejší kolej nicméně její postava má stále prostor se rozvinout v dalších dílech. Opravdu tento snímek nemůžu dostatečně vynachválit, ať už máte rádi Rockyho nebo ne. 

Co mě čeká v dubnu - Nic. 


Ne Vážně, duben je ticho před bouří kterou je letní filmová sezóna. Věřím se pár zajímavých věcí objeví ale hlavní trháky nás teprve čekají v dalších měsících. Takže uvidíme, třeba něco překvapí.

Březen 2023

Únor 2023

Slabší měsíc v novinkách, což mi nicméně dalo dost času dohnat některé filmy, na které jsem se chytal. Znovu se nedá říct, že bych tento měsíc viděl něco vyloženě špatného, je tu ovšem pár průměrných a ne moc zajímavých kousků které je třeba zmínit, tak se do toho pojďme pustit.

10. Black Panther : Wakanda Forever - Marvel u mě až na výjimky nikdy nebyl moc vysoko, ale to co předvedli v minulém roce bylo opravdu až smutné. Bohužel Black Panther jim v tomto nijak nepomohl, příběh je nezajímavý a zbytečné roztahaný. Klasický marvel humor je pro mě po Thorovi už skoro nesnesitelný, naštěstí se v tomto ohledu trochu brzdili. CGI je v některých částech velmi dobře udělané, v jiných zase bije do očí ( po Avatarovi už jen těžko něco zaujme ). Cením předání titulu black panthera namísto přeobsazení hlavní role a kvalitní soundtrack, jinak je to jen další zapomenutelná marvelovka.

9. M3GAN - Tak o horor se rozhodně nejednalo ale i přesto to bylo poměrně strašidelné, spíše z důvodu co může člověk stvořit a jak se to může vymknout ( ano, přesně jako vědci z Jurského Parku ). Panenka M3GAN vypadala designově skvěle, skvělá volba použít reálnou herečku a poté na ni dodělat speciální efekty. Celkově se jednalo o celkem zábavný béčkový sci-fi “horor” s průměrným hereckým obsazením a trochu přihlouplým příběhem.

8. Sharper - Tohle byl úplný blind pick a vyklubalo se z toho dost předvídatelné krimi drama s hvězdným hereckým obsazením. Určitě se jedná o zajímavé pojetí nelineárního vyprávění, nicméně si myslím že to bylo trochu přehnané a po třetím přesunutí v čase poněkud otravné. I přesto že ve filmu byli filmové hvězdy jako Julianne Moore, Justice Smith nebo Sebastian Stan, na mě udělala největší dojem celkem neznámá herečka Briana Middleton v roli Sandry. Na to že se jednalo o film dělaný pro streamovací službu apple tv, tak bych kvalitu zpracování přirovnal spíše k menším kino snímkům. Zajímalo by mě jestli má studio A24 s tímto filmem Oscarové ambice, moc šancí bych mu ale nedával.

7. Star Wars: The Bad Batch - únorové díly “Vadné Várky” jsou úplně přesně jako lednové. 1-2 skvělé epizody, zbytek nezajímavá snůška epizod které nepřinášejí nic nového jak v dějové lince, tak ve vývoji hlavních postav. Graficky je to rozhodně na nejvyšší úrovni co když Star Wars animáky byly, což ale bohužel nestačí na lepší pozici na žebříčku a proto si prozatím Bad Batch drží sedmou pozici z minulého měsíce. Pořád doufám že poslední várka (haha) epizod dosáhne kvalit, které dokázali předvést v některých epizodách a budou schopni zakončit druhou sérii důstojně. Uvidíme v březnu.

6. You - Čtvrtá sezóna “You” trochu mění hlavní zápletku a tím dodává sérii takzvaný nádech čerstvého vzduchu. Stále se jedná o velmi napínavý krimi thriller, tentokrát se nám z toho ale stala také tak trochu detektivka. Hlavním tahákem je rozhodně Penn Badgley v hlavní roli Joe Goldberga, který se dostává do stále více bizarních situací a i přesto že není klasický hlavní hrdina, tak se mu nedá nefandit. Po první polovině čtvrté série jsem příjemně překvapen a uvidíme s čím přijde pokračování příští měsíc.  

5. The Last of Us - Dalších několik epizod Last of Us za námi a seriál se vyvíjí víceméně jak jsem očekával. Bohužel se tvůrci rozhodli věnovat 90% času rozvoji postav, ať už hlavních či vedlejších, a poněkud pozapomněli na detailnější vykreslení samotného světa, proto pro mě většina dílů působí prázdně, postavy se jen přesouvají z místa A do místa B a sem tam prohodí pár slov. Možná kdyby neztráceli čas izolovanými epizodami o postavách, které nemají v celkovém příběhu sebemenší váhu, mohli se více soustředit rozvíjení samotného světa.

4. Harley Quinn: A Very Problematic Valentine's Day Special - Velice zábavná prodloužená epizoda Harley Quinn na valentýnské téma. Klasicky skvělá Kaley Cuoco a Lake Bell v hlavních daberských rolích, bláznivý příběh plný komedie a zábavné vedlejší dějové linky byly přesně to, co je na valentýna potřeba. Zároveň se jednalo velmi  chytrý nápad udělat tuto “mega epizodu” mezi třetí a čtvrtou sezónou, takhle se nám aspoň zkrátí čekání na pokračování jednoho z nejlepších animovaných seriálů.

3. The Fabelmans - Příběh od Spielberga o jeho dětství a začátku lásky k filmařině. Když jsem slyšel že Spielberg točí autobiografický film, tak jsem doufal že projdeme celý jeho dosavadní život, bohužel tomu tak nebylo a film končí právě před Spielbergovým nejzajímavějším obdobím. Spielberg se na můj vkus až moc zaměřuje na vztah se svou matkou, kterou ne moc dobře ztvárnila Michelle Williams, a celá tato dějová linka pro mě táhne film trochu dolů. Nicméně se jedná velmi kvalitně zpracovaný snímek a Spielberg dokazuje že je stále mistr svého řemesla, kéž bychom právě toto více prozkoumali ve filmu samotném.

2. Scream (2022) - Tak konečně jsem dokončil aktuální várku Screamu, a musím říct že loňský přírůstek se rozhodně vyvedl. Máme zde nové hlavní postavy a zatímco Melissa Barrera nebyla podle mě nejlepší volba na hlavní roli, tak její filmová sestra Jenna Ortega byla naprosto fantastická a opět mě přesvědčila o jak talentovanou herečku se jedná. Příběh je klasický Scream převedený do moderního prostředí, pro fanoušky série je zde spousta easter eggů a objeví se i několik známých tváří, což vždy potěší. Překvapivě i po 30 letech má Scream stále co nabídnout a jsem zvědavý čeho dalšího se od tvůrců dočkáme.

1. The Whale - Ne moc příjemný film na koukání o masivně obézním profesorovi a lidech v jeho okruhu. Stylem to připomíná spíše divadelní hru, celý děj se odehrává v jednom bytě, což filmu dodává pocit bezmoci a klaustrofobie, čemuž napomáhá i práce s kamerou, světlem a zvukem. Co tento film naprosto vyzdvihuje jsou herecké výkony. Skvělá Hong Chau v roli ošetřovatelky a kamarádky, Sadie Sink která mě uchvátila už v loňských Stranger Things zde funguje úplně skvěle, ale hlavním tahákem je samozřejmě starý dobrý Brendan Fraser v roli profesora Charlieho. Jeden z nejlepších hereckých výkonů které jsem v poslední době viděl.

Co mě čeká v březnu - Poslední díly Last of Us a Bad Batch a druhá polovina čtvrté série You, také se nám po roce a půl vrací Mandalorian. Hlavní březnové taháky jsou ale tentokrát v kině, začínáme s Creedem 3, dále samozřejmě Scream 6 a poté John Wick 4 a nakonec wild card v podobě Dungeons and Dragons

Únor 2023

Leden 2023

Začal nám nový rok a z filmového hlediska u mě začal velice úspěšně. Upřímně musím říct že jsem neviděl jediný špatný film nebo seriál, a to se moc často nestává. V lednu jsem se víceméně zaměřil na filmy které mi byly doporučeny a nebo si získaly kladný ohlas od diváků. Navíc nás v březnu čeká premiéra “hororovky” Scream 6 a jelikož jsem s touhle filmovou sérií doposud nebyl seznámen, rozhodl jsem se to tento měsíc napravit ( poslední scream jsem již bohužel v lednu nestihl, objeví se na 100% v únorovém žebříčku).Ale stejně jako každý měsíc někdo musí být první a někdo poslední, tak se to toho pojďme pustit. 

9. Scream 3 - Zakončení původní trilogie je pro mě zatím nejslabší Scream snímek. Zápletka je víceméně stejná jako v předchozích dílech ( zároveň tak v budoucích ) nicméně vedlejší dějová linka film značně zpomalila a odhalení vraha bylo až komicky špatné. Jako plus bych naopak uvedl Neve Campbell která odvádí jako vždy skvělou práci a krásně uzavírá příběh Sydney, za zmínku také stojí skvělá akční scéna odehrávají se ve filmovém studiu postaveném na motivy prvního filmu. Scream 3 není žádný zázrak ale spíše celkem zábavný béčkový slasher horor.

8. Scream 4 - Scream 4 nás posouvá v čase o 11 let dopředu od původní trilogie, staré postavy udělaly prostor novým ( nebojte se ale že staré tváře neuvidíte ) a musím uznat že to nedopadlo tak špatně jak jsem čekal. Na filmu se asi nejvíc podepsal zub času, od stylu produkce, hudby až po klasický humor této éry. Dějová linka je stejná jako vždy, nic jiného se asi nedá očekávat, avšak odhalení a motivy vraha jsou tentokrát vcelku originální což bylo příjemné překvapení. Scream 4 trochu ztrácí dech v poslední třetině a rozhodně je z něj poznat značná novodobost a změna režiséra avšak nové postavy a zajímavá zápletka ho u mě posunula o příčku výš. 

7. Star Wars: The Bad Batch - Stále si stojím za názorem, že když se Star Wars animáku podaří dobře zpracovat určitou dějovou linku, většinou to dopadne lépe než v hraném seriálu. V Bad Batch season 2 máme za sebou 6 epizod a bohužel zatím tuto nadprůměrnou úroveň měl jediný díl. Seriál u mě hodně táhne dolů nesoudržný děj a některé až moc dětské epizody. Naopak kvalita animace je naprosto bezkonkurenční, stejně tak dabing postav a zvukové efekty. Blížíme se do poloviny druhé série a věřím že pokud se zde objeví ještě aspoň pár těchto nadprůměrných epizod, tak má Bad Batch dobře našlápnuto se v únorovém žebříčku umístit na vyšší pozici, prozatím ale bohužel sedmé místo.

6. The Menu - Tento film je občas popisován jako horor nebo hororový thriller, což je podle mého dost zavádějící. Osobně si myslím že se jedná spíše o černou komedii na téma vztahu mezi vyšší třídou a pracující třídou. Ať už ale zařadíte Menu do jakéhokoliv žánru, určitě vás nadchne skvělá filmografie a zpracování celého námětu, zejména pak zakomponování jednotlivých chodů do příběhu. Film by ale nefungoval bez báječně obsazených hlavních rolí a to především Anya Taylor-Joy v roli Margot a samozřejmě Ralph Fiennes coby šéfkuchař Julian Slowik, upřímně mě mrzí že ani jeden z nich nebyl nominován na Oscara, vlastně si myslím že si Menu zasloužílo alespoň nominaci za scénář.

5. Scream - 1996, Woodsboro, California, zde se odehrává děj prvního Screamu. Filmu, který odstartoval jednu z nejdelších hororových sérií a z kterého je dnes kultovní klasika. Wes Craven stvořil slasher který je nejen napínavý, ale umí být také zábavný a překvapující. Kvalitou se jedná o zatím nejlepší film ze série a kromě trochu slabších hereckých výkonů některých vedlejších postav mu není moc co vytknout. Úžasné intro s Drew Barrymore, skvělá atmosféra, spousta legendárních hlášek a začátek příběhu Sydney Prescott, velice solidní rozjezd celé série. 

4. Scream 2 - Druhý Scream sice nedosahuje kvalitou na první díl, musím ale říct že mě bavil ještě o trochu víc než jednička. Film je zábavnější, krvavější a zároveň také blbější než jeho předchůdce ( vraha jste mohli uhodnout po cca 20 minutách filmu ). Vedlejší postavy jsou tentokrát vcelku nezajímavé a film jim nevěnuje extra velkou pozornost, vše se točí kolem našich přeživších, díky čemuž je zajištěna skvělá kontinuita a přesunutí děje na školní kampus působí velmi přirozeně. Nevím co víc k tomu říct, hlavní děj je stále stejný, skvělé intro, skvělá Neve Campbell a skvělý Wes Craven který tyhle skvělé filmy stvořil.

3. The Last of Us - HBO se trefilo do černého. Seriál na motivy jedné z nejmilovanějších videoher se skvělým hereckým obsazením a velkým rozpočtem, na tom snad není co zkazit. Sám jsem Last of Us hrál, a přesto že nejsem největší fanoušek herní předlohy, tak musím uznat že se jedná o zatím skoro bezchybnou adaptaci. Pedro Pascal a Bella Ramsey jsou jako Joel a Ellie senzačně obsazení a vedlejší postavy prozatím také na jedničku. Třetí epizoda, která byla pro spoustu lidí zatím nejlepší, byla pro mě naopak celkem brzda. Děj se nijak neposunul a strávili jsme hodinu přes hodinu odtrhnutí od hlavních postav, což si myslím že je v seriálu který má pouze 9 dílů celkem škoda. Uvidíme jak bude Last of Us pokračovat, určitě to bude pro spoustu z vás nejlepší seriál roku, u mě bude ale v žebříčkách spíše klesat.

2. The Banshees of Inisherin - Velmi “těžký” film na sledování, myslím že jsem nikdy nic podobného neviděl. Naprosto skvělá režie, scénář a herecké výkony. Colin Farrell, Brendan Gleeson a Barry Keoghan byli všichni úžasní a jejich dialogy si pouštím skoro každý den. Tragikomedie o životě vesničanů na odlehlém Irském ostrově, smyslu života, přátelství, plynutí a plýtvání časem bude nejspíš mým letošním favoritem na Oscarech, a přál bych jim výhru v každé kategorii kde byli nominováni. 

“Do you think God gives a damn about miniature donkeys, Colm?”

“I fear he doesn't. And I fear that's where it's all gone wrong.”

1. Puss in Boots: The Last Wish - Po jedenácti letech návrat Antonia Banderase v celovečerním animáku Kocour v Botách. Dreamworks tentokrát vsadilo a neotřelý styl animace a myslím že se to na 100% vyplatilo, protože film vypadá naprosto úžasně. Velké plus je tentokrát příběh, upřímně si první film o kocourovi v botách skoro nepamatuju, ale na druhý díl naopak dlouho nezapomenu. Je zde jak něco pro děti, tak pro dospělé což je u animovaných filmů vždycky velké plus. Skvělý příběh, skvělý záporák, soundtrack, dabing, animace, zkrátka nemám co vytknout a doufám že se z toho Disney a Pixar poučí, protože jejich loňské filmy opravdu za moc nestály. Budu kocourovi držet palce na Oscarech, i když podle mého je jeho šance na výhru bohužel malá. Dreamworks tentokrát nezklamal a pevně doufám že se brzy dočkáme dalšího pokračování ( třeba tentokrát se Shrekem? ).

Co mě čeká v únoru - V seriálové tvorbě samozřejmě pokračuji s Bad Batch a Last of Us, k tomu se ještě začátkem měsíce přidá 4. série netflixového “You”. Mám vyhlídnutých ještě pár dalších seriálů, uvidíme jak to vyjde časově. Z filmů chci samozřejmě dokončit muj Scream maraton, konečně kouknout na Wakandu, zjistit jak creepy je Megan,  a začít odškrtávat se seznamu Oscarových nominací. Do kina rozhodně na znovuuvedení Titanicu po 25 letech a když bude čas a chuť tak taky na Ant-Mana.

Leden 2023

2022

V roce 2022 jsme dostali spoustu velmi příjemných filmových i seriálových překvapení a bohužel také spoustu zklamání, o kterých se zde ale zmiňovat nebudu.

Počet streamovacích služeb nám neustále narůstá a letos jsem poprvé vybíral také z nabídky amazonu nebo apple tv. Nicméně tento rok u mě jasně zvítězil Netflix, jejich obrovská kadence filmů a seriálů je občas až zdrcující a většina věcí opravdu za moc nestojí, každopádně se zde najde také celkem dost velmi kvalitních snímků a hereckých výkonů, také díky tomu netflix obsadil 9 míst v mých top 20 pro tento rok. 

Rád bych letos zmínil několik herců a hereček jejichž výkony mě uchvátili. Nebudu zde rozlišovat filmové a seriálové obsazení, pouze vedlejší a hlavní role.

Herečka v hlavní roli - Jenna Ortega ( Wednesday

Jenna Ortega pro mě byla víceméně neznámým jménem, kromě vedlejší role v netflixovém You a proto jsem nevěděl co od jejího ztvárnění Wednesday z Adamsovi rodiny očekávat. Hned po prvním díle si mě ale získala a musím říct že jsem dlouho nebyl takhle ohromený skvělým hereckým výkonem. Dle mého názoru by seriál neměl zdaleka takovou popularitu, kdyby do hlavní role obsadili někoho jiného.

Herec v hlavní roli - Evan Peters ( Monster: The Jeffrey Dahmer story )

Trochu známěnšjí jméno, zvláště pro lidi co se orientují v Marvel filmech, ale také vedlejší role z loňské Mare of Easttown. Tentokrát byl Evan Peters obsazen do vážnější role a to amerického  masového vraha Jeffrey Dahmera. Peters se do role naprosto vžil a z jeho pojetí šel občas mráz po zádech. Každopádně si myslím že mu vážnější role naprosto sedla a doufám že se brzy dočkáme dalších podobných snímků. 

Herečka ve vedlejší roli - Sadie Sink ( Stranger Things

Herec ve vedlejší roli - Stellan Skarsgard ( Andor

Nyní to nejdůležitější, mých top 20 filmů a seriálů vydaných v tomto roce. Překvapivě a rozhodně neúmyslně je zde 10 filmů a 10 seriálů takže je vidět že obě média letos rozhodně nezklamala. V porovnání animovaných a hraných kousků už je to trochu horší. Disney letos nepřinesl jediný zajímavý animák a tak jediný animovaný film v top 20 je netflixový Sea Beast. Tento rok se poměrně vysoko v žebříčku umístila také 2 anime, žánr který jde normálně naprosto mimo můj vkus, a za zmínku stojí ještě další animák s krásným stylem zpracování od netflixu, tentokrát něco pro starší publikum, Entergalactic.

Top Guna určitě všichni viděli, takže není třeba nějak extra rozvádět, jen dodám že se jednalo o nejlepší filmový zážitek v kině za poslední 3 roky. Co bych ale určitě všem rád doporučil je mystery drama Severance od Apple Tv. Jeden z nejzajímavějších seriálů letošního roku a doufám že se brzy dočkáme season 2.

Star Wars letos zklamalo i překvapilo. Zatímco začátek roku vypadal opravdu slabě po Book of Boba Fett a bohužel největší zklamání v podobě Kenobiho. Druhá polovina roku už byla mnohem kvalitnější a přinesla můj nyní pravděpodobně nejoblíbenější hraný Star Wars seriál, Andor

Tímto bych shrnutí roku 2022 asi uzavřel, většinu věcí jsem více rozepsal v deníčcích z jednotlivých měsíců a komentovat věci co se mi nelíbili mi přijde ke konci roku jako ztráta času.  Moc se těším jaké filmové a seriálové zážitky nám přinese rok 2023, pár věcí už mám vyhlídnutých tak doufám že nebudu zklamaný a moje předsevzetí na příští rok je dát svůj profil do pořádku a přidávat pravidelně deníčky. Děkuji všem za přízeň a přeji mnoho hezkých filmových zážitků v roce 2023.

  1) Top Gun Maverick                11) All of us are Dead  

  2) Andor                                   12) Apollo 10 1/2   

  3) Severance                             13) Tales of the Jedi

  4) Edgerunners                         14) Chip n Dale Rescue Rangers

  5) Chainsaw Man                      15) The Peripheral 

  6) Avatar 2                                16) Entergalactic

  7) Wednesday                           17) Na západní frontě klid

  8) Batman                                 18) Sea Beast

  9) Dahmer                                19) House of the dragon

  10) Prey                                    20) Glass Onion

2022

Srpen 2022

V srpnu jsem se zaměřil více na filmy na streamovacích službách a rozkoukal několik seriálů které se ukážou v hodnocení v dalších měsících. Tentokrát se žádné velké zklamání nekonalo, většina věcí byla asi tak průměrná jak se dá čekat od těchto streaming filmů, přesto je zde pár příjemných překvapení.

Na konci žebříčku se tentokrát umístilo Uncharted. Film který sází na hvězdné obsazení a skvělou pověst své videoherní předlohy je bohužel naprosto bez duše. Lidé, kteří nejsou seznámení s hrami na kterých je film založen, si mohou užít podprůměrnou akční adventuru. Pro všechny ostatní je to film, který se snažil vytáhnout klíčové momenty ze svých předloh a vznikla z toho nepěkná a nezajímavá cgi slátanina. O stupeň níž to u mě sráží ještě tragický casting a stejně špatné herecké výkony. Ve videoherním světě možná Nathan Laru zastínil, nicméně na filmovém plátně si troufnu říct že Tomb Raider vítězí. 

Samaritan je film, na který jsem se po traileru docela těšil. Bohužel se filmu rozjíždí dvě příběhové linky z nichž jedna je hraně nekoukatelnosti  a druhá zaostává slabšími hereckými výkony a cgi u konce filmu je v roce 2022 naprosto otřesné i na menší produkce. Za zmínku stojí zajímavá zápletka a jako vždy skvělý Sylvester Stallone

Co mě v tomto měsíci nejvíce překvapilo je zdejší špatné hodnocení snímku Paradise Highway. Neříkám že se jedná skvělý film a je pravda že herci jako Morgan Freeman a Frank Grillo jsou zde poněkud nevyužití ale i přesto se jedná o celkem průměrný thriller z prostředí amerického středovýchodu který rozhodně neurazí svým dějem ani zpracováním. 

Dále tu máme dva naprosto rozdílné filmy od Netflixu. The Gray man je typický akčňák s příjemným hereckým obsazením. Speciální efekty a zápletka trochu zaostávají za rychlým dějem celého filmu, ale pokud chcete na večer vypnout mozek a jen se bavit, rozhodně můžu doporučit. Bonusové body za zakomponování centra Prahy do největší akční scény v celém filmu.

O stupínek výš je pro mě romantické drama Purple Hearts. Nejedná se znovu o nic světového, ale film pro nás v Evropě krásně ukazuje naprostou zrůdnost kterou je Americké zdravotnictví. Na film se hezky dívá, práce s kamerou a lokace jsou skvěle zpracované. Pokud vám nevadí trocha amerického patriotismu a předvídatelný děj tak můžete na vypnutí mozku zvolit tuto romantiku. 

Dlouho očekávaný Lightyear bohužel nedoletěl do nekonečna a ještě dál ale skončil pro mě na pátém místě. Animovaný spin off skvělého Toy Story začíná silně ale po cca půl hodině ztrácí jakékoliv napětí a zajímavost. Kvalita animace je, jak se od Pixaru očekává na jedničku, soundtrack a dabéři pro mě film drží nad vodou, i když mě mrzí že Buzze nenamluvil Tim Allen jako v Toy Story. Disney se bohužel ve svých animovaných filmech bojí držet vážnější děj déle než 5 minut, aby animáky zůstali oblíbené hlavně u nejmenších diváků.

Konečně jsem se taky ponořil do dlouho odkládaného seriálu Peaky Blinders. Po dvou sériích musím říct že se jedná o kvalitně zpracovaný seriál z prostředí Birminghamu v období mezi první a druhou světovou válkou. Je radost po dlouhé době vidět něco, co dosahuje nejvyšších kvalit ve všech směrech. Vizuálně je vše dokonalé, skvělý soundtrack a zvukové efekty a naprosto bezchybné herecké výkony, zejména hlavní postava kterou ztvárnil Cillian Murphy. Děj je pro mě trošku repetitivní a občas pokulhává a věčně se opakující dialogy na téma kdo podvedl koho a jaká bude odplata pro mě Peaky Blinders zatím drží na nižších příčkách, uvidíme jak se hodnocení změní po zkouknutí všech sérií. 

Máme tady další Netflix original, tentokrát se jedná o animovaný dobrodružný film The Sea Beast. Krásný animák s poutavým příběhem který neurazí ani starší diváky. Vizuálně je vše nádherné, lokace jsou zpracované na jedničku a kvalita animace je pro mě naprosto skvělá. Jeden z nejlépe pojatých příběhů na moři od dob Pirátů z Karibiku

První dvě místa v srpnu obsadil Predátor. Klasická řežba s Arnoldem z roku 1987 je pořád skvělá zábava se skvělým hereckým obsazením. Zápletka je jednoduchá ale funguje skvěle pro nastolení atmosféry.  Akční scény se střídají s hororovým lovem v jihoamerické džungli a celé finále mezi Arnoldem s jeho skvělými hláškami a Predátorem je ikonické. 

Na prvním místě se tedy samozřejmě umístilo nejnovější pokračování predátora s názvem Prey. Děj se tentokrát posouvá o 300 let zpět a my tak můžeme sledovat jak se podaří indiánskému kmeni vypořádat s vesmírným lovcem. Kromě v místech trochu slabšího cgi nemám filmu vcelku co vytknout. Dechberoucí krajina, skvělá práce s kamerou a nezapomenutelný soundtrack pro mě film dostali lehce na první místo. Za zmínku stojí rozhodně taky velmi dobré herecké výkony, zvláště když přihlédneme že se jedná o více méně neznámé herecké tváře. Ještě bych rád zmínil pro mě zatím nejlepší vizuální design predátora. Jsem rád že si film zatím drží poměrně dobré hodnocení zde i na zahraničních stránkách a i přesto že se jednalo o menší film který nebyl ani uveden v kinech, tak doufám že se jednoho dne dočkáme pokračování.

1) Prey                       6) Purple Hearts

2) Predator                7) The Gray Man

3) The Sea Beast        8) Paradise Highway

4) Peaky Blinders       9) Samaritan

5) Lightyear               10) Uncharted

Srpen 2022