Reklama

Reklama

V roku 1916 mladý pruský šľachtic Manfred von Richthofen odchádza, tak ako väčšina mladých mužov, do vojny. Vďaka svojej neohrozenosti, rytierskemu prístupu k leteckým súbojom a úcte k nepriateľovi, sa z neho už čoskoro stane obávané stíhacie eso a uctievaná ikona leteckej flotily Prvej svetovej vojny. Manfred lieta s priateľmi Wernerom Vossom, Sternbergom a Lehmannom, s ktorými ho spája rešpekt k vojenskému drilu a rytiersky spôsob súbojov. Svoj stroj, trojplošník Fokker Dr.1, si dá zafarbiť na červeno a stane  sa postrachom všetkých protivníkov a letcov Dohody. Francúzi ho prezývajú Červený diabol, Briti na jeho hlavu vypíšu odmenu. Počas vojny zostrelil najmenej 80 lietadiel, najviac zo všetkých pilotov na oboch stranách. Náhodné stretnutie so zdravotnou sestričkou Käte mu však otvorí oči a poznáva skutočné barbarstvo vojny. (TV JOJ)

(více)

Recenze (198)

fragre 

všechny recenze uživatele

Zklamání! Proto jen 2 *. Ten film je nějaký nedopečený, jako by nevěděl, zda má vyrábět legendu či být deziluzivně kritický. Občas se táhne a tam, kde by našinec čekal vyvrcholení, je najednou uťat. Zvláště na konci filmu je to devastující. Neukázat hrdinovu smrt, to je snad proti všem zásadám dramatu. Souboje jsou dobré, ale kupodivu ani s pomocí digitálních triků nedosahují takového účinku jako ty prostými kamerami snímané souboje u stařičkého (z roku 1930) filmu Pekelní andělé. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Manfred von Richthofen létal s rudým trojplošníkem Fokker DR 1. Měl 80 sestřelů. Stal se ikonou flotily První světové války. Vyprávějí se o něm legendy. V dílnách Filmového studia Barrandov se vyrobilo 19 dvojplošníků, tři jednoplošníky a letecké vraky. Ve filmu mi chybělo více leteckých soubojů a vypjatých situací. Mohly být také zajímavější. Milostná zápletka také není zrvona příliš přesvědčivá a moc dobře nefunguje. Měla jsem jinou představu o legendě jménem Red Baron. Pokud budete pozorní, tak poznáte pár českých herců. Za zmínku stojí pan Vinklář, Frej a Vlasák. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Příběh o mladém šlechtici Manfredu von Richthofenovi a jeho vzestupu na bojištích 1. světové války, kde si vybojoval přezdívku Rudý baron díky svému trojplošníku natřenému na červeno a víc jak 80 sestřelených nepřátelských letadel. Zajímavý film, který sice není tak akční jak Rytíři nebes, ale je víc zaměřený na postavu ml. Richthofena a jeho prožiky během války. Solidní válečné drama. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Měla bych jedinou, a to zde často uváděnou výtku, a ta se skutečně týká důležitých leteckých soubojů, které ovlivnily Manfredovo, alias Rudého barona, přístup k válce. Jinak spokojenost, úžasná, dobře podtrhující hudba a Lena Headey ještě nebyla zchrtlá na kost a stržená jako důlní vozík, tudíž to šlo. Potěšilo mě obsazení Volkera Bruche, který obrovsky zaujal v dalším válečném dramatu Naše matky, naši otcové, a který mě doslova posadil na zadek. Co se týče Rudého barona, další potěšující dílkem je natáčení v České republice. A vzpomněla jsem si na dědečka, který jako legionář bojoval na ruské frontě, co všechno nám nikdy nechtěl říci. Každá válka je zvěrstvo. A tak dám čtyři hvězdy, i za snahu přiblížení první světové bez příkras. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Rytíři nebes po německu aneb první světová válka v oblacích z druhé strany. Manfred von Richthofen, nejúspěšnější stíhač první války, který dosáhl 80 sestřelů a hlavně, byl to člověk, který uměl vést válku bez surovosti. A právě o jeho životě v době války pojednává tento film. Film nám výkládá víceméně všechny důležité události a jako takový příběh to na mě působilo velmi dobře. Bez amerikánosti, pěkně po německu. Trochu mám ale výtky k bojovým scénám. Ne že by byly špatné, ony samotné vypadaly pěkně. Ale co mě zaráží, je, že tvůrci jakoby se báli víc nastínit ty boje. Bylo jich jak šafránu, a když už se to nějak rozjelo, najednou byl konec a skok zase na základnu. No a konečná bitva, kde byl Baron sestřelen, tu raději vynechali úplně. Právě té bych se věnoval mnohem více a pokud by tvůrci trvali na tom všem, co jsme viděli, klidně bych dalších dvacet minut překousl. To je tak vše, co se týče negativ. Výborně vybraní herci, to se musí nechat. Matthias Schweighöfer a Til Schweiger byli přesvědčiví a věřil jsme jim to. A ta hudba. Jeden z nejlepších soundtracků pro mě osobně. Takže nemůžu jinak, ten film si ty 4* zaslouží. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

První světová válka...Byli mladí, byli krásní, byli to báječní muži na létajících strojích. Jeden z nich se stal legendou. Baron Manfred von Richthofen (Matthias Schweighöfer) ve svém mladém věku byl pilotem stíhačky a jeho činy inspirovaly mnohé k následování. Film je nádherně natočený, okamžiky štěstí s životní láskou Käte (Lena Headey) střídají momenty beznaděje. Zásadní problém je, že bohužel příběhu chybí vrchol v podobě leteckého souboje s Hawkerem (Richard Krajčo), což byla dozajista klíčová událost v krátkém baronově životě. Takhle nakonec zůstaly střípky pospojované do ne zcela uspokojového tvaru. I když co se týká pečlivé výpravy, českých lokací a herců z našich luhů a hájů, tvaru líbivému. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda německé herce a nesnáším nudu. V tomto filmu se dočkáte obojího, veliké zklamání (a Igora Chmelu jsem vážně nezaregistrovala). ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Podobne ako pri Tmavomodrom svete aj Červený Barón patrí k lepšie spracovaným filmom týkajúcim sa vojnového letectva s výborným výkonom hlavného protagonistu. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Když se film konečně odlepí od země, předvede "dog fight" na úrovni takových Flyboys. Jinak se ovšem po většinu času psychologizuje, romantizuje, vedou se řeči o pacifismu a "válce s noblesou". Přesto jde o povinnou projekci pro ty a/ kteří kdysi uměli (umějí) vyjmenovat všechna stíhací esa první a druhé světové války b/ kteří kdysi vstávaje lehaje listovali v knize Lietadlá: Stavba plastikových modelov. V mém případě platilo obojí, takže jsem se nenudil. V opačném případě by to asi bylo horší. ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Pribeh o majstrovi sveta v zostreľovaní lietadiel , ktorý sa dožil uctihodných 25 rokov a zostalo po ňom nič. Veta s filmu. Tu leží náš kamarát a nepriateľ . Ja osobne nemám kamarátov , ktorí su mojimi nepriateľmi a určite by som kamaráta nezabil. ()

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Příšerný scénáista a rozpačitý režisér v jedné osobě, pro kterého práce ve střižně s tím, co měl natočené, musela být jedna velká noční můra. A proti tomu zase nádherná kamera, zejména leteckých soubojů, působící občas až monumentálním dojmem s misteriózní hudbou přecházející ze smyčců do čistého sborového chorálu. Mohl to být úžasnej biják, námět má velmi silný potenciál, ale není. "Bereme si pouze úkoly, na které stačíme, Konráde, teda Nikolaii..." ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

velké očekávání zůstalo nenaplněno .. škoda .. německá filmová snaha opět tak trochu selhala .. dokonce ani takové téma, jako je příběh o nejslavnějším stíhacím leteckém esu 1.světové války nedokázalo zbavit tvůrce komplexů své evropské malosti a bohužel, i jim zcela vlastní, neustálé úporné snahy o kopírování, či alespoň vyrovnání se podobným velkým britským, či americkým filmovým vzorům .. trestuhodné, vždyť Rudý baron byl němec a němci tento film o něm natočili .. velká škoda, nevyužít takové šance … ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nenadchne,neurazí...na můj vkus tam byly některé momenty zdlouhavé a jaksi navíc a na druhou stranu tam některé zásadní momenty nebyly vůbec...viz např.Richthofenův souboj s Hawkerem-Krajčem...pro českého diváká může být Baron zajímavý i díky Hindenburgovi-Vinklářovi a Ladislavu Frejovi v roli císaře Viléma... ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne musím pochváliť i keď tam mohlo byť viac leteckých súbojov. Film dokáže zaujať a nenudí. Obľúbené prostredie, obľúbený žáner takže pod 4* ísť nemôžem. Záver som si predstavoval inak, ale čo už. 80% ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase film o první světové válce. Film hodnotím hlavně po stránce příběhu. Nebudu brát digitální stránku, která filmu hodně ubírá. 70% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Mohl to být opravdu výborný film. Takže tedy dle mého obrovsky promarněná šance. Všechno potřebné pro kvalitní podívanou tady je. Zajímavé postavy, vyvíjející se charaktery, fungující vztahy i velké bitvy. Ovšem, filmaři buď neměli dostatek peněz, nebo scénárista byl tak zbrklý, že ve snaze dobrat se konce přeskočil ty nejzajímavější scény. Mnohokrát během filmu se schyluje k něčemu velice zajímavému, ale následuje střih o několik hodin či i dní později a vy se tak už jen z vyprávění dozvídáte, co se doopravdy stalo. Chápu, že jde o historický snímek a historie je někdy nepřesná. Jenže tohle je také film. Nejde o dokument. Takže i když nelituji, že jsem Rudého barona viděl, lituji rozhodně promarněné šance na pětihvězdičkový film. Mohl to být film výborný, takhle je bohužel pouze průměrný. Málokdy jsem tak naštvaný, že musím takovému filmu dávat tak nízké procento. Na druhou stranu o to více si zase vážím tvůrce, co důležité scény nepřeskakují, ale ukazují opravdu vše. Jmenovitě konkrétně teď myslím Jean-Pierre Jeuneta a jeho Příliš dlouhé zásnuby. Pokud hledáte kvalitní film o První světové válce, doporučuji právě ten. Rudý Baron někoho jako Jeuneta potřeboval. Snad toto nebyla jeho poslední šance. 60% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Film, kde je umožněno fandit Němci, co není nacista. Film, kde člověk může fandit letci a není to Brit nebo Čechoslovák. Film, který jsem si jednoduše užil. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Letecké akce to by šlo, u těch se člověk i bavil. Ale jinak nudná klasika o tom jak se zamiluje a bla bla... Možná to ani nemohlo mít větší potenciál, kdo ví, ale prostě nebylo to nic osobitého a moc mě to nezaujalo. A z bláta ten film nevytáhli ani esa v podobě Josepha Fiennese a mnoha českých herců v čele s panem Hindenburgem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Děkuji, zachránil jste mu život." ----- "Ne, já ho sestřelil." ----- Možná Vám bude chybět větší frekvence vzdušných soubojů ... a bitev, protože snímek na ně neklade pražádný důraz a využívá je spíš jen jako jednu z kulis, v nichž se příběh odehrává. Ale ... víte ... jde především o PILOTA. O mladého (a neklidného) šlechtice, který se všeho nejvíc touží po létání - po ADRENALINOVÉM létání ... a válka pro něho je jen gentlemanskou hrou urozených - rizikovým rytířským kláním, během něhož (vcelku logicky) můžete díky vlastním chybám či souhře nepříznivých okolností i zemřít. Ráda bych věděla, zdali výmluvné oči krásné sestřičky (ZDRAVOTNÍ sestřičky) spolu se stále nenasytnější Smrtí OPRAVDU dokázaly změnit pohled Manfreda Albrechta svobodného pána von Richthofena na bojiště první světové ... nicméně příběh trochu lehkomyslného chlapce s hlavou v oblacích končí jako drama předčasně dospělého muže se statečným srdcem, který pochopil cenu života ... 4,5* ()

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Že nesouvislý příběh? Netradiční možná, ale šlo přece o jakýsi portrét Rudého barona, část jeho života (chyba je, že film nenese podžánr biografický). Normálně bych dala tři h., ale za pacifismus, který bych rozhodně v Německém válečném filmu z 1. sv. války nečekala, a za krásná letadýlka (a taky ten pocit, že se neřídím kritiky vyštudovaných žurnalistů - juchů!) přidávám směle čtvrtou. ()

Reklama

Reklama