Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (349)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pre mňa na úrovni jednotky a preto môžem aj zopakovať komentár. Ako historicko-romantický príbeh je to veľmi dobré a rešpektuje to históriu asi tak, ako to bolo. Zároveň treba jasne povedať, že Cate Blanchett je asi 16 krát krajšia ako bežná Britka. Ono to totiž presne sedí. Kto navštívil ostrovy dobre vie, že Britka je v skutočnosti odvodenina od slova britká alebo presnejšie od poľského "brzydka". ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Shekhat Kapur se vrací a předkládá svůj Zlatý věk, který není klenotem, ale pouze filmem plného kočičího zlata, hezky vyleštěného, ale stále velmi levného. Cate Blanchett, opět předvádí skvělý výkon, ale její bezpohlavní Alžběta není zrovna vrchol krásy, tentokrát podporovaná vedle skvělého Geoffreyho Rushe také Clivem Owenem, který se stal Walterem Raleighem. Možná je Kapur dobrý režisér, ale jako učitel dějepisu by příliš neuspěl. Jeho schopnost překrucovat fakta a měnit si realitu do podoby fiktivního scénáře je čím dál patrnější. Dokázal spojit mnoho postav, překroutit jejich časová období (i pár let je poznat) a předhodit to tupému divákovi s důvěrou, že jemu nic nedojde. Každý divák, který trochu poslouchal při hodinách dějepisu na základní škole, moc dobře ví, jaký tento snímek bude mít průběh a hlavně konec. Tímto faktem se vytrácí překvapivost děje. Dokonce některé postavy jsou velmi fiktivně dokreslené(možná podle nějaké obrovské starobylé konspirační teorie) a tak nezbývá než pochválit úchvatnou akční scénu cca ve 2/3 filmu, která se panu režisérovi opravdu povedla. Sledovat obrovské, i když digitální Galleony je zážitek, při kterém mi snad i běhal mráz po zádech. Bohužel to byl jediný okamžik filmu, který za něco opravdového stál. Shekhar Kapur složil poctu jedné panovnici a snad se k ní už vracet nebude, dost bylo poct. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Královna Alžběta: Zlatý věk mě zaujala mnohem více, než úvodní díl. Cate Blanchett mi v roli legendární panovnice nepřišla již tolik chladná, jako v prvním filmu. Film zde také konečně ve velké míře odhaluje emoční stránku její povahy, takže se dočkáme několika silných emotivních scén, kde se Alžběta ocitá v sevření svých vlastních pocitů a výčitek. Silným tahem je rozhodně také obsazení Clivea Owena, jehož chemie s Cate Blanchett mi vynahradila absenci v prvním díle mezi ní a Josephem Fiennesem. Snímku také vévodí působivá hudba, jejíž jedna melodie mi připomínala tu z epizody Sherlocka, Reichenbach Fall. A stejně jako v Sherlockovi, i zde mě při ní mrazilo. Závěrečná velkolepá bitva je více než důstojným zakončením. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Prostě to nebylo ono, to už tady psala spousta ostatních. Tak jen přidám, že Elizabeth mělo být v té době asi 52 let, pokud dobře počítám. A to tedy byla Cate Blanchet dost bídně namaskovaná. Sice bývalá Kapurova životní partnerka Shabana Azmi vypadá téměř v 60 v reálu tak, že blednu závistí, ale tohle bylo moc, takhle padesátnice nevypadají. A v té době už vůbec těžko. :-) ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Esteticky ještě větší porno než posledně, ale příběh už není tak sevřený a to mu ubírá na dramatičnosti. Co zůstane už navěky  je jeden z nejdokonalejších trailerů jaké kdy spatřily světlo světa. Velká škoda že Shekhar Kapur po tomto na režírování zanevřel. 8/10 ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Film Královna Alžběta: Zlatý věk byla nominována na 2 Oscary (Kostýmy, Herečka v hlavní roli). Od akademiků si nakonec odnesla pouze jeden za Kostýmy. Cate Blanchett byla za Královnu Alžbětu: Zlatý věk nominována na Oscara (v kategorii hlavní role). (Rodriguez)
  • Do kín bola snímka distribuovaná pod krycím názvom Minelli. (MikaelSVK)
  • Když Alžběta (Cate Blanchett) přijíždí do katedrály svatého Pavla, katedrála se opravuje, což se děje doopravdy. Režisér Shekhar Kapur se rozhodl improvizovat a dal pracovníkům kostýmy a dobové nástroje na řezání skutečného kamene, který byl instalován v katedrále. Dělníci ve scéně jsou skuteční kameníci a stavební dělníci. (Trajektt)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama