Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

claudel 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně zajímavý experiment, s jednou či dvěma známými hereckými tvářemi a mírně kostrbatým závěrem s ještě kostrbatější pointou. ()

Dharter 

všechny recenze uživatele

Konečně po delší době geniální thriller - jenom doufejme, že z toho nebude série typu Saw. Určitý druh zadních vrátek si tvůrci nechali, ale snad jich nevyužijou. A hlavně na to nebudou ani peníze, pokud... (: _ _ _ Existují dvě teorie vysvětlující konec filmu. Jednu přijímá většina, a druhou menšina. Úplně stejný případ jako u seriálu Lost. Platí-li následující: • V této místnosti platí pouze naše zákony a pravidla. • Před vámi je jedna otázka, a je vyžadována jedna odpověď. • Pokud se pokusíte komunikovat se mnou nebo strážným, budete diskvalifikováni. • Pokud zničíte váš papír úmyslně, nebo nechtěně, budete diskvalifikováni. • Rozhodnete-li se opustit místnost z jakýchkoliv příčin, budete diskvalifikováni. vyvstává otázka „Jaké zákony, jaká pravidla?“. Samozřejmě lze věřit tomu, čemu tvůrci chtějí, aby se věřilo - anebo... Anebo využijeme pravidla #1 a vše se nám projasní. Francouz, který nemohl být šéfem téhle hry taky má v takovém případě vysvětlení, že. (: _ _ _ Velmi se mi líbilo, že bylo vysvětleno, proč limitovaný děj trval méně, než 80 minut. 2× totiž šel odpočet na hodinách jaksi „zmanipulovaně“. ✔ ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

SAW zřejmě odstartoval novou éru frustrujících filmů s psychologickým tlakem na diváka a Exam se této předlohy drží zuby nehty. Nezajímavá kombinace nátlaku, stísněnosti a filozofických žvástů. Nejsem ten typ, který se hrne za filmy bez myšlenky, bez dialogů, bez pointy, ale stavět film pouze na těchto aspektech je v tomhle případě jedna velká nuda. Tak záhadné rozluštění filmu jsem měl za sebou už po nějakých 40 minutách, stejně jako u prvního dílu SAW. Pro mě tedy nic, na co bych se musel nebo mohl podívat znovu, jednou bohatě stačí. Jde o ten typ filmu, který vám nic nedá, ničím neosloví a po pár hodinách si na něj ani nevzpomenete. Možná jen budete litovat té hodinky a půl, kterou jste mohli věnovat něčemu užitečnějšímu. Pokud tedy nejste depresemi postižený jedinec, libující si v psychologickém rozebírání jednotlivců, labužník deprimujících myšlenek, pak bych ani o zhlédnutí filmu neuvažoval. V obsahu mi navíc chybí dodatek, že celý test je pojat jako nábor na volné místo ve zvláštní firmě. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Minimalistický thriller se skupinkou osmi různorodých postav, které se snaží přijít na otázku, na kterou by mohli odpovědět a získat tak vysběbou práci. Film se sice tváří, že jde do do hloubky, ale charaktery postav jsou vesměs jednoduché a celkem snadno se dá předvídat jejich chování. Vše se tak po čase scvrkne na hádání, kdo to asi vyhraje potažmo na to, jaký to mělo všechno smysl. Ale hlavolam to zase nebyl špatný, herci celkem ušli a závěrečné rozuzlení s otázkou a odpovědí bylo celkem originální a pro mě překvapil, takže na konci vládla lehce nadprůměrná spokojenost. 65% ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

To, co se zajímavě a poutavě rozjelo, se přehouplo v samoúčelnou a nenápaditou fádnost. Dobrý nápad tak ve výsledku vyzněl jako nuda a šeď. Vše zůstalo vlastně tak nějak na půli cesty - polovina herců skvělá, druhá polovina zoufale přehrává, první část filmu je napínavá, druhá nudná, snaha šokovat je chvílemi na místě a chvílemi je zcela absurdní... Takhle bych mohl pokračovat dál (nemluvě potom o skutečně delikatesním závěru založeném na, s prominutím, blbém chytáku typu "když předběhneš druhého, kolikátý budeš?"), ale jelikož mám slabost pro filmy "z jedné místnosti" přikláním se nakonec ke 3*. // Rada na závěr: nevytvářejte si oblíbence - máte-li štěstí, jako já, skončí váš favorit velmi brzy ;) ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Priznavam, ze som sa nenudila, ale z velkej casti preto, ze som cakala, co pride, wtf. Ale skratove jednanie s postupujucim casom uz stracalo na doveryhodnosti a posledne minuty vylozene sklamali. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Celou tu dobu ta odpověď byla na povrchu, celou dobu jsem jí slyšel z úst aktérů. Co se týče hereckého obsazení je opravdu fajn, postavy jsou dobře napsané a děj je fakt zajímavý. Bohužel, konec mne tolik neodrovnal. Ale uteklo to docela slušně a rozhodně nelituji, že jsem do toho vsadil svůj time. 8/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Thriller o pár lidech v jedné testovací místnosti? I'm in! Sice to není takové sci-fi, jako třeba Kostka, ani drasťák, jako třeba SAW, ale film je nečekaně nebéčkově působící a překvapila mě jeho promyšlenost držící se v mezích reality. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Po filmu absolutně souhlasím s komentářem uživatele IQ Tiqe. Vidím to totiž úplně stejně, sice to udrželo mojí pozornost po celou dobu ale po prozrezení pointy to už ve mě nic nezanechalo. Po přečtení zdejších komentářů se co nejdříve vrhnu také na lépe hodnocenou Metodu. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Som rad ze originalita este celkom nevymrela. Iste, inspiracia filmami ako Saw ci Cube je zjavna no film nie je len bezduchou vykradackou....ide svojou vlastnou cestou a divakovi rozhodne ma co ponuknut...psychologicky i myslienkovo vypiplane dielo. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Do filmu jsem se pořádně dostal a ponořil a celých 80 minut jsem byl v napětí :) Bylo zajímavé sledovat, jak kandidáti uvažují a jakým způsobem se snaží odhalit otázku. Když kandidáti postupně odpadávali, tak film malinko ztrácel na náboji, ale i tak to byl solidní thriller s prvky psychologie. Určitě shlédnu ještě někdy. 75% // (22.6.2013) - Téměř po třech letech opáčko a i tentokrát velká spokojenost. Herci vybráni dobře, jejich uvažování bylo prostě zajímavé a na to, že se celý film odehrává v jedné místnosti, tak z toho tvůrci vykřesali opravdu hodně. Po dnešku dokonce přidávám...77% ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Tento subžánr mám rád, dokonce i britské přízvuky jsou pochopitelně kvalitní na poslech. Bohužel ale pro mě Hazeldinův režijní debut selhává hlavně co se týče délky. Přílišná délka pro mě dala příliš prostoru pro teorie, takže výsledné rozuzlení (které jsem do jisté míry očekával, že to skončí nějakým typickým slovíčkařením toho, co řekl zkoušející, který tam byl jen chvilku), ale přistoupil jsem na hru, ovšem posledních několik minut mi přišlo jako podobný syndrom co měla hra Fahrenheit - fajn psychologicko-inteligentní podívanou přerušily nadpřirozené žvásty a výmysly typu "léčících kulek" pana CEO. Takže při velké fantazii se člověk začne nudit, přeci jen osm lidí je velký počet a ke konci už jakékoliv rozuzlení člověka zklame, protože to nebylo "to jeho". Rozhodně bych to ale nenazval thrillerem, nebál jsem se dostatečně. Ono je otázka udržet napětí jinak než postupnou eliminací postav. Možná to chtělo postavám dodat určitý (byť malinký nebo dokonce úplně falešný) pocit postupu směrem k výsledku. Takhle se lidé plácají na mělčině a většinu času se řeší věc v jednom rozměru. Nepomohlo tomu ani to, že nakonec uspěla osoba, které jsem fandil nejméně, úmyslně nebudu psát která. Vidím také vesele ironický podraz v tom, že po podvodu od samotného CEO, který víceméně v off-screenu posunul hodiny, se nemocný White chtěl zastřelit tou jejich zázračnou kulkou, leč nedostalo se mu té radosti. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

5.7.2010 ~ 80 minut, 8 kandidátů, 1 odpověď a žádné otázky, co je to? Zkouška. Pro mě i tak trochu trpělivosti. ~ Osm účastníků výběrového řízení ve velké a mocné společnosti je uvrhnuto pospolu do sterilní uzavřené místnosti. Je jim vysvětleno co lze a co nelze a jsou ponecháni osmdesáti minutám řešení jedné jediné otázky. Ta leží před nimi. Vše vypadá jednoduše, tak o čem ten film vlastně je? ~ Nečekaně, je ohledání otázky, nikoliv pouze odpovědi. Před každým z účastníků leží papír s pořadovým číslem kandidáta. Na papíru ale není napsáno nic .Aby tak někdo byl schopen odpovědět na otázku, musí se nejdříve nalézt ta otázka. Během filmu se tak nedostaneme nikam jinam z místnosti a pouze sledujeme chování lidí. Jejich reakce na druhé, pokusy o spolupráci či osobní zisk, to, čím doopravdy jsou. Výběrové řízení tak vypadá spíše jako hra. ~ Bohužel výše popsané je také negativem filmu. Pokud film nechce aspirovat na nejnudnější výtvor historie, je jasné, že se něco dít musí a děj gradovat a to jakkoliv. A také je jasné, že když zavřete do místnosti 8 lidí, budou nějak reagovat a utopistická pomoc jeden druhému to zrovna nebude. Film má tak poměrně málo překvapivých momentů a je dlouhý. Na to, že se vše odehrává pouze v jedné místnosti a vše stojí a padá na nápadu a dialozích, je to vskutku dost dlouhé. A protože je předem jasné, že výsledek bude až na konci filmu, tak jsem se už někdy v polovině přistihl, že mě ani moc nezajímá samotné pátrání po otázce a stavy a životní osudy oněch kandidátů, jako to, kdy už bude konec a co o jde. Aneb nedokázalo to udržet moji pozornost natolik, aby mě "pozadí" příběhu nějak nepřestalo zajímat. Jde dozajista o zajímavý a levný nápad, co se rozpočtu týče, ale přirovnal bych to tak trochu ke kostce bez morbidních smrtí. Uzavřený počet lidí v uzavřené místnosti, pachtící se za jediným cílem. ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Chybělo mi Saw a tak jsem si řekla, že postahuju všechny podobné filmy. Začal jsem tímto a ani zklamaná jsem moc nebyla. Zajímavé bylo, že tam nebyla vyhraněná žádná čistě záporná, či kladná postava. I "svatý muž" byl ochoten nechat muže zemřít... Mě se to líbilo... Až na ten konec. To bylo takový... moc snadný, dalo by se říct. 3* ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Filmu zkouška se určitě podaří udržet Vás sledovat vše s napětím až do titulků nicméně jsem upřímně čekal něco více promyšlenějšího. Na jedno kouknutí určo zabaví, ovšem znám kupu lepších filmů odehrávajících se na jednom místě - telefonní budka, pozemšťan, 12 rozhněvaných mužů...6/10. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Od naprostého odpadu dělí film pouze nepatrný zlomek potencionální pointy. Naprostou náhodou jsem se k tomuto filmu dostala, když jsem sháněla jeden konkrétní snímek (který jsem doteď nesehnala) na doporučení jedné mé kamarádky. Vzhledem k tomu, že se jedná o thriller z jednoduchého prostředí bez jakýchkoliv přikrášlených věcí mě neuvěřitelně naštval konec a vůbec celá ta nesourodost. Za každým slovem od kohokoliv na plátně musíte čekat dvojí smysl a tudíž nevíte ani o co doopravdy jde. Osm lidí, kteří bez ladu a skladu likvidují rafinovaně sami sebe navzájem a neuvědomují si jak skvěle tím ukazují svůj hnijící charakter...Uznávám, že je velká spousta kratochvílí a jednou hlavní jsou filmy zajímavé. Ovšem zřídka kdy narazím na něco, z čeho mi padne čelist až na zem. Tohle? Ani zdaleka není to co jsem si představovala. Exam je vlastně filmem, který se snaží nabídnout NĚCO co celou dobu čekáte ovšem to něco se nedostaví a natolik vás rozdavače hvězdiček ochromí a protože naprosto netušíte O CO jde tak dáte tady plné souhvězdí - smutné. ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Výborný. Dnes jsem si dal tento film už po druhé a ověřil si tak, že i když již otázku znám, pořád je to nápaditá podívaná. Krásně vystupňovaný psycho-thriller, který nemůže ani na malou chvíli nudit. Mám sto chutí dát plný počet, ale zatím tak neučiním a počkám, jestli třeba třetí projekce (někdy v budoucnu) mě bude pořád držet připíchnutého do židle. Závěr se mi moc líbil, jen měl být utnutý právě v momentu, kdy je vyřčena odpověď na otázku. Nastavované vysvětlování trochu kazí dojem, to bych vypustil. Z tohoto důvodu se zatím držím zpátky. 85% ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Vůbec to nebylo tak špatné, jak jsem se bál. Pokud to někdo srovnává se SAW, pak pro mne Exam vyhrává na celé čáře - jistě, je to stejný nízkorozpočtový flák s mizernými televizními herci a trochu slaboduchým dějem, má ale rozhodně mnohem lepší kameru a střih, hudba je taky celkem slušná. Jedinou "předností" SAW tedy může být maximálně to, že je mnohem krvavější, což rozhodně není faktor, který by mohl zvrátit mé hodnocení. ()

Reklama

Reklama