Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Phar Lap (film) je jednoznacne mireny predevsim na milovniky koni a dalsi mekoty, kterym sedi poeticke zabery na krasy beziciho kone a lasku ke zvireti. Film vypravi pribeh, kde je kun (a jeho trener) tzv. "against all odds", a v rozhodujici chvili se to vsechno zlobi a z nuly je razem sampion. A ackoliv je film predevsim o koni, zaujme i hlavni trio postav kolem nej - osetrovatel Woodcock, trener Telford a majitel Davis. Samozrejme kazda z postav ma v ramci sveho postaveni jine zajmy, ktere jsou casto opacne, a dochazi tak k hadkam - ty jsou ale znacne zjednoduseny, takze ackoliv je treba trener alibistickej blb a jde tvrde po tom, aby kun zavodil, necha se osetrovatelem pomerne rychle a snadno zlomit a stejne to pak funguje i mezi trenerem x majitelem. Vzdycky je nekdo zpocatku blb, a pak najednou otoci. Je to dost okaty, ale vzdycky zvitezi blaho kone, takze to vlastne plni svuj ucel z pohledu cileneho divaka, ktery konikovi fandi (prestoze vi, jak to dopadne). Coz mi pripomina dulezitou poznamku - pokud NEVITE predem, jak to dopadne, tak si stahnete US verzi. Pokud Phar Lapa znate, tak si ponechte original z Australie... ackoliv film nebyl nikdy kasovnim trhakem, asi po pravu patri mezi nejoblibenejsi australsky filmy vsech dob. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nudný film, který vysvitne v momentě, kdy prosvitne srdce koně Phar Lapa. Srdce, díky němuž poráží ostatní koně a stává se něčím víc. To by nikdy nezvládl bez člověka, který se stane jeho přítelem. Opravdu škoda, že se nezjistilo z jakého důvodu Phar Lap umřel. Svým způsobem krásný životopisný film. ()

Reklama

Kámen 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film vůbec, naprosto mě rozsekal, kdybych mohl dát jen jednomu filmu šestou hvězdu, byl by to Phar Lap. Krásná hudba, nádherné pomalé záběry a skutečný záběr na www.youtube.com/watch?v=bROtR5ivyZw , kdy Phar Lap vítězí v Aqua Caliente Handicap v roce 1932 se od filmového takřka neliší, prostě něco neskutečného. Mimochodem jediný kůň v celé historii dostihového sportu na celém světě, na kterého odmítli vypsat sázky ... nikdy předtím ani nikdy potom se to již nestalo !!!!!!! O Phar Lapovi se říká, že měl skutečně obrovské bojovné srdce. Návštěvníci Melbournského muzea se však o tom mohou na vlastní oči přesvědčit. Vedle vypreparovaného Phar Lapa zde také najdeme jeho srdce, které váží 6,2 kg. Průměrná váha koňského srdce se pohybuje okolo 3,2 kg. Ostatně moje profilové foto hovoří za vše ... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Priemerná dráma s dostihovou tématikou. Film je natočený nudnou, nezáživnou formou, možno aj to je dôvodom, prečo som si k hlavným hrdinom nezískal skoro žiaden vzťah. Samozrejme, preto o nejakej vypätejšej emotívnej atmosfére nemôže byť ani reči. Jednoducho ako prišlo tak aj odišlo. Pár scén, hlavne v spojení s dostihmi, však dokázali vytrhnúť zo šedivosti priemernosti, takže lepší priemer. 65/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Technicky nemám co vytknout, ve všech ohledech to byla špičková práce a zajímavý příběh podle skutečné události, nicméně mě ten koník příliš nedojímal. Samozřejmě to bylo spíš o tom, jací jsou lidé zmrdi, ale tím, že to bylo z prostředí dostihů, které jsou mi vyloženě u prdele, tak jsem si tenhle snímek nemohl naplno užít. 70% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Dodnes se vedou spory o Phar Lapově úmrtí. Mohl to být arsen, podávaný jako "zázračný koktejl" Harryho Telforda, nebo jako pesticid na pastvinách, anebo kolika způsobená požitím velkého množství vojtěšky. Fakt je ten, že arsenu nebylo v těle koně nalezeno takové množství, aby bylo smrtelné, a kolika způsobí smrt až za několik dní. Stále však zbývají pochybné osobnosti dostihového podsvětí, které mohly koni ublížit. Vědci po mnoha letech našly stopy po arsenu. (luphick)
  • Smrt Towering Inferna (kůň, který hrál Phar Lapa) je téměř mystická – 16. 4. 1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo „Phar Lap“ přeložené ze signálštiny znamená právě „Blesk“. (Zellie)
  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)

Reklama

Reklama