Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Do prostředí dostih jsem byl zabrán jen ve filmu Rychlí Stripes a ve Simpsonech. Phar Lapův pravdivý příběh je drásající story, která mě tak trochu dostala na kolena. Sportovní film s nádechem korupce a slávy, která pronásledovala Phar Lapa až do samého konce. Myslím, že ale film mohl být třeba i dvouhodinový a věnovat se také více Phar Lapovi jako takovému. Nicméně, spokojenost nadevše. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Už záběr jak Phar Lap cválá přes duny musí být pro každého koňáka dechberoucí. A zvlášť, když se zrovna vrátil z čundru na nepřeježďěném koni a nadřel se jako kůň, aby s ním pohnul. V první větě jsem nicméně chtěl oznámit, že právě koně jsou zvířata, která na spojení s člověkem nejvíc prodělala - ale kdo ví, co by na to řekly třeba slepice, a taky kohouti, na ty se taky sází a nechávají se prát/závodit pro výhry jedněch a pobavení jiných... Ale vraťme se ke koním. Čím je blbější, tím to má lepší. Nikdo na něm nechce jezdit, a tak se toulá po pastvině, a blbne čím dál víc. Tady jsme viděli opak takového koně (ne co do blbosti, ale co do čilosti a ochoty spolupracovat). Kromě majitelů, kterým vynášel peníze, a těch, kdo si na něj vsadili ještě při nízkém kurzu, moc oblíbený nebyl (asi jako Sergej Bubka, který také pořád vyhrával), protože ze sportu (sázkařského) dělal kůlničku na dřevo. Byl to ale velký kůň, a mně se velcí koně líbí. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Historický reportážny športový film, ktorý ponúka mnohé melancholické aspekty. Je to o zvieratách (závodné kone), je to rodinne štylizovaný snímok, obsahuje dramatický pátos a je o emóciách. Ak by som sa orientoval podľa obliekania, trafil by som dobu, ale už už som čakal, kedy uvidím Wall Street. Skrátka, prvých pár minút, pre náhodne sledujúceho diváka vie zmiasť podoba ulíc Melbourne a Sydney s New Yorkom. Je to však taký ten citlivý film, ktorý vie, kde môže zájsť a kde už by symbolika prílišného gýču bola za hranou. Je to austrálska klasika, ktorá má ale celosvetové posolstvo o odvahe, ctižiadosti a pokore. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nesnášim koně a dostihy jak by smet! Naštěstí jsem se na film díval z pohledu ekonomické teorie, což v konečném důsledku vedlo ke stanovisku, že pokud nemáš groše, nekupuj hříbata. Pak se leda tak dostaneš do svrabu a svého oře budeš muset poslat do Mexika, kde se chudák bude venčit mezi kaktusy. Kvalitu nelze upřít, se stravitelností je to horší. 76% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Poctivý kus dobré filmařiny, dneska už se takové filmy netočí, doba si žádá více akce, emocí, vizuálních serepetiček apod. ..no to asi patří k přirozenému vývoji, nicméně zastavit se, vrátit se do starých časů a nechat si vyprávět je někdy moc příjemné a tenhle příběh koně bojovníka za to stojí. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lap vyhral 37 závodov z celkového počtu 51. Jeho rekord zahŕňa série 9, 14 a 8 víťazstiev v rade. (Scevola)
  • Smrt Towering Inferna (kůň, který hrál Phar Lapa) je téměř mystická – 16. 4. 1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo „Phar Lap“ přeložené ze signálštiny znamená právě „Blesk“. (Zellie)
  • Medzi najväčšie úspechy Tommyho Woodcocka (Tom Burlinson) možno zaradiť koňa zvaného Reckless, ktorý vyhral dostihy v Sydney, Adelaide a Brisbane a skončil druhy na dostihu v Melbourne v roku 1977. Tommy bol uznávaný za svoje tréningové metódy a svoju veľkú lásku ku koňom. Trénoval až do svojich 78 rokov. (Scevola)

Reklama

Reklama