Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

misterz 

všechny recenze uživatele

Priemerná dráma s dostihovou tématikou. Film je natočený nudnou, nezáživnou formou, možno aj to je dôvodom, prečo som si k hlavným hrdinom nezískal skoro žiaden vzťah. Samozrejme, preto o nejakej vypätejšej emotívnej atmosfére nemôže byť ani reči. Jednoducho ako prišlo tak aj odišlo. Pár scén, hlavne v spojení s dostihmi, však dokázali vytrhnúť zo šedivosti priemernosti, takže lepší priemer. 65/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů mého dětství, které když jste tenkrát neviděli, jako byste nebyli (asi jako komixový pakárny dneska - ach, jak se doba mění). Všichni to tenkrát ořvali. Jak nemám rád filmy o zvířatech (páč je často dělají lidi co nemají o zvířatech ponětí) tak tohle byla jedna z těch výjimek. Je to tak dvacet let, docela rád bych si tyhle filmy zase zopáknul namísto toho, co je v bedně dneska. ()

Reklama

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1932 a dostihový kůň Phar Lap umírá. Okolnosti smrti: nejasné. A v roce 1983 se australanům podařilo nám tento příběh přiblížit. Byla jsem ohromena herci, dokonce i český dabing byl precizní, zobrazením vzájemných vztahů a celou dostihovou atmosférou. Nádherně ztvárněný životní příběh koně. Ne jednou jsem bádala nad tím, že kdyby jeho život neskončil takhle tragicky, zda by Phar Lap neskončil zapomenut. Takhle ho zná a miluje celý svět. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Všeobecně filmy z osmdesátek sbírají body už jenom svoji jedinečnou atmosférou. Když k tomu do hlavní role obsadí koně opředeného legendou, těžko se něco namítá. Sice jsem se nejednou kroutil v křesle při pozorování toho, kterak tupá hlava člověčí dělá z čistého sportu špinavou hru, jenže za to ani tak nemůže film, jako spíš nedostatečný stupeň lidské evoluce. Rád bych takový biják jednou viděl o Váňovi a některém z jeho koní. Nebo klidně o všech. (Challenge Tour 2015, film č.20) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ak mám hodnotiť emocionálny zážitok tak je to za plný počet hviezdičiek. V tom prípade sú mi  réžia, kamera, herecké výkony a obdobné kritériá hodnotenia úplne ľahostajné. Smutné je, že príbeh o veľkom koňovi, je nutne aj filmom o malých chamtivých korunách tvorstva. Phar Lap mi pripomína konského Amadea, obklopeného ľudskými Saliermi. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Billy Eliot, Phar Lapov džokej, ktorý bol úplne zdrvený záhadnou smrťou Phar Lapa, daroval svoje sedlo džokejovi, ktorý sa volal George Woolf, ako gesto ich spoločného priateľstva. Woolf sa stal jedným z najlepších amerických jazdcov a používal toto sedlo aj na svojom obľúbenom koňovi, zvanom Seabiscuit, ktorý si podobne ako Phar Lap podmanil národ počas krízy v 30-tych rokoch. Toto sedlo sa stalo jeho talizmanom a zhodou okolnosti ho odvtedy ako ho dostal nepoužil len raz, a to pri posledných pretekoch, kedy nešťastnou záhadou zahynul. (Scevola)
  • Phar Lap byl po smrti převezen do Austrálie a vypreparován, dodnes stojí v Melbournském muzeu. (Zellie)
  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)

Reklama

Reklama