Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Outsider, který se dostal na vrchol a všechny posadil na zadek. Nejedná se o Rockyho ale o oře jménem Phar Lap. Popravdě nejsou sportovní filmy můj šálek kávy a nezaujali mě ani klasiky jako "Ohnivé vozy" ale nejendá se o špatný film a pokud nemáte nic proti žánrově podobným snímkům a při pomyšlení na koně vás jako první nenapadne salám, mohl by se vám "Phar Lap" líbit více než mně. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne, dobre a pútavo natočený film, ktorý robí pamiatke Phar Lapa dobré meno. Samotný film vyniká predovšetkým dobrými hereckými výkonmi, peknou hudbou a veľmi dobre sú spracované i dostihové preteky, ktoré nenechávajú diváka chladným. A určite aj samotný Phar Lap by spokojne erdžal pri pohľade na tento kvalitný film. ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Wincerov úžasný cit pre spomalené zábery je neskutočne pôsobivý. A pozerať sa na koňa zdolávajúceho piesočný kopec alebo preteky dvoch najlepších kamošov v takejto spomalenej forme za zvuku pôsobivej hudby je zážitok, na ktorý sa skrátka nedá zabudnúť. Po príbehovej stránke však Phar Lap taký geniálny nie je. Čo je vcelku škoda. No i tak sa jedná o veľmi príjemný film z dostihového prostredia podporený niekoľkými emocionálne ladenými scénami. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Už záběr jak Phar Lap cválá přes duny musí být pro každého koňáka dechberoucí. A zvlášť, když se zrovna vrátil z čundru na nepřeježďěném koni a nadřel se jako kůň, aby s ním pohnul. V první větě jsem nicméně chtěl oznámit, že právě koně jsou zvířata, která na spojení s člověkem nejvíc prodělala - ale kdo ví, co by na to řekly třeba slepice, a taky kohouti, na ty se taky sází a nechávají se prát/závodit pro výhry jedněch a pobavení jiných... Ale vraťme se ke koním. Čím je blbější, tím to má lepší. Nikdo na něm nechce jezdit, a tak se toulá po pastvině, a blbne čím dál víc. Tady jsme viděli opak takového koně (ne co do blbosti, ale co do čilosti a ochoty spolupracovat). Kromě majitelů, kterým vynášel peníze, a těch, kdo si na něj vsadili ještě při nízkém kurzu, moc oblíbený nebyl (asi jako Sergej Bubka, který také pořád vyhrával), protože ze sportu (sázkařského) dělal kůlničku na dřevo. Byl to ale velký kůň, a mně se velcí koně líbí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si marně v roce 1983 myslli, že Phar Lap je ten nejslavnější kůň, kterého kdy dostihy objevily. Jenže to se u nás neměl objevit Josef Váňa se svým Tiumenem. Ten jim totiž se svým životním příběhem okamžitě natrhnul prdel. Kromě osmdesátkovýho feelingu tak film přinesl klasickou sportovní zápletku, ale i skutečnost, že dostihy ukázal z té nejtěžší stránky..ze stránky koně. A za to si film pozornost určitě zaslouží. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Harry Telford měl ve skutečnosti i malou dcerku. Podlehla nemoci ve stejné době jako Phar Lap. (luphick)
  • Phar Lap je považován za jednoho z nejlepších koní, co vkročili na americkou půdu, a ačkoliv v Americe startoval pouze jednou, v anketě 100 nejlepších koní USA 20. století obsadil 22. místo. (Zellie)
  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)

Reklama

Reklama