Reklama

Reklama

American Crime Story - Lid versus O. J. Simpson

(série)
  • USA The People v. O.J. Simpson
Trailer 2
USA, 2016, 7 h 22 min (Minutáž: 42–60 min)

Kamera:

Nelson Cragg

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, Sarah Paulson, David Schwimmer, John Travolta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Policie našla zavražděnou bývalou manželku O. J. Simpsona a jejího přítele. Důkazy svědčí proti němu a státní zástupkyně se rozhodne Simpsona zatknout. Ten si najme nového právníka, Shapira. Když policie přijde Simpsona zatknout, zjistí, že utekl... (TV Prima)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (67)

sharky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající a fascinující pohled na jasný případ s jasnými důkazy, který se změnil v největší šaškárnu, kabaret a zvrácenou frašku, kterou žila celá Amerika. Krásně to ukazuje, proč není dobře, když o vinně a nevinně rozhodují obyčejní občané z lidu, kteří nemají žádné znalosti o práci vyšetřovatelů a soudů. A taky to ukazuje, proč by se soudy neměly živě vysílat v televizi a dělat z nich show. Je to podobné, jako vymývaní mozků lidem marketingovými experty před volbami. Je zajímavé vidět, že obdobné problémy jsou všude na světě. Filmařské provedení je po všech stránkách naprosto brilantní hereckými výkony počínaje, střihem, hudbou, scénářem, kamerou a režií konče. Není tomu co vytkout. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Málokdo má smysl pro drama jako Ryan Murphy a to, že si takovou složitou nálož vzal pod svá křídla a teď za to sklízí chválu, je pořádné zadostiučinění. Protože si nemá cenu nic nalhávat, proces století to opravdu byl. Od začátku je jasné, že v příběhu, kde většina diváků zná začátek a konec, nebude místo na příběhové šoky. Mýlil jsem se, protože v zoufalém boji odhodlaných žalobců i nelítostně kousajících obhájců se pár překvapivých veletočů skutečně odehraje. Dokud se celé dění nedobere k samotnému soudu, měl jsem s vyprávěním docela problém, protože O.J., byť je to částečný úmysl, působí i díky melodramatickému výkonu Cuby Goodinga více než nesympaticky a jeho hysterické výlevy, kdy si svojí skřípavou fistulí neustále jen stěžuje, jsem téměř protrpěl. Jak ale začne atmosféra houstnout, jde se do úplně jiných otáček a tu nejzásadnější zásluhu na tom mají herci. Tolik dech beroucích výkonů na jednom místě totiž nemá obdoby. Nejvíc mě dostala nepřekvapivě Sarah Paulson, které jsem držel palce při každém klacku pod nohy od protivníků či veřejnosti, hrůzu nahánějící John Travolta nebo Courtney B. Vance v životní roli téměř až krvelačně působícího démona boje za lidská práva Johnnieho Cochrana, který ve svém přesvědčení bohapustě páchá "dobro". Mým největším oblíbencem se ale stal zprvu nenápadný, ale čím dál důležitější Chris Darden. Ta rozpolcenost, kdy se od něj očekává, že nebude na této straně barikády – a když už na ní je, tak označování jeho přítomnosti za čistě rasovou záležitost, to jsou mistrovské chvíle a jsem jedině rád, že právě od Juicova případu stoupá hvězda Sterlinga K. Browna strmě vzhůru. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Ryan je pro mě prostě všeuměl. Poté, co mým mlsným chutím naservíroval absurdně pojaté, komediálně nedosažitelné Scream Queens, přichází další pětihvězdičková pecka, pro změnu z velmi vážného soudku. Jedná se o případ O.J. Simpsona, který se táhl nespočet měsíců a Ryan se do toho se svým kvalitním hereckým osazenstvem pustil po hlavě a skočil do pořádné hloubky. První tři díly byly sice rozpačité, nevěděla jsem, jestli pro mě seriál o právech, zákonech a politice nebude příliš nudný, zdlouhavý a těžce stravitelný. Po třetím díle mě ale tento strach opustil, protože jsem si pomalu začala oblibovat postavy, soucítit s nimi, spekulovat, sledovat napjaté situace, které si tamní postavy museli nosit až domů společně s těžkými břemeny, jež táhly se svou prací. ACS je seriál především o skutečných věcech, emocích, pocitech, nejistotách, ale i zkorumpované společnosti ve 20. století a rasistických konfilktech v USA. Murphy nezapomněl své dílo pořádně vygradovat. Podal divákovi svoji pravdivou verzi a informativně, přesvědčivě a místy i zábavně zpracoval desetidílný seriál až publicistickým způsobem, který mě neskutečně bavil. Dalším kvalitaivním plusem byli výteční herci, obzvlášť potěšil John Travolta. Já doufám, že Murphyho tahle jeho chuť pouštět se do obtížných projektů nepřestane a naservíruje nám další porci. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Méně chladně procedurální než by jeden čekal. Procedurální část je odsunuta na třetí kolej ve prospěch velkého amerického angažovaného dramatu stavícího na charakterech, příbězích, emocích, předsudcích a sociálních přesazích (rasismus, sexismus a však to znáte). Samozřejmě to není nutně špatně, jakkoli to (minimálně mě) zamrzí. Na druhou stranu to jde ruku v ruce s tím, že přesně tohle onen proces zcela ovládlo na úkor důkazního materiálu a podobných „nadbytečností“. Kam jinam by však tento přístup sedl, než právě do procesu s nejslavnější zámořskou celebritou, která kdy byla obviněna z vraždy. Mediální cirkus měl žně a pokrýval nonstop každý detail o všem a o všech během této soudní soap opery. A pak se případ jasné vraždy změnil v několikaměsíční společnost polarizující „Proces století“ o rasové otázce. Právě o tento aspekt tvůrcům jde a pracují s ním nelacině, relevantně, komplexně i zajímavě. Na škodu je rozpačitější rozjezd a některé výkony. Jsou tu vedle sebe ty absolutně výtečné (Brown, Vance, Lane a samozřejmě Sarah Paulson) s těmi, které působí skoro až jako parodie. Je jich sice jen pár, ale o to více bijí do očí. Za vidění to však jednoznačně stojí, když ne pro až zarážející aktuálnost či pro strhující průběh (jde o seriál, který se dá slupnout na jeden zátah; speciálně pak od páté epizody dále), tak pro ukázkový příklad všeho prohnilého v americkém právním systému. Obžaloba se musí potýkat s jednou procesní chybou za druhou (jakkoli jsou nechtěné, ale u takto sledovaného případu zarazí; o to více že evidentně nejde o výjimky potvrzující pravidlo). Obhajoba zase případ o dvojité násilné vraždě do značné míry „ignoruje“ a hlásá si rasovou linii, na kterou ji (a ráda) přistoupí média, veřejnost a nakonec i ta obžaloba s porotou. A v tomto ohledu je to vlastně fascinující/znepokojující zdaleka nejvíce. ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět jsem dala na doporučení holek z podcastu Opravdové zločiny a rozhodla se podívat na tuhle krimi sérii na motivy skutečných událostí. Přiznám se, že jsem čekala nějaký přeříkávaný dokument, byť hvězdně obsazený, kde budou vypovídat skuteční pamětníci a do toho úryvky života přehrávat herci. A ideálně bude vše setříháno zrychlně, natahováno a dokola opakováno, jak jsem u podobného u podobných pseudodokumentů na kabalovkách. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že úroveň seriálu je úplně někde jinde. O mnoho levlů výše, než jsem původně popisovala. Obsazení je přímo geniální - Cuba Gooding Jr., který rozhodně nemusí dokazovat, že umí hrát, super John Travolta a jako překvápku "Ross" David Schwimmer, kterého jsem snad nikde jinde než v Přátelích předtím neviděla a tady s naprostým přehledem válcuje všechny okolo. Povedený počin. Jen snad mne trošku mrzelo, že se děj odehrává "až poté" a neukazuje nám samotný trestný čin. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Premiéra seriálu byla 2. února (2016), ve stejný den, kdy měli v roce 1985 svatbu O.J. Simpson a Nicole Brown Simpson. (gavosh)
  • Podle výkonné producentky seriálu Niny Jacobson byla nejtěžší role na obsazení Christophera Dardena (Sterling K. Brown). Většina potenciálních herců, kteří se účastnili konkurzu, ho nechtěla ztvárnit, protože se jim nelíbila jeho osobnost. (gavosh)
  • O.J. Simpson a Robert Kardashian byli přáteli od půlky šedesátých let a Simpson byl v roce 1978 svědkem na svatbě Roba s Kris Jenner, tehdy Hougton. Kvůli procesu si Robert obnovil právnickou licenci a byl asistentem jeho právního týmu. Kvůli tomu nemohl být předvolán ani svědčit ve Simpsonově případu. Během soudu však začal pochybovat o vině O.J., po procesu se přestali stýkat a v roce 1996 v rozhovoru s Barbarou Walters začal zpochybňovat Simpsonovu nevinu. Kardashian zemřel na rakovinu jícnu v roce 2003. (kenny.h)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

Reklama

Reklama