Reklama

Reklama

American Crime Story - Lid versus O. J. Simpson

(série)
  • USA The People v. O.J. Simpson
Trailer 2
USA, 2016, 7 h 22 min (Minutáž: 42–60 min)

Kamera:

Nelson Cragg

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, Sarah Paulson, David Schwimmer, John Travolta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Policie našla zavražděnou bývalou manželku O. J. Simpsona a jejího přítele. Důkazy svědčí proti němu a státní zástupkyně se rozhodne Simpsona zatknout. Ten si najme nového právníka, Shapira. Když policie přijde Simpsona zatknout, zjistí, že utekl... (TV Prima)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (67)

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět jsem dala na doporučení holek z podcastu Opravdové zločiny a rozhodla se podívat na tuhle krimi sérii na motivy skutečných událostí. Přiznám se, že jsem čekala nějaký přeříkávaný dokument, byť hvězdně obsazený, kde budou vypovídat skuteční pamětníci a do toho úryvky života přehrávat herci. A ideálně bude vše setříháno zrychlně, natahováno a dokola opakováno, jak jsem u podobného u podobných pseudodokumentů na kabalovkách. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že úroveň seriálu je úplně někde jinde. O mnoho levlů výše, než jsem původně popisovala. Obsazení je přímo geniální - Cuba Gooding Jr., který rozhodně nemusí dokazovat, že umí hrát, super John Travolta a jako překvápku "Ross" David Schwimmer, kterého jsem snad nikde jinde než v Přátelích předtím neviděla a tady s naprostým přehledem válcuje všechny okolo. Povedený počin. Jen snad mne trošku mrzelo, že se děj odehrává "až poté" a neukazuje nám samotný trestný čin. ()

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velká paráda. Z hlediska komplexnosti pohledu na daný proces a hlavně jeho neuvěřitelně košatý a rozmanitý kontext je tahle (mini)série bezmála mistrovské dílo. Už dlouho jsem neviděl tak poutavě a do hloubky zpracované téma rasismu a jeho dopadu na širokou veřejnost. Unikátní je pro mě tenhle počin i tím, jak některé jednotlivé epizody akcentují konkrétní významné aspekty případu (konspirační teorie, tlak médií a společnosti, problémy při sestavování poroty a opravdu nezáviděníhodná situace jejích členů). Jsem přesvědčen, že tohle všechno by se do jednoho dvouhodinového filmu prostě nemohlo vejít. Rozhodně ne v takto propracované a působivé podobě. Už spoustu let mám mírnou slabost pro soudní dramata a právě Lid versus O. J. Simpson je jedním z exemplárních důvodů, proč tomu tak je. 90 % ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Herecky rozkolísané a občas lehce na hraně přestylizovanosti, ale jako celek bez diskusí dramatické, vrstevnaté, inteligentně napsané a společensky stále nesmírně relevantní. The People v. O.J. Simpson dobře odhalují, jak se debata o rasismu může zvrhnout v utilitární hon na čarodějnice, v němž jsou páchány stejné přečiny, proti kterým se původně vystupuje. Společně s Jednou nocí zároveň nekompromisní pohled na americkou justici, která naslouchá spíš příběhům než důkazům. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O O.J.Simpsonovi jsem toho věděla - no - popravdě jen pár těch stěžejních momentů. Proto jsem byla ráda, že si seriál vzal k znázornění - podle mého názoru také ten stěžejní moment - a na závěr je tam pouze lehké shrnutí a hlavně to ukázání toho, jak jeho život bude aktuálně vypadat a kdo mu věřil a kdo ne. Herecky je to neskutečně skvělé a pro mě byl obrovským překvapením hlavně David Schwimmer, na kterém to od první chvíle bylo znát...jak neví....bylo mi ho opravdu líto. Seriál je ohromně silný, je tam plno situací, které nechápu doteď a hlavně - nerozumím tomu, jak ho mohli prostě prohlásit nevinným - ok - ta policie - je super, že se zaměřili i na to, jak to v té době v USA vypadalo - to prostě nebylo zrovna k tomu "nápomocné", ale já jsem tak, která by řekla vinen. Hodně mě ten seriál paralizoval, ohromil a je to po dlouhé době seriál, který jsem zhltla na jedno shlédnutí. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Ryan je pro mě prostě všeuměl. Poté, co mým mlsným chutím naservíroval absurdně pojaté, komediálně nedosažitelné Scream Queens, přichází další pětihvězdičková pecka, pro změnu z velmi vážného soudku. Jedná se o případ O.J. Simpsona, který se táhl nespočet měsíců a Ryan se do toho se svým kvalitním hereckým osazenstvem pustil po hlavě a skočil do pořádné hloubky. První tři díly byly sice rozpačité, nevěděla jsem, jestli pro mě seriál o právech, zákonech a politice nebude příliš nudný, zdlouhavý a těžce stravitelný. Po třetím díle mě ale tento strach opustil, protože jsem si pomalu začala oblibovat postavy, soucítit s nimi, spekulovat, sledovat napjaté situace, které si tamní postavy museli nosit až domů společně s těžkými břemeny, jež táhly se svou prací. ACS je seriál především o skutečných věcech, emocích, pocitech, nejistotách, ale i zkorumpované společnosti ve 20. století a rasistických konfilktech v USA. Murphy nezapomněl své dílo pořádně vygradovat. Podal divákovi svoji pravdivou verzi a informativně, přesvědčivě a místy i zábavně zpracoval desetidílný seriál až publicistickým způsobem, který mě neskutečně bavil. Dalším kvalitaivním plusem byli výteční herci, obzvlášť potěšil John Travolta. Já doufám, že Murphyho tahle jeho chuť pouštět se do obtížných projektů nepřestane a naservíruje nám další porci. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Podle výkonné producentky seriálu Niny Jacobson byla nejtěžší role na obsazení Christophera Dardena (Sterling K. Brown). Většina potenciálních herců, kteří se účastnili konkurzu, ho nechtěla ztvárnit, protože se jim nelíbila jeho osobnost. (gavosh)
  • Zatímco Marcia Clark byla seriálem a obzvlášť výkonem její představitelky Sarah Paulson uchvácena, Chris Darden se později vyjádřil, že není ani v pokušení seriál zhlédnout, protože ví, že nebude přesný, a proto nevidí jediný důvod se na něj podívat. (LucasAbelle)
  • Sarah Paulson se ze začátku zajímala o roli Nicole Brown Simpson (Kelly Dowdle), nakonec si ale zahrála žalobkyni Marcii Clark. (gavosh)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

Reklama

Reklama