Reklama

Reklama

American Crime Story - Lid versus O. J. Simpson

(série)
  • USA The People v. O.J. Simpson
Trailer 1
USA, 2016, 7 h 22 min (Minutáž: 42–60 min)

Kamera:

Nelson Cragg

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, Sarah Paulson, David Schwimmer, John Travolta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Policie našla zavražděnou bývalou manželku O. J. Simpsona a jejího přítele. Důkazy svědčí proti němu a státní zástupkyně se rozhodne Simpsona zatknout. Ten si najme nového právníka, Shapira. Když policie přijde Simpsona zatknout, zjistí, že utekl... (TV Prima)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (67)

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět jsem dala na doporučení holek z podcastu Opravdové zločiny a rozhodla se podívat na tuhle krimi sérii na motivy skutečných událostí. Přiznám se, že jsem čekala nějaký přeříkávaný dokument, byť hvězdně obsazený, kde budou vypovídat skuteční pamětníci a do toho úryvky života přehrávat herci. A ideálně bude vše setříháno zrychlně, natahováno a dokola opakováno, jak jsem u podobného u podobných pseudodokumentů na kabalovkách. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že úroveň seriálu je úplně někde jinde. O mnoho levlů výše, než jsem původně popisovala. Obsazení je přímo geniální - Cuba Gooding Jr., který rozhodně nemusí dokazovat, že umí hrát, super John Travolta a jako překvápku "Ross" David Schwimmer, kterého jsem snad nikde jinde než v Přátelích předtím neviděla a tady s naprostým přehledem válcuje všechny okolo. Povedený počin. Jen snad mne trošku mrzelo, že se děj odehrává "až poté" a neukazuje nám samotný trestný čin. ()

sharky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající a fascinující pohled na jasný případ s jasnými důkazy, který se změnil v největší šaškárnu, kabaret a zvrácenou frašku, kterou žila celá Amerika. Krásně to ukazuje, proč není dobře, když o vinně a nevinně rozhodují obyčejní občané z lidu, kteří nemají žádné znalosti o práci vyšetřovatelů a soudů. A taky to ukazuje, proč by se soudy neměly živě vysílat v televizi a dělat z nich show. Je to podobné, jako vymývaní mozků lidem marketingovými experty před volbami. Je zajímavé vidět, že obdobné problémy jsou všude na světě. Filmařské provedení je po všech stránkách naprosto brilantní hereckými výkony počínaje, střihem, hudbou, scénářem, kamerou a režií konče. Není tomu co vytkout. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

"That's the strange part. She doesn't actually care about the money. She'd rather sell her screenplay. She's a screenwriter. Or, well, a wannabe screenwriter. She was living in LA. She couldn't make a living so she moved to North Carolina to teach screenwriting." "I don't understand. How can you teach screenwriting if you can't sell a script?" [indistinct chatter] SPOILER alert, pokud jste stejně debilní jako já a místo toho, abyste si za celý život přečetli jednu jednoduchou větu, tak jste si po celou dobu z myriády popkulturních narážek vzali informaci, že OJ Simpson byl seznán vinným. Na druhou stranu jsem si zařídil překvapivý twist, který mi mohou ostatní jen závidět. Famózně idiotský americký soudní systém postavený na show pro masy, postavený před zločin, který čím dál méně někoho zajímá, protože se řeší jen kontext. Policejní šikana, společenské předsudky, institucionalizovaný sexismus, segragace. Jen sledovat ty proměňující a kroutící se pozice všech zúčastněných mě drželo v druhé polovině tak přikovaného u obrazovky, že jsem kompletně rezignoval na spánek, což je asi nejlepší vizitka, kterou seriál může dostat. Na vině je asi také ta jeho nevyhýbavost, která asi neopouští žádné z tehdy přednesených témat a proto stejně jako u samotného případu mohou vaše sympatie vůči postavám vycházet z vaší politické pozice. Ačkoli (a to je právě ono) mám pocit, že se zde straní výrazně pro vinu Simpsona, zejména kvůli expresivnějšímu až přehnanému herectví těch, kteří zde stojí na jeho straně oproti faktografické uměřenosti obžaloby. Každopádně z formální hlediska se nejedná o žádný seriálový zázrak. Natočené je to ošklivě, lacině a bez nějaké zastřešující vizuální vize, ale ten případ je prostě nadčasový. "Nobody understands DNA! But everybody recognize if glove doesn't fit!" ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Ohromný množství témat. Přes rasové otázky zakrývaný machismus, přes uniformy zakrývaný rasismus, zpochybňování amerického justičního systému, všechno. Skrz na skrz komplexně pospojované a ucelené. Důležitá historická událost, která nabízí v televizním formátu krom velkých témat i obří množství nedokončených příběhů hlavních aktérů. Jako hrozně chutnej ždibec obrovskýho celku. Čím méně toho znáte, tím víc to s váma lomcuje, ale zatřese to solidně, i když víte všechno. Nevěřil bych, že to někdy napíšu, ale David Schwimmer - výbornej. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Případ OJ Simpsona mě vždy zajímal, ale nejdříve mě překvapilo, že má seriál tolik dílů, protože jsem se bál, jestli to nebude zbytečně natahované. Ale zbytečně. People v. OJ Simpson nabízí komplexní pohled na mnoho účastníků, díky čemuž dokážeme pochopit motivace i mnoha na prvních pohled jasných padouchů a nebo naopak vidět i chyby "klaďasů". Protože má seriál takovou stopáž, tak kromě toho, že velmi věrně zobrazuje různé slavné situace, zabývá se i takovými aspekty případu jako je porota. Porotní systém byla jen jedna z mnoha věcí, u kterých jsem měl chuť si trhat vlasy. Celý seriál je vlastně fascinující, i když taky trochu "nasí*ací", podobně jako třeba show Johna Olivera. Máme tu problematiku rasismu, médií, policie a právě soudního systému s tou jejich ujetou porotou zaujatých laiků. Čekal jsem, že tohle bude další věc na Netflixu, která láká diváky na to, že uvidí něco "podivnějšího než fikci", a taky že jo. Není to přímo dokument a kvůli dramatizaci jsou tam některé věci lehce upravené (vztah mezi Marciou Clark a Cochranem je asi trochu přiostřený) či vynechané (např. sexismus soudce Ita), ale důraz na realističnost je tam opravdu ohromná. Případ OJ Simpsona je neuvěřitelný, vyobrazená důležitá společensko-politická témata neustále aktuální, a zpracování toho všeho je fakt prvotřídní. (9/10) ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Premiéra seriálu byla 2. února (2016), ve stejný den, kdy měli v roce 1985 svatbu O.J. Simpson a Nicole Brown Simpson. (gavosh)
  • Podle výkonné producentky seriálu Niny Jacobson byla nejtěžší role na obsazení Christophera Dardena (Sterling K. Brown). Většina potenciálních herců, kteří se účastnili konkurzu, ho nechtěla ztvárnit, protože se jim nelíbila jeho osobnost. (gavosh)
  • Sarah Paulson se ze začátku zajímala o roli Nicole Brown Simpson (Kelly Dowdle), nakonec si ale zahrála žalobkyni Marcii Clark. (gavosh)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

Reklama

Reklama