Reklama

Reklama

L. A. - Přísně tajné

  • USA L.A. Confidential (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Všechno je úplně jinak, ale zkuste to dokázat! Kriminální příběhy "drsné školy" měly v minulosti nejen velký úspěch mezi čtenáři, ale také získaly dlouhou řadu napodobitelů. Mezi ty nejlepší patří bezesporu spisovatel James Ellroy, podle jehož stejnojmenného románu natočili američtí tvůrci svůj film. Detektivové Bud White, Jack Vincennes a Ed Exley pátrají v Los Angeles po pachatelích několika vražd. Mezi ně patří krvavé přepadení v kavárně Nite Owl a podivná smrt tajemné krásky Susan Leffersové. Jako by mezi nimi existovala nějaká spojitost. Policisté ovšem nejsou jenom "hodní beránkové", občas jako jiní lidé nedodržují přísně stanovená pravidla svého povolání. Snad proto je při řešení případů tak těžké rozeznat zlo od dobra a nalézt jejich konečné řešení... Retro laděný thriller, situovaný do padesátých let, natočil režisér Curtis Hanson (Okno z ložnice, Ruka na kolébce, Tichý společník). Společně se scenáristou Brianem Helgelandem obdržel Oscara za zajímavé zachycení dobové atmosféry již ve scénáři. Film je po právu srovnáván s "chandlerovskou" Čínskou čtvrtí. V důmyslně propracovaném příběhu nalezneme úryvky z filmů Revolver k pronajmutí, Prázdniny v Římě. Postavu osudové ženy představuje Kim Basingerová (Přirozený talent, 9 a 1/2 týdne, Batman, Krásná mimozemšťanka), která za svoji hereckou kreaci získala Oscara. Ležerního detektiva Jacka Vincennese hraje Kevin Spacey (Smrtící epidemie, Albino Alligator, Americká krása). Jeho policejní kolegy Buda Whitea a Eda Exleye ztělesňují herci Russell Crowe (známý ze seriálu Záchranáři a filmu Rychlejší než smrt) a Guy Pearce (Dobrodružství Priscilly, královny pouště, Flynn). Roli revolverového reportéra hraje Danny DeVito. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 214)

Tosim 

všechny recenze uživatele

U takových a podobných amerických filmů mi chybělo jedno - scénář, ve kterém by byla propracovaná detektivní zápletka. Tady se mi toho dostalo v hojné míře s uchvacujícími herckými výkony a s občasnou inteligentní akcí jsem dostal inteligentní snímek. Dřív, než jsem četl komentáře ostatních uživatelů, mě to taky napadlo, ale ptám se znova - Kim Basinger - za co Oscara??? ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Výborný krimi thriller. Vzhledem ke stopáži se film rozjíždí celkem pomalu, ale to mi vůbec nevadilo, protože jsem si užíval pohled na prohnilé město, vybroušené dialogy a slušné herecké výkony. Pak se najednou něco zlomilo a z krimi dramatu se vyklubal thriller. Potom začíná skutečná jízda, kterou jsem si užíval, stejně jako dynamického tempa, houstnoucí atmosféry a gradujícího napětí. A navíc k mé naprosté spokojenosti přišel opravdu stylový konec. Nevím, co mám ještě chválit, snad pointu, která mi přišla originální a přiznám se, že jsem ji fakt nevytušil. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Na počátku stáli tři policisté. Crowův Bud White, tvrdý chlap s dobrým srdcem a utilitaristickým přístupem k řešení případů, snaživec Ed Exley s tváří Guye Pearce hledající morální oporu v Kantovském systému a populární, zdánlivě nezainteresovaný Jack Vincennes, jehož roli stylizovanou na postavu Deana Martina dostal Kevin Spacey. Ztrácíte se už teď? Pak pro vás L.A. - Confidential bude napoprvé asi dokonalou změtí postav, jejich postojů a pohnutek. K hlavní trojici musíte totiž ještě připojit několik bývalých a současných policistů, dvě krásné ženy, jednoho novináře, prokurátora a tajemného milionáře. Každý z nich má v příběhu své místo, každý hraje svou více či méně kladnou úlohu (pokud znáte některou z knih Jamese Ellroye, asi víte, že pravděpodobnější je ono "méně") a pro mě tak nastává v detektivkách ojedinělý moment, kdy i při odhalení některých záporáků nedokážu odhadnout celou zápletku a všechny v ní namočené. Podobných kriminálek se třemi vyšetřovateli, z nichž každý následuje své vlastní stopy, aby nakonec došli ke stejnému cíli, moc neexistuje. (Osobně mě jen lehce mrzí, že se děj točí hlavně kolem rozdílů mezi Budem žijícím podle hesla "účel světí prostředky" a Edem lpícím úzkostlivě na předpisech a zákonech, zatímco mně nejsympatičtější Jack nemá tolik prostoru.) A moc neexistuje ani těch, které byste si mohli pustit vícekrát, a stejně z nich byli stále nadšení. A víte ještě co? Tenhle film má úžasný old school nádech. Není to jen kriminálka ze starých časů přizpůsobená modernímu divákovi, ale skutečně cosi, co mělo potenciál vzniknout i o půl století dříve. Oproti Scorseseho gangsterkám a veskrze jakýmkoliv ceněným kriminálkám let devadesátých po jazykové stránce nesmírně slušný film (slovo "fuck" téměř neuslyšíte), přitom ale s odvahou nasnímat mafiánské vraždy tak, že vypadají uvěřitelně a mají onen podmanivý nádech fotografií pořízených při policejních vyšetřováních v letech třicátých. A když navíc soundtracku dominuje mé oblíbené Ac-Cent-Tchu-Ate The Positive, je o nejvyšší hodnocení právem zaděláno. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl film před několika lety na ČT1, dávali to od 1 v noci, což jsem bohužel nevydržel a usnul jsem. Tentokrát jsem neponechal nic náhodě a udělal jsem dobře. Film je bezchybnou sondou do losangeleského podsvětí, ve kterém se významně angažuje i policie. Mezi nimi se leskne hvězdnost takových lidí jako Russel Crowe, Kevin Spacey či Guy Pearce. Marně bych hledal chybu. I když nechápu, za co dostala Kim Basinger toho Oscara? ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Než jsem si přečetl knižní předlohu od Jamese Ellroye, byl jsem, až na úplný závěr, unešen ztvárněním atmosféry 50.let, drsnými scénamysa perfektně vybranými herci v hlavních rolích. Po přečtení zbývá napohled úžasný, vevnitř ale v podstatě prázdný film, který kromě vizuálu, nemá co nabídnout. Pokládám si otázku, zda mám po přečtení koukat na filmové přepisy nebo se k nim už nevracet a mít je jen ve vzpomínkách. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (40)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na mnohých miestach v Kalifornii, najviac však v Los Angeles a jeho okolí. Filmári navštívili celkovo až 45 destinácií. (MikaelSVK)

Související novinky

Televize plná mafiánů. I Mafiánů.

Televize plná mafiánů. I Mafiánů.

12.01.2012

Žádný strach, nebudeme hodnotit přenosy z parlamentu :). Soustředíme se na gangstery, které máme rádi – tedy ty filmové a v tomto případě především televizní. HBO slaví úspěch s Impériem – Mafií v… (více)

Oscarová kriminálka na obzoru

Oscarová kriminálka na obzoru

16.09.2010

...aneb „L. A – Pořád přísně tajné“. Scénárista a režisér Oren Moverman (foto) debutoval loni nenápadným, ale spoustou cen a nominací ověnčeným dramatem The Messenger. Vítězný tým se nemění, a tak… (více)

Další Bruckheimerova akční pecka?

Další Bruckheimerova akční pecka?

16.02.2009

Není to vyloučeno. Obzvlášť když režisérem by měl být flexibilní Curtin Hanson, který před dvanácti lety oslnil stylovou kriminálkou L. A. – Přísně tajné. Zhruba stejně dlouho si Jerry Bruckheimer… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Reklama

Reklama