Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

lamps 

všechny recenze uživatele

Asi jsem až moc hodnej, ale mě se to prostě líbilo. Je to samozřejmě úplně jiný kafe než první díl a jakékoli srovnání nepřipadá v úvahu. Kubrickův výlet do budoucnosti byl jedinečným filmovým požitkem, úžasnou hrou efektů s režisérovou nekonečnou fantazií a herci byli jen naprosto vedlejšími figurkami. Kubrick je ale jen jeden, což Peter Hyams dobře věděl a povedlo se mu stvořit sci-fi docela odlišného rázu, které ale celou dobu čerpalo z výborného Clarkova scénáře a v několika momentech dokonce i navázalo na mystickou atmosféru slavné jedničky. Triky a efekty byly opět výborné, herci sympatičtí( i když Rusák z Armageddonu mi tu chyběl) a závěrečná pointa, na kterou jsem se celou dobu nedočkavě třásl, nebyla vůbec špatně vymyšlená a celkový dojem rozhodně nekazí. Určitě nedoporučuji pouštět si Druhou vesmírnou odyseu před zhlédnutím Kubrickova filmu. Jinak by byla ale velká škoda toto vesmírné dobrodružství předem zavrhnout. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Metafory a metafyziku nahradila doslovnosť a priamočiarosť. Ako sequel je to teda skôr sklamanie, ale ako samostatný film s náväznosťou na originál, ktorý je adaptáciou, čiže ak má niekto problém so snahou o vysvetlenie toho, čo vysvetliť nechceme, tak sa treba obrátiť viac na Clarka, ako na Hyamsa, u mňa jednoznačne boduje. Atmosféra a dobové triky ma uchvátili. Ani nie dokonalosťou, pochopiteľne, ale proste tým pocitom blaha, že som niekde s posádkou vo vesmíre a prežívam s nimi úžasné dobrodružstvá. Prieklatím tohto filmu je samozrejme nedostižná aura okolo jeho prequelu, s tým ale nič neurobíme a najlepšie je to vôbec neriešiť a ďalšiu vydarenú výpravu do hlbín vesmíru si proste iba patrične užiť. ()

Reklama

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Tak takovou šlehu jsem nečekal ! Špičkové sci-fi které nejen že nedělá originálu ostudu, ale alespoň pro mě na něj perfektně navazuje a doplňuje ho. Jak vizuálně, tak hlavně příběhem - závěrečný rozhovor mezi Dr. Chandrou a HALem je regulerní doják. Ještě se to ve mě bude muset uležet, ale řikám si ... proč vlastně neuznat že máme Vesmírné Odyssey dvě .... Dr. Chandra, will I dream? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Není to tak dobré jako 2001. Herci jsou průměrní až na Roba Scheidera. Závěrečné poselství je jasnější než ve 2001. To je na jednu stranu dobře an druhou asi ne. I přesto režisér odvádí dobrou práci. Nemohu však dát 4*, protože jsem zas tak dobrý pocit z tohoto filmu neměl (ikdyž tu je i Česká účast :) . ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Opravdu důstojné pokračování Kubrickovy práce. Jen ten závěr působil jako opravdové sci-fi. Že by Big Bossové složili zbraně, odložili své sobecké zájmy a žili šťastně a v míru /a pokud nezemřeli žíjí tak dodnes/? Chápu, že v husté atmosféře studné války byl tento film povzbuzením, ale mám pocit, že čím více se někteří lidé snaží těm "bossům" (a nejen jim) naznačovat, že by mohlo vše špatně skončit, tím více nechápou a nechápou. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Jedna z postav se jmenuje Kirbuk - tedy Kubrick pozpátku. (Javert)
  • Ve snímku byly použity záběry existující sondy Voyager. (Olík)
  • Stanley Kubrick všechny modely použité při natáčení 2001 zničil, a tak museli tvůrci 2010 model lodi Discovery sestavit na základě fotografií. (Javert)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama