Reklama

Reklama

Doctor X: Gekai Daimon Mičiko

(seriál)
  • Japonsko ドクターX 外科医・大門未知子 (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
Japonsko, (2012–2021), 64 h 37 min (Minutáž: 54–120 min)

Hudba:

Kan Sawada

Hrají:

Rjóko Jonekura, Ken'iči Endó, Juki Učida, Masanobu Kacumura, Kósuke Suzuki, Ittoku Kišibe, Tošijuki Nišida, Kósuke Suzuki, Majumi Sakura, Micunori Izumi (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(69)

Recenze uživatele Vavča k tomuto seriálu (5)

Season 1 (2012) (S01) 

Japonci se rozhodli obejmout koncept doktora House, oblékli mu ženské tělo, ale pozor pouze tělo, nikoliv povahu! Yonekura Ryoko jako Daimon Michiko, chirurg na volné noze, rozhodně vnese čerstvý vítr do slonovinové věže univerzitní tokijské nemocnice s plnou silou a menším zemětřesením k tomu. Považte, odmítá v přísně hierarchizované společnosti dělat čubíka, padron čubičku, podřizovat se, družit se, trvat na starých rituálech a povinnostech a bez obalu, každému vpálí co si myslí. Ano popis je nyní pro některé jasný, čistokrevný kus hovězího, co se ještě nepřevtělilo. Ale stejně jako doktor House i Michiko je geniální doktor, tedy spíše chirurg, než diagnostik. A má zbraň, tlak ze selhání jí nedovolí nikdy selhat, což je její motto, já nikdy neselžu. Svoji bezprostřední otevřeností, pravdomluvností zachraňuje životy, se sokratovskou vytrvalostí, chce ostatní lidi, společnost, nemocniční prostředí obecně přivést k sebepoznání, sebereflexi, zamyšlení. Je to někdy černohumorné, fakt by mě zajímalo, zda by v reálu, něco takového bylo v japonské společnosti možné. Daleko závažnější je fakt, jestli doopravdy panují tak prohnilé poměry v univerzitních nemocnicích, nebo takové byly vždy a my jen zažíváme postmoderní deziluzi ze všech procesů a institucí. Děsivá je ta tendence převahy debilních zákonů a nařízení v nemocničním prostředí, které domněle zvyšují svobodu pacientů, přetváří zdravotnictví na hoteliérství, rekreaci a nikoliv na záchranu životů. Je zde skvěle vykreslena tendence způsobu vedení velkých podniků, jak se starci ve vedení porvou o moč. Tenhle seriál by se dal dlouze rozebírat. Nicméně v krátkosti je to pecka, vynikající je i ost směs rocku, symfonických motivů nebo jazzové hravosti, že by za tím stál Yugo Kanno? Doufejme že Daimon Michiko se vrátí v plné síle v další sezóně! Je zde potenciál na pokračování, pár věcí nezodpovězených. Yonekura Ryoko v životní formě a roli! Rating sledovanosti 19.1% dává tušit, že její úspěch by konečně mohl nabýt masivnější podoby a prosadit se konečně i mimo tv seriály, zasloužila by si to. Ostatně kdo říká, že úspěch musí přicházet pouze ve věku náct, a po 20? ()

Season 2 (2013) (S02) 

Pravda komentář tady mohl být už v prosinci 2013, byl jsem líný, chtěl jsem si to nechat na recenzi, která nakonec vůbec nebyla. Nicméně krátce to zhodnotím. Ryoko Yonekura opět v životní formě a roli, alá japonský doktor House, který nediagnostikuje (většinou), ale operuje a koná zázraky na počkání, mění svoje okolí božskou silou svého charakteru, prohnilý systém samozřejmě generuje mocenský boj, kterému se chce vyhnout, Vy ho však uvidíte a nudit se nebudete. Výborný začátek je podpořen jednou zásadní věcí, která mi v jedničce trochu vadila. Michiko nemá žádného pořádného spoluhráče, nebo protihráče, byla to spíše onewoman show. Tady v ýraznou postavou Naohito Fudžiki v roli nadějného lékaře, výhodou jsou také silné hostující charaktery, potěší zejména Yumiko Shaku, odkaz na seriál http://www.csfd.cz/film/283637-kurokawa-no-techo/ kde si společně s Ryoko zahrála. OST je opět povedené, seriál je dokonalost sama, má klady první sezóny a přidává další. ()

Season 3 (2014) (S03) 

Kolik sezón může řadit Doctor X na TV obrazovkách? Tolik, kolik Dr. House, pokud budou scénaristé schopní přicházet se zajímavými nápady, neuhnou z původního konceptu směrem k osobním vztahům. To se však ve třetí sezóně vůbec neděje. Naopak prudce se zvyšují sázky vynikající herec Kinya Kitaoji jako nový ředitel nemocnice Tendo, který chce svoji reformou změnit japonské zdravotnictví je opravdu výživný a silný charakter, skutečné chodící distingované charisma. Jinak seriál spoléhá na staré a původní postavy, pár jich přivádí zpět, mocenský boj je tak opět velmi výživný. Seriál navíc dá nahlédnout trochu do minulosti i budoucnosti Michiko. Z hostujících herců nikdo výrazný kromě té kočky v roli modelky s nádorem v páteři. Michiko je v této sérii možná až trochu moc expresivní, nejsem si jistý, jestli Yonekura zvládne urvat cenu pro nejlepší hrečku i potřetí v řadě, nicméně seriál má stále vysokou sledovanost - v průměru 23%! Takže zase hit sezóny, v srpnu bude mít Yoneukra 40, tak jí přejme, ať kromě seriálové kariéry ještě nakopne tu filmovou, za svoje schopnosti a talent by si to vážně zasloužila. ()

Season 4 (2016) (S04) 

Jestliže minulá sezóna byly 4 hvězdy s hodně odřenými zády, tak tady je to bez debat. Seriál se sice relativně pomalu rozjíždí a některé díly jsou slabší, ale od poloviny je stoupající kvalita a napětí, Michiko opět ve slonovinové věži Totei University Hospital se všemi těmi neschopnými profesory, patolízalskými doktory, drzými pacienty. Prostořeká a přímá Michiko Daimon si s nimi však hravě poradí silou své sokratovské osobnosti, která nejen uzdravuje a léči operacemi, ale hlavně přináší lidem sebepoznání a změnu života k lepšímu. V sérii uvidíte staré známé, pár hostů (např. Kuroki Meisa), hudba standard jako vždy Sawada Kan. Otázka je kam neporažený chirurg Daimon Michiko zavítá příště, sledovanost 21,49% takže jeden z hitů japonské sezóny 2016, určitě se nevidíme s Yonekurou Ryoko naposledy a já marně čekám, kdy dostane šanci na stříbrném plátně. ()

Season 5 (2017) (S05) 

Hrozně těžko se mi to říká, ale doktor X, Daimon Mičiko (Jonekura Rjóko) tentokrát nedosahuje kvalit svých předchůdců. Kromě dvou výjimek je těžce potlačená lékařská stránka, respektive je značně monotematická, působí to jako případy onkologického oddělení. Tento nedostatek je vynahrazen tím, že tvůrcům se povedlo trochu více vykreslit osobní životy kolegů Mičiko a rozhodně to není nuda. Mičiko stále přivádí i zaryté dinosaury nejen k šílenství, ale i sebepoznání a nečekanému jednání, které se od nich ve slonovinové věži univerzitní nemocnice čeká. Svědomí a stud dlouho potlačované se náhle rozjede naplno u některých, navíc mladí spolupracovníci ji přímo uctívají. Po této stránce funguje 5. sezóna asi nejlépe ze všech. Jenže nemá to prostě to napětí a scenáristickou propracovanost, jako dřívější sezóny. Lékařská stránka působí až příliš často jako výplň, na japonské poměry však stále rekordní sledovanost 20.73%. Závěr dává tušit, že tvůrci chápou, že vyčerpali svoje mantinely a musí nutně značně otočit kormidlem buď do minulosti, nebo budoucnosti Mičiko a učinit seriál zajímavějším mimo obvyklou šablonu. Navíc Jonekura zde na mě působila občas unaveně, jakoby jí to celé zmáhalo. Přesto bych jí přál ještě jednu úspěšnou sezónu a větší šance posunout kariéru do filmů. ()

Reklama

Reklama