Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Recenze (472)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Sprostá slátanina, která z vás doluje slzy sbíječkou za doprovodu vyloženě odporných hereckých výkonů. Nevěřím jim ani nos mezi očima. A tomu scénáři už vůbec ne (ta předloha musí být strašná). Tohle je film natočený podle pravítka s kružítkem. Kevin Spacey tehdy asi neměl do čeho píchnout. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Máme-li film podle literární předlohy Johna Grishama, je jakási scénáristická kvalita zaručena. Je vymezena, abych tak řekl, zdola i shora: nehrozí nám ani béčkový blábol, ani umělecký zážitek. --- Typickým (původně výlučným) Grishamovým žánrem je „legal thriller“. Já bych to spíš nazval morální drama. Ve svých dílech rozvíjí fiktivní právní kauzy a umísťuje postavy reprezentující typické morální postoje k nastoleným problémům. --- Pokud jde o výstavbu příběhů, Grisham dobře zvládá stavební prvky rodinného bestselleru a pevně se jich drží. V morálním vyznění vždy následuje ten směr, který za správný pokládá mediálně nejsilnější část americké veřejnosti. To činí Grishama úspěšným, a současně vylučuje uměleckou kvalitu. Úkolem umělce není nás pohodlně ujistit, že vnímáme a cítíme správně, nýbrž otevírat nám alternativní, v nejlepším případě zcela originální pohledy na důležité životní otázky, naše názory vystavovat konfrontaci a stimulovat jejich kvalitativní rozvoj. --- Do takového rizika Grisham nejde. Pokud by například v daném příběhu jen obrátil rasy všech zúčastněných (černí gauneři by znásilnili bílou dívenku, její bílý otec je za to odstřelil, atd.), přiblížil by se realitě (takových případů je podstatně víc), jenže by riskoval rozporné přijetí díla. To Grisham nechce. Chce prodávat. --- S Grishamem, knižním nebo filmovým, jsme pevně na půdě mainstreamové popkultury. Přijatelné jako odpočinek po těžkém dni. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Výborné soudní drama, kde McConaughey s Jacksonem excelují. Do toho jim sekunduje kouzelná a půvabná Sandra Bullock a nekompromisní Kevin Spacey. Hvězdně obsazené, výborně zahrané, a i přes svou délku hodně působivé drama, které člověka ani na moment nenudí. Jak nemám rád dlouhé filmy, tak tohle se mi sakra líbilo. Čas zabíjet má chytře sepsaný scénář s hodně silnou pointou, která v závěrečné řeči McConaugheyho v soudní síni dostane nejednoho diváka. Mě osobně film hodně překvapil svou sílou, závažností a brutalitou. Film má poselství, které je nadčasové. 90% ()

stration 

všechny recenze uživatele

Výborný soudní thriller. I přes svou délku slušně odsýpá a nemá hluchá místa. Z excelentního hereckého ansáblu mě osobně nejvíc zaujal Keifer Sutherland, který zde svého otce přehrává. Závěrečná dojemná řeč je velmi dojemná :-). ()

repe 

všechny recenze uživatele

Odsouzen. Právem či ne? Je pravda, že 149min toho thrilleru s rasistickým podtextem bylo skoro dost, ale i přesto jsem si to užil. Herecké výkony Spaceyho i McConaugheye a závěrečný projev obhájce před soudem mě utvrdily v to, abych dal o hvězdu víc. "Now imagine she's white." ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Dobře natočené, bavilo mě to sledovat, těch pár klišé zase tolik nevadilo, mohlo se ještě trošku přitlačit na pilu, občas tvůrci jako by "ucukli", aby už to nebylo drsné moc. Závěrečná řeč by mě teda nepřesvědčila. SPOILER: Sorry jako - ale omilostnit plánovanou vraždu? Nejsem sice právník, a s otcem znásilněné holčičky musí soucítit snad všichni, ale v reálném světě by proces takhle idylicky dopadnout nemohl, ne? Snad. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby jeden z nejlepších filmů Joela Schumachera, i když je fér poznamenat, že s předlohou od Johna Grishama a hodně povedeným scénářem od Akivy Goldsmana to ani jinak dopadnout nemohlo. A Time to Kill je brilantní soudní drama, které dokáže pozoruhodně propojit ty nejtěžší zločiny jednotlivců s toxickou a neutuchající mezirasovou nenávistí v americkém Mississippi a navíc dát vše do patřičného kontextu. Luxusní herecké obsazení od zapáleného (což je v souvislosti s dějem mírně nekorektní, ale já to tak na první dobrou nemyslel) idealisty Matthewa McCounaugheyho přes roztomile správňáckou Sandru Bullock až ke slizkému a nesmířlivému Kevinovi Spaceym je prostě boží. Oni jsou tu boží ale všichni včetně Samuela L. Jacksona či Donalda Sutherlanda. Jeden z top filmů ze soudní síně s mimořádně sugestivní závěrečnou řečí tehdy sedmadvacetiletého Matthewa McCounaugheyho, pro kterého to byla vlastně první opravdu velká a charakterní role v pravém slova smyslu. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších adaptácií grishamoviek (spolu s vyvolávačom dažďa od coppolu). Film má dosť slušných príbeh, dobrú gradáciu a scény v súdnej sieni sú zručne natočené, takže budete pri nich zatajovať dych. Dobre dopadli i časti filmu zaoberajúce sa ku-klux-klanom. obe dejové línie sú pritom prepletené veľmi solídne, takže výsledkom je nadpriemerný film. ()

TominoLa 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů ze soudní síně s excelentním obsazením. Matthew McConaughey a jeho nejlepší role. Jeho závěrečná řeč mě vždy dojme. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

I přes veškeré výhrady zdařilý film. To, že je tam hodně postav a dost souběžných akcí, je pieta k předloze, tudíž není moc co vyčítat. Schumacherovi se podařilo zachytit skvěle vyhrocenou atmosféru, kdy stačí málo a rozpoutá se nesmyslná pouliční válka. V neposlední řadě má Time to Kill naprosto famózní obsazení, z nějž vůbec nikdo nezklame. McConaughey i přes relativní nedostatek charismatu roli uhraje solidně a uvěřitelně, Bullock mi tu vůbec nevadila a hrála dobře, Spacey si roli náležitě užil, oba Sutherlandové jsou taky výborní. Zkrátka casting se fakt povedl. Schumacher to citlivě vyvážil, a i když je dvě a půl hodiny fakt moc a zkrácení o patnáct až dvacet minut by nevadilo, pořád jde o nadprůměrný právnický thriller, který se poměrně věrně drží předlohy. A těch pár věcí v podobě pár nelogičností nebo až příliš šťastného konce se dá s klidným svědomím odpustit. 70% ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Napínavé soudní drama, kterému dominují herecké výkony Matthewa McConaugheyho a Samuela L. Jacksona, kterým po mrazivém úvodu nejde nefandit. Jen to mohlo být o fous kratší a o něco méně černobílé (šablonovité). ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film to byl dobrý (tedy za tři hvězdy) - i když jsem se díval jen do té, doby, když se tam objevil Ku-klux-klan. Poté jsem usoudil, tohle rozhodně není film pro mě - a kdybych měl uvést všechny svoje domněnky, proč pro mě není, potom by jich bylo opravdu hodně, včetně salonního způsobu vyprávění. Tahle jsem tedy Schumachera vyhnal kozí brankou; prodal jsem ho za tři hvězdy. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Slušný film natočený podle velice poutavě napsané knižky. Jako tradičně má člověk trochu jiné představy o filmových zpracováních dobrých knih, ale tohle patří k těm zdařilejším. McConaughey hraje velice dobře... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Z Grishamovy předlohy se povedlo dostat solidní snímek, který však vypuštěním některých postav dostává logické trhliny (tak třeba jak přišel chudý dělník z pily k zánovní M-16). Stejně dopadla opačná snaha, a sice dostat do příběhu co nejdřív atraktivní postavu studentky práv (S.Bullocková), což tvůrci přehnali natolik, že se zcela nemotivovaně objeví ještě před vraždou obou násilníků, načež se později svěří, že ji do města právě tato vražda přivedla. ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Nebudu psát dlouhý komentáře abych si něco dokázal. Napíšu tu jednoduše. Prostě debilní, nereálná blbost (Jak by mohl být člověk, který zabil dva lidi před soudem, postřelil policistu zproštěn obžaloby?!), která tu má současných 78%, které fakt nechápu. Co v tom filmu je tak užasného. Nemluvím o režii. Jediné co tu stojí za zmínku jsou herecké výkony a také kvuli nim tomuhle filmu davam 2*. Jinak to byla ubohá sračka, kde jsou černí oslavování a ukázáni v tom nejlepším světla a mi bílý občané je opět "diskriminujeme". 30% za herecké výkony. Vše ostatní 10% !!! Dejte si facku tvůrci. Do koše s těmahle sračkama. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodou jsem zachytil v tv tenhle kousek o kterym jsem neměl ani potuchy. Moji pozornost upoutalo docela luxusní obsazení v čele se Samuelem. A zápletka byla rozjetá skutečně velkoryse! Ikdyž pak film trochu ztrácel dech, je to hodně slušně odvedená práce. Nicméně pár vítek mám: Matthew mě úplně nepřesvědčil a řada postav a linií v příběhu působila trochu nedotaženě nebo nevyužitě. K tomu jsem ještě musel přežít dost příšernej dabing, ale to ve své známce neberu v potaz... ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

No, tak koukám, že McConaughey válel už u svého v podstatě prvního filmu. I za tohle by si vlastně zasloužil alespoň nějakou nominaci na ocenění, ale což. Spacey opět perfektní "záporák", ten se pro podobné role prostě narodil. Je to vynikající film svého žánru a ze závěrečné řeči musí mrazit snad každého. A člověk pak jen kroutí hlavou, k čemu ty soudy dnes jsou a jak vlastně chápat slova vina - nevina, nebo jestli třeba taky neexistuje něco mezi tím. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Viděno znovu po mnoha letech jiným pohledem hned po přečtení knihy, film jako vždy velmi ořezaný. Skvělá plejáda kvalitních herců, velmi dobře natočené, ale kniha jako vždy mnohem lepší. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Podívat se na tento film v dnešní době může být trochu podvratné v jeho vnímání, protože otráveným lidem jeho konec může naznačovat shovívavost ke zločinům za určitých společenských okolností. :-) Dnes už ten film zastaral, je příliš dlouhý, je trochu předvídatelný a rád by dostal nějaké ceny metodami, které frčely v devadesátkách. Ale dá se ocenit obsazení - pro filmového fanouška je lahůdka vidět takovou sbírku herců v před-slavném období, Konafy i Spacey jsou ve formě a závěrečná věta monologu Konafyho je příkladem kvalitního sarkasmu. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama