Reklama

Reklama

Solaris

  • USA Solaris
Trailer

Obsahy(1)

Budoucnost, asi za 100 let. Osamělý psycholog dr. Kelvin přemýšlí a reflektuje všechny okolnosti, jež vedly ke smrti jeho manželky. Je ale vyrušen naléhavým vzkazem Gibariana, starého přítele, který je kdesi daleko na vesmírné expedici u planety Solaris a přes videozáznam žádá Kelvina, aby přijel a pokusil se objasnit záhady, ke kterým na stanici dochází. Ale po příletu na stanici doktor zjistí, že Gibarian spáchal sebevraždu a další kolegové jsou paranoidní a na pokraji sil. Kelvin se ocitá v propleteném a velmi podivném zajetí vlastních myšlenek, nezodpověditelných otázek a pochybností. Je pod extrémním tlakem emocí a vizí, které se všechny nějak dotýkají vztahu k manželce, která se mu zjevuje, aniž by věděl, zda je skutečná, mrtvá anebo je to jakýsi klon, který vytvořilo jeho podvědomí? Může se oživit a změnit minulost? Může znovuobjevit ztracenou lásku?

Podkladem k filmu Solaris se stal stejnojmenný a světoznámý sci-fi román Stanislawa Lema, který zfilmoval v r. 1972 slavný Andrej Tarkovskij. Námět je výzvou pro režiséra Soderbergha (získal Oscara v r. 2000 za Traffic) a hollywoodskou produkci v čele s Jamesem Cameronem, aby znovu prozkoumali a objevili svět planety Solaris a v emotivním oparu milostného příběhu se pokusili objasnit záhady kolem vesmírné expedice. Příběh Solaris sleduje tři světy: jedním je Solaris, druhý je minulost - svět na Zemi a třetím světem jsou sny a představy dr. Kelvina. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (398)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Komorná dráma o troch členoch posádky vesmírnej misie, ktorí sú psychicky vyčerpaní a neveria si navzájom. Solaris v nich totiž prebudí túžby, ktoré ich dokážu naplno ovládnuť. Pozornosť sa upriamuje najmä na postavu dr. Kelvina, ktorého pohlcuje vlastná minulosť a práve na expedícií s ňou musí zviesť rozhodujúci boj. K tejto téme poznám lepšie seriálové príklady: Futurama (zábavnejšie a dejovo rozvitejšie) a Black Mirror (dramatickejšie). ()

masr 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který u mě po několkerém shlédnutí putoval ze dvou hvězd až téměř na pět... Hodně mu tady na csfd v hodnocení ubližuje jeho zařazení: není ani sci-fi, stejně jako není romantický. Kdo něco takového hledá, nedočká se toho. Je to totiž film melancholický. Všechno podstatné z tohoto filmu shrnují Gibarianova slova: "Nechceme další světy, ale nějaký nám blízký". Celý film je jen hledáním blízkého světa, jediného podstatného - všecko ostatní je nedůležité. Ten svět už není a člověk by jej chtěl, přes jeho nedostatky; chtěl by ztracený klid a vrátit něco, co už zmizelo... Zpytování a bolest minulosti, to je čirá melancholie... ()

Frankie 

všechny recenze uživatele

Teprve člověk, který se vzepře svému svědomí může dojít odpustění. A nemusí ho přitom vyzývat k přehodnocení svých činů majestátně mystická planetka, neboť "člověk vždy v novém světě hledá spíš své zrcadlo". Soderberg rozvážný a možná trosku okatě bloumající nad údělem hříchů minulosti, která nás stejně jednou doběhnou. Svědomí nelze uspat ani potlačit, ovšem vždy je zde naděje, že pro ty odvážnější je tu připravena cesta k nápravě. ()

honzii 

všechny recenze uživatele

Není to přímo zápletka, co mě u tohohle filmu srazilo do kolen. Byla to forma. Krásná poetická hudba spolu s úžasnými obrazy.. Velmi se mi líbil i způsob vyprávění (flashbacky).. Steven prostě umí vyčarovat atmosféru. Možná bych zpíval jinak, kdybych viděl starý Solaris od Tarkovského. Uvidíme. ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Solaris není ten tip filmu, kterej nacpete do devadesáti minut jako bylo pokusem zde. Vzhledem k předloze a i tarkovskeho verzi, jsem byl hodně zklamán. Přitom vizuální stránka.filmu velice fajn, ale to je tak vše a Nataša to asi nespasí. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Film Solaris z roku 2002 je remakem adaptace stejnojmenné knihy od Stanisława Lema. Tu jsem kdysi dávno četl a pamatuji si, že mě nebavila a nudila, i když měla málo stránek. Navíc americké předělávky dobrých filmů jiné produkce jsou často špatné. Nic moc výchozí pozice, přesto jsem se odhodlal a zkusil jej. Bohužel to dopadlo zcela dle očekávání. Hodnocení je jednoduché, nebavilo mě to. Navíc se George Clooney do své role vůbec nehodil. Režiséru Stevenu Soderberghovi žánr sci-fi také nesedl a nedokázal vybudovat potřebnou atmosféru, která je u tohoto díla naprosto zásadní. V budoucnu určitě někdy zkusím Tarkovského verzi, ta bude minimálně atmosférou jistě mnohem poutavější. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme skutočne označenie "pomaly tečúci príbeh" nadobúda nový rozmer. Verím, že práve kvôli tomu sa vo veľkej väčšine prípadov nestretne s nadšením a komerčne dopadol presne tak ako všetci očakávali. Určite však ide o pôsobivý príbeh, dokonalú vizuálnu stránku a potrebu zamyslieť sa hlbšie. Predlohu som nečítal, takže zrovnávať nebudem. Určite sa však k dielu ešte vrátim. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Neoriginální, ale pro mnoho lidí rozhodně zajímavý snímek. Hudba perfektně podkreslovala tahy kamery. Atmosféra zvládnuta na jedničku. ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

Hodně divný film. Místy jsem opravdu nechápal oč tam kráčí. Vzpomínkové návraty na Zemi mě přišly celkem nelogické a celá ta tajemná armosféra mi pochopení filmu příliš neulehčovala. ()

baXter 

všechny recenze uživatele

Ufff, chtěl jsem se podívat na pořádné sfi-ci a tohle vypadalo fakt slibně, Clooney, produkce James Cameron, ale nakonec to byla nuda obrovská. Totálně mě to uspalo a unudilo. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Přímo na solar. V tom špatném slova smyslu. Knížku jsem četl tak 15 let zpátky a moc dobře si pamatuju, jak mě ta atmosféra na lodi přejela. Ale co bylo ksakru tohle - to ví asi jen Soderbergh. Tomu filmu chybí vše co má Lemova předloha. ()

Junglista odpad!

všechny recenze uživatele

Teda příště bych snad radši trpěl hodinu a půl někde v kostele a asi bych se víc bavil než u tohohle děsu. Hodina z toho sou záběry na Jiříka, jak čumí 10x jinak, pak se asi ke střihu přimotal Michael Bay a asi v zájmu udržení pozornosti diváka do filmu vnes trochu epilepsie. Ale ani to nepomohlo. Ke konci sem byl akorát čim dál tim nasranější, u čeho že to zabíjim čas. Totální omyl... ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Film si žádá spíše citlivého, vnímavého diváka, který očekává pomalý a velmi komorní film. Hezky natočené, vizuálně podmanivé, samotná práce s kamerou je výtečná, nechybí jemná poetika, příjemná hudba, dobré herecké výkony, vše provází smutná melancholická nálada. Divácky mi přijde o něco přístupnější než adaptace od Tarkovského z roku 1972, aniž by došlo k eliminaci té umělecké složky... Nakonec jsem přesvědčen o nadprůměru, i když snímek vyznívá emocionálně chladně a hlubší význam nemá, připadá mi zajímavější než většina sci-fi filmů založených na akci či efektech... 80 % ()

Daae 

všechny recenze uživatele

Po přečtení vynikající knížky Stanislawa Lema musím pochopitelně na hvězdičkách ubrat. Vždyť Soderbergh změnil, co se dalo! Postavy, jména, scény ... Dokonce i planeta Solaris měla vypadat jinak - pevná planeta s plazmatickým oceánem tvořící úžasné symetriády, ne jakási "mlhovina" (ovšem hrající krásnými barvami). Navíc jsem se těšila na ta jejich dvě slunce :) Natacha McElhone se krásně hodí do role Rheyi (nebo-li Harey) a netuším, co si myslet o takovém Clooneym. Zprvu jsem nevěřila, že by byl vhodným Kelvinem, ale celkem to zvládnul. Musím ovšem přiznat, že jeho návrat na Zemi (o které v knize akorát spekuloval) byl moc pěkně udělaný a nebýt nepochopitelného zakončení, odcházela bych od obrazovky ne rozpačitá, ale celkem potěšená. ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem knižní předlohu Lemova příběhu, neviděl jsem ZATÍM ani Tarkovského původní Solaris, ale to co mi naservíroval Steven Soderbergh mě naprosto uspokojilo. Nevím do jaké míry by moje hodnocení ovlivňil fakt, kdybych jeden z těchto příběhů znal již dříve. Všechno však v tomto filmu skvěle funguje, herecké výkony, kamera, klaustrofobické až skličující prostředí, které mi do jisté míry připomínalo The Thing od Johna Carpentera. Zkrátka perfektní! Takhle "zažranej" jsem dlouho do žádnýho příběhu nebyl! 10/10 ()

Haymar 

všechny recenze uživatele

Melancholicko-psychedelicko-halucinogenní úlet (Soderbergh musel být úplně na šrot), který si hraje na "umění", přitom nedokáže ani "zamaskovat" onu všudypříomnou obrazovou i scénaristickou prázdnotu! Výsedkem je úmorná (téměř 2-hodinová!!) nuda, kde stojí za hvězdičku snad jen George Clooney... ()

airwolfis 

všechny recenze uživatele

Film, díky kterému jsem před osmi lety utekl z kina. Teď, po osmi letech, jsem tomu chtěl dát šanci a zapnul si jej v televizi, ale takovou schízu už jsem dlouho nezažil. Nějak jsem vůbec nepřišel o co v tom filimu vlastně jde. Tak jsem u toho alespoň usnul spánkem spravedlivých s vědomím, že jsem o nic podstatného nepřišel. ()

Hyb_rid 

všechny recenze uživatele

Asi během první čtvrt hodiny jsem si uvědomil jednu věc ... tohle mi něco připomíná, tak jsem se během soustředění na dialogy snažit pátrat v paměti až mi to docvaklo. Kubrick - Vesmírná odysea s tím rozdílem, že detailní záběry v Solaris jsou znásilněny někdy až nesmyslně brutálním střihem. Také velmi cením schopnosti Clooneyho a McElhone vyjadřovat spoustu pocitů a nevyřčených frází výrazy obličejeo poznání méně už doceňuji hudební doprovod. Ne že by snad byl nějak špatný, jen mi prostě nesedí jeho tichá stereotypnost tím ovšem netvrdím, že se do snímku nehodí. ()

willis 

všechny recenze uživatele

Nejvíc jsem se těšil na symatriády, mimoidy a jiné útvary které vytváří inteligentní ektoplazmatický oceán. Toho jsem se nedočkal. Soderbergh úplně vynechal linii výzkumu planety a soustředil se jen na dr. Kelvina a Rheu. Díky dobrým hereckým výkonům podbarveným úspornou hudbou a kvalitní režií sledujeme zajímavý, spíš filozofický příběh, než scifi. ()

Spectre 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s pôvodným Solarisom sú to veľmi slabé 2*. Keď to zoberieme ako bežný film, tak s nadsadením hodíme tých 3. Snaha bola ale jednoducho to nefunguje tak, ako by malo.... a je to škoda :( --- PRE DOPLNENIE: Aby si niekto nemyslel náhodou niečo zlé, tak samozrejme Clooney hraje klasicky výborne, ale v tomto filme mal holt smolu :-P ()

Související novinky

Clooney ve vesmíru

Clooney ve vesmíru

22.12.2010

Zní to jako podivná kombinace, ale George už si žánr sci-fi vyzkoušel v Solarisu. Snad mu tedy bude slušet skafandr i ve vesmírném thrilleru Gravity, který pro studio Warner Bros. natočí Alfonso… (více)

Reklama

Reklama