Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (155)

Uhorčík - Episode 1 (2021) (epizoda) (S02E01)

  • Epizóda si uťahuje už tradične zo slovenských politikov, konkrétne z Matovičovho „Live? Oh no.“ vystúpenia v Bruseli či z Dankovho bozkávania výložiek. Okrem toho obsahuje narážky na filmy Zachráňte vojaka Ryana (1998), Barbar Conan (1982) a Terminátor (1984). (ČSFD)

Městečko South Park - Nakládačka (2004) (epizoda) (S08E04)

  • Úmrtia ľudí v Buttersových spomienkach parodujú isté filmy: muž a žena prepolení na pol káblom paroduje Loď duchov (2002), muž zbierajúci svoje orgány počas toho ako vykrváca paroduje Zachráňte vojaka Ryana (1988), muž rozdrvený osvetlením a žena prepichnutá kolom paroduje Nezvratný osud (2000) a žena elektrizovaná osvetlením, ktoré spadlo na jej manžela, muž udupaný davom počas toho, ako všetci utekajú a vrieskajú, zatiaľčo Butters stojí v strede pokrytý krvou, paroduje Carrie (2002). (Real Tom Hardy)

Simpsonovi - Sirotek Milhouse (2007) (epizoda) (S19E06)

  • Scéna, ve které příslušníci námořnictva přichází oznámit Milhouseovi, že se jeho rodiče ztratili na moři, je parodií na podobnou scénu z filmu Zachraňte vojína Ryana (1998). Během jejich příjezdu zazní skladba „Adagio for Strings“ od Samuela Barbera. (peeteno78)

Titanic (1997)

  • Český kaskadér Martin Hub, který si zahrál i malou roličku (stejně jako například v Zachraňte vojína Ryana, 1998), v čase premiéry vyprávěl: "Hraju tam českého pasažéra, kterého kvůli tomu, že je z chudších vrstev, zastihne voda ve spodním podlaží lodi, kde se snaží zachránit svého synka. Má krátký dialog s postavou Leonarda DiCapria a začne utíkat pryč. Vybere si ale špatný směr a chodba je i s ním prudce zaplavena. Točili to tak, že nechali vodu z připravených kontejnerů (jeden je větší než nákladní vagón) prorazit dveře. Nejdřív se to snažili udělat ve studiu. Jenže jim tam nevyhovovalo množství vody. Byla po pás a nebylo z toho jasné, co její proud udělá s člověkem. Přidali další kontejner - vody bylo tak po prsa, ale to nestačilo. Tak se rozhodli postavit celou chodbu lodi, ve které se to má odehrávat, venku a kontejnerů tam dali šest. Neměl jsem strach, ale nevěděl jsem, co se mi může stát - jediné, co jsem si předtím zkusil, byly ty dva kontejnery. Faktem je, že bezpečnostní opatření neponechávala nic náhodě: na konci chodby pokračoval koridor, u kterého bylo rozestavěno kolem čtyřiceti záchranářů, včetně mých kolegů, kteří mě měli chytat až poletím s proudem vody ven. Tak jsme se do toho dali. Nejdřív jsem stál od dveří sedm metrů, a to jsem viděl jen stěnu vody, jak se na mě řítí, ale stačil jsem se otočit a nějak se na náraz připravit. Jenže režisérovi se to pořád ještě nelíbilo. Měl pocit, že je na mně vidět, jak se do té vody pokládám. Ta scéna se nakonec opakovala čtyřikrát. Potřetí jsem si říkal, že to snad není pravda, že se všechno daří bez zranění. Nakonec jsem stál jen metr od dveří a tam už se nedalo dělat nic jiného, než reagovat na dveře, které ten příval vody vyrazí. Náraz o stěnu mě omráčil, ale s tím proudem jsem vylétl ven tak rychle, že se mi nic víc nestalo. No, bylo tleskání. Kaskadérské práce si tam váží a když ještě k bezchybnému výkonu přidáte trochu toho herectví, jsou pro vás ochotni udělat první poslední." (NIRO)

Bitva v ústí Šeldy (2020)

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o nizozemský film s omezeným rozpočtem 14 milionů eur, ušetřil režisér Matthijs van Heijningen jr. tím, že bitevní scénu zkoušel pouze s herci a kaskadéry, bez štábu. To mu umožnilo důkladně připravit choreografii akce ještě předtím, než se roztočily kamery, a scénu se mu podařilo natočit za pouhé tři dny (úvodní scéna filmu Zachraňte vojína Ryana se natáčela šest týdnů). (Johnny.ARN)

Společnost hrdinů (2013)

  • Ve filmu Zachraňte vojína Ryana (1998) utrpí postava seržanta Horvatha, kterou hraje Tom Sizemore, smrtelné zranění a před smrtí ho odmítne slovy: „Je to jen zranění.“ V tomto filmu postava Toma Sizemora, Dean Ranson, dostane smrtelné zranění a před smrtí ho odmítne slovy: „Jsem v pořádku.“ (Johnny.ARN)

Frank Darabont

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama