Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj úvodní minisérie začíná někde ve střední Americe uprostřed národně-osvobozeneckého boje. Novinář Mike Donovan (Marc Singer) zde natáčí své válečné zpravodajství, když se najednou na obloze objeví obrovský mimozemský koráb. Během krátké doby jsou tyto koráby nad všemi většími městy. Návštěvníci přicházejí s přátelskými úmysly - chtějí pouze využít naše továrny na výrobu chemikálií, kterých se jim na jejich planetě nedostává. Na oplátku nabízejí jejich znalosti a technologie (např. lék proti rakovině). Návštěvníci vypadají jako lidé v červených oblecích, pouze jejich oči musí před prudkým světlem chránit brýle a mají také jiný hlas. Skutečná jména Návštěvníků by byla pro pozemšťany nesrozumitelná a proto si říkají jmény, obvyklými u nás na Zemi (rozuměj v Americe). Jejich hlavními představiteli jsou velitel John, zlá a všehoschopná lady Diana a hodný ňouma Willy (Robert Englund alias Freddy Krueger). V rámci biologického experimentu Návštěvníků dochází ke spojení muže z jejich planety Briana a lidskou dívkou Robin. Postupem času se ukazuje, že vzhled Návštěvníků je pouze biologická schránka, pod níž se skrývá jejich pravá podoba jakýchsi plazů. Jejich úmysly nejsou zase až tak přátelské, jak se zdálo a hlavním cílem je vysát z pozemských zdrojů všechnu vodu a také použít místní obyvatelstvo jako svou potravu. Jejich přítomnost na Zemi se mění v totalitní diktaturu využívající řadu lidských kolaborantů ke spolupráci. Ale to už se formuje nejen v horách odboj proti zlým vetřelcům pod vedením doktorky Juliet Parrishové (Faye Grant) a dívka Robin zjišťuje, že její těhotenství s mimozemšťanem Brianem asi nebude úplně normální... (vitajak)

(více)

Recenze (25)

gouryella 

všechny recenze uživatele

Trikove na dnesni dobu pusobi tento serial trosku vtipne, ale jinak nadprumerna podivana a ve sve dobe urcite jeden z nej scifi kousku..... ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Začalo to docela zajímavě, ale v kontextu seriálu to hodnotim celkově na odpad. Nejvíc se mi líbilo, jak emzáci chodili pořád jako lidi a bavili se anglicky, i když je nikdo neviděl :)) ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Když koloval v 80 letech na videokazetách, byl jsem jím nadšen jako jednou z nejlepších mimozemských invazí. Dnes sice po trikové ztráce trochu ztratil šmrnc, na druhou stranu mu však současná situace v Evropě dodává zcela nový, děsivý rozměr vizionářské předpovědi, před kterou Nostradamus musí blednout závistí. Už nepůsobí jako pouhý starý seriál, ale svým způsobem spíš jako proroctví, které člověk prožívá v přímém přenosu. Zatím to vypadá, že jsme někde v závěru první půlhodiny (v polovině prvního dílu, pokud sledujete ve formě původní dvoudílné minisérie). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ve své době se mohlo jednat o "Den nezávislosti" ale zub času film ohlodal natolik, že jsem se u něj nudil a občas jen přiblble usmíval, což určitě nebyl tvůrčí záměr. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Toto je prvých 5 cca 90 - minútových epizód (alebo prvých 10 cca 45 - minútových). Treba povedať, že po tých rokoch od uvedenia na ČT 1 (čo tak reprízu vážení ???) tá nostalgia mierne opadla a napr. výkon MARCA SINGERA je na hranici odpadu, ale aj tak je to sci - fi klasika, ktorá nepochybne inšpirovala trebárs DEŇ NEZÁVISLOSTI. A napriek (z dnešného pohľadu) technickej nedokonalosti efektov, dávam pred tvorcami pomyselný klobúk dolu. (25.1.2009) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Už jsem to viděl, ale nějak jsem si to nevybavoval. Až teď po sledování remaku seriálu, jsem se k tomu dostal. Na svou dobu velmi dobře natočené. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Na TV poměry 80tek, dosti nadprůměrná záležitost, inspirovaná románem Sinclaira Lewise z r. 1935 ´Tady Se To Stát Nemůže´. Civilní výkony všech zůčastněných, tomu dodávají nádech až mrazivé autentičnosti a silné atmosphéry, podpořenou Johnsonovým inteligentním scénářem, který nehraje na efekt, ale na psychologii a kde zvláště vyniká Leonardo Cimino v roli Žida, který přežil koncentrační tábor a z jehož scén mám dodnes husinu. Efekty jsou sofistikované a když mám stále na paměti, že jde o tv projekt a v té době, tak nemám výrazně co vytknouti. Badlerová a spol. se zde sice ještě jasně neprofilují, jako v dalších V projektech, ale už dává o sobě rozhodně vědět. Konspirace, politthriller, pseudodokument, akce, napětí, mimozemská invaze (co by asi na toto říkal Wells?), paprskomety, souboje. Je tam zkrátka vše. Pro mě jednoznačně KULT, který patří do mé svaté SF tv s. Trojice...Star Trek, Babylon 5 a V. A na to, že tato frančíza není tak rozsáhlá, jako jiné, vyprodukovala slušné množství doprovodného materiálu, včetně románů, hry na nezapomenutelném Commodoru 64 ZX, krabiček na svačinu, figurek a plavidel.;-)  P. s. plakát jest z tv s. Nikoli z the Original Miniseries, jak se tento počin správně zove. Na ten fešný bílý outfit si Diana musí ještě nějaký ten pá...počkati. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Vesmírná invaze. Bez kvalitních herců, průměrným scénářem i režií a na dnešní dobu směšnými "efekty". Snad se pokračování vydařila lépe, zaděláno tu je, nicméně tento "úvod" je až na křehké výjimky spíše nudným béčkem bez originálního nápadu. Dnes by tenhle snímek nemohl uspět... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mimozemská invázia na Zemi, ktorá predbehla film Deň nezávislosti o jedno desaťročie. Zaujímavé, že predtým sa o to v seriálovom prostredí nikto nepokúsil.  Zápletka je atraktívna, efekty sú na dobu veľmi dobré a je to o viacerých postavách, nielen o tej jednej hlavnej. Marc Singer ako hlavná akčná postava je výborná voľba. Je tu aj paralela s nacizmom - prenasledovanie, odboj, špióni, kolaboranti, drobní hrdinovia. Neduhy by som videl v klišovitosti, mimozemského nepriateľa predsa musíme zobraziť v čo najnesympatickejšej forme, teda nie ľudsky alebo že veliteľom nepriateľov je atraktívna mladá žena. Nájde sa tu aj pár nelogickostí, najväčšia je asi tá, že hoci emzáci prilietavajú v mieri a snažia sa nadviazať priateľské vzťahy z predstaviteľmi štátov, vzápetí útočia na odbojárov zbraňami a svojimi loďami sami a politici sú ticho, ako keby neexistovali. Ale hlavne v akcii a zápletke ide o výborný úvod do neskoršieho seriálu/seriálov. ()

Klenotka 

všechny recenze uživatele

Minisérie samotná je perfektní. Od začátku do konce napínavá, s různými postavami, které mají každá svůj příběh. Zpočátku je to jako v klasickém "katastrofickém" filmu - máme několik postav, jejichž příběhy sledujeme odděleně, aby se všichni v určitý moment setkali. Odkazy na Star Wars potěšily (ať už úvodní melodii falešně hrající školní orchestr či vnitřek lodě nebo souboje mezi loděmi), stejně tak jako naopak to, že si z V zase někdo vzal inspiraci v pozdějších filmech. Triky na svou dobu a na TV produkci povedené. Jediné, co kazí celkový dojem je to, že se mimozemšťani i mezi sebou baví anglicky, to hodně zaskřípe - hlavně ve scéně, která má být klíčová pro "prozření" Mikea Donovana a ostatních lidí (včetně diváků). ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu neskutečně zábavné. Když jsem zaslechl melodii ze Star Wars málem jsem se potrhal s míchy. I po letech umí zaujmout pokud člověk přimhouří oko nad kvalitou triků :) ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Jeden z kultů mého dětství, na který jsem koukal v době, kdy jsem ještě ani netušil co to je sci-fi. Jak to dopadlo dnes? Překvapivě slušně. Na Zemi přilétají v 50 mateřských lodích Vesmířané (neboli Visitors), kteří jsou přátelští, vypadají jako lidé, nabízí technologie výměnou za jisté chemikálie. Postupem času to ale začíná být jinak. Nepohodlní lidé mizí, pod záminkou vědeckého spiknutí začínají mimozemšťani postupně přebírat vládu nad Zemí a rozhodně nevypadají jako lidé. Nechybí únosy lidí, jejich konverze a jejich plánem není nic jiného, než získat veškerou vodu z planety. Děj sledujeme optikou velkého množství hlavních postav. V centru dění je válečný reportér Mike Donovan, který má syna a jehož přítelkyně Kristin dělá mimozemšťanům tiskovou mluvčí. Je tu vědkyně Julie a několik rodin. Taylorovi, Maxwellovi, Bernsteinovi atd. Každý se k mimozemšťanům staví jinak. Někteří zakládají odboj, někteří tu skrytě, tu otevřeně kolaborují, někdo se zamiluje. A ani mimozemšťani nejsou jednotní - někteří ani netušili o plánech na invazi a na Zemi našli štěstí, jiní zakládají pátou kolonu. Pak je tu ultramrcha Diana, která se nezastaví před ničím, aby získala moc. Než člověk pozná všechny postavy, tak je to trošku nuda a nedá se říct, že by to bylo zrovna akční, ale akce plné laserů tu nechybí a kupodivu ani slušné efekty. Po zkušenostech ze sci-fi té doby (Galactica, Twilight Zone, Ray Bradburry) jsem čekal něco horšího, ale mimozemské lodě, čluny, interiéry jsou docela slušné. Solidní rozjezd a 4*. ()

Modráček 

všechny recenze uživatele

Donovane, Donovane, jestli si ani v posledním díle nezapneš ten druhý knoflíček, tak na tebe pošlu toho čínskýho dráculu. Seriál jinak super a Diana je víc než okouzlující. Prostě Ještěrka s velkým "J". ()

papaguy 

všechny recenze uživatele

První dva filmy jsem viděl poprvé jako malé dítě na videu na podnikové dovolené, na kterou nás vzali rodiče. Pamatuji si, že na mě udělaly velký dojem – atmosféra filmu na mě působila nesmírně sugestivně, místy až hororově. Parafráze na fašismus a totalitní režimy je nepřehlédnutelná. Z dnešního pohledu hodnotím jako béčkový seriál s béčkově až céčkově hrajícími herci, s dobrou atmosférou, výbornými nápady, ze kterých někteří autoři čerpají dodnes... a dobře ztvárněnými maskami mimozemšťanů. Máme tedy co do činění víceméně s klasikou žánru... Autoři zřejmě byli spokojeni, tak vytvořili sérii pokračování. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Trikově to je samozřejmě velmi vtipný, ale byl jsem překvapený jak pěkně to funguje v mnoha částech i na dnešní dobu. Tehdy to musela být absolutní pecka, jako svýho času Den nezávislosti. Celkem "uvěřitelná" invaze bez "zbytečných" trikových sarapatiček. ()

3KAVKY 

všechny recenze uživatele

Pilot seriálu "V" se mi zdál nevyvážený. Přes svou velmi dlouhou stopáž je film velmi uspěchaný. Obzvláště na začátku. Pak někdo šlápne na brzdy a konec se táhne jako na sedačku nalepená žvýkačka. Připadá mi jako by někdo chtěl původně mít místo pilotu regulérní sérii, ale rozmyslel si to a celé to sestříhal do filmu. Navíc si "V" trochu podrazilo nohy, když veškeré záměry návštěvníku vykecali před začátkem vlastního seriálu. Já osobně jsem ztratil motivaci pro případné další sledování následujících řad. Tragické a někdy až protivné výkony se daly od béčkových a céčkových herců čekat a docela ladí s atmosférou 80. let. O nostalgii v mém případě ale nemůže být řeč. V době, kdy byl seriál u nás vysílán prvně, jsem byl příliš malý, než abych si pamatoval víc než spolu nesouvisející obrazy. Hodnotím tedy možná moc kriticky. Celkem vtipné bylo ale výtaní mimozemšťanů při příletu do chemičky melodií, pravda lehce upravenou, Johna Williemse z Hvězdných válek. ()

Valenta28 

všechny recenze uživatele

Perfektní, zdařilé, atmosferické a napínavé! Půvabné herečky hrající mimozemské plaze s maskami, několik lidských hrdinů bojujících za pravdu, bezpečí a mír v USA. Nápad perfektní, o efektech ani nemluvě. Nejvíce mě zaujal styl zpracování. Tj. masky, efekty, klíčování tehdejšího stylu, kvalitní promakané zvukové efekty výstřelů a vesmírných korábů, uniformy a zbraně. Zkrátka všechno. ()

Reklama

Reklama