Reklama

Reklama

Slunce vychládá, na Zemi vládne krutá zima a lidé se snaží zachránit. Před sedmi lety byla ke Slunci vypuštěna první kosmická loď Ikaros I, která se měla pokusit Slunce opět rozžhavit, mise ale ztroskotala. Nyní tedy letí k dříve zářivé hvězdě druhý Ikaros s osmičlennou posádkou a hvězdnou bombou, jejíž vypuštění má Slunce znovu zažehnout... Fyzik Capa se ještě předtím, než se loď ocitne v mrtvé zóně, loučí se svou rodinou na Zemi a slibuje, že posádka udělá pro záchranu života na Zemi všechno. Členové posádky během letu přemýšlejí, co zničilo Ikaros I. Pak náhle loď zachytí signál z vesmíru: patří právě zmizelé kosmické lodi. Ikaros II může buď proletět kolem, nebo změnit kurz a stále ještě existující loď navštívit, aby případně získal druhou hvězdnou bombu, která by zvýšila šance na úspěch. Capa, kterého kapitán Kaneda pověří rozhodnutím, nakonec přikáže změnit kurz. Další člen posádky Trey ale není dost pozorný a zapomene přednastavit štíty. Ty se porouchají a způsobí nehodu, která se naštěstí obejde bez ztrát na životech. Štíty je ale třeba opravit zvenčí. Do prostoru vychází kapitán Kaneda a Capa. Vzniknou problémy a kapitán posílá Capu dovnitř. Sám štíty opraví, ale zahyne při tom... Brzy se ale objeví další problém: začne hořet kyslíková zahrada, která je nakonec zničena výbuchem, aby se požár nerozšířil. Ukazuje se, že pro sedm lidí není na lodi pro cestu ke Slunci a zpět dost kyslíku, tři lidé jsou „navíc“... Mezitím se loď přiblíží k Ikaru I a čtyři mužští členové posádky ho prohledávají. Brzy pochopí, že loď její posádka zničila úmyslně – byla to sabotáž. Posádka se rozhodla zadanou misi nesplnit. Navíc se ukáže, že chybí palubní počítač. Nebude tedy možno použít její náklad... Mezitím se Ikaros II od Ikara I oddělí a obě ženy, které zůstaly na palubě druhé lodi – Cassie a Corazonová – se pokoušejí dostat kolegy rychle zpět. Muži mají ale jen jeden skafandr, který dostane Capa. Psychiatr doktor Searle se obětuje, aby se zbývající tři mohli vrátit na palubu. Někdo totiž zničil poklop, který on musí otevřít ručně... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 595)

krvavamera 

všechny recenze uživatele

velké zklamání, nemohla jsem uvěřit tomu, že snímek natočil někdo s tak ostrými režisérskými ostruhami (a ne nějaký debutant). Což o to, zpracování je pěkné, jenže nejdřív se snímek neskutečně vleče (i když to by se dalo přetrpět), zombie nakonci je vysloveně navíc a rozbíjí to, co snímek celou dobu nudně budoval, patosu je bohužel příliš, divák nemá dostatečné množství informací, aby mohl zažívat napětí a fandit, takže vůbec nechápe, kam se hrdina zase žene a proč a už vůbec mu tak nemůže držet palce. A ani s těmi invenčními "záblesky" se to nedá přehánět. bohužel, bezkonkurenčně nejhorší sci-fi, co jsem viděla, a to jsem měla čest i s hodně špatnými snímky. Jinak vnímám Dannyho Boyla jako vynikajícího režiséra. ()

Ole92 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem čekat daleko víc než se mi nakonec dostalo. Řekl bych že průměrné sci-fi s takovou malou zabijačkou uvnitř lodi která na mě asi na celém filmu zaujala nejvíc. ()

cherita 

všechny recenze uživatele

V okamžiku, kdy Capa posílal domů svou poslední zprávu, jsem už věděla, že to bude na plný počet. Můj nejoblíbenější film Dannyho Boyla, který má v sobě všechno to skvělé z jeho předchozích snímků, a k tomu ještě cosi navíc (i když McGregor chybí, to je fakt). John Murphy je génius. A Danny k tomu nemá daleko. So if you wake up one morning and it's a particularly beautiful day, you'll know we made it. .. ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Vizuální námrd a jedno z nejlepších sci-fi poslední pětiletky. Perfektní příběh, zaplněnej dobrejma charakterama, v jedný libový vesmírný lodi. Slunce nám chcípá, takže jsme vytěžili veškerej štěpnej matroš a vezeme ho v obří atomovce rovnou na místo. Ale nastanou problémy... Víc neřeknu, doporučuju všema deseti. 90% ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

I přes poněkud hloupě znějící premisu (která je ovšem nakonec vysvětlená v dodatkových materiálech - viz webpage filmu) se ze Sunshine vyklubala překvapivě hard science fiction, na kterou by byl Asimov hrdý. Působí totiž až překvapivě realisticky a nabízí to nejlepší, co můžeme v rámci žánru vidět. Co víc, i z technického hlediska je očividně pečlivě propracovaná a podložená rešeršemi (i když kvůli některým sporným otázkám je třeba se podívat na ony výše zmíněné dodatkové materiály). Ať už se jedná o psychologii postav, filosofickou rovinu či o nervydrásající napětí, lepší film jsem už dlouho neviděl. Přičtěme si k tomu naprosto fantastickou vizuální stránku, kterou se budete opájet celou dobu a perfektní práci kamery (Boyle se nezapře), úžasné herecké výkony (přestože jsem většinu herců neznal) a fakt, že vás film dojme a fascinuje a těžko se vám bude dostávat z onoho vytržení, do kterého vás dostane… Moc dobře nechápu, proč zde má Sunshine 75% - ode mě má pět hvězd a označení Film roku 2007. ()

driverx 

všechny recenze uživatele

Sečteno a podtrženo je Sunshine výborným filmem převyšujícím podobné snímky natočené ve stejném duchu. Už dlouho jsem neviděl podobně vydařenou sci-fi s tak dokonale vytvořeným prostředím, jaké má Sunshine. Pro mě osobně se jedná o jedno z velkých překvapení a podle mě jde o jeden z nejlepších filmů roku 2007. A to nemá Sunshine v podobě Fontány či 300 vůbec jednoduchou konkurenci. ()

Mortemiss 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem od filmu více. První část nuda, vyhořela jim zahrádka, potom objevili jinou vesmírnou raketu a světě div se, na ní byl nějakej ošklivej týpek se zvráceným smyslem pro humor. Akce začíná až půl hodinu před koncem. Děsná ptákovina ;) ()

Mr.Mick 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálna bomba ktorá hneď od začiatku ulahodí vášmu oku a uchu. Bezpodmienečne jeden z najlepších filmových zážitkov čo som v posledných rokoch videl. A soundtrack je epický! ()

scartino 

všechny recenze uživatele

Navzdory většině negativních komentářů tu musím řici, že se zde jedná o sci-fi přesně dle mého gusta. Na to, že se řadí jako nízko-rozpočťák, tak vizuální stránka Sunshine je naprosto dokonalá. A k tomu, když začla hrát skladba Kaneda's Death od Johna Murphyho(která mi tu teď hraje), byl jsem doslova unesen tou atmosférou, která furt přidává na obrátkách. Ale po té z filmu, který byl přímo pastva pro oči, co se týče záběrů, se začne vcelku rychle měnit v zabijácký thriller o sebeobětování pro lidi na planetě. Režisér nechce do poslední minuty ani trochu prozradit, jak to vše může skončit, určitě to však nebylo na škodu, už jen hlavně kvůli tomu napětí. Celý film, je doslova prošpikován vědeckými absurdity, ale když jsou před kamerou ztvárněny tímto způsobem, tak nemám sebemenší výčitku, co se této oblasti týče. Kdo má rád tuhle tématiku, tak jako já, ať neváhá ;-).85% ()

Pedro Morales 

všechny recenze uživatele

Úžasné, perfektní, vizuálně epické. Jenže pak přijde ta závěrečná třetina a společně s ní prapodivná variace na survival horor, která poněkud pokazí dosavadní skvělý dojem.. Přesto však zasloužené a silné čtyři hvězdy. ()

Mattij 

všechny recenze uživatele

Skvěle rozehraná pastva pro oči i pro duši mi v průběhu filmu zakopla balón do autu a já jej bohužel dokonce nedokázal najít. Rozhodně ne však hloupá - na mé poměry nejspíš snad jen příliš zvrácená. PS. Samozřejmě "tíživost" kdesi uvnitř, kterou Danny Boyle umí vyvolat jako málokdo, všudepřítomná..[70%] ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Dobrých filmů s vymezeným výskytem spekulativních technologií a přírodních jevů, nebo dosud neznámých forem života v díle zasazeném do vesmíru, budoucnosti či alternativní historie není mnoho. Ostatně věděli jste, že žánr sci-fi se ještě rozčleňuje do subžánrů jako: Antiutopie, Utopie , Space opera, Kyberpunk, Steampunk, Hard nebo Soft science fiction, Military science fiction, Apokalyptická a post-apokalyptická sci-fi, Sci-fi anime nebo Technothriller? Těžko říct co z toho je Sunshine, ale je to dobrý. ()

Erik7595 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je Sunshine sci-fi s úžasnou atmosférou a uhrančivým vizuálnym prevedením, ktoré ďalším zhliadnutím dozrieva viac a viac. V kine to bol neskutočný atmosferický zážitok, doslova som cítil ten vesmírny chlad a prázdnotu a v kontraste boli naopak scény na vyhasinajúce Slnko, ktoré boli famózne. I následné pozretia mi táto sympatická scifi lahôdka vyvoláva rovnaké pocity. Je až na neuverenie, čo dokázal režisér vytvoriť, keďže mal obmedzené prostriedky, ale práve preto Sunshine nespolieha na dychberúce efekty, ale skôr na postavy a vybudovanú atmosféru. Z hercov jednoznačne vedie Cillian Murphy, ktorého mám väčšinou spojeného so psychopatickými postavami, avšak tu sa z neho stáva postupne ťahúň celeho filmu, s ktorým si divák vytvorí pravdepodobne najväčšie puto. Čo z výborného pocitu značne uberá ( nie sú to fyzikálne nelogickosti, chcel som sa baviť) je často spomínaná posledná tretina, ktorá mi pripadala rozdiel od zvyšku filmu takpovediac ako päsť na oko. Avšak musím uznať, že svoj zmysel rozhodne má, len ten prechod z atmosferického komorného scifi na vyvražďovačku pôsobí stále mätúco. Avšak ako som vravel, rokmi sa mi celkový dojem na tento film zlepšuje, takže užil som si film ešte o niečo viac. Veľmi silné štyri s nábehom na piatu hviezdu (možno časom). 85 -90 % ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto opusu by se mi jako fanouškovi sci-fi žánru chtělo zařvat podobně jako před lety Robertu Zárubovi v Naganu:„Přepište dějiny!!!“ Dokonalost…velkolepost…sem tam citace jako poklona milníkům žánru…napjatá atmosféra… vystižení nepředstavitelné energie umírající Hvězdy…do nejmenších detailů dotažené prostředí vesmírné lodi… Tenhle film je jako pečlivě vybroušený diamant a srdce každého příznivce sci-fi musí zaplesat. Po letitém zaplevelování žánru béčkovými a céčkovými zbytečnostmi se konečně objevil brutálně přímočarý sci-fi snímek z kategorie řečeno terminologií ratingových agentur AAA+… Možná v člověku po prvním shlédnutí zůstane pár nezodpovězených otázek – ale copak ve vesmíru neexistuje spousta věcí a jevů, které jsou dodnes záhadou pro onačejší specialisty? U mě jednoznačně za plný počet. Po letech musím chtě nechtě hodnocení snížit, ale pořád jsou to slušné čtyři hvězdy. ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Čím víckrát jsem tenhle film viděl, tím více si uvědomuji, o jak ojedinělou záležitost, v rámci poslední let, se jedná. Pro fanoušky vesmírného sci-fi naprostá nutnost. Poctivě vystavěná minimalistická atmosféra, tak typická právě pro Boyla, vykreslena několika skvělými lokacemi vesmírné lodi a všudypřítomným a zneklidňujícím sluncem. Celková vizuální stránka je úžasná. Takhle to má vypadat. ()

Maryinka 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený Boyle svou režií opět nezklamal a odvedl výkon, za který se nemusí stydět, obzvlášť když vezmeme v potaz nízký rozpočet. Téma mě zaujalo (jsem tak trochu blázen do vesmíru). Scénář, jenž je sakra přitažený za vlasy, nakonec beru, přece jen je to sci-fi, i když v posledních cca 30 minutách bych skoro řekla, že došlo ke změně žánru. Postavy se chovaly reálně, leč občas neprofesionálně, příliš se hádaly, byly psychicky labilní a dost chybovaly. Podle mě by na takovou misi vybrali lidi, kteří jsou větší "nadlidé" - určitě by se hlásila spousta odborníků, takže by bylo z čeho vybírat. Těžko se mi věří, že hlavní parta představuje to nejlepší, co bylo k dispozici. Herci odvedli dobrou práci (nejvíce se mi líbila Byrne). Hudba se mi taky líbila, až na tu v závěrečných titulcích, ta na mě byla asi až příliš "experimentální". Kamera byla skvělá, zabírala z nekonvenčních úhlů a věnovala pozornost zajímavým detailům, k tomu občas krásné sluneční barvy v pozadí... Jen na konci to podle mě Kuchler přehnal s "shaky cam", což u mě zapříčinilo mírný zmatek v ději - ne že bych předtím rozuměla naprosto všemu, ale v posledních cca deseti minutách jsem byla doslova dezorientovaná. Hlavní myšlenku závěru jsem však naštěstí pochopila. Konečný verdikt: Jsem trochu zklamaná, potenciál Sunshine měl vynikající, s ohledem na vše výše uvedené to však vidím "jen" na nadprůměr. 7,5/10. ()

Související novinky

Britští záporáci ztratí jizvy

Britští záporáci ztratí jizvy

02.12.2018

S poněkud zvláštní novinkou přišel minulý týden Britský filmový institut (BFI). Organizace stojící například za snímky Králova řeč, Sunshine nebo 28 dní poté oznámila, že přestane podporovat filmy,… (více)

Natalie Portman čeká Anihilace

Natalie Portman čeká Anihilace

05.08.2017

Alexe Garlanda vždycky zajímala nevyzpytatelná budoucnost. Jeho scenáristické portfolio zahrnuje 28 dní poté, Sunshine, Neopouštěj mě a Dredda, tři roky zpátky se pak odhodlal i k režii a nadělil nám… (více)

Ostrovní tvůrci mají napilno

Ostrovní tvůrci mají napilno

02.02.2014

Hned několik slibných filmů od současných renomovaných britských tvůrců nabírá lákavé ohlasy ve festivalovém oběhu a další projekty se připravují. Udělejme si stručné shrnutí. Sean Ellis byl… (více)

Reklama

Reklama