Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři víly, Týna, Mína a Vesna přivádějí na královský ples své dvě mladé schovanky, Isabelu a Felicii (L. Krobotová), kterou si král (D. Švehlík) vybere za nevěstu. Ta druhá, Isabela (H. Vagnerová), přísahá pomstu. Kletbu, kterou vyřkne nad kolébkou malé princezny Růženky, naštěstí zmírní moudrá víla Vesna (S. Postlerová). Zrušit ji ale nedokáže. A tak celé království žije v obavách před blížícím se dnem šestnáctých narozenin princezny Růženky (M. Šoposká). Přes všechna důmyslná opatření Isabela svého cíle dosáhne a celé království upadne do hlubokého spánku. Naštěstí existuje kouzlo mocnější než všechna ostatní – láska. Probudit Růženku se vydají dva zachránci: zahradník Janek (D. Volný) a princ Matyáš (M. Slaný)… Filmové a veršované zpracování klasické pohádky vzniklo na zámku Žleby podle scénáře básníka Jiřího Žáčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

kajas 

všechny recenze uživatele

"Pomoz mi vybrat ženu, Bože, ať se mnou sdílí trůn i lože." A takových básnických perel najde divák víc. Herecké výkony také zrovna nezaujmou (zahradník je naprosto tragický). Za tuhle pohádku by se měl Zelenka, režisér parádní "Nesmrtelné tety" (jejíž hudbu tento film neskutečně vykrádá), pořádně stydět. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

"Přidaná hodnota" týhle pohádky je její veršovaná podoba, ale jinak je to takový nemastný neslaný, prostě slabší kousek. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, že pohádka je veršovaná. Ale bohužel to není k jejímu dobru, mnohdy zní verše hloupě a příliš šroubovaně. David Švehlík jako král je jen o něco málo starší než jeho dcera a vůbec, herecké obsazení je dosti špatně poskládané. Herci v hlavních rolích se mi prostě nelíbí. Kostýmy sudiček byly jak z jiné planety. Ach jo, je mi líto dnešních dětí, pokud na toto koukají. ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Kéž by to nebylo rýmované. Občas to vyznělo spíš komicky. Navíc někteří herci to opravdu přednášeli jako básničku (Krobotová s jejích Ach!) Kdežto Růženka byla opravdová sympaťačka. Kdyby tam ty rýmy nebyly, vytáhla by to Růženka i o dvě hvězdy výš. Moc hezká výprava, sympatičtí herci, jen stupidní rýmu typy Ach! Jen žádný strach a zmiňovaný Schod! Jde ti o život :)) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Prumerna televizni pohadka na jeden z nejznamejsich motivu. S casovym odstupem chvalim herecke obsazeni s Marikou Soposkou v cele. Vtipne jsou i versovane dialogy. Zbytecne podhodnocena pohadka. ()

otík odpad!

všechny recenze uživatele

Moderní verze Šípkové Růženky dopadla naprosto tragicky. Zcela nevýrazní herci, hlavní hrdinové jsou spíše až nesympatičtí, zcela zprzněný původní námět klasické pohádky, digitální růže, nesmyslná kouzla kouzelných tetiček, ... no hrůza, děs, hnus, bída, katastrofa. Dokonce ani hudbu neskládal žádný skladatel. Nikdy více. Hudební režie: Václav Fiala ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Obrazově i scénáristicky trochu zbrklá pozvánka na zámek Žleby, která se jako pohádka nevyrovná ilustracím v mojí dětské knížce. Hudba usnula v operetním župánku, verše především tempu příběhu škodí, herecky překvapivě vyniká Šoposká a hyzdící přebujelé náletové dřeviny. "Dceruško, jde ti o život !" - "Ach!" Základní verze pro nejmenší. 2-3* ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Verše Jiřího Žáčka mi na této pohádce rozhodně nevadili. Naopak mi v tomto směru přišlo, že jinak dost známý námět obohatily. Na začátku pohádky moji pozornost upoutala hudba, abych postupem času zjistil, že jde o další ze Zelenkových pohádek s hudbou ze "second handu" (nejsem si jistý z jakých všech jiných pohádek byla hudba převzala, ale v závěru jsem rozhodně identifikoval motiv z Nesmrtelné tetu), což mě docela otrávilo. Hudba totiž pro mě představuje v jakémkoliv filmu (i v televizní pohádce) dost důležitou složkou. ()

2mig1 

všechny recenze uživatele

Přesně ten případ, kdy si člověk říká, proč se točí tisící verze něčeho a přitom to není ničím jiný. A tak ten případ, kdy herce v kostýmech vnímám v interiérech zámku prostě jako herce v kostýmech. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Veršovaná pohádka je sebevražedný úkol, už v princezně se zlatou hvězdou to párkrát notně skřípalo, ale tady se to nedá přežít ve zdraví. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Přes úvodní skepsi a výčtu jmen, které v pohádce hrají, jsem byl mile překvapen - asi jsem právě videl první pohádku od zlaté hvězdy na čele, kdy je to celé zrýmované, ale funguje to....................moje hodnocení = 6 z 10. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Scénárista či režisér (anebo oba dva) zjevně usoudil, že mu klasická pohádka nestačí, a tak scénář „obohatil“. Bohužel zcela hloupě, takže výsledek je prošpikován topornými moralismy, i novou zápletkou a motivy, jejichž nemohoucnost je, bohužel, nepřehlédnutelná. Kdyby se ti dva nenamáhali s „obohacováním“, mohla to být průměrná pohádka. Takto je výsledek dosti tristní a nespasí to ani snahy osvědčených starších herců... ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Srdce vám samou radostí skáče, po čase smíchu, přijde čas pláče." Tak si tak říkám, že když tuto verzi pohádky zveršovali, že mohli zveršovat i její název a příběh se tedy mohl jmenovat třeba: "O Šípkové Růžence, co měla dva mládence". Můžete dosadit i milence, snoubence nebo zachránce. ()

Janega 

všechny recenze uživatele

"Už rýmujem aj ja, idem s tým do hája." Viac veršovačiek už nezvládnem vytvoriť, takže trochu obdivujem, že to dokázali v celej rozprávke a zároveň zachovali zmysel tých dialógov. I keď rýmovanie v Princeznej so zlatou hviezdou bolo také prirodzené, kdež tu je silené. Je to také priemerne televízne. Skúsim ešte niečo. "Tá rozprávka je ako fas, asi ju spracoval Fantomas." Tak nič. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Pohádka byla to milá, libezná, kdo prince od lháře rozezná? Verše plynuly v růžovém opojení, Růženku hlídali strážní ozbrojení. Kletba zlá uspala princeznu na mnoho dní, ve spánku na lůžku snad o lásce sní. Kdo se jí zastane, až její čas nastane, kdo ji osvobodí, kdo kletbu přemůže? Tetičky víly pomohly, zlou Isabel kouzlem přemohly. Láska a statečnost pak dílo dokonná. Svatba pak všechno zlé veselím překoná. Nejsem přes pohádky docent, nicméně dávám 65 procent. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Trapné televizní zpracování Šípkové Růženky, které se od ostatních adaptací odlišuje jen svojí veršovanou podobou. Ta jediná se dá kladně hodnotit, ale ten zbytek je fakt trapnost nad trapnost. Král s královnou jsou jen o pár let starší než Růženka, samotná královna možná i tak jen o dva, tři roky, a to má být její matka... Růženka není vůbec pěkná a vysvobodí ji zahradník, který kdyby měl místo rýče v ruce hokejku, tak je to celej Jiří Hudler. Tady je tedy pozměněný děj, což de facto oceňuji, ale zase ten princ, co zalhal, že dal Růžence tu pusu a probudil ji... To byl tak slizskej kretén... Opravdu obsazení herců se Zelenkovi vůbec nepovedlo, stejně jako navodit atmosféru tak známé pohádky. Nechápu, proč ji opět točili, když starší Vorlíčkova verze patří mezi naše nejlepší pohádky. [983. hodnocení, 64. komentář, 44%] ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tři + - pohádku jsem znovu viděla s odstupem téměř dvou let a musím říci, že uzrála jako víno. Ne výjimečné, ale pozoruhodné kvality. A to se týká především scenérií, hlasu vypravěče (krásný "doplněk") a hudby. Ta dělá pohádce čest. Příběh je samozřejmě slabší, což je předem dané samotnou formou příběhu. Ale veršování je v pohádce moc milé. Vytváří to takovou milou pohádkovou atmosféru. Je jasné, že "druhá Princezna se zlatou hvězdou už nebude", přesto zde veršování beru jako plus. 65% ()

Reklama

Reklama