Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (349)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55milionovTržby USA $16,383,509Tržby Celosvetovo $74,870,866Tržby za predaj DVD v USA $10,498,971 //počet predaných kusov 528,783║ Nuž musím aj ja smutne konštantovať, že režisér Shekhar Kapur nedokázal z výborného strhujúceho traileru k filmu a s náležitou doprovodnou hudbou s filmu Ostrov spraviť plnohodnotný historický spektákel, ktorý by bol hoden toho prim traileru. Po celý čas deju nám len načrtne určité udalosti a to doslova útržkovo aby to malo ako taký zmysle na to všetko čo nám chce filmom povedať muselo by to trvať aspoň 3hodiny ale bohužiaľ, okrem v celku vydareného vizuálnu filmu a asi dvoch scénok s určitou váhou nám nemá čo nové ponúknuť. Cate Blanchett je v úlohe kráľovnej v celku dobrá aj keď na menšej ploche hrajúci Clive Owen vyznie herecky lepšie a jeho preslov o Novom svete za sprievodu zaujímavej melódie je to najlepšie čo nám film ponúkne. Veľká vojna proti Španielsku vyznie ako pár minútová záležitosť, jednoducho tento film je rýchla nesúrodá výpoveď z histórie. /videl v kine: 65%/ ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Cate Blanchett je pro roli královny Elizabeth přímo stvořená. Všechny ty výrazy, projev, tomu všemu naprosto věřím. Kostými, kterýma jsem byl místy fascinován naprosto dokonalé. Jen trošku slabější příběh, který není tak emočně vypjat, jak by mohl být. Příběh vám chce být převyprávěn, nechce aby jste se do něj vcítili. Clive Owen se pro roli moc nehodil, stále jsem v něm viděl spíše krále Artuše než Sira Waltera Raleigha, který se sblíží s královnou. Jejich příběh tahá film spíše dólů. Jinak ale příjemná podívaná a v bonusech je něco co mi ve filmu trošku chybělo - useknutá hlava Marie Stuartovny. HUDBA Craig Armstrong (Wimbledon, Láska Nebeská, Moulin Rouge - za který získal Zlatý Glóbus) společně s A.R. Rahmanem. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Výborná Cate Blanchett podruhé v roli královny Alžběty I. Ostatní postavy jsou trochu šedší, výraznější je ještě Clive Owen v roli námořního kapitána. Film trochu popisně vykresluje období střední vlády Alžběty, popravu Marie Stuartovny a válku s mocnou španělskou Armadou. Jen tomu chybí trochu více kumštu, zato je třeba pochválit kostýmy. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Těžko se rozhodnout, jestli je Zlatý věk lepší než "jednička". Rozhodně má vygradovanější závěr, ale film na mě chvíli působyl značně kýčovitě. Některé scény byly navíc čistě efektivní a zbytečné. Cate Blanchett a námořní bitva ale zaručují, že filmu nejde dát malé hodnocení. Přestože je to film, který už nemám chuť vdět znovu, tak rozhodně nelituju, že jsem mu čas věnoval. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, který neví, čím chce být. Na jednu stranu jsou zde pokusy o nějakou psychologizující dějovou linku, která však často padá na hubu kvůli situacím, které se do podobného konceptu zoufale nehodí, popřípadě je jejich logika zcela zcestná. Postavy pak kvůli tomu ztrácejí veškeré lidství, divák zas možnost dostat se hrdinům pod kůži, kvůli čemuž potom některé emoční výlevy vyvolávají smích. Na čistokrevný popcorn je tu zas málo akčnějších pasáží. Trochu schizofrenně působí i režie a kamera, protože v moři absolutně nenápaditých scén občas vykoukne něco, co by se s použitím mírné nadsázky dalo označit jako čitelný rukopis. No bohužel se tak děje jenom vyjímečně. Elizabeth: The Golden Age tak zůstává pouze průměrným historickým filmem, který od totálního průšvihu zachraňují především dobří herci. Kapur by měl zkusit natočit nějakou menší žánrovku. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • V skutočnosti sa Walter Raleigh (Clive Owen) nezúčastnil boja proti španielskej armáde. V roku 1588 bol v Írsku. (Arsenal83)
  • Na adresu kritiky ohledně historických nepřesností Clive Owen (Walter Raleigh) řekl: "Mě fascinuje perspektiva, z níž se na onu dobu dívá režisér Shekhar Kapur. Je to rezonantní, radikální pohled, který samozřejmě nebude vyhovovat puristům, ale s tím se ani nedá počítat. Netočili jsme historický film ve smyslu učebnicové kapitoly. Když chcete vědět, jak to bylo doopravdy, podívejte se do knih nebo na internet. My vyprávíme barvitý příběh, který je zčásti přiznanou spekulací, ale jehož některé aspekty se docela dobře mohly odehrát." (NIRO)
  • Záběry na údajný hrad Fotheringay jsou ve skutečnosti záběry na skotský hrad Eileen Donan Castle. (krizb)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama