Reklama

Reklama

Když se náš čas na Zemi chýlí ke konci, je skupina výzkumníků pověřena nejdůležitějším posláním v lidských dějinách: cestou za hranice naší galaxie, při které má za úkol najít mezi hvězdami pro lidstvo nový domov. (Warner Bros. CZ)

Recenze (3 386)

PATJA 

všechny recenze uživatele

No, nevěřte špatným hodnocením. Žádné nesmyslné zkratky ani nelogičnosti tu ve skutečnosti nejsou. V tomhle filmu je všechno správně. Dokonce i Zimmerova hudba, což mě překvapilo asi nejvíc. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Konečně zase někdo natočil film pro dospělé lidi. Sci-fi pro teenagery bylo v poslední době dost. I přes nezvyklou délku film dovede udržet v pozornosti i napětí. Hledáte logiku a reálnost? Je to sci-fi. A mimo jiné je to film. Po několikáté opakuji, že film má být zábava. A přísně logickým kritikům vzkazuji: pusťte si nějaký dokument. ()

Jaxx84 

všechny recenze uživatele

"Do not go gentle into that good night; Old age should burn and rave at close of day. Rage, rage against the dying of the light." Interstellar mě šokoval naléhavostí svého sdělení, vyděsil nevyhnutelností osudu lidské rady, deprimoval beznadějností řešení, ohromil svou invencí, překvapil svým vyústěním, dojal svou odhodlaností, potěšil hereckým obsazením, zmátl střihy kamery, ale především ve mě zanechal hluboký zážitek a pocit, že TO chci vidět ještě jednou. Nolan uměl a umí a přeze zdejší kritiku (POMO) je úžasně invenční a originální a za to děkuji. 9/10. ()

ZnalecH 

všechny recenze uživatele

Určitě velice zajímavý a povedený film. Přestože je takový pozvolný, tak na konci zjistíte, že to už od začátku filmu gradovalo. A pokud to vydržíte, jaký může být výsledek po 2 a půl hodinové gradaci? ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Doják, který mě nedojal. Přesto však svébytné dílo s osobitým castingem. Čím méně je kosmického výzkumu, tím více filmů o kosmonautech. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem devastující. Dalším slovem zdrcující. Nebudu lhát, že nejsem obrovský fanoušek bratrů Nolanů, ale na druhou stranu očekávání, se kterým jsem šel do kina, snad nešlo naplnit. Imax byl jasnou volbou, a to co jsem viděl, naplnilo mý očekávání na 100%. Insterstellar je jasný důkaz, že Nolan je o několik levelů nad všemi (s Jamesem). Někomu by se mohlo nelíbit, že Insterstellar má pomalejší tempo, ale o to větší zážitek to je. O to víc jste zařezaný v sedačce a kocháte se záběry, při kterých vás mrazí a vy nemůžete odtrhnout oči. Film je rozdělen na dvě příběhové linie, jedna z vesmíru a druhá z *spoiler* ..... umírající planety, která je velmi důležitá pro celkový příběh a efekt z něj. Tleskám Nolanovi, natočil film roku, který neskutečně dojme, fascinuje, ohromí a, což je nejdůležitější, komplexně funguje jako Rolex. PS - McConaughey + Hathaway + Chastain + Damon = casting s velkým C. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

My to už síce nezažijeme, ale raz, niekedy v budúcnosti budú z Christophera Nolana robiť proroka, ktorý videl do budúcnosti. Po Počiatku sa opäť hral s nie tak veľmi tradičnou filmovou témou. A opäť dokázal vytvoriť dielo, ktoré vám ostane nejaký ten čas zafixované v hlave. Vybranú skupinku ľudí posiela do vesmíru, aby pre pomaly vymierajúcu Zem našli nové útočisko, na mieste ďaleko za našou slnečnou sústavou, v galaxií nami nepoznanej. Do vesmírnej lodi posádza Coopera, bývalého letca NASA a v súčasnosti farmára, ktorý je viac než oddaný svojej rodine a preto ich opustiť je veľmi náročné. Pre neho, rovnako tak aj pre jeho dve deti. Prvú z mnohých morálnych dilemat cesty temným vesmírom tak zažíva ešte s pevnou pôdou pod nohami. V prázdnote vesmíru okrem iných faktorov bojuje (nielen) so svojou mysľou. Na mieste, kde hodiny sú roky sleduje cez videosprávy svoje deti rásť a pomaly sa rozozvučievajú prvé struny emocionálnej hry nielen voči hlavnému hrdinovu, ale aj divákovi, ktorých sa do konca tohto takmer trojhodinového snímku, dočkáme ešte niekoľko. Od tejto chvíle je akákoľvek cesta do vesmíru irelevantná, lebo si človek uvedomí, že rovnako irelevantný je aj čas samotný. Je to niečo, čo sme si vymysleli, aby sme si mohli splniť sny a keď sa nám to nepodarí, na smrteľnej posteli si povieme, že sme nemali čas. A pritom je čas iba klietkou našich myslí držiaci nás od vecí, ktoré by sme chceli robiť, ale on nás k nim nepustí. Hodiny sa tam rovnajú rokom tu? To nie je relativita. Minulosť nezmeníme a budúcnosť ovplyvniť nedokáže. Zatiaľ. Interstellar nám však všetkým geniálnym spôsobom ukázal, ako by sme to mohli v budúcnosti, či už blízkej alebo vzdialenej, dokázať. Komunikovať kvázi jednoduchými binárnymi kódmi a morzeovkou, schovávajúcimi sa za cestami naprieč čiernymi dierami pri hľadaní nového sveta. Podobne ako Počiatok, aj toto dielo predbehlo dobu. Či už námetom alebo myšlienkami - vnútorným bojom a vyrovnaním sa so skutočnosťou a samým sebou, chápaním "času" alebo už klasickým výjavom, zradou a odpustením. ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Vícerozměrová podívaná. První půl hodina mě bavila moc, nejdelší část ve vesmíru mi přišla zbytečně dlouhá a konec mi připomínal první film Star treku se svojí filosofií. Není to špatné, ale mohlo by být lépe. Nejsem Nolanův fanoušek, možná i proto mě to neba. ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Po dvoch predošlých kino-projekciách (išiel by som znova) a po dnešnej domácej je z môjho pohľadu nad slnko jasné, Wachowski majú Matrix a Nolan má Interstellar! Pre mňa jednoznačne najlepšie Sci-fi (aj keď viac Sci ako Fi) poslednej dekády. Dokonalé na všetkých úrovniach a vo všetkých dimenziách. Rozhodne sa jedná o bezkonkurenčne najprepracovanejšie vesmírne dobrodružstvo, aké kedy mohol bežný smrteľník na tejto planéte vidieť, počuť a zažiť. ()

m4xp4yn3 

všechny recenze uživatele

Na Interstellaru se dá leccos kritizovat, ale pro mě je důležité to, že jsem byl po celou dobu magnetizován děním, prostředím, hudbou, slovy, obrazy. Je mi jedno že závěr mohl být vyřešený lépe, nebo že film místy tematicky malinko nejasně poskakoval a některé promluvy se nebezpečně blížily mělkému new-age bulšitu. Hodnotím dojem a ten je velmi kladný. ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Dobře, když pominu tu trochu zbytečně protaženou stopáž (ano, posledních cca 15 minut byl už jen takový dovětek) a některé zbytečně dlouhé scény (jooo, Matthew brečí moc pěkně, ale koukat na něj tak dlouho bych nemusela), byla jsem celou dobu odvařená. Hlavně první polovina filmu, ta spousta dech beroucích záběrů, snaha pochopit, kam se bude ubírat děj, to všechno mě přimělo chvílemi zírat s otevřenou pusou a připitomělým výrazem. Možná to není stoprocentní film. Ale já těch pět dám, protože minimálně hudba sama o sobě si tu jednu hvězdičku navíc zaslouží. ()

Dzvandzi 

všechny recenze uživatele

Takže, jelikož se jedná o velmi bláznivý film a také scénář, budu tedy bláznivě myslet a psát hovna, asi tak jako režisér. Byla to pro mě naprosto strhující tříhodinovka, ve které bloumali moje pocity nahoru, pak zase velmi klesali dolů a celkově jsem byl velmi rozporuplný či rozpolcený. Celkem jsem nechápal. Mám pocit, že po zhlédnutí tohohle snímku jsem snad také zestárnul o stodvacet let. No asi se musím podívat ven. Né, je to v pohodě, všechno je při starém a nespadnul jsem do černé díry. Zato hlavní představitel bohužel ano, nebo spíše bohudík? Vlastně bez něho by lidstvo nebylo... No a teď vážně, nevím co zde víc napsat. Na jednu stranu mi to přijde strašně praštěné. Ale více ve mně převažuje pocit reálnosti a obdivu, co dokázali ti dva magoři zase zplodit. No a když to vezmu jako celek tak je to opravdu velmi zvláštní film a každý ho může pochopit jinak a jinak komentovat, či o něm sdílet svůj názor. Vyvolal ve mně hodně pocitů, ale nakonec bych řekl, že podobný film jsem neviděl a ještě dlouho snad ani neuvidím a líbil se mi. Uvidím jaký názor na něj budu sdílet, jestli ho ještě někdy spatřím. Jak říkám spíše ve mně převládli ty lepší pocity, díky závěrečné půlhodince, která s hudbou od Hanse Zimmera neměla chybu a tak hodnotím nadprůměrně. Na plné hodnocení jsem asi málo chápavý, proto si ještě raději počkám.... ()

GodKnows 

všechny recenze uživatele

Bombujem zo 4 na 5 a chystám sa na to pozrieť tretíkrát. Niežeby som tam chcel ešte nájsť niečo nové, čo mi doposiaľ unikalo. To nepotrebujem ku šťastiu a k tomu aby som Interstellar označil za jeden z naj filmov vôbec. Tá symbióza obrazu a zvuku to sa len tak nevidí. Na druhej strane rozumiem a kritickej časti publika ale je mi to u prdele. Film je subjektívny zážitok a ten prevyšuje akékoľvek objektívne dôvody... Či sa z neho stane kult, o tom pochybujem. Ja si ho však zapamätám navždy. ()

Sweat55 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl možnost skočit do černé díly a komunikovat se svým starším já, tak po sobě hodím knížku. Jak jsem mohl tak výborně napsanému, perfektně zahranému filmu dát pouze tři hvězdy? Starší komentář tu nechám pro historii, ať je vidět že jsem neměl vkus.. Musel jsem snížit na tři hvězdy, jelikož pro mě jde o jeden z těch nejslabších Nolanových snímků. Interstellar se sice může chlubit perfektní režií, nádhernou IMAX kamerou a překrásnými záběry, téměř perfektními hereckými výkony a realistickým vizuálem, jenže tohle všechno nezamaskuje celkem tupý a nudný scénář, kde se prvních čtyřicet minut vysvětluje jak je svět v řiti, aby se další dvě hodiny zachraňoval, zajímavá linka ve vesmíru se střídá s nudnou částí na Zemi a nakonec to skončí totálním wtf děním uvnitř černé díry. Co na tom, že to všechno vypadá reálně (tady se Nolan fakt vyřádil), když se většina astronautů chová jako úplní blbci. Konec sice vytáhne nějaké emoce, ale už to nedokáže zachránit to prázdno co se během těch tří hodin odehrálo, bohužel. Mimochodem, možná nejde o Nolanovo nejlepší dílo, to ale neplatí pro Zimmera. Jeho hudba je opravdu mocná a hodně tomu filmu přidává navrch. Masterpiece. ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Vesmír, prostor, čas, život a člověk. Konečně jsem se dočkal a po velmi, velmi dlouhé době jsem viděl nejen velké sci-fi, ale i velký film. Plnou procentuální nálož tomu nedám jen vzhledem z úcty k legendě (ze které Nolan zcela určitě také čerpal inspiraci) a také z důvodu několika málo momentů, jež mohly být natočeny jinak, méně rušivě. Celé dílo prověří až čas a uvidíme, zda se z velkého filmu stane také legenda a kult. V každém případě mě Interstellar zachytil svojí gravitační silou, a to tak silně, že se zakřivil můj časoprostor a těch 169 minut jsem prožil jako při sledování krátkometrážního snímku. 97%. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Láska hory přenáší.// Pokud rádi chápete význam toho, co se na plátně děje, rozumíte dialogům a domýšlíte souvislosti, poprvé si to neužijete. Je to smršť emocí a Einsteinovy relativity. Podruhé už je to lepší a dojde vám hlavní rozměr tohoto vpravdě filosofického eposu. Je to o lásce jakožto fyzikální či evoluční veličině. Nolan si troufne lásku rehabilitovat navzdory tomu, že je to dnes většinou komerčně povrchní pojem plný frází. Aby to mohl učinit, musí to zabalit do řádně temných a dystopických kulis, navíc téměř úplně mine sexem dnes značně otupělou lásku partnerskou (až na motiv Brandy) a soustředí se na lásku rodičovskou. Výborný nápad! Empatii diváků i dramatičnosti dosáhne Nolan chytrými fyzikální paradoxy a nutno dodat, že jeho hrátky s časem nejsou vůbec hloupé, byť jsou v rámci nutnosti podávány velmi zjednodušeně (přesto jsem rozhovory poprvé nestíhal). V tomto směru zásadní matematické vzorce jsou však jen kulisou, případně jakýmsi orákulem, které sice umožňuje opuštění Země a v binárním kódu se předává časem i dimenzemi, ale kterému stejně nikdo nerozumí (a tady nemyslím jen diváky). // Tleskám za odvahu nechat působit ticho vesmíru i v nejdramatičtějších chvílích. Naopak bych více střihal apokalyptické vize hroutícího se farmaření a vůbec možná zvolil více propracované hybatele samotného děje (např. naše realita globálního oteplování by byla mnohem uvěřitelnější a dramatičtější). Ke střihu směřuje i další kritická poznámka: v rámci samotné pointy filmu je opravdu nesmyslné střihově budovat napětí souvislostí mezi hořící kukuřicí s vracejícím se běsnícím farmářem na straně jedné a mezi-časovou (interdimenzionální) komunikací na jeho farmě na straně druhé. Směšně působí i technické zpracování robotů (ačkoli k zamilování je jejich softwarová komunikace). Zkratkovité je rovněž podání rovnice jako kouzelného zaříkávadla, které i na hroutící se planetě "zázračně" vykouzlí zdroje pro stavbu kosmických lodí na konci filmu. Mělo zůstat u spermatického založení kolonie, radosti z objevování, vesmírných paradoxů a... lásky. Úplně by to stačilo. ()

Související novinky

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Oppenheimer a třetí Strážci budou dlouzí

Oppenheimer a třetí Strážci budou dlouzí

25.03.2023

Trend bobtnajících filmových stopáží pokračuje i letos a po 169minutovém Johnu Wickovi 4 se diváci pomalu ale jistě můžou začít připravovat i na další vydatné kousky. Čerstvě totiž byly odhaleny… (více)

Reklama

Reklama