Reklama

Reklama

Wallander

(seriál)
  • Velká Británie Wallander (více)
Trailer 1
Velká Británie / Švédsko / USA / Německo, (2008–2016), 18 h 1 min (Minutáž: 88–94 min)

Předloha:

Henning Mankell (kniha)

Hrají:

Kenneth Branagh, Richard McCabe, Jeany Spark, Sarah Smart, Sadie Shimmin, Tom Hiddleston, Barnaby Kay, David Warner, Boel Marie Larsson, Jonathan Aris (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Kurt Wallander (Kenneth Branagh) vede kriminalistické oddělení Ystadské policie. Jeho denní náplní je výslech podezřelých a vyšetřování vražd, ani po letech ale nedokáže ze své podstaty pochopit násilí, které ho stále obklopuje. Do svého zaměstnání je však maximálně ponořen, což v důsledku vede krom obdivuhodného nasazení a schopnosti empatie s oběťmi také k věčné únavě a faktu, že mimo práci nemá krom dospělé dcery nikoho; manželka ho opustila a na budování přátelských vztahů není čas.
Filmová série o třech devadesátiminutových dílech byla v roce 2008 natočena ve Švédsku podle novel švédského spisovatele Henninga Mankella. Vzhledem k příznivému ohlasu kritiky i publika by v příštích letech mělo dojít k natočení dvou dalších třídílných sérií. (StarsFan)

(více)

Recenze (223)

tranquill 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kenneth Branagh je zvláštním hrdinou. Ani drsný a neohrožený, ani chytrý a extrémně deduktivní, ani ten negativní. Avšak je především charismatický, v kriminální praxi má docela štěstí a divák s ním musí soucítit. A opravdu se mi líbila kamera. Takže rozhodně nadstandardní krimi série. ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

Kenetha Branagha som nikdy nemusel a bol som o tom presvedčený až kým som neuzrel Wallandera. Dovtedy som mal vcelku v obľube originálnu verziu zo Švedska, ktorá pozostávala asi z 11 alebo 12 epizod. Každý diel trval 90 minút. Keď som sa dozvedel že BBC ide urobiť vlastnú britskú verziu bol som veľmi zvedavý. Veľké prekvapenie ma čakalo keď som uvidel prvú z troch častí. Atmosférou britská verzia jednoznačne víťazí. Diely sú oveľa temnejšie a pri tom veľmi ukľudňujúce. Jediné čo mi troška prekáža je že dej sa odohráva rovnako ako originál verzia v Ystade ale jazyk používajú angličtinu, na rozdiel od švedskej verzie kde sa hrdinovia pohybujú v tých istých scenériach. Ale to je len chybyčka krásy ktorá by neprekážala keby nepoznám švédsku verziu. ()

dodona 

všechny recenze uživatele

Kurt Wallander je unavený neúspešným osobným životom, násilím i vlastnou prácou. Napriek tomu je jeho práca snáď jediná vec, ktorú dokáže spraviť dobre. V profesionálnom živote rieši jeden zaujmavý prípad (cháp zložitý) za druhým, no v osobnom živote robí jedno chybné rozhodnutie za druhým. I toto vnáša do seriálu ľudsky reálny rozmer, ktorý dopĺňa šedastá, často ťaživá atmosféra filmov. Kamera je úplne fantastická a hudba trošku zvláštna, ale do filmov skvele pasuje. No a herecký výkon Kennetha Branagha je bravúrny, ostatné postavy sú oproti nemu nevýrazné. Návrat Kurta do práce po 6 mesačnej pauze je hádam úplný herecký vrchol pána Branagha. Moja poklona. Wallander je po dlhej dobe vynikajúci detektívny seriál, pri ktorom mi hodina a pol obsahovo pripadala ako dve hodiny alebo viac, ale v tom dobrom zmysle slova. ()

Homer.p 

všechny recenze uživatele

Ale ano, seriál je to opravdu pěkný a to předevšim v porovnání s těmi blbostmi typu Kriminálka Miami, New York apod., ale přesto si neodpustím říci toto. Všimli jste si, že v těch filmech a seriálech vždy nějaký detektiv v civilu (ve valné většině dokonce osamocený) provede nějakou akci na místě činu (prakticky zde vše vyřeší) no a vzápětí se sem dostaví halda dalších policajtů v uniformách, kteří zde pak jen sbírají zbytky. Skutečnost je bohužel ale úplně jiná. Na místě činu je vždy první jeden nebo dva policisté v uniformě (a to i při závažné trestné činnosti), potom se dostaví tlupa tzv. elitních policistů a vedoucích pracovníků v civilu, kteří dají hlavy dohromady a rozhodnou, že veškerou práci udělají ti dva pitomci v uniformách (někdy pouze jeden) a hned utečou pryč, hlavně aby nemuseli sáhnout na práci. Každý by měl tak na 14 dní zakusit realitu a zcela jistě by ve většině filmů se žánrem krimi, přibyl žánr sci-fi nebo pohádka. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Krimi seriál který křičí "jsem nezávislý". A já mu to docela baštila. První série byla o něco normálnější, přesto že cílem seriálu bylo řešit velké případy, na které si jiné detektivky netroufnou. Prostě jít do toho ve velkém. Ale mám pocit, že se to nějak úplně nepovedlo, a jako detektivky to bylo spíš slabé, a nedotažené. Jelikož já jsem naivní divák, tak na mě velmi zapůsobila hudba, styl kamery a pochmurné pláně studeného Švédska. Taky se mi líbilo že režisér obsadil neokoukané tváře, a do hlavní role sympatického, a hlavně skvělého herce pana Branagha. Jenže přílišná vážnost případů a celého pojetí byla nepravděpodobná, a směšná, a to dost zkazilo dojem. Druhá série se mi nelíbila už skoro vůbec, Wallander se choval nepříjemně, a diváka to podle mě dost rozhodilo, a přestal mu věřit. Alespoň já ano. ()

Respex 

všechny recenze uživatele

Velká trojka seriálů Luther, Sherlock se uzavírá seriálem Wallander. Tyto tři skvosty lze těžko hodnotit, protože predstavují vůbec to nejlepší, co lze v současnosti v kriminalistických seriálech nalézt. Wallander boduje skvělým obsazením a uměleckým pojetím, které opravdu z každého záběru dělá zážitek. Vše je precizní a nezbývá než dát 5*. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Po Sherlockovi další luxusní kriminální televizní seriál. Borci u BBC tomu zase dali,v dobrém! Nevšední kriminalista Wallander(Kenneth Branagh) řeší vážné případy a zároven i svuj ztracený život a rodinu.Odešla mu manželka, otec umíra a zbyla mu jen dcera.. Výtečně nezvyklé případy,parádní soundtrack a celý seriál originálem,stejně jako seriál Luther. 9/10 a další serii prosím! ()

Quido 

všechny recenze uživatele

Neskutečně syrové s dokonalým Kennethem v hlavní roli. Vysoko vyčnívá nad ostatní seriálovou tvorbu, ale pozor, určitě se nejedná o popkornovou zábavu. ()

Slavomír 

všechny recenze uživatele

Dlho sa mi to nestalo... dostal som z Wallandera takú depresiu, že by som ritným zvieračom mohol zastrúhať ceruzku, aby som si ju následne vrazil do krku. Až sa mi vynára v hlave otázka: Ako je možné, že ten človek nie je ťažký alkoholik alebo narkáč? Byť v jeho koži, už mi ju žerú červy, lebo by som sa odkrágľoval... Potom sa ľudia čudujú, že raz policajt príde domov z šichty a postrieľa susedov, hoci sa vždy pozdravil, aj do kostola chodil. Dal by som Kenetovi Branáchovi vyššie hodnotenie, len si musím trošíčka priškrtiť tepny... ()

predsedajs 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle švédsko-anglický mix mě fakt dostal. Od precizních úvodních titulků, přes pěknou kameru, nádherné švédské exteriéry, až po Kennetha Branagha, který snad roli inspektora Wallandera ani nehraje, ale přímo žije, až tak je jeho herectví uvěřitelné. Není to žádná nablýskaná CSI, ale syrová kriminálka ze severu. Naprosto banální scény, které by mě v jiných seriálech přišly jako zbytečná nudná vata (např. jízda autem, příchody domů), mě tady díky krásné kameře a skvělému Branaghovi skoro fascinují. Dál už se nebudu rozepisovat, protože StarsFan vystihla moje dojmy mnohem líp. Jasných 5, místo v mých top seriálech a modlím se za další pokračování. ()

flu 

všechny recenze uživatele

Čtyři a půl hodiny první série jsem se poctivě snažil přijít na to, čím si Kurt Wallander v podání Kennetha Branagha vysloužil tak vysoké hodnocení. Moment osvícení se u mne bohužel nedostavil a další čas vrchnímu inspektorovi Ystadské policie věnovat nehodlám. Takže jen krátce. Místo hutné kriminálky kořeněné syrovým severským realismem či dokonce prvky vztahového dramatu (takovýto mylný dojem jsem nabyl po přečtení několika zdejších komentářů) jsem dostal tři strašně nepravděpodobné zápletky s rádoby sympatickým životem opotřebovaným policajtem, kterého bohužel Brannaghovi nevěřím ani za mák. Ostatní postavy ani nestojí za zmínku, protože tam slouží jen jako totální křoví. Seriálové zklamání epických rozměrů. ()

Murdock 

všechny recenze uživatele

Mám z toho trochu rozporuplný pocity...shlídnul jsem dvě série a určitě bych ho každýmu doporučil. Herecky je to myslim zvládnutý skvěle a Branagh je opravdu charismatickej...chvílema je to opravdu silný a několikrát jsem se dojal což se mi u kriminálního seriálu nestalo hodně dlouho...pokud vůbec :) Navíc je v tom velká porce filmařskýho umění...hudba, kamera, střih...celkově to sedí krásně dohromady. Jenže...v každym dílu je bohužel několik ALE souvisejících se scénářem. Příliš mnoho náhod, příliš často se tlačí na pilu, příliš se nám tu nutí jaká je Wallander troska, příliš doslovností, přílis patosu...navíc nejsem přítel vypjatejch závěrečnejch akčních konfrontací hlavního hrdiny s pachatelem a Wallander tak končí téměř vždy. Káždopádně i přes všechna negativa je to zajímavej a nadpůměrnej kriminální seriál, kterýmu k dokonalosti chybí jen lepší scénář. ()

Indyi 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá a zdařilá minisérie. Přesto tomu něco chybí, abych tento seriál mohl zařadit do "první ligy". Přeci jen trilogie MIlénium, nebo Forbrydelsen či Broen jsou o stupínek lepší. Krásné scenérie, zvláštní atmosféra Švédska a zajímavé případy. Bohužel jednotlivé díly jsou dost roztahané, zejména když už zpravidla tušíte, kdo je pachatel o 10-20 minut dřív než hlavní vyšetřovatel. A tou největší slabinou jsou herci, kromě výrazného představitele titulní role jsou ostatní de facto jen kompars. Ale celkově velmi sympatický počin. Jo a málem bych zapomněl na vynikající úvodní titulky, ty jsou naprosto perfektní! ()

maruli 

všechny recenze uživatele

Tak už je to tak, přiznávám, jsem detektivkovej typ. A tohle je setsakra dobrá detektivka, Kenneth Branagh je bůh a šmitec. Detektiv s duší poety, kterýho zabíjí to, co dělá, ale zabilo by ho, kdyby to nedělal. Skvělý seversky temný příběhy, který udrží moji nezředěnou pozornost. No a ty rodinný konstelace...citlivě zpracovaný, naznačený, nebo řečený na plnou pusu. Známe to, všichni jsme dneska se vztahama tak nějak v čudu. ()

epoh 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu musím říct, že jde o dokonalou ostrovní krimi. A úplně mě fascinovala režisérova fascinace detaily na ruce - všimli jste si? ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Angelina vystoupila z Orient expresu

Angelina vystoupila z Orient expresu

06.08.2016

Kenneth Branagh sice nevzkřísil novou sérii s Jackem Ryanem, Thor a Popelka ale vydělali takový balík, že si může dát pauzu u něčeho menšího. Jak možná víte, poslední dva roky strávil u čtvrté série… (více)

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

Branagh jako Wallander ještě jednou a naposled

26.11.2013

Wallander je bezesporu jeden z nejlepších detektivních seriálů současnosti. Možná i proto, že se nejedná o tradiční seriál – každá ze tří dosavadních sérií obsahovala tři devadesátiminutové epizody,… (více)

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

Branagh zničí Jacka Ryana a americkou ekonomiku

22.07.2012

Doufejme, že ne komerčními výsledky nové ryanovky. Ale popořadě. Kenneth Branagh momentálně válí ve třetí sérii detektivního seriálu Wallander. Už se ale připravuje na další velký hollywoodský… (více)

Reklama

Reklama