Reklama

Reklama

American Crime Story - Lid versus O. J. Simpson

(série)
  • USA The People v. O.J. Simpson
Trailer 1
USA, 2016, 7 h 22 min (Minutáž: 42–60 min)

Kamera:

Nelson Cragg

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, Sarah Paulson, David Schwimmer, John Travolta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Policie našla zavražděnou bývalou manželku O. J. Simpsona a jejího přítele. Důkazy svědčí proti němu a státní zástupkyně se rozhodne Simpsona zatknout. Ten si najme nového právníka, Shapira. Když policie přijde Simpsona zatknout, zjistí, že utekl... (TV Prima)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (67)

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velká paráda. Z hlediska komplexnosti pohledu na daný proces a hlavně jeho neuvěřitelně košatý a rozmanitý kontext je tahle (mini)série bezmála mistrovské dílo. Už dlouho jsem neviděl tak poutavě a do hloubky zpracované téma rasismu a jeho dopadu na širokou veřejnost. Unikátní je pro mě tenhle počin i tím, jak některé jednotlivé epizody akcentují konkrétní významné aspekty případu (konspirační teorie, tlak médií a společnosti, problémy při sestavování poroty a opravdu nezáviděníhodná situace jejích členů). Jsem přesvědčen, že tohle všechno by se do jednoho dvouhodinového filmu prostě nemohlo vejít. Rozhodně ne v takto propracované a působivé podobě. Už spoustu let mám mírnou slabost pro soudní dramata a právě Lid versus O. J. Simpson je jedním z exemplárních důvodů, proč tomu tak je. 90 % ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět jsem dala na doporučení holek z podcastu Opravdové zločiny a rozhodla se podívat na tuhle krimi sérii na motivy skutečných událostí. Přiznám se, že jsem čekala nějaký přeříkávaný dokument, byť hvězdně obsazený, kde budou vypovídat skuteční pamětníci a do toho úryvky života přehrávat herci. A ideálně bude vše setříháno zrychlně, natahováno a dokola opakováno, jak jsem u podobného u podobných pseudodokumentů na kabalovkách. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistila, že úroveň seriálu je úplně někde jinde. O mnoho levlů výše, než jsem původně popisovala. Obsazení je přímo geniální - Cuba Gooding Jr., který rozhodně nemusí dokazovat, že umí hrát, super John Travolta a jako překvápku "Ross" David Schwimmer, kterého jsem snad nikde jinde než v Přátelích předtím neviděla a tady s naprostým přehledem válcuje všechny okolo. Povedený počin. Jen snad mne trošku mrzelo, že se děj odehrává "až poté" a neukazuje nám samotný trestný čin. ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající a fascinující pohled na jasný případ s jasnými důkazy, který se změnil v největší šaškárnu, kabaret a zvrácenou frašku, kterou žila celá Amerika. Krásně to ukazuje, proč není dobře, když o vinně a nevinně rozhodují obyčejní občané z lidu, kteří nemají žádné znalosti o práci vyšetřovatelů a soudů. A taky to ukazuje, proč by se soudy neměly živě vysílat v televizi a dělat z nich show. Je to podobné, jako vymývaní mozků lidem marketingovými experty před volbami. Je zajímavé vidět, že obdobné problémy jsou všude na světě. Filmařské provedení je po všech stránkách naprosto brilantní hereckými výkony počínaje, střihem, hudbou, scénářem, kamerou a režií konče. Není tomu co vytkout. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebývale zručně natočená a skvěle stylizovaná devadesátková reminiscence, kvalitně napsaná a místy nesmírně dramatická procedurálka, sofistikovaná a ucelená sonda do amerického justičního systému devadesátých let a k tomu rasový podtext a souboj bílé vs černé barvy. Gooding Jr. je tam v podstatě je jediný rušivý element, protože jeho herectví je přinejmenším proměnlivé. Jinak ale ansámbl sype jedno eso za druhým a až na pár hluchých míst je to nezapomenutelná výměna briskních dialogů a narážek na systém. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Málokdo má smysl pro drama jako Ryan Murphy a to, že si takovou složitou nálož vzal pod svá křídla a teď za to sklízí chválu, je pořádné zadostiučinění. Protože si nemá cenu nic nalhávat, proces století to opravdu byl. Od začátku je jasné, že v příběhu, kde většina diváků zná začátek a konec, nebude místo na příběhové šoky. Mýlil jsem se, protože v zoufalém boji odhodlaných žalobců i nelítostně kousajících obhájců se pár překvapivých veletočů skutečně odehraje. Dokud se celé dění nedobere k samotnému soudu, měl jsem s vyprávěním docela problém, protože O.J., byť je to částečný úmysl, působí i díky melodramatickému výkonu Cuby Goodinga více než nesympaticky a jeho hysterické výlevy, kdy si svojí skřípavou fistulí neustále jen stěžuje, jsem téměř protrpěl. Jak ale začne atmosféra houstnout, jde se do úplně jiných otáček a tu nejzásadnější zásluhu na tom mají herci. Tolik dech beroucích výkonů na jednom místě totiž nemá obdoby. Nejvíc mě dostala nepřekvapivě Sarah Paulson, které jsem držel palce při každém klacku pod nohy od protivníků či veřejnosti, hrůzu nahánějící John Travolta nebo Courtney B. Vance v životní roli téměř až krvelačně působícího démona boje za lidská práva Johnnieho Cochrana, který ve svém přesvědčení bohapustě páchá "dobro". Mým největším oblíbencem se ale stal zprvu nenápadný, ale čím dál důležitější Chris Darden. Ta rozpolcenost, kdy se od něj očekává, že nebude na této straně barikády – a když už na ní je, tak označování jeho přítomnosti za čistě rasovou záležitost, to jsou mistrovské chvíle a jsem jedině rád, že právě od Juicova případu stoupá hvězda Sterlinga K. Browna strmě vzhůru. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • V roce 1997 uznal civilní soud O.J. Simpsona vinného z neúmyslného zabití Rona Goldmana a Nicole Brown a nařídil mu zaplatit odškodné 33 500 000 amerických dolarů. V roce 2006 rodina Rona Goldmana opět Simpsona zažalovala a později získala „právo na publicitu“. Soud zakázal Simpsonovi profitovat z publikace případu a nařídil mu omezit finanční výdaje. (kenny.h)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

Reklama

Reklama