Reklama

Reklama

American Crime Story - Lid versus O. J. Simpson

(série)
  • USA The People v. O.J. Simpson
Trailer 1
USA, 2016, 7 h 22 min (Minutáž: 42–60 min)

Kamera:

Nelson Cragg

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Nathan Lane, Sarah Paulson, David Schwimmer, John Travolta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Policie našla zavražděnou bývalou manželku O. J. Simpsona a jejího přítele. Důkazy svědčí proti němu a státní zástupkyně se rozhodne Simpsona zatknout. Ten si najme nového právníka, Shapira. Když policie přijde Simpsona zatknout, zjistí, že utekl... (TV Prima)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (67)

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velká paráda. Z hlediska komplexnosti pohledu na daný proces a hlavně jeho neuvěřitelně košatý a rozmanitý kontext je tahle (mini)série bezmála mistrovské dílo. Už dlouho jsem neviděl tak poutavě a do hloubky zpracované téma rasismu a jeho dopadu na širokou veřejnost. Unikátní je pro mě tenhle počin i tím, jak některé jednotlivé epizody akcentují konkrétní významné aspekty případu (konspirační teorie, tlak médií a společnosti, problémy při sestavování poroty a opravdu nezáviděníhodná situace jejích členů). Jsem přesvědčen, že tohle všechno by se do jednoho dvouhodinového filmu prostě nemohlo vejít. Rozhodně ne v takto propracované a působivé podobě. Už spoustu let mám mírnou slabost pro soudní dramata a právě Lid versus O. J. Simpson je jedním z exemplárních důvodů, proč tomu tak je. 90 % ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Ohromný množství témat. Přes rasové otázky zakrývaný machismus, přes uniformy zakrývaný rasismus, zpochybňování amerického justičního systému, všechno. Skrz na skrz komplexně pospojované a ucelené. Důležitá historická událost, která nabízí v televizním formátu krom velkých témat i obří množství nedokončených příběhů hlavních aktérů. Jako hrozně chutnej ždibec obrovskýho celku. Čím méně toho znáte, tím víc to s váma lomcuje, ale zatřese to solidně, i když víte všechno. Nevěřil bych, že to někdy napíšu, ale David Schwimmer - výbornej. ()

Reklama

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O O.J.Simpsonovi jsem toho věděla - no - popravdě jen pár těch stěžejních momentů. Proto jsem byla ráda, že si seriál vzal k znázornění - podle mého názoru také ten stěžejní moment - a na závěr je tam pouze lehké shrnutí a hlavně to ukázání toho, jak jeho život bude aktuálně vypadat a kdo mu věřil a kdo ne. Herecky je to neskutečně skvělé a pro mě byl obrovským překvapením hlavně David Schwimmer, na kterém to od první chvíle bylo znát...jak neví....bylo mi ho opravdu líto. Seriál je ohromně silný, je tam plno situací, které nechápu doteď a hlavně - nerozumím tomu, jak ho mohli prostě prohlásit nevinným - ok - ta policie - je super, že se zaměřili i na to, jak to v té době v USA vypadalo - to prostě nebylo zrovna k tomu "nápomocné", ale já jsem tak, která by řekla vinen. Hodně mě ten seriál paralizoval, ohromil a je to po dlouhé době seriál, který jsem zhltla na jedno shlédnutí. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Případ OJ Simpsona mě vždy zajímal, ale nejdříve mě překvapilo, že má seriál tolik dílů, protože jsem se bál, jestli to nebude zbytečně natahované. Ale zbytečně. People v. OJ Simpson nabízí komplexní pohled na mnoho účastníků, díky čemuž dokážeme pochopit motivace i mnoha na prvních pohled jasných padouchů a nebo naopak vidět i chyby "klaďasů". Protože má seriál takovou stopáž, tak kromě toho, že velmi věrně zobrazuje různé slavné situace, zabývá se i takovými aspekty případu jako je porota. Porotní systém byla jen jedna z mnoha věcí, u kterých jsem měl chuť si trhat vlasy. Celý seriál je vlastně fascinující, i když taky trochu "nasí*ací", podobně jako třeba show Johna Olivera. Máme tu problematiku rasismu, médií, policie a právě soudního systému s tou jejich ujetou porotou zaujatých laiků. Čekal jsem, že tohle bude další věc na Netflixu, která láká diváky na to, že uvidí něco "podivnějšího než fikci", a taky že jo. Není to přímo dokument a kvůli dramatizaci jsou tam některé věci lehce upravené (vztah mezi Marciou Clark a Cochranem je asi trochu přiostřený) či vynechané (např. sexismus soudce Ita), ale důraz na realističnost je tam opravdu ohromná. Případ OJ Simpsona je neuvěřitelný, vyobrazená důležitá společensko-politická témata neustále aktuální, a zpracování toho všeho je fakt prvotřídní. (9/10) ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Bolo to pre mňa veľké prekvapenie. Čakal som lepšiu drámu zo súdneho prostredia, chcel som si to pozrieť hlavne kvôli získaniu vedomostí z priípadu o ktorom som síce niečo vedel, ale chcel som podrobnosti. Nakoniec som dostal výborný seriál, ktorý som pozrel za 2 dni. Je to výborne natočené, výsledok procesu som poznal a napriek tomu seriál udržal moju pozornosť celý čas s výnimkou 2. dielu, ktorý bol trochu slabší. 80 % ()

Galerie (62)

Zajímavosti (16)

  • Marcia Clark i Chris Darden byli po uvedení seriálu v několika rozhovorech tázáni ohledně toho, zda spolu měli romantický vztah. I přes Marciinu očividnou nervozitu vždy odpověděla, že byli pouze přátelé a dobří kolegové. Chris Darden se však vyjádřil takto: „Počkám, dokud se vedle mě neposadí Marcia a sama neřekne více detailů. Víte, lidé tohle chtějí, chtějí šťastné konce, ale podívejte se na to z mojí pozice advokáta. Lidé se podívají zpět na soudní proces a pokud bych řekl, že jsem měl s Marciou Clark vztah, řeknou, že jsme prohráli případ, protože jsme byli více zaujatí v našich intimnostech než v zákonech a faktech. A to by bylo mnohem horší.“ (LucasAbelle)
  • Cuba Gooding Jr. prohlásil, že ztvárnění postavy O.J. Simpsona mu nebylo příjemné a po skončení natáčení trvalo zhruba měsíc, než se oprostil od role. (gavosh)

Související novinky

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

Pacino, Mortensen a Travolta v jednom filmu

16.05.2023

Oznamování velkých projektů těsně před začátkem festivalu v Cannes pokračuje a po novince Rona Howarda tak dostáváme zprávy také o chystaném a poměrně unikátním filmu amerického režiséra a dramatika… (více)

O čem bude nová serie American Crime Story?

O čem bude nová serie American Crime Story?

09.08.2019

Kabelovka FX oznámila nový přírustek do série American Crime Story. Po Lid versus O. J. Simpson a Versace se antologický seriál tentokrát zaměří na politicko-sexuální skandál z roku 1998, který se… (více)

Reklama

Reklama