Insomnie
Christopher NolanScénář:
Hillary Seitz, Erik Skjoldbjærg (původní scénář)Kamera:
Wally PfisterHudba:
David JulyanHrají:
Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank, Martin Donovan, Paul Dooley, Nicky Katt, Jay Brazeau, Crystal Lowe, Maura Tierney, Jonathan Jackson, Katharine Isabelle, Chris Gauthier, Ian Tracey, Emily Perkins, James Hutson, Paula Shaw, Dean Wray, Lorne Cardinal, Kerry Sandomirsky, Tasha Simms, Kate RobbinsProducenti:
Broderick Johnson, Andrew A. Kosove, Paul Junger WittStřih:
Dody DornScénografie:
Nathan CrowleyMasky:
Cheri Minns, John Caglione, Jr.Kostýmy:
Tish MonaghanPlakáty
Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen...(Bontonfilm) - „Dobrý policajt nemůže spát, dokud není případ vyřešen, a špatný policajt proto, že ho trápí svědomí“, to říká detektiv Will Dormer (Al Pacino) v psychologickém thrilleru Insomnie, což značí v lékařském slovníku chorobnou nespavost...(North Video)
- Zkušený veterán losangeleské policie Will Dormer přijíždí do malého aljašského městečka, aby vyšetřil vraždu sedmnáctileté dívky. Netuší, že vražda je jen součástí podivného plánu. Při vyšetřování zabije Will nešťastnou náhodou svého parťáka Hapa. Zabití zatají a vše naaranžuje jako vraždu. Netuší, že existuje svědek. Vydírání a neschopnost zvyknout si na polární den ho připraví o spánek. "Žádné strachy, po smrti se vyspíš", vyhrožuje tajemný hlas v telefonu. Je to hlas vyšinutého Waltera Byrda, který se detektivovi snaží vsugerovat, že jsou na stejné lodi. A navíc Willova kolegyně, mladá policistka Ellie, začíná něco tušit.(vla_kor)
- V malom aljašskom mestečku bolo nájdené telo zavraždeného 17-ročného dievčaťa. Na prípad je povolaný veterán losangelskej polície Will Dormer (Al Pacino). Ten pri akcii nešťastnou náhodou zastrelí svojho parťáka a pri ďalšom pátraní je sužovaný jednak výčitkami svedomia za jeho smrť a tiež nespavosťou, ktorú spôsobuje lokálne podnebie - celých 24 hodín je vonku denné svetlo. A vrah, po ktorom pátra (Robin Williams) sa mu smeje do očí. Americký remake u nás nie príliš známeho nórskeho filmu Insomnia z roku 1997 (v hl. úlohe Stellan Skarsgard) nakrútil Christopher Nolan hneď po preslávenom Memente.(POMO)
- Detektívi Dormer (Al Pacino) a Eckhart (Martin Donovan) sa vydávajú na Aljašku, aby spolu vyšetrili prípad vraždy stredoškoláčky. Dormer vymyslí dobrý trik, ako vraha dievčaťa dostať: rozhlási, že polícia našla batoh zavraždenej. Vrah (Robin Williams) sa vracia k skrýši, po naháňačke v hmle sa však sám stáva svedkom vraždy policajta Eckharta , ktorého nechtiac zabil Dormer. Toho po neúmyselnej vražde čaká jedna prebdená noc za druhou a telefonáty vraha mu na duševnej pohode nepridávajú. Jediný, kto môže odhaliť celú pravdu, je detektívka Ellie Burrová (Hilary Swank).(unclejack)
Photo © 2002 Warner Bros.
- Insomnie znamená v lékařském slovníku chorobná nespavost (DominikV)
- Spoiler: Robin Williams se jako Walter Finch objeví až po více jak 50 minutách. (Chrustyn)
- Pro Robina Williamse byla účast na filmu první zápornou rolí v jeho kariéře. (Chrustyn)
03.10.2002 |
21.11.2009 North Video |
Související
- Insomnie (1997)
Podobné
- Clarice (TV seriál) (2021)
- Lincoln Rhyme: Hunt for the Bone … (2020)
- Athiran (2019)
- Purpurové řeky (TV seriál) (2018)
- V mysli vraha (2015)
- Pečovatel (2014)
- E.A. Poe: Podivný experiment (2014)
- Hannibal (TV seriál) (2013)
- Území mrazu (2013)
- Zmizelá (2012)
- Vražedná hra (2012)
- Prokletý ostrov (2010)
- Jezdci Apokalypsy (2009)
- Projekt LAZAR (2008)
- MR 73 (2008)
- Motel smrti 2 (2008)
- Hannibal - Zrození (2007)
- Šedovlasý pán (2007)
- Symbol smrti (2007)
- Curse of the Zodiac (2007)
- Zodiac (2007)
- Motel smrti (2007)
- Zodiac Killer (2005)
- 8MM 2 (2005)
- Zodiak (2005)
- Šílení (2005)
- Podezření nula (2004)
- Purpurové řeky 2: Andělé apokalypsy (2004)
- Strach.com (2002)
- Purpurové řeky (2000)
- Sangharsh (1999)
- Sběratel kostí (1999)
- 8 MM (1999)
- Vraždy podle Jidáše (1999)
- Sběratel polibků (1997)
- Diplomová práce (1996)
- Sedm (1995)
- Vraždy podle předlohy (1995)
- Mlčení jehňátek (1991)
- Červený drak (1986)
- The Zebra Killer (1974)
- The Zodiac Killer (1971)
Aluska88
Neodpustím si pár poznatků vůči srovnání s originální norskou verzí. Pár zásadních scén (s recepční, dívkou v autě) mi zde docela chybělo a těšila jsem se, že v nich Ala uvidím. Al Pacino je fenomenální, o tom netřeba hovořit, ale pro mě postrádal cosi z té "severské" šílenosti a prázdnoty Stellana Skarsgårda. Oba jsou charismatičtí a výborní, přesto mi postava detektiva více imponovala v Skarsgårdově podání. Původní verze je mrazivá, depresivní, velmi autentická a správně psychopatická. Nolanova Insomnie je skvělý thriller s perfektním obsazením, ovšem s chybějící tou správnou, jakoby "snovou" atmosférou, kterou dominoval originál.(18.4.2010)
tron
„Záleží na tom, čo nám v tej chvíli pripadá správne. A aj to, s čím dokážeme žiť.“ Ktovie, ako by INSOMNIA vyzerala, keby ju nenakrútil mladý mementovský blázon Christopher Nolan v produkcii extravagantných experimentátorov Clooney & Soderbergh. Zrejme ako ničím výnimočný, rutinne spráskaný americký triler. Výsledok by bol v poslednej chvíli, predpokladám, zachránený kráľom žuvačiek, unaveným, ale nie ešte úplne mŕtvym, Al Pacinom. Ale nebolo by to ono. INSOMNIA ale Nolana, Clooneyho a Soderbergha mala. Výsledkom je vražedná aljašská slivovica, uspokojaca fanúšikov šikovných zápletiek i tých, čo hľadajú "niečo viac". Vychutnajte si [nielen] naháňačku na plávajúcich stromoch.(11.7.2005)
Niktorius
Nolan je výjimečný vypraveč a i když si zrovna nehraje se skládankovitým narativem a drží se dál od nějakého zvláštního experimentování, dovede stále diváka udržovat v maximální pozornosti vhodným timingem, důslednou atmosférokresbou a zajímavými postavami. O psychologii a "duševní cesty" postav jde v Insomnii především, avšak nehledejte za tím nic divácky náročného či nedejbože nudného...Nejen příběh, ba i Aljašské exteriéry a příjemná hudba mají málem hypnotizující účinek. Taktéž Al Pacino, jenž hraje zas trochu jiného poldu, než kdy dříve, ale hraje ho s bravurou srovnatelnou s jeho nejproslulejšími rolemi..90%(5.10.2008)
Pohrobek
Film má dva jasné klady - aljašské "noci" a utrápeného Al Pacina. Něco takto mrazivého, chladného a "příjemně odtažitého" se může odehrávat jenom za polárním kruhem. Mírné překlepy ve scénáři si snímek sice neodpustil - "dřevařská" honička a poslední pohled Williamse však vše vynahrazují. Asi se podívám i po originálu.(18.8.2005)
lesumir
Poslední dobou nemůžu být bez Al Pacina a jeho filmů, proto si dám dneska ještě jednu porci v podobě Scarface. Na jeho se výkony se prostě nezapomíná. Ale zpátky k Insomnii, kdyby Al Pacino rozdával charismá v Čechách, tak by k nám jezdil celý svět, protože ho má nad-nad-nad-nad míru! Robin Williams jako Ďábelský, avšak klidný psychoušbyl fenomenální, při telefonátech mi běhal mráz po zádech a při konečné scéně jsem měl úplně husí kůži, protože Nolan dokonale gradoval atmosféru a nespavost Willa Dormera byla perfektně vystižená! Sečteno a podtrženo, originální a psychologický thriller, který vás prostě dostane!(24.4.2008)