Reklama

Reklama

Nejdelší den

Trailer
USA, 1962, 171 min

Předloha:

Cornelius Ryan (kniha)

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Eddie Albert, Paul Anka, Arletty, Jean-Louis Barrault, Richard Beymer, Hans Christian Blech, Bourvil, Richard Burton, Wolfgang Büttner, Red Buttons (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. červen 1944. Spojenecká invaze ve Francii předznamenává konec nacistické nadvlády nad Evropou. Do útoku nastupují 3 000 000 mužů, 11 000 letadel a 4 000 lodí - největší armáda, jakou kdy svět viděl. (Bontonfilm)

Recenze (217)

zette 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich filmu o druhe svetove valce a urcite nejlepsi film o 6. 6. 1944 ( kde se hrabe az prilis klisovity film o Ryanovi ). Nechapu, jak mi takoveto dilo mohlo byt tak dlouho utajeno. Krasne vyobrazeny nejdulezitejsi den na zapadni fronte! ()

danecek24

všechny recenze uživatele

20. Zlatý Glóbus za rok 1962 - cena (1) - *Nejlepší černobílá kamera - Jean Bourgoin, Henri Persin, Walter Wottitz + nominace (1) - Nejlepší film (drama) ()

campix 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní podívaná. Vojenský velkofilm z roku 1962 plný těch nejzvučnějších hereckých jmen. Asi jsem neviděl v žádném filmu takhle kompletně zpracované vylodění v Normandii i s jednáními, která jí předcházela na obou stranách. Opravdu monumentální film plný obrovských vojenských scén se spoustou komparzu a samozřejmě bez filmový efektů, takže vše ''reálné''. Opravdový pohled do prvních linií obyčejných vojáků, kteří obětovali život. Bohužel i díky chybám a nedorozuměním. Velkofilm, který neztrácí na kráse ani po více než 50ti letech. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Film není ani tak o válce, jako o vítězství. A vzpomínka na vítězství vždy obsahuje patos a hrdinství - postavy říkají "historické" věty, které nikdy nebyly takto vysloveny (historii chápeme až při pohledu z dálky), mužní herci hrají hrdiny (každý z nich je jednoduše charakterizován - doutník, pes...), jenže i přesto se film drží pravdy, ač se ji snaží zjemnit hrdinským přístupem. A toto vítězství si oslavu zaslouží! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Technicky kvalitný vojnový film s množstvom vtedy i neskoršej doby hviezdnych hercov (Burton, Connery, Van Eyck, Fonda, McDowall, Mitchum, Segal, Wayne, Shatner), množstvo výbuchov a streľby, sem-tam lietadiel a lodí. Na druhej strane je tých postáv príliš, spolu pôsobia neosobite, a či umrie ten alebo onen, je to divákovi v podstate jedno. Stratégie generálov sa tu v jednom kuse striedajú s problémikmi obyčajných vojakov. Podľa mna zobrali autori deň D až príliš komplexne a v istom pohľade z toho vznikol guláš. Riadne dlhočizný guláš. Hodnotenie: 65% ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Po filme o vojakovi Ryanovi , snad najlepší film o vylodení v Normandii. Dlhá, dlhokánska vojnová epopeja rozprávajúca o prípravách priebehu vylodenia, chybných rozhodnutiach nemeckého velenia, či niektorých nezdarov spojeneckých vyloďovacích vojsk. Napriek dĺžke, sa to dá pozerať. Naviac Film natočený v 1962 roku plný až nadupaný hereckými hviezdami tých časov si to naozaj zaslúži, ako aj mojich päť bodov. (mimochodom odporúčam to pozerať v čb prevedení akosi lepšie vizuálne vystihuje atmosféru deja a dou vzniku filmu. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

ONLY TWO KINDS OF PEOPLE ARE GONNA STAY ON THIS BEACH. THOSE THAT ARE ALREADY DEAD AND THOSE THAT WILL DIE!!! Na to, že film trvá tři hodiny, tak si po celou dobu udržel mou pozornost. Je vidět, že film stál nějaký ty prachy a už jen herecké obsazení stojí za to to vidět. Některý záběry jsou až mistrovským dílem, jako je např. dlouhý záběr při dobývání kasína. Moc potěšil hlavně John Wayne, kterej si tady odehrál to svoje tvrďáctví. Škoda jen, že Fonda, Connery nebo třeba Ryan měli jen takový malí štěky. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu barvité vylíčení invazního šílenství, natočené v bohatém předstihu před obvyklým panickým 20-letým výročím. Snaha o solidní dramatizaci s ohledem na historickou uvěřitelnost, bohaté akce v pestrých záběrech, dnes trochu rozptylující svícení i v exteriérech, ale silný tah na bránu. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich neli nejlepsi valecny film (rozumej z druhe svetove valky) jaky jsem osobne mel tu cest videt. Je to prehlidka velkoleposti a monumentalnosti s jakou filmari k projektu pristupovali. Osobne si myslim, ze je to jeden z filmovych unikatu a klenotu a pres znacne stari bych rekl, ze to prave filmu spise pomaha nezli skodi, nebot dnes v dobe kdy se toci Pearl Harbory a Kody Navajo se toto dilo blyska jako cira genialita a filmari si od nas za tento skvost zaslouzi nehynouci diky. Uz jen to jak vse do sebe zapada i presto ze jednotlive episody (USA, GB, GER) tocili ruzni reziseri me utvrzuje v tom jakou ma tento pocin hodnotu. Valecni fajnsmekri, ale i obycejny divak by meli spolecne k tomuto filmu pristupovat jako k necemu mimoradnemu a nevsednimu a patricne ho i ohodnotit. Je mi vsak jasne ze vsichni nebudou k tomuto filmu pristupovat a jasat jako ja a ani to nikomu nezazlyvam, jsem vsak rad ze mi tento film tak ucaroval, protoze mi nabidl opravdu mnoho a ja si ho proto patricne vazim. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Neobvykle zrpaconaný válečný film. Nenajdete tady žádnou hlavní či vedlejší postavu, film pouze sleduje osudy mnoha lidí, především vojáků 6. června 1944. Velkou výhodou je černobílá kamera a to že se film věnuje všem zúčastněným stranám konfliktu, přčemž podle toho byli obsazeni herci (francouze hráli francouzi, němce němci atd.). Mnoho výborných scén funguje ve film jako jeden komplexní celek. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Prostě starý americký velkofilm. Vlastenectví, odvaha, statečnost. Nenajdete tu nikoho kdo by se bál smrti, všichni se těší. Fonda jde do boje s hůlkou a artrózou. Věřím Ikeovi, on ví proč to dělá. Najdete tu i kouzelnou radu: Nemáte čím střílet? Berte zbraně mrtvým. Kurva, to by mě jako bývalého vojáka vůbec nenapadlo, velice chytré. No a tak dál.... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Sice je to místy děsně utahaný, spousta herců jsou děsně mizerní herci (problém doby) a je to hrozně černobílé, jak nácci jen hnusně řvou a spojenci jsou všichni děsný gentlemani, ale i tak to po padesátiletech stojí za to. Hlavně akční scény jsou pořád impozantní. Např. dobývaní městečka s casinem a představení situace jediným záběrem bez střihu s davy komparsistů nemá v dnešní době už obdoby. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Velký rozsáhlý film, doplácející podobně jako Příliš vzdálený most právě na svou velikost a neucelenost. Přesto vyjímečný, přínosný válečný film plný velkých hvězd své doby. Pojednávající o vylodění spojenců v Normandii, ve kterém se vojácí neprostřílí z pláže během chvíle, a ukazuje tak samotné vylodění i s dalšími důležitými událostmi "snad" velice věrohodně. Letecké záběry na stovky komparzistů, to už se dnes prostě netočí. Jen kousíček k dokonalosti. ()

Blacks 

všechny recenze uživatele

Některé postavy jsou místy příliš "heroické", přesto vynikající film. Asi si nejvíc cením toho, že se film (zvlášť nějakých 15 let po konci války, v produkci USA) hodně odprošťuje od častého a ne pravdivého schématu, který němce - obyčejné vojáky a velení obzvlášť znázorňuje pouze jako bandu pološílených fanatických magorů a že jde převážně o čistě válečný film. Velké plus také za to, že každý národ mluví svým jazykem (Britové, američané, němci, francouzi) a že je všem dán dostatečný prostor. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nejlepší americké filmy z Druhé světové války jsou ty o úspěšných operacích, německé o prohraných bitvách, ruské o utrpení národa, britské o nezlomnosti ducha a francouzské o odboji. A nejlepší z těch amerických je The Longest Day. Občas připomene svůj věk a také fakt, že jak kinematografie, tak její technické možnosti jsou dnes už úplně někde jinde, na kvalitě mu to ovšem neubírá. Vylodění na Omaha Beach sice nemá takovou atmosféru beznaděje a naturalismu jako v Saving Private Ryan, přehršle výborných herců i v těch nejmenších rolích to hravě vyrovnal. I když se režie zaměřila na osudy jednotlivců, film paradoxně těží z téměř polodokumentárního stylu. Rozhovory, obrazy i mimochodem pronesené poznámky zhusta odkazují na historické události, nebo na tehdejší strategickou situaci. Tohle je masový film v tom pravém slova smyslu. Samotného vylodění se zúčastnilo přes 150 000 lidí, takže odvaha, zbabělost, nebo smrt jednoho z nich nic nezmění. Vojáci jsou jen kolečka v obrovské mašinérii destrukce a hrdinou je každý, kdo nasadil svůj život pro konečné vítězství. Díky zvláštní syntéze subjektivního a objektivního pohledu na válku, je tenhle snímek odlišný od téměř všech dalších. ()

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama